» Blog » Alpina

Alpina Seastrong Horological Smartwatch - inteligentné hodinky na iný spôsob - majú budúcnosť?

Tagy: Predstavenie | Alpina | Pánske | Inteligentné | Klasické | Potápačské

Vojtěch Pospíšil | 11.6.2019 | 2 MIN

Pod pojmom inteligentné hodinky si väčšina ľudí predstaví zariadenie s digitálnym displejom. Áno, ide o najrozšírenejšie riešenie, ale je tu aj alternatíva v podobe tradične vyzerajúcich hodiniek, ktoré svoju "inteligenciu" na prvý pohľad skrývajú. Ponúka ich napríklad značka Alpina pod názvom Horological Smartwatch.

Alpina Seastrong

Nie každý túži po modernej elektronickej hračke na zápästí. Priaznivci kvalitných mechanických hodiniek smerujú skôr k tradičnému vzhľadu. Po boome inteligentných hodiniek to niektoré firmy pochopili a začali ponúkať hodinky s klasickým vzhľadom, ale zároveň funkciami inteligentných hodiniek.

Jednou z prvých značiek, ktorá s týmto typom hodiniek prišla, bola švajčiarska Alpina. Dnes má v portfóliu viaceré takéto modely, my sa však pozrieme na modely Seastrong, ktoré vychádzajú z rovnomenných a veľmi obľúbených potápačských modelov tejto značky.

hodinky alpina seastrong mechanické a smartwatch

Alpina Seastrong: vľavo chronografický quartz, vpravo horological smartwatch

Podobnosť s "ne-inteligentnými" bratrancami je viditeľná na prvý pohľad, výrazným rozdielom je ale puzdro zo sklenených vlákien. Aj napriek priemeru 44 milimetrov ide o veľmi ľahké hodinky, ktoré sa na zápästi nosia pohodlne. Vodotesnosť klesla na 100 metrov, stále je to však na bežné aktivity dostačujúca hodnota.

To kľúčové sa ale skrýva vo vnútri. Elektronický modul AL-282 umožňuje hodinky spárovať so smartfónom (iOS a Android), čím užívateľ získáva údaje o svojej dennej aktivite (nachodená vzdialenosť apod.), ďalej modul monitoruje spánok s možnosťou prebudenia v ideálnom čase podľa spánkových cyklov. Hodinky tiež oznámia zmeškaný hovor alebo prijatý mail a majú automatické nastavovanie času a dátumu.

Alpina Seastrong Model AL-282LBO4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBO4V6

Všetko to sú veci, ktoré poznáme z bežných inteligentných hodiniek, má to však jednu kľúčovú výhodu. Digitálne inteligentné hodinky je potrebné často dobíjať, väčšinou každý deň, čo je pekná otrava. Alpina udáva, že jej inteligentné hodinky vydržia na jednu batériu až štyri roky. A to už je sakra rozdiel.

Dá sa očakávať, že Alpina bude inteligentné hodinky naďalej vylepšovať a rozširovať ponuku. Dnes totiž tvorí ich predaj 20 percent predajov značky. To je veľmi solidné číslo, pokiaľ prihliadneme k tomu, že s týmto segmentom začala iba v roku 2015. Peter Stas, spoluzakladateľ a šéf Frederique Constant Group, do ktorej Alpina patrí spoločne so sesterskou značkou Frederique Constant, už tiež produkuje inteligentné hodinky, navyše tomuto smeru verí a považuje ho za kľúčový.

Alpina Seastrong AL-282LBB4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBB4V6

Na svojom osobnom blogu napísal, že švajčiarsky hodinársky priemysel nevníma, koľko si z neho ukusli firmy produkujúce inteligentné hodinky. Doslova uviedol, že mnoho jeho kolegov z biznisu vôbec netuší, čo sa deje. Možno sa už čoskoro ukáže, či mal Stas pravdu a ukázal sa ako vizionár, alebo či išlo o slepú uličku. Čísla a tvrdé dáta, ktoré nikdy neklamú, ukazujú, že to zatiaľ vyzerá skôr na tú prvú možnosť.

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBGR4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBGR4V6

Pozrite sa na našu ponuku inteligentných hodiniek od Alpiny.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre