6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Retro

Agáta Vřeská | 15.1.2021 | 7 MIN

Na vytvorenie zaujímavého kúsku vo vintage štýle nestačí vziať model z minulosti, preplácať ho a pýtať si dvojnásobok skutočnej ceny. Treba to urobiť s citom, siahnuť po správnom modeli a vymyslieť inováciu, ktorá obstojí aj v našom storočí. Z ponuky retro hodiniek som vybral niekoľko najnovších modelov, ktoré to podľa môjho názoru robia viac než presvedčivo.

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Naše video:

(1) Certina DS Chronograph Automatic

Milujem detailný vintage štýl. Možno je to tým, ako sme zahltení modernými vecami. Práve pri sledovaní videa robotov, ktorí večer tancujú v rytme Hriešneho tanca, ožívajú takmer desivé obrazy, ktoré sme predtým vídali len vo filmoch. A potom zrazu zatúžite po klasickej knihe so skutočnou vôňou papiera namiesto elektronickej knihy alebo po mechanických hodinkách, ktoré vzbudzujú upokojujúci dojem, že všetko je vlastne v poriadku, namiesto inteligentných hodiniek, ktoré vám občas privodia infarkt.

Ale hodinky za dvetisíc si nekupujete pre pocit istoty. Aj keď práve tento jednoduchý pocit bude pravdepodobne prvým impulzom a nakoniec posledným rozhodujúcim zrnkom v miske váh. Zároveň však musíte nákup racionálne zdôvodniť. Našťastie, v prípade hodiniek Certina DS Chronograph si myslím, že to nebude až také ťažké.

Model, ktorý stál na podstavci ako prototyp, vyrábala Certina v rokoch 1945 až 1950 minulého storočia (vtedy ešte nemal názov, ale vzhľadovo bol takmer totožný, len išlo o menší model). Funkcia chronografu, ktorá bola potrebná na využívanie telemetrickej aj tachymetrickej stupnice, zväčšila výšku pôvodného strojčeka, a tak musel byť ciferník, a teda aj sklo, "vypuklý". Tento detail sa v súčasnosti používa skôr pre ten "retro" pocit. A spoločnosť Certina ho využila. Zošikmený ciferník kopírujú modro potiahnuté ručičky a sklo.

Certina nenasledovala príklad svojich starších hodiniek DS PH200M a vyhla sa plastovému sklu. Rozhodla sa pre zafír (hrúbka 1,6 mm) s antireflexnou vrstvou a jeho vypuklosť ponúka nielen tento historický efekt, ale aj peknú podívanú zo všetkých uhlov, najmä s modrým lomom na okraji.

Nemusím strácať riadky o tom, že ide o precízne spracovaný model. Vo vnútri padla celkom jasná voľba v podobe strojčeka ETA A05.H31, upraveného Valjoux 7753. Má 27 uložení kameňa, frekvenciu 28 800 polfrekvencií za hodinu a vďaka úpravám aj rezervu chodu 60 hodín. Ventil je vyrobený z moderného silikónového materiálu, čo podporuje presnosť, lepšiu odolnosť voči magnetickému poľu a teplotným zmenám.

Všetky tieto detaily, na ktorých si Certina dala záležať, patria k dôvodom, prečo chronograf DS hodnotím ako rozhodne podarený kúsok vo vintage štýle. Hlavný dôvod je však oveľa jednoduchší: jednoducho mi robia dobre. A to je, ako zisťujem, v dnešnej dobe dosť silný argument.

(2) Bulova Lunar Pilot Chronograph

Cesta na Mesiac bola pre ľudstvo veľkým krokom. A hodinky, ktoré sa prešli po Mesiaci, boli zase veľkým skokom pre značku hodiniek, ktorá niečo také urobila. Najznámejšie sú hodinky Omega Speedmaster. Ale po povrchu Mesiaca sa prešiel aj model od značky Bulova – značky s českými koreňmi.

A práve tieto lunárne hodinky sú dnes k dispozícii vo veľmi vernom dizajne, ale s moderne upraveným strojčekom. Beží na ultravysokej frekvencii 262 kHz a presnosť je do 10 sekúnd za rok. K dispozícii je aj funkcia stopiek a tachymetrická stupnica.

Bulova Lunar Pilot recenzia - Moderná misia na Mesiac
23.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenzia - Moderná misia na Mesiac

Obľúbené sú aj pre súdkovité puzdro, ktoré napriek zdanlivo väčšiemu priemeru dobre sedí na zápästí. A všimnite si detaily, ako sú skosené tlačidlá alebo text na ciferníku, ktorý pripomína návštevu spoločnosti Bulova na Mesiaci.

Bulova Lunar Pilot s modro-bílými prvky.

Bulova Lunar Pilot s modro-bielymi prvkami.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

(3) Hamilton PSR Digital

Pri pohľade na digitálny displej hodiniek Hamilton American Classic PSR sa nejeden hodinkový fajnšmeker bude mať tendenciu spýtať: no a čo tieto hodinky dokážu? Nuž, dokážu zobrazovať čas!

Zdá sa vám to málo na digitálne hodinky za cenu tých najfantastickejších Garminov? Verte mi, toto je najúžasnejší retro model na celom zozname! Ten pocit, keď stlačíte to "čarovné" tlačidlo a rozsvietia sa červené LED diódy, je jednoducho neopísateľný.

Spočiatku som si myslel, že bude skôr pre staršie generácie, ktoré si ho užijú. Veď viete, pre starých pamätníkov, ktorí ešte zažili túto éru na vlastnom zápästí. Ale v skutočnosti sme boli na roztrhanie aj my, ktorých rodičia v čase uvedenia prvých digitálnych fotoaparátov Pulsar práve začali koketovať so školským grošom.

Modelom PSR si spoločnosť Hamilton pripomenula dôležitý moment z roku 1970, keď svetu predstavila vôbec prvé digitálne hodinky Hamilton Pulsar. Všetko dôležité som o nich už spomenul v jednom z predchádzajúcich článkov, ale kým ich skutočne nemáte v rukách, sú to všetko len také historické pikošky. Až samotné hodinky vás presvedčia, že túto pripomienku minulosti sa naozaj oplatí mať doma.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Mňa presvedčili o tom, že bezpochyby patria na zoznam najzaujímavejších retro kúskov roku 2020. A hlavný argument? Objaví sa vo chvíli, keď stlačíte to čarovné tlačidlo.

Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, ktoré nosí Indiana Jones
25.7.2023 - Aleš Pavelek
Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, ktoré nosí Indiana Jones

(4) Seiko Captain Willard

Vybrať len niekoľko modelov do akéhokoľvek zoznamu je vždy otázkou kompromisu a orezania. V prípade značky Seiko je takmer nudnou pravdou, že každý rok prináša toľko reedícií, že by vydali na samostatný zoznam. V roku 2020 to nebolo inak, ale v mojej sieti uviazlo len niekoľko ťahákov, ktoré si tu zaslúžia svoje miesto. Bolo teda len otázkou, ktoré to budú.

Samozrejme, ponúkal sa Seiko Prospex Land Alpinist. Úžasná záležitosť, predstavená z kraja minulého roka. Reinterpretácia Prospex Sea Diver z roku 1968 si odo mňa tiež vyslúžila nemalé ovácie. A, samozrejme, Seiko Prospex Diver's Captain Willard.

Už z názvu kapitoly je jasné, ktoré z nich si získali moje seikoholické srdce. Zatiaľ čo mandľovo zeleným Alpinistom nemôžem dať za pravdu, lesozelení Willardi u mňa zvíťazili. Pripomínajú mi totiž všetko, čo mi Seiko za tie roky omotalo okolo zápästia.

Keď ide o hodnotenie hodiniek (ale to asi platí aj pre celý rad spotrebiteľských hračiek), máte niekoľko kritérií, ktoré sa dajú posúdiť celkom racionálne. Spracovanie, materiály, strojček... Subjektívnym aspektom je samozrejme dizajn. Ale väčšou alchýmiou je neuchopiteľná aura, ktorá sa sem tam objaví u niektorých modelov.

Hodinky Willards, ktoré zažili skutočnú vojnu, popularitu filmových celebrít, precestovali najkrutejšie miesta na svete a ukrývali genetický základ pre ikonické korytnačky potápačské, touto aurou doslova oplývajú.

Pre niekoho budú malé, pre iného veľké. Niektorým nebude sedieť puzdro a iným bude prekážať retro závan. Ak vás však zaujmú, láska sa bude prehlbovať s každým detailom. O Willardovcoch som sa už dosť rozplýval, takže pridám len argument, prečo sú tu: legenda, ktorá je stále živá a konečne prístupná súčasnosti.

Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko "Captain Willard" sú späť. A čaká ich žiarivá kariéra

(5) Orient Weekly Auto King Diver 70th Anniversary

Možno sa čudujete, ako som si mohol zo všetkých možností vybrať práve Orient Weekly Auto King. Prečo nie napríklad Tissot Heritage 1973?

Vlastne to začal Orient. Keď som ich niekedy na jeseň recenzoval, začala mi v hlave hlodať myšlienka vybrať špičkové modely v štýle vintage, ktoré sa objavili u nás. Orient je predsa len tichá voda, ktorá sem-tam prinesie na pobrežie hodiniek malé cunami.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Už dlho zdieľam názor, že Orient je trochu neprávom podceňovaný. Ale čas od času vystrčí svoje japonské rožky a vyšle hviezdny model. No, možno nie každý bude z týchto superšportovcov taký unesený ako ja, ale to potom ani PRS či Willard. Ale o to ide.

Model Orient bol spomienkou na jeden z jeho historických pokladov, Orient Auto King z roku 1965. K 70. narodeninám v roku 2020 dostal nový vzhľad a bol skôr darčekom pre nadšencov hodiniek. Veľmi triezvy, dobre vyzerajúci a dizajnovo čo najbližšie k svojmu predchodcovi.

Veci musia najskôr dozrieť do moderného retro štýlu. Keď sa tak stane, niekto to musí urobiť znova rovnako dobre, ak nie lepšie. Orient ma presvedčil, že to nie je také jednoduché, svojimi modelmi SK Super King, kde to podľa mňa dosť pokazili. S Weekly Kingom to išlo oveľa lepšie. No a potom už len treba nebyť príliš křečovitý a dať na to cenovku s príplatkom za to, že "niečo už tu bolo".

Zlaté Weekly King od Orientu v limitované edici.

Zlaté Weekly King od Orientu v limitovanej edícii.

A to je víťazný argument: Orients Weekly King je to, čo ma na jeho výkone za danú cenu baví najviac. Dokazujú, že byť retro neznamená byť drahý alebo Casio.

(6) Tissot Sideral S

Návrat do 70. rokov je cesta, pri ktorej nikdy neviete, s čím sa vrátite. Bola to pestrá doba pre dizajny a je takým vďačným zdrojom inšpirácie pre súčasné retro reedície. Rovnako ako v prípade modelu Tissot Sideral.

Sideral boli prvé hodinky na svete vyrobené zo sklených vlákien a mali aj pútavý vzhľad. Tissot sa k nemu vracia s modelom Sideral S. Materiál puzdra je však v modernom prevedení s použitím karbónu.

Menej obvyklá je regatová stupnica a 300 m vodotesnosť. Okamžitým hitom sa stali aj vďaka atraktívnym farbám a luminiscencii v niekoľkých odtieňoch.

Vnútri je potom automatický Powermatic 80 s vysokou rezervou chodu, ktorý je vidieť pred priehľadné dýnko.

Tissot Sideral S ve žlutém provedení.

Tissot Sideral S v žltom prevedení.

Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali
22.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku