» Blog » Amazfit

Amazfit Active recenzia – Ide to lacno a dobre

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Dominik Hok | 29.12.2023 | 7 MIN

Spoločnosť Amazfit už nejaký čas ukazuje, že dokáže vyrobiť lacné, pekné a funkciami nabité hodinky. Teraz mám pocit, že využili všetky svoje skúsenosti a vytvorili univerzálne hodinky snáď pre každého a zároveň nový štandard pomeru cena / výkon Amazfit Active.

Najviac na mňa zapôsobili hodinky Amazfit Active:

  • minimalistický a všestranný dizajn
  • veselý, vysokokontrastný displej a rýchle používateľské prostredie
  • dlhá výdrž batérie
  • funkcia, ktorá nám oznámi, ako sme pripravení na tréning (alebo na každodenné životné strasti)
  • možnosť telefonovať
  • hudobný prehrávač

Jednoduchosťou asi nikdy nič nepokazíš

Spoločnosť Amazfit sa pri tomto modeli nepokúšala o žiadne dizajnové majstrovské diela. Namiesto toho sa držala pri zemi a siahla po minimalistickom obdĺžnikovom puzdre. Trochu ma prekvapilo bočné tlačidlo, ktoré nie je vycentrované a takmer sa dotýka pokožky, keď máte hodinky nasadené. Trochu som sa obával, že sa bude ťažko stláčať, ale našťastie je to v poriadku.

Pri prvom pohľade som si hneď pomyslel, že plastové puzdro je prekvapivo dobre vyrobené. Niekedy sa mi zdá, že plastové modely vyzerajú až príliš plastovo. Viem, že to znie divne, ale neexistuje nič také ako plastové puzdro.

Každopádne potom som sa dozvedel, že rám puzdra je vyrobený z hliníkovej zliatiny, čo je pravdepodobne dôvod, prečo hodinky vyzerajú tak neplastovo. Potešilo ma, že na takýto lacný model sme dostali dokonca kovové časti. Kombinácia plastu a hliníka ich dostala na naozaj nízku hmotnosť 24 gramov (bez remienka). Keď už hovoríme o remienku, je vyrobený z veľmi príjemného silikónu a nevyzerá lacno. Je to ten typ, pri ktorom koniec remienka zasuniete do vnútornej časti obvodu, čo je systém, nad ktorým práve nerozmýšľam (som zástanca klasických slučiek).

Zapínanie však našťastie nie je riešené cvočkom, ktorý treba prestrčiť cez otvor v remienku, ale klasickou prackou, ktorá je v tomto prípade plastová, takže by som s ňou narábal jemnejšie. :) Remienok je široký 20 milimetrov a zapína sa rýchloupínacím systémom, kde stačí nechtom zatiahnuť za zobáčik v stopke a za pár sekúnd máte remienok vymenený.

Zaoblené minerálne sklíčko, ktoré je chránené proti odtlačkom prstov, dodáva hodinkám šmrnc. Nie, nie je to preto, aby vás nejaký detektív nemohol identifikovať, ale preto, že modely s dotykovým displejom sú často celé "spotené" a nevyzerajú pekne. Preto je na sklo pridaná oleofóbna vrstva, ktorá proti tomuto neduhu bojuje.

134,00 € (doručíme do 14.5.)

Ciferník je plastový a je vybavený novým snímačom tepovej frekvencie, ktorý bol pôvodne viac-menej celý plastový, ale teraz je aspoň skrytý pod sklom, vďaka čomu vyzerá opäť o niečo prémiovejšie.

A jednočíselný odsek. Výška puzdra je niečo cez 42 milimetrov a šírka takmer 36. Hrúbka je takmer 11 milimetrov. Povedal by som, že rozmery sú tak akurát. Hoci bežne nosím smart hodinky s priemerom 51 milimetrov, nepripadajú mi príliš malé a viem si ich predstaviť aj na ženskom zápästí. Vodotesnosť je 50 metrov, takže s hodinkami môžete aj plávať.

131,00 € skladom

Amazfit – Displejový lev salónu

Keď som si vzal do ruky model Active, okamžite ma zaujal displej. A nejde len o farby. Displej má krásny kontrast medzi čiernou a bielou. Vďaka tomu je nielen skutočne čitateľný, ale je naň aj radosť pozerať. Celkovo je naozaj parametrovo bohatý, keďže ide o AMOLED, veľký 1,75", s rozlíšením 390x450 a čitateľnosťou 341 PPI.

Užívateľské rozhranie pekne švihá, na výber máte z množstva ciferníkov a hodinky si môžete rôzne konfigurovať – správanie tlačidiel, štýl menu, množstvo a poradie aplikácií atď.

Na hlavnej obrazovke sa potiahnutím prsta nadol zobrazí ovládacie centrum (môžete nastaviť zvukové režimy, skratky k aplikáciám, aktivovať baterku atď.) a potiahnutím prsta nahor sa zobrazia oznámenia z telefónu. Pohybom doľava otvoríte widgety sumarizujúce vašu aktivitu (kroky, aktívne minúty, státie), srdcový tep, počasie, spánok atď. Ako som už napísal vyššie, môžete si to prispôsobiť, ako sa vám páči. Ak sa presuniete doprava, máte akúsi rozprestretú plochu, kde je všetko menšie a na jednom mieste... Nazval by som to obrazovkou "všetko v jednom".

Používateľské rozhranie funguje bez problémov, ale úprimne ma rozčuľuje správanie gesta "Späť" (posunutie doprava). Je trochu sekané, keď sa chcete vrátiť o krok späť, a zároveň, keď naň položím prst, riadok textu bliká a vyzerá to, že chcem kliknúť, ale zároveň ma to hodí o krok späť.

Nový snímač tepovej frekvencie? Áno, alebo nie?

Amazfit nazýva svoj snímač BioTracker, ale nie som si istý, či na model Active nasadili novú generáciu, alebo len mierne upravili jeho vzhľad. Určite došlo k vizuálnemu posunu, senzor už nie je taký plastový, ale aspoň je krytý sklom. Okrem srdcovej frekvencie dokáže tento snímač merať aj okysličenie krvi. Medzi ďalšími snímačmi v zariadení Active nájdete akcelerometer, kompas a snímač teploty.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Čo sa týka GPS, zariadenie Active podporuje až 5 navigačných systémov. Čo mi však príde zvláštne, je nemožnosť vybrať si, ktoré z nich chcem skutočne prijímať. Máme k dispozícii GPS, GLONASS, Galileo, BDS a QZSS. Takže to chápem tak, že hodinky vždy prijímajú 5 navigačných systémov. Čo je z hľadiska presnosti v poriadku, ale môže sa to podpísať na výdrži batérie.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Každopádne, keď už hovoríme o výdrži batérie, tá je v režime inteligentných hodiniek 14 dní. A musím uznať, že to nie sú len "papierové čísla", hodinky majú skutočne slušnú výdrž batérie. S aktívnym GPS sa dostanete až na 16 hodín, takže je otázkou, koľko by ste dostali, keby hodinky prijímali iba signál GPS.

Z lifestylového hľadiska sa Amazfit skutočne posunul

Z takej klasiky hodinky merajú srdcový tep, stres, počet krokov, spálené kalórie počas dňa a môžete si nastaviť aj meranie okysličenia krvi. Čo mi vadí, je najvyššia frekvencia merania tepu každú minútu. Zdá sa mi to málo na relevantné výsledky. Aspoň že pridali takzvané "aktívne monitorovanie srdcovej frekvencie", keď pri zistení fyzickej aktivity hodinky samé zvýšia frekvenciu merania srdcovej frekvencie.

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Relatívnou novinkou je platená aplikácia Zepp Aura. Ide o technológiu umelej inteligencie, ktorá na základe fyziologických údajov vyhodnocuje hudbu na pozadí a pomáha vám tak rýchlejšie zaspať a mať kvalitnejší spánok.

Keď už hovoríme o spánku, aplikácia Active dokáže rozpoznať ľahké, hlboké a REM štádiá. Tiež vám povie, koľko času ste boli hore, kvalitu vášho dýchania alebo priemernú srdcovú frekvenciu. Môžete dokonca zadať svoj stav pred spánkom – napríklad či ste čítali, hrali hry, cvičili, pili kávu, alkohol atď. Považujem to za super, pretože môžete zistiť, čo zlepšuje alebo zhoršuje kvalitu vášho spánku. Môžete tiež zadať svoju náladu po prebudení, či ste mali skvelú náladu, boli ste pokojní, skleslí, ospalí atď.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Všetky funkcie životného štýlu a športu sú spojené do funkcie "Pripravenosť", ktorá na stupnici od 0 do 100 udáva, ako ste pripravení po fyzickej aj psychickej stránke. Pripravenosť je niečo, s čím sa v inteligentných hodinkách stretávame čoraz častejšie, ale väčšinou sa výrobcovia zameriavajú na fyzický aspekt. Amazfit sa pravdepodobne najprv zameral na duševný komfort, a to veľmi oceňujem. Koniec koncov, na telo a myseľ by sme sa mali pozerať rovnakou mierou. :)

Ako názov napovedá, naozaj to sú hodinky pre aktívnych ľudí

Hodinky majú takmer všetko, čo aktívny človek potrebuje a využije. Som prekvapený, aký slušný arzenál funkcií tam je, aj keď sú to také lacné hodinky.

Vďaka prijímaču GPS sa vám zobrazí graf trasy, prejdená vzdialenosť, tempo, prevýšenie, ale aj množstvo spálených kalórií či rozdelenie podľa zóny srdcovej frekvencie a aký tréningový efekt má daná zóna srdcovej frekvencie. Po tréningu sa dokonca vyhodnocuje vaša hodnota VO2 Max a tréningová záťaž (EPOC).

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Čo ma asi najviac prekvapilo, je navigácia po krivke. Nie je veľmi bežné, aby ju mali takéto lacné hodinky. Trasu si môžete viac-menej vytvoriť v ľubovoľnom mapovom softvéri (ja používam Mapy.cz), vyexportovať súbor GPX, importovať ho do Zepp a poslať do hodiniek. V hodinkách potom vidíte krivku trasy a môžete tiež nastaviť, ako ďaleko od zmeny smeru vás majú hodinky začať upozorňovať.

Amazfit teraz veľa pracuje s umelou inteligenciou a v aplikácii máte nielen svojho guru, ktorému môžete klásť "nedbalé" otázky, ale aj Zepp Coache, ktorý vám každý deň vytvorí tréning na základe všetkých získaných údajov (a môžete mu klásť aj ďalšie otázky v Zepp Chate).

Telefonovanie dosahu v telefóne? Active opäť prekvapujú

Pravdepodobne najinteligentnejšou funkciou týchto hodiniek je volanie na telefónny dosah. Ak sú teda hodinky v dosahu Bluetooth vášho telefónu, môžete cez ne uskutočniť hovor. Prekvapením je aj hudobný prehrávač, do hodiniek môžete nahrať hudbu z úložiska telefónu a používatelia telefónov so systémom Android môžu pomocou aplikácie Remotify sťahovať zoznamy skladieb zo služby Spotify. Takou klasikou sú oznámenia telefónu, počasie a funkcia Nájsť môj telefón.

Spoločnosť Amazfit dosť zapracovala na množstve aplikácií tretích strán – do hodiniek si tak môžete stiahnuť slušné množstvo hier, lifestylových aplikácií a ďalších.

Ja som, samozrejme, neodolal testu farbosleposť, ktorý nikdy neprekonám, hre Snake a niekoľkým ďalším hrám.

Zhrnutie

Pravdupovediac, už dlho som nenosil hodinky, o ktorých som si myslel, že mi budú dostatočne sedieť. Napriek tomu, aká nízka je ich cenovka (znie to buržoázne, však?). Cenovka sa pohybuje okolo 120 eur, môžete z nich telefonovať, prehrávať hudbu, plnohodnotne si zacvičiť a navyše vás budú viesť pri tréningu k lepším výkonom. Veľmi sa mi páči aj ľahkosť puzdra.

Ak by som ich mal porovnať s niečím konkurenčným, boli by to pravdepodobne hodinky Watch Fit 2. Majú identické funkcie, ale dizajnovo ma láka o niečo minimalistickejší Amazfit Active. Ak by ste chceli ešte o niečo lacnejšie hodinky s rovnako nabitými funkciami a nepotrebujete hudobný prehrávač, mohli by ste siahnuť po Redmi Watch 3.

Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného

Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?
19.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

134 € (doručíme do 14.5.)