» Blog » Alpina

Alpina - švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila

Tagy: O značke | Alpina | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 22.11.2019 | 12 MIN

Švajčiarska značka Alpina nemá klasický rozprávkový príbeh. Jej história je zložitá a zažila výslnie aj hodinársku kómu. Napriek tomu dnes ponúka luxusné športové hodinky tých najvyšších kvalít. A pritom za dostupnú cenu. Čo Alpinu zachránilo pred istým koncom a kde sa vzal slávny červený trojuholník?

Hodinky Alpina 130 vyrobené k 130. výročí vzniku Alpina

Alpinistický princíp

Hodinársku značku Alpina nezaložil hodinár, ktorý chcel len lepšie živobytie a dielničku s vlastným piesočkom. Za vznikom tejto legendy športových hodiniek stojí hlbšia myšlienka: vízia jednoty a spolupráce. Koniec 19. storočia totiž znamenal konkurenčné bitky. Malé, samostatné podniky nemali šancu konkurovať veľkým spoločnostiam. To zistil aj nezávislý hodinár vo Winterthure Gottlieb Hauser. Po rokoch tvrdej driny už toho mal dosť a 8. mája 1883 založil „Vereinigung der Schweizer Uhrmacher" (Združenie švajčiarskych hodinárov). Združenie malo spojiť hodinárov a vďaka tejto jednote si u dodávateľov vyjednať lepšie podmienky nákupu, lepšie ceny tovaru.

Cieľom združenia boli zo začiatku dve veci: 1, hľadať výrobcov vysoko kvalitných hodiniek a doplnkov pre hodinárov, 2, vyjednať lepšie skupinové nákupné podmienky.

Tzv. Alpinistický princíp:zjednotiť sily švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu a dosiahnuť najvyššiu kvalitu a technické inovácie vo výrobe, a to za čo najpríhodnejších podmienok.

To bolo v tej dobe niečo nové a dodávatelia novému uskupeniu samozrejme neverili. Preto musel prvé dva roky Gottlieb Hauser zaplatiť osobnú "istinu" štyri tisíce švajčiarskych frankov. Členom "SUGu" („Schweizerische Uhrmacher-Genossenschaft“ (Družstevné združenie švajčiarskych hodinárov)), ako sa v roku 1886 musela spoločnosť premenovať, sa mohol stať každý hodinár, ktorý sídlil vo Švajčiarsku. Vstupný poplatok bol päť frankov a bezpečnostná záloha 500 švajčiarskych frankov. Členovia sa označovali ako Alpinisti a všetci verili v spoločný princíp - Alpinistický.

Zakladatel Alpiny Gottlieb Hauser

Zakladateľ Alpiny Gottlieb Hauser

Alpina prekračuje hranice

Spojenie prinieslo výsledky a synergiu. Už čoskoro sa rozbieha vlastná distribučná sieť a začína vývoj vlastných strojčekov. Polotovary, tzv. ébauches, sa najskôr vyrábali v Ženevskom závode Alpina Ébauches, ktorý vlastnila firma Duret & Colonnaz. Kompletácia hodiniek následne prebiehala vo firme Straub & Cie., manufaktúre v Bieli (Bienne), ktorú viedol Jacob Straub, jeden z najvýznamnejších členov združenia. Práve táto spolupráca zapríčinila, že sídlo spoločnosti bolo presunuté do Bielu.

Ako to tak chodí, nie všetci mali z úspechu združenia radosť. Ostatní veľkoobchodníci sa snažili podkopať dobré meno firmy a výrobci ébauches dokonca predávalisvoj tovar za dumpingové ceny (pod výrobnou hodnotou). Združeniu pomohla až silná vzpruha v podobe rastúceho nemeckého trhu, kde získalo oficiálne zastúpenie.

Pozitívny ohlas na vlastné kalibre, ktoré spoločnosť predstavila na svetovej výstave v Paríži 1900, bol dobrou vstupenkou do ďalšieho storočia. Na návrh Jacoba Strauba bola registrovaná ochranná známka Alpina (1901) a spoločnosť dostáva nové meno: Union Horlogère (U.H.) - Association Horlogére Suisse.

Členmi Union Horlogère boli v tej dobe tiež spoločnosti ako Minerva alebo Kurt Frères (neskoršia Certina). Alpinisti videli vo svojej práci veľký zmysel a spolupráca im prinášala stabilný rast ziskov. preto sa nebáli rozšíriť okruh svojho pôsobenia a zastúpenia v ďalších krajinách - Nemecku, Rakúsku, Holandsku, Maďarsku,Taliansku, Belgicku, Španielsku. Päťdesiat denná cesta do Ruska Gottlieba Hausera a jeho syna v roku 1903 priniesla mnoho nových objednávok a znásobenie ziskov.

Manufaktura Straub & Cie. v Bielu

Manufaktúra Straub & Cie. v Bielu

Chce to chytľavé meno

Začiatok nového tisícročia sa niesol v duchu vzniku veľkých, silných mien. Ešteže tak, inak by sme stále mali len SUG alebo U.H. Spoločnosť musela podľahnúť trendu a zvoliť si krátke chytľavé meno, ktoré sa bude dobre predávať. Pochopiteľne, tým menom je Alpina a spoločnosť si ho udeľuje k 25. narodeninám v roku 1908. Ale aby bola zaručená prestíž, meno Alpina bolo použité iba pri niekoľkých najlepších kalibroch a hodinkách, ktoré ich obsahujú. Inak vlásky či kompenzačné zotrvačky do nich dodávala povestná firma Breguet.

Menom Alpina sa mohli pýšiť len tie najlepšie kalibry a hodinky spoločnosti. Značka Alpina tak bola symbolom prestíže. Hovorí sa, že Alpina dokonca vyrobila kaliber do hodiniek Rolex, ale chcela, aby niesol meno Rolex, nie Alpina.

A silné meno si vyžaduje i silné logo. Presne tak, tu vzniká slávny znak Alpiner. Trojuholník v červenej farbe s vnútorným kruhom, ktorý znázorňuje ciferník hodiniek. Inšpiráciu našli Alpinisti v alpskom Matterhorne, jednom z najvýznamnejších hôr, týčiacim sa nad Zermattom.

Pre spoločnosť to bolo šťastné obdobie. Výbor sa stretával niekoľko krát ročne, riešil napríklad spory medzi členmi, predstavoval nové patenty, a na každoročnom kongrese mohli Alpinisti diskutovať o novinkách v hodinárskom svete a nadväzovať kontakty. Na konci roku 1909 mala Alpina Union Horlogère závody v Bieli, francúzskom Besançonu a nemeckom Glashütte. A okrem kalibrov preslávilo Alpinu tiež zvládnutie na tú dobu náročnej hodinárskej komplikácie, tzv. večného kalendára. Do svojich vreckových hodiniek ju pridávala od roku 1910.

Alpina na „black liste“

Potom prišla prvá svetová vojna. Švajčiarsko samozrejme malo neutralitu, ale Alpina Union Horlogère dodávala svoje chronometre Trojspolku (od roku 1913 patrili napr. k štandardnej výbave Nemeckého námorníctva), a tým sa dostala na "čiernu listinu". Meno si trochu polepšila, keď v roku 1915 vyhrala zlatú medailu na Švajčiarskej národnej výstave. Aj tak zostala spoločnosť pod dohľadom členov Trojdohody až do konca vojny.

Nemecká pobočka v Glashütte sa stala samostatnou.Ak by vás zaujímal jej osud, v skratke môžeme povedať, že výrobkami dokázala konkurovať i hodinárskym menám, ako bol A. Lange & Söhne. Ten dokonca Alpinu v Glashütte zažaloval, ale neúspešne. Negatívne recenzie a nezáujem o luxusné hodinky však viedli k rozpusteniu v roku 1922.

Po skončení vojny sa Alpina Union Horlogère stáva v Európe uznávanou a hodinky ste mohli kúpiť u 2000 predajcov. Je teda logické, že sa Alpina pokúsila dostať svoje hodinky na americký trh. Prvý výlet do Severnej Ameriky sa ale nepodaril. Druhý krát sa pokúsila preraziť v roku 1928, keď nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Gruen Gilde. Gruen mal na americkom kontinente dobrú distribučnú sieť a zároveň túžil svoj tovar dostať do Európy. Lenže tam veľmi nepochodil. Značku nikto nepoznal a vysoké ceny, ktoré si účtoval, neboli prijaté nadšene.

Spoločníkom Gruenu a Alpiny sa stal tiež Hermann Aegler, ktorý v Bieli podnikal pod názvom "Manufacture des Montres Rolex & Gruen Guild A." Aegler bol vtedy predný dodávateľ strojčekov - nielen do Gruenu, ale tiež firmy Rolex. To je napríklad dôvod, prečo na začiatku 30. rokov tikal v Rolexkách Prince a Alpina-Gruen Tecno rovnaký kaliber 877. Spoločnosť Alpina i Gruen mali vlastné záujmy a spoločný podnik neprinášal žiadne očakávané výhody. Svojou troškou do mlyna prispel aj sám Hermann Aegler, ktorý vo svojich predajniach čím ďalej tým viac uprednostňoval práve firmu Rolex.

Rolex Prince a Alpina-Gruen Tecno se stejným kalibrem 877

Rolex Prince a Alpina-Gruen Tecno s rovnakým kalibrom 877

Nešťastné spojenie navyše zrejme poznamenali aj dôsledky Veľkej hospodárskej krízy. Spolupráca s Gruen a tým i Aeglerem bola ukončená v roku 1935.V tej dobe už stoja v čele Alpiny nástupcovia Gottlieba Hausera a Jacoba Strauba: Gottfried Peter (riaditeľ banky v Bieli) a Louis Straub (hodinár v Bieli).

Kde sa vzal znak Alpiner v Nemecku

Ak máte pocit, že je história značky Alpina dosť zložitá, máte pravdu. Túo odbočku by sme mohli pokojne preskočiť, ale ak vás zaujíma, ako sa znak Alpiner (červený trojuholník) dostal do Nemecka, musíme sa vrátiť do prvej svetovej vojny. Ako sme spomenuli, Alpina vtedy dodávala svoje hodinky členom Trojspolku (napr. Nemecku), a bola preto členmi Trojdohody prísne sledovaná. Aby prežila, rozdelila sa na tri nezávislé spoločnosti. Nemecká vetva, pôvodne v Eisenachu, si zvolila meno Dugena (Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft Alpina). Prísny dohľad sa stal znovu aktuálny v dobe druhej svetovej vojny a to až do tej miery, že spoločnosť nesmela v Nemecku používať meno Alpina. Z názvu Dugeny tak mizne „Alpina", ale znak Alpiner zostáva. Dugena pokračovala vo vlastnej produkcii a budovaní nezávislého mena. A aj napriek množstvu problémov je Dugena v Nemecku dodnes - a stále s logom Alpiner. Ale späť do Švajčiarska, Bielu a k Alpine.

Dugena má ve svém logu verzi emblému Alpiner

Dugena má vo svojom logu verziu emblému Alpiner

Športové hodinky. Konečne.

Cesty Alpiny boli rôzne, ale nakoniec smerovali k správnemu cieľu. Športovým hodinkám. Toto nerozlučné spojenie začalo v roku 1933. Vtedy uvideli svetlo sveta robustné náramkové hodinky „Block Watch“ („Block Uhr“). Mali oceľové puzdro a úplne novú korunku (Brevet 1464), ktorú si nechala spoločnosť patentovať. Podľa výrobcu bolo takmer nemožné ju vytrhnúť alebo stratiť a vďaka inovatívnemu tesneniu bola odolnejšia voči prachu.

Nový typ korunky, kterou si Alpina nechala patentovat

Nový typ korunky, ktorú si Alpina nechala patentovať

Z tejto prvej športovej lastovičky sa roku 1938 rodí legenda - Alpina 4. Názov nebol náhodný, číslo 4 predstavovalo a dodnes predstavuje štyri základné kvality športových hodiniek, ktoré definovala práve Alpina.

Štyri základné kvality športových hodiniek:

  1. antimagnetické
  2. vodotesné
  3. nárazu vzdorné
  4. vysoko odolné puzdro z nerezovej ocele

Áno, jednoduché, až geniálne. A pre Alpinu zásadné.Týmto krokom si zaisťuje prívlastok "športová", ktorý pretrval dodnes. Tu je skoro nutné doplniť, že Alpina 4 bola vybavená v tej dobe slávnym kalibrom 592 s ručným náťahom. Bol považovaný za jeden z najspoľahlivejších kalibrov tej doby a práve pre svoju spoľahlivosť slúžil niekoľko desaťročí. Nájdeme ho v modeli Alpina 70 (vydané k 70. narodeninám Alpiny v roku 1953, Štandard (1958) alebo Tropic Proof (elegantné športové hodinky z z roku 1968).

Ženská emancipácia v hodinkách Alpina

Prvý automatický strojček vyrobila Alpina už v roku 1948. Označenie bolo 582, ale známy bol ako P82, mal malý subciferník pre sekundovú ručičku a rezervu chodu 40 hodín. Ale prvé športové náramkové hodinky s automatickým náťahom prichádzajú až v roku 1957 - nesú honosný názov President a ukrývajú kaliber 584 so 17 kameňmi, prezývaný „Hammerautomatik“.

Postupne sa začína ozývať nespokojnosť zo strany žien - ako to, že ony nemajú svoj, menší automatický strojček a vlastnú kolekciu hodiniek? Diskriminácia je neprípustná, veď sme v roku 1963! Alpina tak pre svoje dámske zákazníčky vytvára kolekciu Comtesse, ktorá prežila do súčasnosti. Vďaka obnovenej spolupráci s Gruenom ponúka doteraz najmenší (a zároveň najvýkonnejší) strojček Alpiny 362 s rotorom otáčajúcim sa obidvoma smermi. Pre dámy len to najlepšie.

Dámský model Alpina Comtesse z roku 2019

Dámsky model Alpina Comtesse z roku 2019

Alpina zaspala na vavrínoch

Športové hodinky, ktoré spoločnosť Alpina Union Horlogère vyrábala s povestnou švajčiarskou precíznosťou, boli obľúbené a často sa stávali voľbou pre profesionálnych športovcov. Zdalo sa, že spoločnosť vie, čo robí. Na konci 60-tych rokov napríklad predstavila potápačské hodinky Alpina Diver 10 Seastrong a naďalej pokračovala v produkcii zaujímavých mechanických kalibrov.

Podobne ako mnoho iných (nielen) švajčiarskych hodinárskych spoločností, zažila s príchodom quartzovej revolúcie značný otras. To bol však len zlomok problémov. Značka nedokázala reagovať na nové trendy a módu. V roku 1972 prechádza väčšinové vlastníctvo z rodiny Straubov do rúk bratov Gerl v Kolíne. A o pár rokov neskôr ju akcionári prevádzajú pod spoločnosť Montana Uhren AG.

A vtedy dostáva "alpinistický duch" najväčšiu nakladačku. Potáca sa a netuší, čo má robiť. Nemá smer, predtým jasne nastavený marketing "robiť skvelé športové hodinky" sa stáva len prázdnou vetou. Nemeckí vlastníci sú ďaleko, pokusy obnoviť slávu značky sa nedarí. A ani skvelé potápačské hodinky nezabránia, aby sa spoločnosť netopila v červených číslach.

Alpina prežíva a na konci tisícročia skôr dožíva...

Renesancia Alpiny

Hodinky Alpiny dotikávajú. Je za minútu dvanásť, keď holandský podnikateľ Peter Stas rozhodne o osude značky s červeným trojuholníkom.

Peter Stas vlastnil so svojou ženou Aletto v tej dobe už uznávanú a úspešnú hodinársku značku Frédérique Constant. Tá mala jasnú víziu - robiť luxusné, klasické švjačiarske hodinky za dostupnú cenu. A športové hodinky do tejto vízie rozhodne nepatrili. Prianie distribútorov, aby spiustili športový rad, Stasovi striktne odmietali. Nápad kúpiť značku Alpina, ktorámala dlhú históriu a bola spätá práve so športovými hodinkami, sa tak javilo ako geniálny ťah.

Peter Stas preto nakreslil niekoľko náčrtkov a odchádza do Kolína nad Rýnom, kde svoje návrhy predstavuje vtedajším majiteľom. Bolo dohodnuté okamžité odkúpenie. Píše sa rok 2002 a Alpina, ktorá už takmer nadobro zmizla z predajných listín, dostáva novú šancu.

Peter a Aletta Stasovi koupili v roce 2002 značku Alpina

Peter a Aletta Stasovi kúpili v roku 2002 značku Alpina

Alpina v 21. storočí

Asi by sa mohlo zdať, že noví majitelia nebudú mať s obnovou Alpiny zas až tak veľa práce. Veď za značkou je viac než storočná história. Ale v podvedomí zostala len sporadicky a široká verejnosť ju už veľmi nepoznala. Alpina tak svoje kvality musela dokázať takmer od piky.

Nové výrobní sídlo Alpiny v Ženevě

Nové výrobné sídlo Alpiny v Ženeve

Peter Stas v nej ale videl potenciál, a tak prvú novú športovú kolekciu predstavil na BaselWorlde už o rok neskôr, v roku 2003. Ako darček dostala Alpina tiež zdrusu nové sídlo v ženevskom Plan-Les-Ouates (od 2006). Získala vlastné tímy inžinierov, hodinárov a moderné technológie. Aj vďaka tomu mohla svetu priniesť niekoľko noviniek a znovu sa pustiť do vlastných, in-house strojčekov.

Alpina stihla zatiaľ 5 nových vlastných kalibrov:

  • AL-950 - Automatický regulátor, prvý in-house strojček v novodobej histórii Alpiny
  • AL-710 - Small Date, automatický strojček s centrálnou sekundovou ručičkou a dátumovým subciferníkom
  • AL-718 - WorldTimer, automatický strojček s 24 svetovými časmi
  • AL-760 - Flyback chronograf, automatický strojček z 233 komponentov
  • AL-980 - Tourbillon, túto kráľovskú komplikáciu vytvorila Alpina prvýkrát vo svojej histórii; má kremíkové krokové kolo a kotvu a vďaka vlastnému systému vyvažovania hmotnosti (patentovanej technológii S.M.A.R.T.) má strojček ešte lepšiu presnosť
Alpina zvládla i nejsložitější hodinářskou komplikaci - Tourbillon

Alpina zvládla aj najzložitejšiu hodinársku komplikáciu - Tourbillon

Alpina si upravuje taktiež ďalšie strojčeky, predtým značky ETA, dnes predovšetkým Sellitu, ale tiež slávny Valjoux 7750, a prispôsobuje ich svojim požiadavkam na športové hodinky. Vďaka tomu sú kalibre v hodinkách Alpina veľmi odolné, presné a spoľahlivé. Ruku v ruke s tým predstavuje aj niekoľko výnimočných hodiniek, vrátane Alpina Extreme Driver či Avalanche Extreme a znovu sa ukazuje ako výrobca hodiniek do extrémnych podmienok.

Švajčiarske smartwatche a ako to bude ďalej

Peter Stas je vizionár, a keď Apple predstvil svoje Apple Watch, cítil, žetieto malé telefóny na rukách si odhryznú veľký diel z hodinárskeho koláča. Preto inicioval Horological Smartwatch - malú revolúciu, ktorá spojila moderné technológie a klasický vzhľad švajčiarskych hodiniek. Horological Smartwatch boli predstavené v roku 2015 v modeloch pre Frédérique Constant, i pre Alpinu v športovejšej verzii.

Otri roky neskôr prišla Alpina s aktuálne poslednou zásadnou novinkou - Alpina AlpinerX, upgrade Horological Smartwatch určenej pre outdoorových nadšencov. A podobne ako v roku 1938, keď dala Alpina svetu základné kritériá kvality športových hodiniek, pokračuje v inováciách a definuje nový smer v tomto odvetví.

AlpinerX jsou přezdívané jako

AlpinerX sú prezývané ako "The Most Beautiful Outdoors Smartwatch"

Od chvíle, keď Alpina nabrala nový dych, sa z nej opäť stáva značka so silným alpinistickým duchom a ide v odkaze svojho zakladateľa Gottlieba Hausera. A vytvára luxusné športové švajčiarske hodinky, ktoré sa pýšia ukážkovou spoľahlivosťou a dokonalou prepracovanosťou.

Aby bol príbeh kompletný, zostáva doplniť, že v roku 2016 predal Peter Stas nielen Alpinu, ale tiež Frédérique Constant japonskej Citizen Group. Bude rozhodne zaujímavé sledovať, čo toto spojenie prinesie. A ak ide o našu Alpinu, má nakročené rozhodne správnym smerom. Inovuje tam, kde je to potrebné, dizajn dokáže zaujať aj ohromiť, váži si tradície a zároveň dostojí najvyššie kvalitatívne nároky. A drží sa filozofie Alpinistov: „Byť vytrvalý. Myslieť nezávisle. Veriť svojim inštinktom. Nezabudnúť na svoje korene."


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre