» Blog » Citizen

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Tagy: Výber najlepších | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké | Potápačské | Tradičné

Eliška Měrková | 20.1.2022 | 6 MIN

Solárne, odolné, športové, premakané po dizajnovej aj technologickej stránke a naviac ešte dostupné všetkým? Proste Citizen...♥ Dnes si prejdeme tie najobľúbenejšie pánske hodinky Citizen Eco-Drive a päť faktov, ktoré ste o značke Citizen možno nevedeli.

Čo je Eco-Drive?

Solárne napájanie Eco-Drive je najslávnejšia a tiež najdominantnejšia technológia značky Citizen – nájdete ju asi v 90 % jej produkcie. Názov je skratkou pre spojenie "Ecology Drive", ktoré vychádza z ekologickej filozofie značky. Vďaka solárnemu pohonu totiž odpadá potreba meniť batérie, ktoré sa nedajú recyklovať, a teda znečisťujú životné prostredie. Hodinky sú tak dobíjané svetlom, slnečným aj umelým, a v akumulátore sú schopné uložiť energiu na šesť a viac mesiacov (záleží na konkrétnom modeli) chodu bez prístupu k svetlu.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

(1) Citizen Sports CA0695

Hodinky Citizen Sports CA0695 patria medzi naše najobľúbenejšie pánske športové hodinky vôbec. Tento moderný dynamický kúsok totiž prehliadne naozaj málokto.

6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky
18.5.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky

Rušný dizajn, väčší priemer 44 mm a čierna povrchová úprava okorenená výraznou žltou požičiava hodinkám športový sex appeal. Zaujmú aj funkciou stopiek, ukazovateľom svetových strán a hlavne značením minútových, namiesto hodinových údajov – ako je pre letecké hodinky typické.

Japonská spoločnosť Citizen Watch Company je jeden z najznámejších a najväčších výrobcov hodiniek na svete. A zaslúžene. Pre dobre postavené, spoľahlivé a cenovo dostupné hodinky si ich fanúšikovia vážia, strojčeky Citizen používa veľa výrobcov zvučných mien a tiež ako prví použili pre pohon hodiniek ekologicky úplne čistý zdroj: svetlo. Jeho históriu, zaujímavé prvenstvá, patentované technológie a inžiniersku zdatnosť by mal mať v povedomí snáď každý nadšenec do hodiniek. V článku preto uvedieme 5 zaujímavých faktov.

(2) Promaster Sky Pilot Global Eco-Drive Radiocontrolled JY8020

Hoci pohľad na extrémne rušný ana-digi číselník pilotiek Promaster Sky Pilot Global JY8020 môže vzbudzovať ľahkú úzkosť, ich výsadou je paradoxne bezstarostnosť. Solárne napájanie, ktoré vás uchráni od nutnosti pravidelnej výmeny batérie, je vedľa synchronizácie času podľa rádiových vĺn perfektnou prísadou hodiniek, o ktoré sa nemusíte starať.

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

Tieto Promastery nadchnú aj priaznivcov ľahkého titánu. Na ruke ich prakticky neucítite (najmä, pokiaľ ste boli doteraz zvyknutí nosiť oceľové hodinky), a to napriek ich robustnosti a väčším rozmerom 45 mm. Navrch hodinky dostali nepoškriabateľné zafírové sklíčko, vodeodolnosť do 200 metrov, príkladnú luminiscenciu a veľmi dobré osvetlenie digitálneho displeja. A pokiaľ oceníte funkcie ako alarm, stopky, časovač a kalendár, môžu sa hodinky celkom ľahko stať vaším obľúbeným funkčným doplnkom na každý deň.

1. Citizen má viac než storočnú históriu. Založený bol v roku 1918, pričom názov Citizen, znamenajúci „občan", dal značke starosta Tokia Shinpei Goto, ktorý bol priateľom zakladateľa Kamekichi Yamazakiho. Meno malo vystihovať zakladateľov sen o vysoko kvalitných hodinkách, ktoré si môže dovoliť každý občan. Preto sa možno zdá trochu ironické, že pravdepodobne prvý, kto hodinky Citizen vlastnil, bol vtedajší japonský cisár Taishō. Bolo to okolo roku 1924.

(3) Citizen Elegant

Zafír, 100m vodeodolnosť, solárny pohon a konštrukcia zo Super Titania? Tak také parametre by v tejto cenovej kategórii hľadal asi málokto. A k tomu ten elegantný mriežkovaný číselník... proste krása. To sú hodinky Citizen Elegant.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Super Titanium je špeciálne upravený titán od Citizenu, ktorý je odolnejší voči poškriabaniu než oceľ, čo ocení snáď každý z nás (priznajme si, skoro všetci oťukávame svoje nebohé časomiery o stôl, futrá a podobne). Naviac sa vďaka ľahkosti nosia veľmi pohodlne. S menším priemerom puzdra 42mm a jednoduchým dizajnom ašpirujú na doplnok vhodný aj k spoločenskému odevu.

2. Citizen si všetko vyrába sám, in-house. To znamená, že všetky komponenty – od integrovaných obvodov, cez elektronické čipy až po mechanické súčiastky, puzdrá, číselníky, ručičky a strojčeky, sa vyrábajú interne v Japonsku. Vrátane strojčekov, ktoré sú predávané tretím stranám pod značkou Miyota. Citizen dokonca vyrába aj stroje, ktoré zhotovujú jednotlivé diely. Výnimkou sú strojčeky používané v hodinkách Campagnola spoločnosti La Joux Perret (ktorú Citizen vlastní), ktorá má výrobu vo Švajčiarsku.

(4) Citizen Sports CA4420

Za úspechom Citizen Sports CA4420 stojí bezpochyby nielen praktický solar, ale aj nevšedná farba číselníka. A naviac – "brnčálová" tmavozelená v kombinácii s hnedým koženým remienkom vyzerá proste skvele.

Po týchto Sportoch siahne asi každý, kto miluje kombináciu ľahkého retro štýlu a moderných parametrov. Hodinky sú vodeodolné do 100 M a stopky, ktorými sú vybavené, merajú s presnosťou na 1/5 sekundy. A napriek športovým prvkom im vďaka veľkým arabským čísliciam nikto neuprie aj veľmi dobrú čitateľnosť.

6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky

3. Automatizovaná montážna linka Citizenu sa koncom 70. rokov stala zabijakom švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu. A zaujímavé je, že jedna z automatizovaných výrobných liniek, ktorá začala fungovať práve koncom 70. rokov 20. storočia k hromadnej výrobe quartzových strojčekov, sa dokonca používa dodnes. V súčasnosti je schopná vyrobiť jeden kompletný quartzový strojček každú sekundu (čo je asi 30 miliónov ročne, pokiaľ by bola v nepretržitej prevádzke celý rok). A takých liniek má Citizen aspoň 10...

(5) Citizen Promaster Marine Aqualand

Potápačské hodinky sú jednou z najobľúbenejších kategórií pánskych hodiniek vôbec. Citizen Promaster Marine Aqualand s nestarnúcim pepsi dizajnom ponúknu naozaj parádny športový šmrnc, ktorý urobí dojem ako napríklad v kancelárii alebo medzi kamarátmi, tak pri skutočnom potápaní.

Že ide o rýdzo funkčný prístroj, napovedajú funkcie potrebné na sledovanie aktuálnej hĺbky, záznamu posledného najhlbšieho ponoru alebo k upozorneniu na príliš rýchly výstup nad hladinu. Také množstvo funkcií hodinky utiahnu práve vďaka solárnemu napájaniu, ktorého stav nabitia naviac vidíme na číselníku pri 10. hodine.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

4. Najvyššie "high-end" modely Citizen ručne zostavujú tzv. Meisters a Super Meisters. Hoci má Citizen super výkonnú výrobnú linku, špičkové Citizeny, vrátane quartzových modelov, ako je Citizen Chronomaster, sú ručne zostavované jediným hodinárom. Aby sa hodinár mohol kvalifikovať ako Super Meister, musí mať aspoň 30 rokov skúseností so zostavovaním hodiniek Citizen.

(6) Citizen Sports CB5887

Energické, športové, praktické a pritom stále elegantné. V roku 2021 si Citizen povedal, že by nebolo na škodu svoju športovú kolekciu trošku "vyšperkovať", a vznikli tak Citizen Sports CB5887.

Hodinky boli utlumené iba po dizajnovej stránke, nie však tej funkčnej. Okrem praktického riadenia podľa rádiových vĺn ponúknu stopky s presnosťou na desatinu sekundy, dátum a deň v týždni, alarm a ukazovateľ stavu nabitia. Odolnosť zaručí pevná oceľová konštrukcia, vodeodolnosť do 200 m (sú teda vhodné aj na potápanie) a nepoškriabateľné zafírové sklíčko, ktoré je naviac vybavené antireflexnou vrstvou zabraňujúcou odleskom.

5. Citizen sa špecializuje nielen na solárny pohon, ale aj na ultra tenkosť a ultra presnosť. Najtenšie hodinky mal Citizen už v 60. a 70. rokoch a v súčasnosti si drží prvenstvo s hodinkami Eco-Drive One z roku 2016, ktoré sú najtenšie solárne napájané hodinky na svete. Na ultra presnosti Citizen makal rovnako pár dekád, čo vyvrcholio v roku 2018 kalibrom 0100 s presnosťou +/- 1 sekunda za rok.

Hodinky Citizen Eco-Drive One: Najtenšie solárno napájané hodinky na svete
4.6.2019 - Radek Vyhlídal
Hodinky Citizen Eco-Drive One: Najtenšie solárno napájané hodinky na svete

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku