VYBRALI SME 6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske chronografy (do 380 eur)

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 3.12.2020 | 6 MIN

Podľa mojich doterajších pozorovaní existujú dve skupiny pánskych športovo ladených hodiniek, ktorým muži majú veľký problém odolať. Prvou skupinou sú potápky, a to aj cez to, že sa s nimi neplánujú potápať. A tou druhou sú chronografy. A aj tu platí, že stopky v reálnom živote využije len jeden z desiatich majiteľov. Potápačským modelom sa venujeme často (a radi), prečo sa teda nepozrieť na najobľúbenejšie pánske chronografy s cenovkou do 380 eur.

(1) Casio Edifice ECB-900

Modely Casio Edifice ECB-900 sú úplným bestsellerom. Nielen v rade Edifice. A nie je sa prečo čudovať. Design je moderný, farebné akcenty a prechody sú nápadité, ale súčasne nič výstredného. Proste pánske športové hodinky na každý deň. A to je presne to, čo od Edifice nielen čakáte, ale hlavne potrebujete. No a pokiaľ sa pozrieme na obľúbený pomer cena/výkon, nie je čo vytknúť.

Analógovo-digitálne zobrazenie času je prehľadné, naviac si na číselníku môžete zobraziť aj hodnotu dňa v týždni/dátumu/sekúnd. Nechýba luminiscencia, ale to dôležitejšie, dve LED diódy pre skvelú čitateľnosť v noci. A praktickosť je u ECB-900 skutočne kľúčová: hodinky majú päť budíkov, stopnete si jednotlivé kolá a výsledky uložíte do pamäte. A čo je najlepšie: všetky nastavenia vďaka Bluetooth konektivite vykonáte v telefóne (ktorý pomocou hodiniek môžete aj nájsť).

Vyberať môžete z niekoľkých farebných variánt. V popularite vyhráva modrá, ale ostatné sú v tesnom závese. Naviac sa bavíme o skvele vyvážených hodinkách. Dosť veľké na poriadne chroná, ale stále tak akurát, aby to neodradilo majiteľov menších zápästí. A nakoniec: majú solárny pohon Tough Solar. Takže žiadna výmena bateriek, všetky funkcie utiahne svetlo.

Casio Edifice je rad športových hodiniek inšpirovaný motoristickými pretekmi. Preto v drvivej väčšine modelov nájdete práve stopky. Edifice je dokonca oficiálnym partnerom tímu F1 Scuderia Toro Rosso, juniorského tímu F1 Red Bull Racing. Medzi hlavné prednosti patrí moderný vzhľad, kvalitné spracovanie, mnoho zaujímavých funkcií a veľká cenová diverzita.

(2) Festina Titanium Chronograph

Festina Titanium Chronograph je novinkou z roku 2020. Okamžite si získali obľubu, a preto aj miesto v našom výbere.

Ak hľadáte titanové hodinky, ktoré odľahčia vášmu zápästiu, zvyčajne sa vydáte k japonským značkám, prípadne nemeckej Boccii Titanium. Ale Festine sa podarilo priniesť športový design, (za mňa) aj prekvapivo dobré spracovanie a titanovú konštrukciu.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Ako nečakaný bonus, obzvlášť v cene okolo troch stoviek, je potom zafírové sklíčko. Schopnosť vytvárať univerzálne, ale pritom moderne vyzerajúce hodinky ma u Festiny neprestáva prekvapovať. Medzi výhody hodiniek Festina radím aj množstvo variánt daného modelu, vďaka čomu si môžete vybrať ideálnu kombináciu.

Festina má za sebou pestrú minulosť. Začínala ako tradičná švajčiarska značka, ale od 80. rokov sa transformovala na dynamickú značku zameriavajúcu sa na dostupné a módne hodinky. Jej talent prinášať dlhoročné bestsellery jej môže mnoho iných značiek len závidieť.

Festina Titanium Sport Chronograph – Osobitá mužnosť, ktorú budete nosiť s ľahkosťou
15.12.2020 - Eliška Měrková
Festina Titanium Sport Chronograph – Osobitá mužnosť, ktorú budete nosiť s ľahkosťou

(3) Tissot Chrono XL Classic

Tak tradičný Švajčiar ako je Tissot musí byť oproti svojim konkurentom v niečom výnimočný. A tiež aj je. Tissot Chrono XL vyniká svojim spracovaním a – ak zvážime, že sa bavíme o chronografoch s niekoľkými subciferníkmi – dokonalou čitateľnosťou. Poďakovať za to môžeme arabským číslam a kontrastným ručičkám, ktorým nechýba luminiscencia.

Zaujímavé sú aj svojím ETA strojčekom G10.212 s presnosťou ± 10 sekúnd za rok. Stopky merajú maximálne 30 minút s presnosťou na 1/10 sekundy. Designovo vychádzajú z Tissotu Gent XL, ale puzdro ešte o kúsok narástlo na 45 mm a finálna úprava je u všetkých variánt vo svojej cenovej kategórii perfektná.

Pokiaľ sa v našom výbere niekde miesi športový a elegantný charakter s prémiovým pocitom, tak pri Tissote. Tu je vidieť, že sa nejedná o chvíľkový módny výstrelok a k praktickosti nie je potreba desiatok funkcií. K dokonalosti mi chýbajú len dve veci. Antireflex na zafírovom skle pre lepšiu čitateľnosť na slnku a presné lícovanie sekundovky s indexami. Pre ich osobitý šarm a hlavne tú skvelú čitateľnosť im ale odpustím.

Tissot patrí medzi najznámejšie tradičné švajčiarske hodinárske značky. Históriu započala v roku 1853 a dnes je súčasťou koncernu Swatch Group. K športovému odvetviu má rozhodne blízko. Ako oficiálneho partnera môžeme logo Tissotu stretnúť na súťažiach ako Moto GP, Tour de France či NBA.

Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020
3.12.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná séria hodiniek Marca Márqueza – Tissot MotoGP 2020

(4) Citizen Sports Eco-Drive CA069

O umiestnenie bojovali u Citizenu hneď dva modely. Strakato zelené Eco-Drive CA442 a designovo rušnejšie Eco-Drive Sports CA069. Nakoniec sú to práve energické pilotky s azimutálnou stupnicou, ktoré si vyslúžili svoje miesto na dnešnom zozname.

Myslím, že práve tá komplikovanosť číselníku ich robí tak atraktívnymi pre mnohých mužov. Arabské čísla neoznačujú hodiny, ale ako je u pilotných modelov zvykom, minúty. A napriek tomu, že sa toho na číselníku odohráva skutočne veľa, neprestávajú byť dobre čitateľné. To je ostatne ďalší typický rys pilotných modelov.

Finálny úspech ale dodáva čierna PVD úprava niektorých variánt. Zatiaľ čo bočné hrany puzdra sú v matnej úprave, luneta je leštená. Kombinácia, ktorá zvyšuje pocitovú hodnotu hodiniek. Aj cez 44 milimetrové puzdro pôsobia vďaka vnútornej lunete a skosenému chapter ringu menším dojmom. To umocňujú aj dva farebné odtiene číselníku. A nakoniec nesmiem opomenúť zmieniť, že sa jedná o solárne napájané hodinky, takže odpadá starosť o výmenu batérie.

Japonský Citizen sa preslávil hneď niekoľkými hodinárskymi míľnikmi. Medzi tie najväčšie patria prvé hodinky s titanovým puzdrom - a jeho Super Titanium dodnes patrí medzi najšpičkovejšie materiály. V roku 1976 prišiel Citizen s prvými solárnymi hodinkami Crystron Solar Cell a slnečnú energiu využil tiež pre prvé hodinky s GPS synchronizáciou času na svete.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

(5) Festina Chronograph 16760/1

Dlhodobo jeden z najobľúbenejších modelov vo svete pánskych hodiniek. Tu našla Festina skutočne recept na to, ako sa trafiť mužom do vkusu.

143,00 € skladom

Asi ani nie je treba ich príliš popisovať, sú proste krásne. Kožený remienok im pridá na elegancii a chronograf zasa dodá športovú iskru. Hodinky majú vodeodolnosť do 50 metrov – nestačí to na plávanie, ale každodenný život vydržia. Vyzerajú skvele s tričkom, ale neurazia ani na ležérne spoločenské akcie.

(6) Diesel Mega Chief

Naozaj robustné – štýlom aj parametrami. Diesel cieli na tých z vás, ktorí chcú cítiť na svojom zápästí skutočnú váhu poriadneho kusu ocele. Najobľúbenejším modelom je tento obor zo stajne Mega Chief DZ4329. Veľké rozmery sú kompenzované tlmeným šedým odtieňom. Vďaka tomu zostávajú síce neprehliadnuteľné, ale štýlovým spôsobom.

250,00 € skladom

Diesel je známou módnou značkou, ktorá sa svoje meno nebojí predať. K tradičnej hodinárčine má celkom ďaleko, ale moderný vzhľad hodinkám rozhodne nechýba. Typický úchyt na sklíčku dodáva špecifický náboj všetkým modelom kolekcie Only the brave. A treba povedať, že ide o celkom výstižný slogan.

Módna značka Diesel je tak trochu splnený sen jej zakladateľa Renza Rosso. Z malej dedinky v Taliansku sa od konca 70. rokov dostal medzi najznámejších výrobcov módy. Dnes už produkty nezahŕňajú len rifle, ale aj športové oblečenie, okuliare, parfémy a samozrejme hodinky. Design si v Dieseli navrhujú sami a pre hodinky sú charakteristické robustné puzdrá a neprehliadnuteľnosť. V posledných rokoch začal Diesel koketovať tiež so smartwatch odvetvím.

Tak ktorým ste podľahli? Alebo hľadáte niečo iné? Prejdite si celú ponuku pánskych hodiniek, možno zistíte, že nie je problém vybrať, ale skôr vybrať len jedny.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku