Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov

Tagy: Sprievodca výberom | Klasické | Remienky, náramky

Bohumil Vopršal | 14.10.2019 | 6 MIN

Ak v obchode s hodinkami počujete otázku, či budú "s gumičkou alebo bez", pravdepodobne vám bude jasné, že nejde o otázku pracovníka vykričanej predajne o požiadavkách zákazníka na ich vstup do EET. Môže to byť bežná - a bez akýchkoľvek postranných úmyslov - otázka, ktorú položí renomovaný predajca hodiniek, ak si u neho človek kupuje tzv. potápky.

Jednoducho chce vedieť, či si potenciálny majiteľ chce od neho kúpiť potápačské hodinky s gumovým, silikónovým alebo iným podobným náramkom (remienkom), pre ktorý sa v hodinárskych kruhoch používa všeobecný názov "guma". Áno, dnes sa budeme venovať téme "Na čom sa dajú nosiť hodinky". A keďže sme sa zahryzli do témy, začneme asi tým najbežnejším.

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

Kovový náramok

Často sa môžeme stretnúť aj s označením „ťah“, čo je však mierne zavádzajúce, viď nižšie. Ako už názov napovedá, kovový náramok sa skladá z kovových článkov, ktoré sa dajú dokúpiť pre hodinky hodné tohto mena, a náramok sa dá predĺžiť, ak má nositeľ obzvlášť bacuľaté zápästie, vymykajúce sa z normy (konfekčná veľkosť zvyčajne končí niekde okolo 20-21 cm obvodu).

Na náramkoch sa niekedy vyskytujú aj potápačské predĺženia. Zvyčajne vo forme výklopnej časti alebo vysunutím časti zapínania. Slúži na rýchle zväčšenie hodiniek, napríklad kvôli neoprénu, a aj preto sa s ním stretávame najmä pri potápačských hodinkách.

Tzv. potápěčská extenze umožňuje rychlé prodloužení, např. kvůli neoprenu. Nejčastěji bývá u potápěčských hodinek.

Takzvané potápačské rozšírenie umožňuje rýchle rozšírenie, napríklad kvôli neoprénu. Najčastejšie sa vyskytuje v potápačských hodinkách.

Ďalšou výhodou kovových náramkov je ich dlhá životnosť, vysoká odolnosť (voči fyzickému poškodeniu alebo rôznym vonkajším vplyvom, ako je voda, prach, slnko, ľudský pot a podobne) a jednoduchá údržba – z času na čas stačí náramok umyť mydlovou vodou a vydrhnúť mäkkou kefkou.

Nevýhodou je, že zvyšuje hmotnosť hodiniek, čo sa dá obísť zaobstaraním modelu z titánu. A potom, samozrejme, ako nevýhodu môžu niektorí vnímať, že môže (ale nemusí) vytrhávať chĺpky, časom sa poškriabe, často potrebujete pomoc hodinára s jeho prispôsobením vášmu zápästiu (skrátenie, predĺženie), a ak je vyrobený z ocele, môže byť spúšťačom alergických reakcií.

Titanové náramky se staly oblíbené pro svou antialergičnost a nízkou váhu

Titánové náramky sa stali obľúbenými pre svoju antialergickosť a nízku hmotnosť

Okrem predĺženia je bežné aj tzv. mikroregulácia na zapínaní, pri ktorej sa dá stožiar posúvať po menších častiach bez toho, aby sa museli odstraňovať celé články, čím sa náramok lepšie prispôsobí zápästiu.

Pri hodinkách s kovovým náramkom je bežná tzv. fold-over spona, ktorá je (najčastejšie pri športovejších hodinkách) vybavená poistkou.

Mikrogulace na sponě.

Mikroregulácia na zapínaní (4 bodky na hornej strane).

Osobitným druhom kovového náramku je tzv. mesh, ktorá vzniká prepletením drobných kovových slučiek; štruktúra môže byť od pomerne hrubej (žraločia sieťovina) až po veľmi jemnú (milánsky náramok), pripomínajúcu pletivo.

Milánský tah patří mezi oblíbené u dámských hodinek

Milánsky náramok patrí medzi obľúbené dámske hodinky

Kovový ťah

Kovový náramok, príbuzný kovovému náramku, je takmer vyhynutý druh, ktorý zažil vrchol popularity niekedy v 70. rokoch 20. storočia. Často vyzerá ako obyčajný kovový náramok, ale ak ho natiahnete, jednotlivé časti sa rozpadnú a odhalia pružné spojenie zosieťovaných medzistavcov na princípe pantografu. Navlieka sa jednoducho pretiahnutím cez ruku, kedy sa roztiahne a na zápästí sa zase smrskne (odtiaľ „ťah“).

Pružný natahovací tah je už v menšině, přesto ho některé značky stále nabízejí

Pružný streč je dnes už v menšine, ale niektoré značky ho stále ponúkajú

Nevýhoda: Nikdy nehádžte kamienok do okna svojej drahej polovičky počas vlhkého večera, inak ťah a hodinky pri prudkom pohybe opustia zápästie v smere kamienka. A Vostok po dedkovi si vziať nemôžete (vlastná skúsenosť).

Gumy, silikóny a tak ďalej

Sú to v podstate bezúdržbové, často nápadité doplnky hodiniek (kto by nechcel na rallye chronograf gumu so vzorom pneumatiky?), nezvyšujú dramaticky hmotnosť na zápästí, pre niekoho sú praktické a super pohodlné... V čom je háčik? Jednoducho to chce vopred vyskúšať, pretože to, čo sa niektorým zdá krásne nositeľné, môže iným pripadať ako hrubý, takmer neohybný kus, vyrezaný možno z uhoľného pásu. Materiálov je veľa a na individuálne pohodlie treba veľa cviku.

Kaučukový řemen Edoxu Chronorally s motivem vzoru pneumatik

Gumený opasok Edox Chronorally s motívom vzoru pneumatiky

Pojem "guma" sa v laickej reči používa pre kaučuk. Vyskytuje sa v mnohých kvalitatívnych úrovniach, pričom najvyššia je prírodný kaučuk. Ten sa vyrába z latexu, ktorý sa získava z určitých stromov. Naproti tomu syntetický kaučuk sa vyrába z ropy. Kaučuk (umelý aj prírodný) sa vyrába z gumy procesom nazývaným vulkanizácia, vďaka ktorému je materiál stabilný bez ohľadu na teplotu okolia.

Niektoré „fakt potápačské“ gumové remene majú na sebe vytlačené rôzne číselné údaje, informujúce napríklad o dĺžke dekompresných prestávok pri vynáraní, ktoré však užívateľ ponorený nie do kvapaliny, ale do usilovnej kancelárskej práce len ťažko využije.

Pryžový řemen s údaji o dekompresních zastávkách

Gumový pás s údajmi o dekompresnej zastávke

Textilné a podobné „remene"

NATO, ZULU, velcro, denim... Tajomné názvy v súvislosti s hodinkami rozlúskneme za chvíľu, ale povedzme si len rýchlo: všetky textilné opasky sa dajú udržiavať jednoduchým praním (ručne alebo v práčke) a tie kvalitné vydržia roky nosenia.

NATO je remienok (v cudzom jazyku strap), ktorý sa dá na hodinky nasadiť v okamihu jednoduchým prevlečením cez stožiare, nie je potrebné nič rozoberať. Na rozdiel od niektorých remienkov ZULU má zábranu, ktorá zabraňuje skĺznutiu hodiniek z vymedzenej časti remienka. A hoci nejde o typický remienok na oblek, stojí za zmienku, že ho nosil a stále nosí agent Jej Veličenstva James Bond na svojich hodinkách Rolex alebo Omega so smokingom a iným formálnym oblečením.

Opasok NATO bol pôvodne určený pre vojakov britskej armády. Jeho praktickou stránkou je jeho odolnosť a skutočnosť, že zostane na ruke, aj keď vám jeden stožiar odpadne.

Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?
27.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?

NATO řemen s koženými prvky u Hamilton Khaki Field

Opasok NATO s koženými prvkami na Hamilton Khaki Field

ZULU strap zábranu buď má alebo nemá. Od NATO ho odlišuje celkovo robustnejšia konštrukcia so zaoblenými kovovými očkami na navliekanie. Obidva spôsoby nosenia hodiniek sú mojimi obľúbenými, pretože nestojí veľa a vyrába sa v takmer nekonečnom množstve kvalitných a farebných kombinácií – ráno si môžete vziať do práce hodinky s fádnym čiernym remienkom, ktorý môžete pred odchodom z práce v priebehu niekoľkých sekúnd vymeniť za remienok vo farbách svojho obľúbeného športového klubu.

ZULU řemen

Remienok ZULU má typicky zaoblené pracky a rukoväte

NATO aj ZULU sa dajú kúpiť v kožených variantoch. (Znalci si iste vydedukovali, že oba remienky majú veľa spoločného s armádou – áno, NATO je "to" NATO a ZULU znamená veliteľský čas). Velcro je v podstate kus šikovne zošitého a kovom pospájaného suchého zipsu. Odtiaľ pochádza pásik, ktorý používali americkí astronauti na pripnutie hodiniek k objemnému rukávu skafandra, keď išli mimo lode.

Velcro řemen se suchým zipem

Opasok so suchým zipsom

Denim je zase opasok, ktorého vrchná časť pripomína obnosené džínsy; v kvalitnom prevedení je však v skutočnosti podšitý kožou, čím sa dostávame k zástupcovi klasiky.

Denim řemen připomíná vrchní stranou džínovinu, spodní je většinou kožená

Džínsový opasok pripomína džínsovinu na vrchnej strane, spodná strana je zvyčajne kožená.

Kožený remeň

Klasika všetkých klasík! Viete si predstaviť formálne alebo klasické pilotné hodinky na niečom inom? Ja to nedokážem. Nie je úplne praktický, nie je dostatočne odolný, má tendenciu zapáchať potom. Ale čo sa dá robiť, keď hodinky na ňom vyzerajú tak skvele? Dokonca aj niektoré potápačské hodinky sú k dispozícii na koži (aj keď vraj dôkladne impregnovanej), pretože práve tým sa líšia od tisícov iných!

Výhodou je, že v porovnaní napríklad s oceľovým náramkom je kožený remienok elegantnejší, ľahší, pohodlnejší a netrhá chĺpky na zápästí. A nemusíte bežať k hodinárovi, aby vám upravil obvod zápästia. Kožený remienok sa najčastejšie skladá z 3 častí: vrchnej časti, podšívky a podšívky.

Koža sa k hodinkám jednoducho hodí ako... a sme opäť pri tom – ako guma k motoristickému športu! Je to jednoducho spotrebný materiál, ktorý sa opotrebúva, ale počas svojej životnosti odvedie svoju prácu ako žiadny iný! Musíte sa jednoducho zmieriť s tým, že nevydržia večne. (Prečítajte si tipy, ako sa starať o kožené remene.)

kožený řemen je klasika všech klasik, je ale třeba se o něj náležitě starat

Kožený remienok je klasika všetkých klasík, ale treba sa oň správne starať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre