» Blog » Garmin

Hodinky na behanie: Garmin Forerunner (recenzie, porovnanie, rozdiely, ako vybrať)

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 13.5.2019 | 7 MIN

Ako sám názov napovedá, Garmin Forerunner sú určené predovšetkým milovníkom behania. Ak medzi nich patríte a zaujíma Vás, ako sa medzi nimi vyznať, ste na správnej stránke.

Garmin Forerunner

Čo môžete s hodinkami Forerunner podniknúť

Garmin Forerunner sú jednoducho povedané GPS hodinky na behanie. Je to samozrejme veľmi zjednodušené a rozhodne to neznamená, že s nimi nemôžete robiť niečo iné. Ich špecializáciou je však beh. Všetky prijímajú signál GPS, nie všetky však majú navigáciu (niektoré polohu len zaznamenávajú a po prehratí do aplikácie Garmin Connect Vám zobrazia trasu). Sú v ponuke v niekoľkých modelových radoch, v ktorých sa môžete jednoducho orientovať pomocou čísla. Čím vyššie číslo, tým vyšší model (nemusí to vždy byť úplne pravda, avšak pre rýchlu orientáciu je to ideálne). Na výber teda máte rad: Forerunner 30, Forerunner 35, Forerunner 235, Forerunner 645, Forerunner 735 a Forerunner 935. Ak v tom máte zmätok a nevyznáte sa, nebojte sa. Po dočítaní článku Vám bude všetko jasné. Najskôr si poďme povedať, čím sú Forerunner špecifické. Bez ohľadu na rad, majú všetky hodinky toto spoločné:

  • určené na beh
  • merač tepovej frekvencie na zápästí
  • ľahučké (37g - 54g)
  • spolupracujú s aplikáciou Garmin Connect (pomáha plánovať, ukladať, vyhodnocovať výkony)
  • prijímajú signál GPS (neznamená, že majú navigáciu!)
  • dajú sa pripojiť k telefónu, a tým pádom majú smart notifikácie (prichádzajúce sms, volania a pod.)
nejprodávanější hodinky Garmin Forerunner

Nejpredávanejšie hodinky v kategórii: Forerunner 35 Optic White a Forerunner 235 Optic Gray

Čím sa teda od seba jednotlivé rady Forerunner líšia?

Jednotlivé modely si chronologicky popíšeme od základných až po najvyššie tým spôsobom, že ku každému modelu pripíšem, čo predchádzajúci model neobsahuje. Jedinou výnimkou je funkcia vlastného úložiska pre hudbu - táto funkcia je špecifická a nevzťahuje sa na modely radu. Niektoré hodinky ju skrátka majú, iné nie. Spoznáte ich podľa slova "music" v názve hodiniek, napr. Forerunner 645 Music. Model označený ako music je drahší a jediným rozdielom oproti rovnakému modelu, ktorý music nie je, je spomínané úložisko pre hudbu. S týmto úložiskom môžete nechať mobil doma a pomocou bluetooth slúchadiel počúvať hudbu priamo z hodiniek. Niečo iné je potom ovládanie hudby pomocou hodiniek v mobile, túto funkciu majú všetky hodinky Forerunner.

Forerunner 30

Forerunner 30 |  117

Garmin Forerunner 30 je základný model, ktorý podporuje iba behanie, lepšie povedané - ponúka len mód pre beh. Nenájdete v ňom módy cyklistiky, chôdze a pod. Prakticky ale s týmito hodinkami môžete prevádzkovať akýkoľvek šport, vrátane napr. spomínanej cyklistiky. Ak si ich so sebou zoberiete na bicykel, zaznamenajú ubehnutú trasu, tepovú frekvenciu a pod. Jednoducho na to len nemajú mód, čo úprimne zase až tak nevadí. Horšie to už je s absenciou ANT +, čo je technológia, ktorou Garmin prepája svoje prístroje medzi sebou. Tým pádom s hodinkami neprepojíte hrudný pás ani iné externé prístroje (samozrejme okrem mobilu, s ktorým prepojíte všetky hodinky Forerunner). Ďalej hodinky nemajú intervalový mód, nie je možné nastaviť tempo, nemôžete konfigurovať zobrazované dáta ani vzhľad priamo v hodinkách (len cez aplikáciu). Pokiaľ Vám ale vyššie spomínané nedostatky nevadia, je asi zbytočné priplatiť si. Forerunner 30 svoju prácu odvedú dobre.

Forerunner 35

Forerunner 35 | 156

Garmin Forerunner 35 už sú o niečo vybavenejšie než základný model Forerunner 30. Ponúkajú päť športových módov (beh vnútri/vonku, bicykel, kardio, chôdza). Ako som spomenul vyššie, toto ale nie je tá zásadná zmena. Dôležitejšie je, že Forerunner 35 už podporujú ANT +, takže s hodinkami prepojíte hrudný pás a iné externé prístroje. Ďalšími vylepšeniami je prehľadnejšie menu, možnosť nastavenia vzhľadu hodiniek, obrazovky, podsvietenie a funkcia závodu naproti tempu.

Forerunner 235

Forerunner 235 | 235

Rozdiel medzi Forerunner 235 a Forerunner 35 (resp. Forerunner 30) je značný a to nie len cenou. Už na prvý pohľad je vidieť zmena na displeji. Ten je u Forerunner 235 guľatý, väčší, s lepším rozlíšením a hlavne farebný. Môžete si tiež upraviť vzhľad hodiniek podľa seba, pretože hodinky už podporujú aplikáciu Connect IQ. Lepšie sú tiež športové režimy, môžete si napríklad stiahnuť tréningový plán alebo si podľa seba hodinky personifikovať (alarmy, zámok kláves, auto scroll pod.). Perfektná je tiež funkcia zobrazovania tepovej frekvencie vzhľadom k Vašej aeróbnej zóne alebo odhad času na zotavenie. V tomto modeli tiež navyše môžete využívať ruský navigačný systém GLONASS.

Aby som bol ale fér, musím tiež uviesť jednu vec, v ktorej sú lepšie Forerunner 35. Je to výdrž batérie, ktorá vydrží pri zapnutom GPS 13 hodín, teda o 2 hodiny dlhšie než Forerunner 235.

Forerunner 645

Forerunner 645 | 391 základná verzia | 420 € verzia music music (vlastné úložisko pre hudbu)

Medzi hodinkami Garmin Forerunner 645 a nižšími modelmi je obrovský skok. Forerunner 645 už sa dajú označiť ako smartwatch. Ten najväčší rozdiel tkvie vo vlastnom úložisku pre hudbu (vo verzii music), pripojíte sa s nimi na Wi-Fi a podporujú Garmin Pay, takže s hodinkami môžete platiť. Môžete si tiež vďaka aplikácii Connect IQ upravovať vzhľad hodiniek. Ďaľšou skvelou vecou, ktoré hodinky ponúkajú, je lepšia navigácia ako pri predchádzajúcich modeloch. Nezobrazujú síce topografické mapy ako trebárs Fenix 5 Plus, ale ak do hodiniek nahráte trasu, ktorú chcete ubehnúť, hodinky Vás navedú. A ak sa stratíte, určite oceníte funkciu navigovať späť na štart.

ukázka navigace Garmin forerunner 645

Ukážka zobrazovania navigácie hodiniek Garmin Forerunner 645

Forerunner 735 XT

Forerunner 735 XT | 332 | 391 Kč vo verzií s hrudný pásom

Forerunner 735 XT sa zameriava na triatlon. Pokiaľ Vás zaujíma skratka XT, vedzte, že tá u Garminu vždy označovala tie najdokonalejšie sporttestery. Takmer všetky sa stali kultovými a dodnes slúžia. Boli obľúbené mnohými Ironmanmi a športovcami vyznávajúcimi triatlon. Niektoré modely sú označené skratkou "TRI", ktorú Garmin používa pri triatlonových modeloch. Z vyššie popísaného je asi zrejmé, na ktoré športy sa hodinky zameriavajú. Sú to beh, cyklistika a plávanie, v ktorých nájdete množstvo podrobných údajov. Hodinky sa zameriavajú na funkcie, ktoré sú pri triatlone dôležité, a tými sú váha (iba 40g), výdrž batérie a čitateľný displej. Sú tiež menšie ako staršie verzie, čo ocenia predovšetkým ženy. Okrem triatlonových športov hodinky samozrejme podporujú aj tie ostatné. Rovnako ako predošlý model Forerunner 645 ponúka bluetooth prepojenie s mobilom, GPS navigáciu bez topografických máp s podporou GLONASS a môžete si tiež vďaka aplikácii Connect IQ upravovať vzhľad hodiniek. Chýba im však Wi-Fi pripojenie alebo bezkontaktné platby Garmin Pay. K hodinkám si teraz môžete tiež prikúpiť Running Dynamic Pod, ktorý meria bežeckú dynamiku (kadencia, vyváženie ľavej/pravej nohy, dĺžku kroku, vertikálnu osciláciu, vertikálny pomer, dobu kontaktu so zemou).

Forerunner 935

Forerunner 935 | 606

Forerunner 935 sú nástupcom predchádzajúceho modelu. Rovnako ako Forerunner 735 XT sa zameriavajú na triatlon a majú teda podrobnejšiu analýzu behu, cyklistiky a plávania. Majú však množstvo noviniek a vylepšení ako presnejšie optické čidlo pre meranie srdcového tepu, lepšiu čitateľnosť vďaka tučným fontom, pribudol vstavaný barometrický výškomer alebo golfový mód s ihriskom. K hodinkám si môžete tiež prikúpiť Running Dynamic Pod, ktorý meria bežeckú dynamiku (kadencia, vyváženie ľavej/pravej nohy, dĺžku kroku, vertikálnu osciláciu, vertikálny pomer, dobu kontaktu so zemou). Samozrejmosťou je prepojiteľnosť s mobilom cez bluetooth, úprava vzhľadu cez Connect IQ, GPS navigácia bez topografických máp.

Forerunner alebo niečo iného?

Ak ste si tento článok prečítali, pravdepodobne už máte jasné, ktoré Forerunner si vybrať. Aby Vaše rozhodovanie bolo kompletné, záverom ešte spomeniem alternatívu bežeckých hodiniek z iných radov Garminu, prípadne aj iných značiek. Ako v tomto článku zaznelo, najpredávanejšie sú rady Forerunner 35 a Forerunner 235. Z týchto údajov je zrejmé, že najobľúbenejšie sú bežecké hodinky v hodnote 150 až 250 . Garmin v tejto kategórii ponúka alternatívu v novej modelovej rade Vivosmart 4 alebo v rade Vivomove, ktorý síce nie je vyložene bežeckým špeciálom, ale svoju prácu odvedie podobne. Navyše však ponúka vzhľad klasických ručičkových hodiniek, čo z nich robí hodinky univerzálnejšie aj na každodenné nosenie.

Garmin Vivomove

Hodinky Garmin Vivomove Optic Sport Black

V iných modelových radoch sa potom ponúka alternatívy v podobe hodiniek Suunto 3 Fitness, Xiaomi Amazfit, Fitbit Charge 2, Polar M400 alebo Timex Ironman. Týmto modelovým radom sa budem venovať v našom magazíne v niektorom z ďalších článkov.

Pomôžte nám zlepšovať sa a napíšte do komentárov, ako sa Vám článok páčil alebo čo Vám naopak chýbalo. Dajte tiež ostatným vedieť Vaše obľúbené bežecké hodinky a pomôžte tak začínajúcim bežcom s rozhodovaním. Za seba môžem povedať, že najradšej behám bez telefónu, aby som si vyčistil hlavu a nebol v strese, kedy sa zase rozvibruje a niekto zavolá. Pri behaní som rád sám a počúvam hudbu, zároveň nie som nejaký extra bežec, ktorý potrebuje detailne beh vyhodnotiť. Môj favorit je preto Forerunner 645 alebo Vivoactive 3.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre