» Blog » Návody

Ako sa starať o kožený remienok a predĺžiť jeho životnosť

Tagy: Návody | Remienky, náramky

Martin Fusek | 3 MIN

Kožené remienky sú príjemné na dotyk a dodávajú hodinkám svojrázny štýl. Vďaka tomu je veľa milovníkov hodiniek, ktorí nedajú na kožu dopustiť. Avšak je potrebné im venovať zvláštnu starostlivosť, pretože výrobcovia pri reklamácii neuznávajú poškodenie spôsobené nevhodnou manipuláciou a zachádzaním s remienkom.

Opečovávaný kožený řemínek u hodinek Michael Kors

Sami máme kožené remienky veľmi radi a chceli by sme Vás upozorniť na ich úskalia. Dali sme dokopy pár tipov, ako sa o kožu starať, aby ste sa z krásneho vzhľadu hodiniek mohli dlho tešiť. Tipy na starostlivosť o remienok platia pre kožu aj koženku.

Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to
1.6.2022 - Eliška Měrková
Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to

Ako správne utiahnuť kožený remienok hodiniek

Ciferník sa blyští, koža vonia novotou a vy sa nemôžete dočkať kedy nové hodinky ukážete priateľom. Skôr než hodinky nasadíte na ruku, pamätajte na niekoľko pravidiel, aby ste nepoškodili kožu na remienku.

Hodinky noste voľne. Snažte sa, aby ste mohli medzi ruku a remienok vložiť špičku malíčka. Vaša ruka bude uvoľnená a nebude sa vám potiť zápästie. Pri zapínaní neohýbajte remienok cez sponu veľkou silou. Koža by mohla popraskať alebo sa dokonca potrhať.

Jak zapnout řemínek u hodinek

Dávajte pozor na krémy a parfémy

Krémy sťažujú čistenie kožených remienkov, pretože sa na ne ľahšie zanášajú nečistoty. Ak si často krémujete ruky, používajte krémy, ktoré nie sú príliš mastné.

Mnoho žien si nanáša parfum na zápästie. Ak medzi ne tiež patríte, používajte impregnačný sprej. Kožený remienok bude chránený voči okolitým vplyvom a nestratí svoju farbu.

Neumývajte kožený remienok pod prúdom vody

Máte za sebou prvé dni nosenia. Ľudia chvália vaše hodinky a všetko vyzerá skvelo. Avšak čas od času je potrebné kožený remienok vyčistiť. Umývať ho pod prúdom vody je zásadná chyba. Vlhkosť napomáha množeniu baktérií a koža začne po istej dobe zapáchať. V prípade čistenia zvoľte radšej vlažnú vodu, navlhčenú handričku a remienok jemne poutierajte. Ak sa predsalen stane, že sa remienok namočí, je dobré ho utrieť a vložiť do suchej ryže, ktorá vlhkosť nasaje.

Hodinky s koženým řemínkem

Kožený remienok potrebuje starostlivosť rovnako ako kožená obuv či brašňa. Ošetrenie kože pomocou včelieho vosku, karnabského vosku alebo lanolínového oleja uskutočňujte aspoň raz mesačne. V prípade horúcich letných dní hodinky občas dajte dole, utrite si zápästie a nechajte remienok chvíľku preschnúť. Rovnako tak urobte, ak s hodinkami športujete.

Kožený remienok na ruke do sprchy nepatrí

Medzi ľuďmi panuje názor, že hodinky s koženým remienkom dobre odolávajú vode. To ale nie je úplne pravdivé tvrdenie. Niektoré hodinky naozaj zamedzujú vniknutiu vody a vlhkosti dovnútra hodinkového puzdra, ale samotný kožený remienok by nema byť vystavovaný vode.

S hodinkami nechoďte do sprchy, bazéna ani do mora. Vyhnite sa aj umývaniu riadu s hodinkami na ruke. Čistiace prostriedky môžu spôsobiť stratu prírodného maziva a vyblednutie farby.

Kožený remienok nenechajte schnúť na priamom slnku

V momente, keď remienok hodiniek umyjete, osušte ho suchou handričkou. Sušenie na radiátore alebo na priamom slnečnom žiarení nerobí koži dobre. Koža potom stráca farbu a rýchlejšie vysychá, tým môže ľahko popraskať.

Jak vypadají hodinky s koženým řemínkem na ruce

Vyhnite sa zafajčeným miestam

Vysoko zafajčené reštaurácie škodia nielen vášmu zdraviu, ale aj menej kvalitným koženým remienkom. Prílišné vystavovanie hodiniek s koženým remienkom cigaretovému a cigarovému dymu následne zmení farbu remienka. Hodinky potom začnú pôsobiť zašlo a ľudia ich prestanú tak chváliť.

Na čo si teda najviac dávať pozor pri starostlivosti o kožený remienok

  • Nevystavujte remienok nadmernej vlhkosti
  • Remienok neodkladajte na radiátor ani do blízkosti iných zdrojov tepla
  • Nevystavujte kožu priamemu slnečnému žiareniu
  • Vyhnite sa zafajčeným miestnostiam
  • Nenasadzujte hodinky na nakrémovanú ruku
  • Hodinky noste voľne

Kožené remienky nevydržia večnosť

Životnosť kožených remienkov sa pohybuje od 6 mesiacov po niekoľko rokov. Dôkladná starostlivosť o kožu môže jeho životnosť značne predĺžiť. Avšak aj napriek tomu ho odporúčame z hygienických dôvodov raz za čas vymeniť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre