VYBRALI SME 6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 22.12.2021 | 5 MIN

Vraví sa, že titán je materiálom budúcnosti. A čím je tak unikátny? Tak hlavne vlastnosťami, ktoré nemá žiadny iný kov. V dnešnom článku sme vybrali pánske titánové hodinky, ktoré sú u nás tie naj, a zároveň vám prezradíme, prečo siahnuť práve po titáne.

(1) Tissot PR 100

Stálicou medzi titánovými obľúbencami sú hodinky Tissot PR 100 Titanium. Spoľahliví robustnejší Švajčiari s nevtieravým dizajnom, z ktorých si hodinkoví nadšenci robia kumpánov na každodenné nosenie.

Nepoškriabateľné zafírové sklo je tu samozrejmosť, rovnako ako vodeodolnosť do 100 M, vďaka ktorej hodinky hravo zvládnu aj plávanie. Jednoduchý utlmený vzhľad ozvláštnený brúseným číselníkom, pevná konštrukcia, prepracovanosť detailov a voila – máte jedny z najobľúbenejších hodiniek od Tissotu.

Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície
11.6.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Tissot – Inovátori podľa tradície

Na predajni je zábavné pozorovať, ako každého, kto doteraz nosil hodinky iba z klasickej chirurgickej ocele, vždy neskutočne udiví úžasná ľahkosť hodiniek z titánu. Titánové hodinky zákazník s potešením poťažkáva v dlaniach, porovnáva so svojou pôvodnou "ťažkotonážnou" oceľovou časomierou a priznáva, že akonáhle si na ľahkosť titánu zvykne, asi už nebude cesty späť. Titán je totiž zhruba o 40 % ľahší než bežne používaná oceľ.

(2) Citizen Promaster Sky

Hodinky Citizen Promaster Sky CB5850 si kúpite asi v prvom rade preto, že vám imponuje ten úžasne rušný vzhľad moderných pilotiek. V druhom rade vás však dostanú hneď dve praktické prednosti: technológia solárneho napájania a nastavenie času podľa rádiových vĺn – dve už neodmysliteľne spojené entity (a Citizen bol mimochodom tiež prvý, kto túto kombináciu ponúkol svetu). Svojmu nositeľovi tak poskytnú hlavne bezstarostnosť.

6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou

Tej bezstarostnosti  Promastery dosahujú tiež vďaka použitému materiálu u puzdra a náramku... Hádate správne, je to titán. Ale nie len tak hocijaký – jedná sa o Super Titanium, ktoré je vďaka špeciálnej úprave od Citizenu odolnejšie voči poškriabaniu než oceľ (nie je totiž titán ako titán, bez úpravy sa jedná vo väčšine prípadov o mäkší materiál než je oceľ).

Titán má nízku tepelnú vodivosť... Metalurgom netreba vysvetlovať, ale pre nás ostatných to v podstate znamená, že sa hodinky z titánu na ruke zahrejú rýchlejšie než oceľ, a tak ani vo veľkej zime nebudú tak chladiť. Ideálne na zimné prechádzky. :)

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

(3) Certina DS Action

Kto hľadá spoľahlivé švajčiarske hodinky, siaha po Certine. My sme vybrali titánové Certina DS Action Precidrive Chronometer, ktoré za férovú cenu ponúknu nadštandardnú odolnosť, certifikovanú presnosť, pekné spracovanie a dizajn, ktorý sme si zamilovali pre jeho sympatickú nenápadnosť s rafinovanými detailmi.

Hodinky DS Action sú prvotne určené milovníkom vody, ktorí ocenia vodeodolnosť do 200 M, zaistenú súborom opatrení na zvýšenie odolnosti (DS Koncept), šrobovacou korunkou a šrobovacím dienkom hodiniek. Pánov, ktorí si však tento kúsok nekúpili za účelom potápania (a verím, že ich bude väčšina), poteší skôr zafírové sklo s antireflexom a certifikovaný strojček Precidrive, ktorý je až 10x presnejší než bežné batériové strojčeky. Ich odchýlka je senzačných ± 10 sekúnd za rok.

Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
11.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Ďalšou nespornou výhodou titánu je antialergénnosť. Iste, chirurgická oceľ je pre pokožku väčšiny populácie nedráždivá, napriek tomu sa ale nájde relatívne mnoho na kovy (a hlavne nikel) citlivejších jedincov, ktorí potrebujú trochu vyšší káder. V chirurgickej oceli sa nachádza okolo 11–14 % niklu. A v titáne? Nula.

(4) Festina Titanium Sport Chronograph

V roku 2020 sa aj módna Festina vytasila s parádnym modelom Festina Titanium Sport Chronograph, ktorý s čistým svedomím označujem za perfektnú voľbu medzi chronografmi do 400 eur. Pomer cena výkon je tu na jedničku a so spracovaním si Festina poradila tiež obstojne.

Hodinkám Titanium Sport Chronograph dominuje pretekársky vzhľad so stopkami, tachymetrickou stupnicou a červenými akcentmi (práve ony a veľkosť 45 mm hodinkám prepožičiavajú príťažlivý športový ráz). Všetko na hodinkách je jasné, prehľadné a jednoduché. Poteší aj zafírové sklíčko a fakt, že hodinky môžete vziať napríklad aj do bazéna.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Titán je antialergénny najmä preto, že v kontakte s ľudským potom nijak nereaguje. Skúšku odolnosti potom vyhrá aj pri kontakte so slanou vodou či rôznymi chemickými látkami (napríklad v parfémoch apod.) a tým je odolný aj voči korózii. Nakoniec je titán aj prirodzene antimagnetický.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

(5) Citizen Elegant Eco-Drive

Ako elegantnú celotitánovú alternatívu sme zvolili Citizen Elegant Eco-Drive. Hodinky s parametrami, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani dvojnásobne drahšie kúsky.

Solárne napájanie je u Citizenu pýchou a prednosťou väčšiny kolekcie. Ako by nie, vďaka nemu nemusíte riešiť výmenu batérie a hodinky vám pobežia bezmála 10 rokov. Tieto Citizenky sa však môžu pochváliť aj zafírovým sklom a vodeodolnosťou do 100 M, s ktorou hodinky zvládnu aj dĺžky v bazéne. A v neposlednom rade tu máme ten nádherný vrúbkovaný číselník v modrej farbe so šmrncom takmer hypnotickým.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Zaujímavosťou je, že samotný titán bol objavený už na konci 18. storočia, ale priemyslovo sa začal využívať až v 60. rokoch 20. storočia. Rozvoj prišiel s vývojom raketovej techniky a použitím titánu pri výrobe leteckých motorov. Teraz sa hojne využíva aj v lekárskom odvetví (kĺbne náhrady apod.) a v neposlednom rade aj v hodinárstve, kde ho prvýkrát použila práve značka Citizen roku 1970.

(6) Casio Wave Ceptor

Pre vyznávačov spoľahlivých pracantov od Casia sme zaradili aj titánové Casio Wave Ceptor. Hodinky, ktoré milujeme pre ich praktickosť, prehľadnosť a ležérny ana-digi dizajn.

Číselník tu chráni zafírové sklo a hodinky bez úhony zvládnu aj sprchovanie. Ich najväčšia prednosť však spočíva v solárnom napájaní a synchronizácii podľa rádiových vĺn – hodinky si samy každú noc nastavia čas na sekundu presne. A keď signál zrovna nie je v dosahu? Stále vám pobežia s presnosťou bežných quartzových hodiniek.

6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky
18.5.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky

Tak, to bol náš malý hodinkový "súboj titanov". Vybojoval si niektorý z modelov miesto na vašom zápästí?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Boccia Titanium – Fotogaléria pánskych titánoviek
4.8.2022 - Agáta Vřeská
Boccia Titanium – Fotogaléria pánskych titánoviek

Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria
8.12.2020 - Eliška Měrková
Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu

Boccia Titanium – Príbeh o originalite, úspechu... A tiež titáne
22.1.2021 - Eliška Měrková
Boccia Titanium – Príbeh o originalite, úspechu... A tiež titáne

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku