Ako vybrať detské hodinky? 6 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pred nákupom

Tagy: Sprievodca výberom | Detské | Klasické

Agáta Vřeská | 22.6.2022 | 6 MIN

Detské hodinky sú skvelý nápad na zmysluplný darček. Rozhodne urobia aj veľa parády, ale súčasne dajú dieťaťu pocit, že nosí niečo z dospeláckeho sveta. Pokiaľ si neviete pomôcť s výberom, máme pre vás pár základných rád. Na čo si pri výbere dať určite pozor?

Keď idú do prvej triedy, za vysvedčenie, k narodeninám, alebo len tak pre radosť. Hodinky deťom určite urobia radosť. Ako vybrať tie správne? Na ktoré parametre sa zamerať? A čo je nadradené všetkým číslam? Naše skúsenosti sme pretavili do krátkeho sprievodcu a pridávame aj pár tipov na obľúbené modely.

1. Na kvalitných materiáloch nikdy nešetrite. Na čo si dať pozor?

Kvalita je na prvom mieste. Keď kupujete prvé hodinky a už teraz viete, že za rok či dva aj tak budete meniť za nové, nemusíte do nich investovať veľa. Ale na materiáloch by ste nemali šetriť bez ohľadu na to, či ich bude nosiť pár mesiacov či rokov.

Detská pokožka je totiž citlivá a niektoré deti môžu dokonca trpieť na rôzne alergie. Preto vyberajte puzdro (telo) hodiniek z bezniklových zliatin a ideálne s dienkom z kvalitnej ocele. Pokiaľ viete, že ani oceľ nerobí pokožke vášho dieťaťa dobre, na trhu sú kvalitné hodinky kompletne z plastu (napríklad švajčiarsky Flik Flak).

Dýnko by mělo být z bezniklové slitiny, ale ideálně z oceli.Dienko by malo byť ideálne z ocele.

Rozhodne sa vyhnite zliatinám, u ktorých neviete, čo obsahujú. Na trhu nájdete mnoho naozaj lacných hodiniek, ale môžu obsahovať napríklad vysoké množstvo niklu a tomu sa rozhodne chcete vyhnúť.

Kvalitné materiály platia aj pre remienky. Ideálny je silikón, ktorý je ľahký, dobre sa prispôsobí ručičke a dá sa jednoducho očistiť. Vhodné sú aj textilné remienky, a pokiaľ dieťa s hodinkami nebude chodiť do vody, koža či koženka je na koži rovnako veľmi príjemná a nenapácha žiadnu neplechu. Čo naopak pre malé deti nedoporučujeme, sú oceľové náramky, ktoré sú zbytočne ťažké.

Silikonový řemínek je vhodný i do vody či na sport.Silikónový remienok je vhodný aj do vody či na šport.

Zvážiť by ste mali aj materiál sklíčka. Najčastejšie nájdeme na detských hodinkách minerálne, ale občas sa stretneme s plastovým. Plastové sa omnoho rýchlejšie poškriabe, ale zato je pružnejšie, len tak sa nerozbije a obvykle sa ani v prípade rozbitia netriešti na ostré črepy. Preto bude skvelou voľbou pre najmenšie deti alebo pri športových hodinkách.

Plastové sklíčko se snadněji poškrábe, zato je pružnější a je menší šance, že se roztříští na ostré střepy.Plastové sklíčko sa ľahšie poškriabe, zato je pružnejšie a je menšia šanca, že sa roztriešti na ostré črepy.

Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?
27.3.2024 - Martin Koňařík
Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

2. Musí odolať vode. Akú vodeodolnosť vybrať?  

Všetci to určite poznáte. Deti veľmi neriešia, akú vodeodolnosť majú ich hodinky. Kurzy plávania, letná dovolenka pri mori, večerná sprcha… Máloktoré dieťa si spomenie, že si má dať dole hodinky. Ak teda viete, že práve také aktivity sú na dennej báze, vyberajte hodinky s vodeodolnosťou 10 ATM (100 metrov).

Medzi značkami kvalitných detských hodiniek sa na športové hodinky s vyššou vodeodolnosťou zameriava napríklad Lorus či Secco a 100metrovú vodeodolnosť ponúkajú aj obľúbené české Prim Klaun.

Základnú vodeodolnosť svojich hodiniek dnes už ale ponúkajú všetci renomovaní výrobcovia detských hodiniek. Pokiaľ sú teda hodinky určené napríklad do školy a väčšie vodné radovánky sa im vyhnú, báť sa nemusíte ani hodiniek s 30 či 50 metrami vodného stĺpca.

Voděodolnost by měla být přizpůsobená aktivitám, které na hodinky čekají.Vodeodolnoť by mala byť prispôsobená aktivitám, ktoré na hodinky čakajú.

Výnimku tvorí značka Flik Flak, ktorá ponúka hodinky s 30M vodeodolnosťou, ale vďaka svojej konštrukcii sa s hodinkami dá pokojne plávať aj potápať vo vani. A dokonca sa dajú aj vyprať v pračke. Textilný remienok je k tomu u Flik Flakov tiež vhodný. Pre malé deti sú ako stvorené.

Detské hodinky Flik Flak recenzia – Tie najlepšie prvé hodinky?
30.11.2021 - Radim Krčmář
Detské hodinky Flik Flak recenzia – Tie najlepšie prvé hodinky?

3. Veľké tak akurát. Akú zvoliť veľkosť?

Veľkosť je jedno z najdôležitejších kritérií. Pokiaľ sa dieťaťu hodinky nebudú dobre nosiť, zostanú ležať na nočnom stolíku. Preto je dôležité, aby neboli príliš veľké, ani ťažké.

Hodinky nesmí být příliš velké, aby na ruce nepřekážely.Hodinky nesmú byť príliš veľké, aby na ruke neprekážali.

Pre malé deti doporučujeme napríklad Flik Flaky, ktoré sú vyrábané z plastu, majú textilný tenký remienok a plastové sklíčko. Vďaka tomu sú skutočne ľahučké, remienok sa krásne prispôsobí a u sklíčka nehrozí rozbitie v takej miere ako u minerálneho.

Pre staršie deti už sa nemusíte báť siahnuť po kovových hodinkách. Veľkosť by ale stále mala zodpovedať obvodu zápästia dieťaťa. To sa zovšeobecňuje veľmi ťažko, pretože každé dieťa má ruku v určitom veku inú. Ale tie najmenšie hodinky majú okolo 23–28 mm, tie väčšie okolo 30–35 mm.

6 NAJ: Prvé dievčenské hodinky pre malé parádnice
4.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Prvé dievčenské hodinky pre malé parádnice

Na drobné hodinky sa zameriava napríklad značka Bentime. Obľúbené sú u malých princezien s mašličkou či mačičkou. U chlapcov boduje motív futbalu a dinosauri.

Pre staršie slečny či chlapcov sa môžete inšpirovať u značky JVD. Dievčatá zaujme napríklad model s kvetinami, ktorý už pôsobí dospelejšie. Pre chlapcov zasa doporučíme model s podsvieteným číselníkom a zeleným remienkom.

31,00 € skladom

TIP: Väčšie slečny či skutočné parádnice môžu zaujať modely Lotus. Kolekcia Lotus Bliss má krásne lesklé hodinky s menším priemerom do 30 mm. Pre starších chlapcov zasa môžete siahnuť po modeloch Casio Collection alebo oceľových „dospeláckych“ hodinkách Festina Junior.

4. Čísla alebo digitálky?

Všeobecne platí, že deti lepšie prečítajú čas na digitálnom displeji. Ale pokiaľ má ísť o prvé hodinky, ktoré deti posunú tak povediac o krok do sveta dospelých, a ktoré majú naviac pomôcť s poznávaním času, určite budú vhodnejšie s ručičkami.

25,00 € Predaj ukončený

Pri ručičkových, teda analógových hodinkách, je dobré zamerať sa na dobrú čitateľnosť a predtlačené číslice hodín, aby sa menším deťom čas lepšie poznával. Výrobcovia tomu prispôsobujú aj dizajn, takže napríklad hodinová ručička má tvar ružovej pastelky a minútová fialovej pastelky. Deti si to lepšie zapamätajú a môže ich potom učenie času aj viac baviť.

Dobře rozlišené číslice mohou dětem pomoct se čtením času.Dobre rozlíšené číslice môžu deťom pomôcť s čítaním času.

U digitálok na druhej strane platí, že majú nejaké tie vychytávky naviac. Najčastejšie stopky, podsvietenie a dátum. Často sú naviac športovejšieho rázu, takže majú aj vysokú vodeodolnosť a univerzálnejšie motívy a farby, takže deťom budú robiť spoločnosť kľudne aj pár rokov.

Na športové digitálky sa zameriava napríklad Lorus či Secco. Obaja výrobcovia potešia deti kvalitným podsvietením aj veľkou škálou farebných variantov.

6 NAJ: Detské hodinky pre malých huncútov
8.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Detské hodinky pre malých huncútov

5. Farby a motívy. Univerzálne, alebo s obrázkom?

Všetky predchádzajúce rady budú zbytočné, pokiaľ nevyberiete správnu farbu, motív, obrázok. To najdôležitejšie pri výbere (nielen detských) hodiniek je: musia sa páčiť.

Ak za rok plánujete kúpiť nové, naplňte aktuálne túžby – frčia u vás zrovna Spiderman, Batman, Ľadové kráľovstvo alebo jednorožci? Kúpte presne také hodinky. Venujte pozornosť tomu, či je vaša malá princezná zbláznená do ružovej a trblietiek, alebo či sú kozmonauti pre vášho malého šibala aktuálne celý svet.

Pokiaľ ale vyberáte hodinky pre staršie dieťa alebo chcete, nech mu vydržia dlhšie, zvoľte jednoduché farebné motívy, ktoré budú v kurze stále. Napríklad pre dievčatá namiesto jednorožca kvetinky, ktoré neomrzia v prvej ani tretej triede, pre chlapcov napríklad štýlové hodinky v modrej alebo čierno-červenej farbe, ktoré obstoja aj za pár rokov.

25,00 € Predaj ukončený

Dievčenské hodinky JVD – Fotogaléria pre malé princezné
13.12.2023 - Eliška Měrková
Dievčenské hodinky JVD – Fotogaléria pre malé princezné

6. Aké zapínanie? A čo náhradné remienky?

Pokiaľ investujete do hodiniek viac, určite je dobré si dopredu zistiť, či sa dá na vybraný model zohnať napríklad náhradný remienok. Práve remienky odchádzajú spravidla najrýchlejšie, a tak by bola škoda, keby hodinky museli letieť do koša. Našťastie u väčšiny výrobcov kvalitných hodiniek je výmena a objednanie náhradných remienkov bez problémov.

Takou poslednou drobnosťou je aj spôsob zapínania hodiniek. U väčšiny nájdete klasickú tŕňovú sponu. Ale hlavne malé deti majú s týmto spôsobom ešte problém. Alternatívou môžu byť hodinky so suchým zipsom. Niekoľko takých modelov nájdeme u českej značky JVD.

30,00 € nedostupné

6 NAJ: Chlapčenské hodinky JVD
2.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Chlapčenské hodinky JVD

7. TIP naviac: Deti a smartwatche?

Možno ste priaznivci klasiky a smart hodinky pre deti vám ani nenapadli. Ale majú aj svoje výhody. Najviac si rodičia pochvaľujú možnosť vidieť aktuálnu polohu dieťaťa. Pocit bezpečia je totiž dôležitý.

Hodinky s GPS lokátorom môžu byť skvelou voľbou, pokiaľ deti napríklad samé jazdia na krúžky, do školy alebo k babke.

Šancu by ste im mali dať aj vtedy, keď zatiaľ nechcete dieťaťu kupovať smart telefón, ale chcete s nimi byť v kontakte. Z niektorých hodiniek sa dá totiž telefonovať, alebo aspoň odoslať SOS.

Deti zasa možno ocenia, že sa na hodinkách dajú hrať aj nejaké tie hry, alebo ich napríklad motivujú k pohybu.

Výber je dnes už celkom veľký, a tak vám ponúkame malého sprievodcu aj výberom najlepších smart hodiniek pre deti:

Najlepšie detské inteligentné hodinky
30.11.2021 - Dominik Hok
Najlepšie detské inteligentné hodinky

Máte už výber detských hodiniek za sebou? A čo u vás doma zabodovalo? Podeľte sa o vaše rady a tipy do komentárov. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre