» Blog » Amazfit

Recenzia Amazfit Active Edge – Nový T-Rex žijúci na hrane

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.2.2024 | 6 MIN | 4x komentár

Chcete inteligentné hodinky, ktoré sú odolné, neobetujú štýl a majú veľa šikovných funkcií? Máte ho mať. Amazfit Active Edge stoja na hrane outdoorového a inteligentného sveta a zároveň sú neuveriteľne cenovo dostupnou možnosťou inteligentných hodiniek pre každého.

Hodinky som najprv videl len ako riadok v Exceli a rozmýšľal som, či to bude nejaká alternatíva k nedávno vydaným Edge Actives. Druhýkrát som ich videl na obrázku a bol som zmätený. Hodinky sú na oficiálnej webovej stránke prezentované ako streetové hodinky pre skateboarding, street pre bmx cyklistiku a iné voľnočasové športy.

Moje zmätenie vyplýva z prezentácie týchto hodiniek, ale to vysvetlím ďalej v článku. Čo sa o nich dá povedať hneď na začiatku?

  • Štýl je podobný hodinkám Amazfit T-Rex,
  • ľahká konštrukcia s displejom TFT,
  • prepracované športové funkcie,
  • jednoduché menu,
  • fitnes a inteligentné funkcie.

Fúzia spoločností Casio a Amazfit bola úspešná

Ak sa pozriete na puzdro Active Edge a trochu sa vyznáte vo svete hodiniek, udrie vám do očí zvláštny vzhľad, ktorý pripomína rybárske hodinky Casio Collection WS-1500H-1AVEF.

Skoro dvojčata

Takmer dvojčatá.

Hodinky sú celkom unisex. Hoci majú priemer nejakých 47 mm, sú slušne ľahké a krásne sedia na zápästí. Jediné, s čím budú mať ženy (a ja) problém, je remienok, ktorý sa nezlomí pri nohách. Na užších zápästiach bude jednoducho trochu trčať. Remienok je pevný, bez systému rýchleho uvoľnenia, rovnako ako model T-Rex.

Hodinky sa dodávajú v troch farebných variantoch, kde Amazfit určite cieli na dámy s jednou farbou – Mint Green. Potom sú tu klasické farby – sivá a čierna.

Hmotnosť je však pod 50 gramov a určite oceníte, že hodinky sú takmer nerozbitné. Nemôžu sa síce pochváliť žiadnym vojenským štandardom, ako napríklad spomínaný dinosaurus, ale vyzerajú rovnako. A hoci som im pri testovaní dal poriadne zabrať, stále vyzerajú ako nové.

TFT displej o veľkosti 1,36"

Po dlhom čase sa mi do rúk dostali hodinky od čínskej značky, ktorá nepoužíva displej AMOLED. Je to zvláštne, ale je to tak. Tieto hodinky sú teda vybavené 1,36" displejom TFT s rozlíšením 360 x 360.

Displej bledne do čierna a jediné miesto, kde je možné spoznať mierny rozdiel, je práve na kontraste farieb a na niektorých líniách, kde sú vidieť pixely. Určite to však modelu neuberá na kvalite. Práve naopak. Objektív mierne vystupuje nad displej, takže nemusíte lepiť sklo ani fóliu.

Kombinované ovládanie – Jupí!

Po vzore outdoorových modelov Amazfit dostal Active Edge aj kombinované ovládanie. V skratke to znamená, že sa takmer všade dostanete pomocou dotykov aj tlačidiel. K dispozícii sú také "pecky" ako rolovacia lišta v hornej časti, ktorá sa otvorí, keď sa dostanete na koniec ponuky a chcete sa vrátiť na hlavnú obrazovku. Ale prečo nie. Jediným miestom, kam sa tlačidlami nedostanete, je oznamovacia lišta, ktorá sa zobrazí, keď potiahnete prstom doprava.

Kombinované ovládacie prvky považujem za veľmi užitočné pri skialpinizme, keď máte na rukách rukavice a nechcete si ich dať dole. Oceňujem, že spoločnosť Amazfit myslela na drobnosti, ako napríklad na to, aby sa dotykový displej počas aktivity vypol.

Celkovo nemám ovládaniu čo vytknúť.

Senzory – Chýba len barometer

Výbava senzorov je vzhľadom na cenovku v poriadku. Akcelerometer, gyroskop, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter, GPS (5 satelitných systémov) a to je asi tak všetko, čo potrebujeme. Takže jediné, čo by sa hodilo, je barometer na nejaké horské dobrodružstvá. Ale inak je to naozaj slušný počin od tejto čínskej značky.

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Čierna farba – Amazfit Active Edge, červená farba – Garmin Fenix 7X PRO.

S GPS som nemal žiadne problémy. Povedzme si úprimne, za tie peniaze je to super. Garminy som mal nastavené na "Všetky satelitné systémy" a Amazfity to nemajú nastavené, takže tipujem, že stále používajú to najlepšie, alebo ako Garmin, full field.

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Čierna – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO.

A tu je dôkaz, že uzavreté zákruty v lese v kombinácii s goretexovou bundou nie sú jednoduché ani pre Garmin. Ale dal to o niečo lepšie ako Amazfit.:-)

Čo sa týka tepovky, tak tam je to ako s každým Amazfitom – sem-tam to veľmi pekne sedí a sem-tam to stojí za námahu.

Fialová – Amazfit Active Edge, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Fialová – Amazfit Active Edge, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

U Garminov mám len porovnanie s optikou, hrudný pás sa mi nejako pokazil:-) V prípade, že by som mal mať na ruke iný prístroj, tak by som ho mal mať na ruke.

Celkovo som však s presnosťou spokojný, keďže teplotné podmienky počas môjho testovania neboli práve ideálne.

Batéria prekonala očakávania

Amazfit píše, že model by mal v režime smartwatch vydržať približne 16 dní. Táto hodnota je už dosť vysoká. Hodinky som nosil s prestávkami (občas som s nimi nespal alebo som ich nosil cez deň), ale dnes sa na ne pozerám po 15 dňoch testovania a batéria klesla len z 80 % na 40 %. To ma presviedča, že 16 dní plného nosenia mi určite vydržia 16 dní a kto vie, možno aj viac.

Trochu ma mrzí, že nie je uvedený režim GPS, ale trúfam si povedať, že to bude viac ako deň. Čo je pre tento typ hodiniek len slušné. Z režimov šetriacich batériu je tu možnosť obmedziť sledovanie tepu (klasicky každú minútu), sledovanie spánku a nechať len čas a notifikácie, alebo z nich urobiť pravú Casia Collection a nechať len sledovanie času.

Športové aktivity má zariadenie Active Edge v krvi

Športové aktivity v marketingu Amazonu pre tento model bývajú zamerané na pouličné aktivity, ako sú BMX a SK8.

Prečo nie, reklama vyzerá dobre a mladých ľudí určite nadchne. Aj ja som mal nostalgickú chvíľu a napadlo mi, že vytiahnem svoj skateboard.

Ale okrem týchto aktivít sú tu aj normálne aktivity ako beh, bicyklovanie, joga, hakysak, púšťanie drakov a tak ďalej:-) Amazfit už zvýšil počet tréningových aktivít z viac ako 100 na viac ako 130.

Hodinky ponúkajú aj AI trénera, ak by ste si chceli zabehnúť preteky alebo sa pripraviť na svoju výzvu, VO2 Max, čas na regeneráciu, prípadne sedemdňovú tréningovú záťaž. Veľmi príjemne ma prekvapilo, že tu môžete pripojiť aj externé snímače, ako sú hrudný pás a snímače na bicykel.

Celkovo som so športovým základom hodiniek spokojný a oceňujem možnosť pripojenia hrudného pásu a tiež možnosť nastavenia mnohých vecí priamo v hodinkách.

Meranie jedným dotykom a koláč – čo majú tieto slová spoločné?

Hodinky sú celkom na mieste, pokiaľ ide o meranie kondície. Je tu základ v podobe aktívnych minút, krokov, srdcového tepu, spánku a potom rozšírenie v podobe merania jedným dotykom a skóre PAI. Meranie jedným dotykom meria priemernú záťaž, srdcovú frekvenciu, SpO2 a dýchanie. PAI je špeciálne skóre vyvinuté priamo spoločnosťou Amazfit, ktoré zohľadňuje vaše cvičenie, pohyb a celkovú dennú aktivitu.

Toto skóre by sa malo pohybovať okolo 100 PAI, aby vás Amazfit vyhlásil za zdravého. Čo je hodnota, ktorú je úplne v poriadku dosiahnuť pri hodine aktivity denne.

Hodinky dokážu rozpoznať vašu auru

Inteligentné funkcie sú tu základné. Máme tu upozornenia na správy, hovory a soc. siete, stopky, budík, počasie a jednoducho užitočné základy. Nie, žiadne telefonáty ani platby tu nehľadajte. Celkom zaujímavá je platená aplikácia Aura, v ktorej si môžete vymyslieť špeciálnu pieseň pre správny spánok s AI chatom, vytvorenú len pre vás. Či to funguje, sa asi nikdy nedozvieme, ale rozhodne je to zaujímavé.

Ďalšou možnosťou je stiahnuť si niektoré aplikácie z obchodu Amazfit. A prvýkrát som si stiahol aj hru – Had. Rozhodne dobrá zábava na skrátenie obedňajšej prestávky.

Active Edge, T-Rex alebo niečo úplne iné?

Celkovo na mňa zariadenie Amazfit Active Edge urobilo dojem. Jednoduché a nerozbitné hodinky, ktoré vám dajú poriadne zabrať, dajú pozor na vaše zdravie a nezruinujú rodinný rozpočet. A k tomu všetkému naozaj úctyhodná výdrž batérie.

T-Rex s o niečo dlhšou výdržou batérie, barometrom a väčšou športovou výbavou stojí o 15 stoviek viac. Niečo medzi tým je potom základná verzia Garmin Instinct 2 bez solárnej energie, ktorá má povestnú garminovskú dušu a kvalitné športové ukazovatele.

A ako sa vám hodinky páčia?

Články, ktoré by sa vám mohli páčiť:

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

Amazfit Active recenzia – Ide to lacno a dobre
29.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenzia – Ide to lacno a dobre

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Jozef C.pred 86 dňami, reagovať
Dobrý deň chcem len upozorniť že na začiatku článku máte chybu pri opise ,,ľahká konštrukcia s displejom AMOLED,, tieto hodinky NEMAJÚ Amoled displej!
Dominik Hokpred 86 dňami
Zdravím, Jozefe. Kolega dále v článku psal, že tyto hodinky nepoužívají AMOLED displej, takže se ve výčtu na začátku skutečně jedná jen o překlep. Díky za upozornění - opravil jsem.
Peterpred 86 dňami, reagovať
Dobrý deň...Maju funkciu ovládania fotoaparátu v mobile prosím?
Dominik Hokpred 85 dňami
Zdravím, popravdě to nemám odzkoušené, ale všechny předchozí Amazfity to měly, tak nevidím důvod, proč by to neměly mít nové Edge. :)

Hodinky zmienené v článku

Novinka Marec
155,00 € skladom
155,00 € (doručíme do 14.5.)