» Blog » Návody

Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál

Tagy: Návody | Technológie a pojmy

Radim Krčmář | 16.2.2021 | 4 MIN | 3x komentár

Môj skvelý otec ma vychovával podľa príslovia „Dochvíľnosť je výsadou kráľov“ a keď som neprišiel domov načas, nasledovala slušná výchovná. Už od detstva sa preto snažím byť všade presne na dohodnutú chvíľu a nedochvíľnosť ostatných ma koľkokrát dokáže vytočiť do nepríčetnosti... Snáď práve preto som nikdy naplno neprepadol kúzlu mechanických hodiniek, vždy ma to ťahalo k omnoho presnejším „kvarckám“, pokiaľ možno rádiovo riadeným. V svojej skromnej zbierke ich mám hneď niekoľko a rozhodne patria k mojim obľúbenejším kúskom.

Verím, že drvivá väčšina z vás sa s takými hodinkami či už osobne alebo aspoň z počutia stretla, ale pokiaľ snáď nie, potom doporučujem tento článok o rádiom riadených hodinkách, kde sa o tejto problematike dozviete všetko podstatné.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

Avšak tak ako asi každá technológia, má aj táto svoje slabiny… Slovenská republika je pokrytá signálom z nemeckého vysielača v Mainflingene. Ten má dosah 1500 kilometrov a za ideálnych podmienok je príjem signálu bezproblémový. Žil som v onom čase v relatívne rovinatom meste a každé ráno pri pohľade na hodinky ma vítala ikonka informujúca o úspešnej synchronizácii, ktorá minulú noc prebehla. Dokonca sa mi párkrát „podarilo“ na hodinkách uloviť aj signál z Anglicka, hoci bývam ešte o nejakých 200 vzdušných kilometrov ďalej, než by mal byť jeho operačný dosah. Potom ma ale osud zavial do hôr, respektíve do údolia medzi nimi a tu už to tak ružové so signálom bohužiaľ nie je.

Niektoré moje hodinky s príjmom signálu problémy nemajú a automatická, prípadne manuálna synchronizácia prebehne vo väčšine prípadov bez problémov aj tu v Beskydoch. Hoci nájdu sa aj také, ktoré nechytia signál ako je rok dlhý a je úplne jedno na akej strane ležia, stoja alebo na ktorom poschodí domu ich položím.

Skúmanie rôznych zákutí internetu prezradilo, že nie som zďaleka jediný, kto tento problém rieši a tiež, že sú ľudia v riešení problémov pomerne vynaliezaví. Môžeme tak naraziť na návody, ako hodinky správne umiestniť na kovovú peľasť, prípadne rám bicykla. Nájdu sa však aj technicky sofistikovanejšie riešenia. Na trhu sa objavujú už hotové zosilňovače rádiového signálu, pre technicky zdatnejších sú tu potom stavebnice.

Hodinkový nadšenec si vyrobil vlastní malý vysílač, který emuluje signál DCF77 a umožňuje synchronizaci hodinek. Zdroj: hackaday.comHodinkový nadšenec si vyrobil vlastný malý vysielač, ktorý emuluje signál DCF77 a umožňuje synchronizáciu hodiniek. Zdroj: hackaday.com

Mobilné aplikácie emulujúce rádiový signál

Ja som sa rozhodol vyskúšať tretí variant, nevyžadujúci žiadne zvláštne technické zručnosti a naviac je zdarma. Jedinou vecou potrebnou pre synchronizáciu hodiniek bude smart telefón, ktorý má však v dnešnej dobe snáď úplne každý. Ako asi správne tušíte, reč bude o mobilných aplikáciach, ktoré by mali zvládnuť to isté, ako vyššie spomínané zosilňovače. Na trhu sú k dispozícii ako pre Android, tak pre iOS platformu, takže okradnutý nezostáva nikto. Ako užívateľ nemenovanej čínskej špionážnej značky som vyskúšal tú prvú možnosť, teda pre Android. Objavil som dohromady dve – WWVB Emulator a druhú od značky Junghans MEGA. Pre zaujímavosť pripomínam, že vôbec prvé hodinky, ktoré sú schopné prijímať presný čas z éteru vyrobila práve táto firma.

První rádiově řízené hodinky byly Junghans Mega 1. Zdroj: fratellowatches.comPrvé rádiovo riadené hodinky boli Junghans Mega 1. Zdroj: fratellowatches.com

Ako to funguje

Skôr než sa pustíme do skúšky oboch aplikácií, tu je trocha teórie, ako to vlastne funguje. Tieto aplikácie z vášho telefónu neurobia zosilňovač dlhých rádiových vĺn, ako by si niekto mohol myslieť, ale pre svoju funkčnosť využívajú reproduktor, respektíve elektromagnetické vlnenie, ktoré vytvára. Pomocou programu sa podarilo zharmonizovať frekvencie audio signálu o kmitočte 60 kHz, pomocou ktorého možno synchronizovať drvivú väčšinu rádiom riadených hodiniek, vrátane japonských modelov určených len pre tamojší trh. Nutné dodať, že aplikácie čerpajú zdrojový časový kód z NTP servera a môže tak dôjsť k nepatrnej odchýlke, ale to sa myslím dá prežiť…

K pokusu samotnému som si vybral dve pokusné myši značky Casio, ktoré ma svojou neochotou prijímať pravidelne signál hnevajú najviac, ale aplikácie samozrejme fungujú aj pre ďalšie značky ako Seiko, Citizen a mnohé ďalšie…

Mobilní aplikace by měly pomoct Mobilné aplikácie by mali pomôcť "chytiť vlnu". Vľavo appka WWVB Emulator a vpravo Junghans Mega.

Obe aplikácie sú extrémne jednoduché čo do ovládania – v podstate ich stačí stiahnuť, zapnúť a v prípade aplikácie Junghansu zvoliť krajinu a stlačiť tlačidlo „Play“. Je samozrejme potreba mať hodinky nastavené na správnu domovskú časovú zónu (Paríž, Berlín…), aby hodinky vedeli, kde sa nachádzajú. Je tiež dobré vedieť, na ktorej strane hodiniek sa nachádza anténa pre príjem rádiového signálu a potom hodinky nasmerovať k reproduktoru telefónu, vydávajúceho akési rytmické praskanie. Pokiaľ to neviete, nevadí, dá sa to vypozorovať aj postupným otáčaním hodiniek. Ak v prípade slabého telefónneho reproduktora hodinky majú signál prijímať, možno ich alternatívne umiestniť aj medzi slúchadlá napojené na telefón, čo by údajne malo pomôcť…

Ako prvú som vyskúšal aplikáciu WWVB Emulator. Napriek tomu, že som ju počas mesiaca skúšal niekoľkokrát a to aj s rôznymi slúchadlami, úspech sa nedostavil. Nepomohlo ani aplikáciu zmazať a opätovne nainštalovať. Proste nič.

První aplikace zklamala. I přes opětovné pokusy se synchronizace nepodařila.Prvá aplikácia sklamala. Aj cez opätovné pokusy sa synchronizácia nepodarila.

So značnou skepsou som sa teda odhodlal vyskúšať aplikáciu značky Junghans a čuduj sa svete, ono to vážne funguje! Po priložení k reproduktoru vydávajúcemu pravidelné pukanie a spustení manuálnej synchronizácie sa takmer okamžite objavila indikácia príjmu signálu a po pár minútach sa skutočne na hodinkách objavila vytúžená kontrolka potvrdzujúca úspešnú synchronizáciu času.

Aplikace od Junghansu fungovala. Synchronizace během pár minut úspěšně dokončena.Aplikácia od Junghansu fungovala. Synchronizácia behom pár minút úspešne dokončená.

Možno si poviete, to je ale blbosť, veď stačilo si ich behom pár sekúnd nastaviť ručne. A máte samozrejme pravdu. Mojou hlavnou motiváciou bola najmä zvedavosť, či taká vec skutočne funguje a potom je to tiež pre nás hodinkárov možnosť sa nejak zabaviť, čo sa v tejto neveselej dobe myslím celkom hodí…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Ing. František Mrkvapred 529 dňami, reagovať
Potvrdzujem!!! Mal som podobný problém, nič nepomáhalo /ani konzultácia s výrobcom / až kým som nenarazil na tento článok. Aplikácia Junghans MEGA hodiny rozchodila na prvý pokus. Ďakujem za inšpiráciu!
Gergelypred 418 dňami
A ktorá je tá aplikácia
Walterpred 25 dňami, reagovať
Ďakujem za info. Aplikácia funguje. Ikonka na displeji naskočila.