» Blog » Amazfit

Amazfit Balance recenzia – Hodinky balancujúce medzi mestom a outdoorem

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 23.10.2023 | 6 MIN

Amazfit Balance je nový model čínskej značky, ktorý dokonale balancuje medzi mestom a vonkajším prostredím. Nechýbajú v ňom platby, športový tréner a ďalšie skvelé funkcie.

Keď som písal úvod tohto modelu, obával som sa, že to bude výstavná mačka a hoci sa volá Balance, bude veľmi nevyvážený. Našťastie sa moje obavy nenaplnili a som naozaj prekvapený kvalitou funkcií. Čo ma na hodinkách zaujalo najviac?

  • Dizajn a voliteľné remienky
  • Kvalita displeja
  • Voliteľná funkcia korunky
  • Športová funkcia
  • Fitness funkcie – meranie tuku, kostných bielkovín a mnoho ďalších
  • Inteligentné funkcie – platby NFC, telefónne hovory atď.

Nylon alebo silikón, to je naozaj to, o čo ide

Dizajn hodiniek mi vyhovoval. Jednoduché puzdro s malým výstupkom na boku. Hliníkové puzdro s priemerom 46 mm a výškou okolo 11 mm padne na ruku naozaj pekne. Samotné puzdro váži len 35 g.

254,00 € skladom

Remienky sú pri tomto modeli jednou zo základných vecí a oba sú skvelé. Silikónový krásne sedí na okraji puzdra a pôsobí elegantným dojmom. Viacfarebný nylonový je športovejší, ale aj tak sa mi páči na klasické nosenie do mesta. Pekne sedí na ruke a materiál "dýcha".

Pod ním, samozrejme, nájdeme snímač srdcového tepu a upravený nabíjací konektor, ktorý sa skrýva nad snímačom.

Displej má slušnú veľkosť 1,5"

Ak hľadáte jeden z najkrajších a najväčších displejov na trhu, Amazfit Balance by vás mohol zaujať. Displej s uhlopriečkou 1,5" a rozlíšením 480 x 480 pixelov je jednoducho úžasný. Čitateľnosť je skvelá a myslím si, že je to naozaj najväčší displej na hodinkách vôbec. Jemnosť displeja je 323 PPI a nemá problém ani s priamym horským slnkom.

Samozrejmosťou je možnosť Always-on displeja a zmena vzhľadu. Sklo je potom 2,5D Gorilla Glass s úpravou proti odtlačkom prstov. To funguje skvele a displej nie je potrebné tak často čistiť od "patlanín". Hodinky však nemajú žiadnu ochranu displeja, takže sa určite oplatí vybaviť hodinky fóliou.

Snímače pre všetky druhy použitia

Outdoor, mesto, fitness – senzorové vybavenie vás podrží všade. Gyroskop, akcelerometer, kompas, barometer, teplomer, snímač srdcového tepu, pulzný oxymeter a dvojpásmový prijímač GPS, ktorý podporuje signály GPS, GLONASS, Galileo a BDS.

Snímač srdcového tepu funguje celkom spoľahlivo, ale mierne zaváha, keď prší alebo sa vám potia ruky.

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

V ideálnych podmienkach je Balancy naozaj presný a nebol s ním problém. Horšie to bolo pri návšteve Malej Fatry v takmer apokalyptickom počasí.

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

Na začiatku to ešte nebol taký problém, ale počas behu si hodinky merali, čo chceli, a poklesy tepovej frekvencie boli naozaj veľké. V priemere sa potom tepová frekvencia menila takmer o 20 úderov, čo je naozaj veľa.

GPS má drobné nedokonalosti. Sem tam sa skráti, a tak hodinky v porovnaní s Garminmi trochu podhodnocujú.

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

Fialová – Garmin Fenix 7X PRO, modrá – Amazfit Balance

Tu ešte neboli rozdiely také výrazné.

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Amazfit Balance

Červená – Garmin Fenix 7X PRO, žltá – Amazfit Balance

Druhý test prebiehal za veľmi zlého počasia a hodinky boli pod goratexovou bundou, čo mohlo trochu rušiť príjem signálu. Garmin ani tu úplne neohromil svojou presnosťou (nastavenie pre všetky satelitné systémy bez viacerých pásiem), ale aspoň trochu sledoval trasu. Amazfit Balance (duálny príjem) bol však úplne mimo. Netreba ho príliš "hecovať", hodinky stoja tretinu.

Asi takto vypadal můj běh. Jen abyste věřili, že to opravdu nebylo ve 30 stupních za sluníčka.

Asi takto vyzeral môj beh. Len aby ste verili, že to naozaj nebolo v 30 stupňovom slnku.

Systém je skvelý, len nesmiete byť príliš "hrr"

Nad systémom Amazfit niekto dlho premýšľal a je to vidieť. Intuitívne ovládanie spočiatku kazia len "jablkové dlaždice", ktoré treba prepnúť do klasického formátu menu. Toto nastavenie nájdete v ponuke nastavenia – predvoľby – zobrazenie aplikácií. Je to trochu ťažkopádne, preto to tu píšem.

Korunka konečne funguje v menu aj v rôznych widgetoch a na potvrdenie, čo je super a mám z toho radosť. Musíte ju však znova nastaviť v menu. Možno som trochu sklamaný, že sa nevymieňajú widgety na hlavnej obrazovke, ale s tým sa dá žiť.

Celkovo sa hodinky ovládajú dobre, len na nich musíte ísť rozumnou rýchlosťou. Ak dvakrát po sebe stlačíte tlačidlo "späť", hodinky nie sú schopné prevziať kontrolu a ani raz sa nevrátia späť. Takže pekne pomaly a bez náhlenia.

Špecifikácie batérie sú príjemným prekvapením

Kto čakal, že s väčším displejom sa nevyhnutne skráti výdrž batérie, mýlil sa. Klasická výdrž batérie v bežnom režime používania je 14 dní a ak hodinky používate intenzívne, je to približne 7 dní. Prekvapivý je aj režim GPS s 26 hodinami pohybu pri "plnom výkone" a 47 hodinami v automatickom režime, keď si hodinky vyberajú GPS podľa seba.

Samozrejme, závisí to aj od nastavení. Pri nastavení Always-On hodinky vydržia približne o polovicu kratšie. Ďalším parametrom sú aj hovory, správy, hudba a pod. Vlastne takmer všetko, čo na hodinkách spustíte, má vplyv na batériu :-).

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Športovať s ľahkosťou

Hodinky ponúkajú veľký rozsah aktivít. Povedal by som, že na výber bude približne 150 aktivít. Okrem "blbostí" sú tu však aj hlavné športy s vlastnými metrikami, takže hodinky môžete v pohode používať na trailový beh, cyklistiku a ďalšie.

Trochu ma mrzí, že ostatné bežecké aktivity sú pod "rýchlou chôdzou", čo je trochu výsmech a zlý preklad. Tých je však v hodinkách viac. Inak však hodinky dobre počítajú hodnoty a dozviete sa svoj VO2 Max, čas zotavenia, pomer aeróbneho a anaeróbneho tréningu a ďalšie potrebné hodnoty na dosiahnutie dobrého pokroku. Páči sa mi, že aplikácia opäť dokáže vypočítať, koľko z tréningu sme bežali do kopca, z kopca a po rovine.

Tato data

Tieto údaje aplikácia "vypľuje"

Fitness funkcie už nemôžu byť viac nadupané

Ak budeme hovoriť o tom, čo všetko hodinky dokážu merať, bude to dlhá kapitola. Pokúsim sa zamerať na najdôležitejšie momenty a posun oproti predchádzajúcim generáciám. Takže okrem klasiky (srdcový tep, kroky, spánok...) tu máme konečne prvé čínske hodinky s ukazovateľom variability srdcového tepu v noci. Meria trochu iné hodnoty ako Garmin, ale úprimne, ani pri Garmine nevieme, či sa údaje trafili.

Ďalšou novinkou je možnosť kontroly zloženia tela s hodnotením tuku, svalov, kostí a vody. Túto funkciu sme už videli na hodinkách Samsung Galaxy Watch 4, ale tam bola obmedzená len na telefóny Samsung Galaxy. Teraz sa môžu merať všetci používatelia.

K dispozícii je aj nová funkcia s názvom "pripravenosť", ktorá nás informuje o tom, ako sme podľa hodiniek pripravení po psychickej aj fyzickej stránke. Je to niečo ako pripravenosť na tréning od spoločnosti Garmin, posunutá o niečo viac dopredu.

Mestské funkcie na čele s platbou NFC

Áno, konečne je to tu. Ďalšie čínske hodinky, ktoré dokážu platiť. Amazfit Balance sú prvé hodinky tejto značky s podporou NFC pay v krajine. Zatiaľ bolo oznámené prepojenie s Raiffeisenbank, kde by platba mala fungovať v blízkej budúcnosti, a tiež s Curve, kde si cez túto aplikáciu môžete pripojiť akúkoľvek banku. A tak môžete smelo priložiť hodinky k terminálu a platiť.

Okrem platieb cez NFC je k dispozícii aj telefonovanie, hudba (slúchadlá / reproduktor), notifikácie a odpovede (len pre Android) a mnoho ďalších funkcií. Prvýkrát je na hodinkách aj platená aplikácia Aura, ktorá vám na základe vašich údajov navrhne prispôsobenú hudbu na spánok a meditáciu. Je to určite super, ale marketingový ťah ala strčiť do hodiniek aplikáciu, aby si ich ľudia kúpili, asi nie je pre túto značku úplne ideálny.

Inak však ide o slušnú snahu spoločnosti Amazfit a skutočne funkciami nabité hodinky.

Ktoré hodinky strednej triedy si teda vybrať?

Amazfit Balance ma ohúrili remienkom, vzhľadom a platbou cez NFC. Sklamal ma presnosťou GPS a snímačom tepu, ktoré neboli úplne v poriadku. Hodinky sa teda hodia skôr pre niekoho, kto nepotrebuje 100 % presné údaje, ale napriek tomu chce hodinky do mesta aj na hory. A presnosť sa dá vždy zlepšiť prostredníctvom aktualizácie.

Často sa tieto hodinky porovnávajú s hodinkami Huawei Watch GT 4, novinkou na trhu, ktorá bojuje s Balancy o prvé miesto medzi hodinkami strednej triedy. Dá sa povedať, že Xiaomi by ešte mohlo vstúpiť do boja so svojimi hodinkami Watch S1.

A to je všetko, vážení. Ako sa vám páčia hodinky Amazfit Balance?

Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti
19.9.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 5%
241,30 € skladom