» Blog » Amazfit

Amazfit Band 5 – Kto najmúdrejší je, v miestnej krajine?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.6.2021 | 6 MIN

S istotou môžem povedať, že v krajine smart náramkov je Xiaomi Mi Band už niekoľko rokov kráľom a vládne tvrdou rukou. Avšak Amazfit prichádza so svojím modelom Band 5, aby zamiešal kartami.

Prečo zvoliť Band namiesto Mi Band?

Názvy rozhodne nemotajú hlavu len vám, ale aj nám, ktorým s týmito hodinkami denne pracujeme. Amazfit Band prináša pár vychytávok, ktoré chýbajú napríklad aj v ďalšej novinke Xiaomi Mi Band 6. Aby sa to nestratilo v texte, tu je zoznam najväčších lákadiel na Amazfit Band 5:

  • Možnosť ovládať hudbu z mobilu
  • Monitoring stresu
  • Pulzný oxymeter
  • Čeština
  • Kompatibilný s príslušenstvom Xiaomi Mi Band 5

Amazfit má aj svoje negatíva

Aby som na začiatok len nechválil, tak Band 5 má aj svoje mínusy. Ako napríklad interval merania tepu, kedy meranie prebieha len každú minútu alebo plávajúci text v menu, ktorý nestihnete ani prečítať. Ale inak celkom pekný počin od dcérskej spoločnosti najväčšieho producenta náramkov na svete. Tak na to poďme mrknúť detailne.

Minimalizmus má v krvi

Náramky sú geniálne v jednej veci. Sú nenápadné a pokiaľ zvolíte čiernu farbu, tak majú aj istú dávku elegancie. A túto elegantnosť s rozmermi 47 x 20 x 13 si môže vychutnať takmer každé zápästie muža, ženy aj dieťaťa. Na internete samozrejme nájdete mnoho variantov remienkov, ktoré na Bandy môžete napasovať.

V základe sa potom robí v troch variantoch farieb a to zelenom, oranžovom a čiernom. Čierna farba, ktorú mám teraz ja, na mňa pôsobí trošku vybledlo, takže by sa dalo povedať, že je to takmer šedá. Veľmi sa mi ale páči vygravírovaný nápis "Amazfit" tesne pri zapínaní. Remienky sa potom menia vytlačením puzdra v pár sekundách. Rozhodne poteší aj nízka váha 24 g, ktorá neprekáža ani pri spánku.

Silikónový remienok je veľmi príjemný a musím povedať, že mávam problémy so zapínaním všetkých náramkov, ale tu to ide celkom ľahko (až na to, že zapínam na prvú dierku :-)). Jediným problémom je, že ľudia s útlym zápästím musia počítať s tým, že hodinky na poslednej dierke držia trošku neisto, takže meranie tepovky nebude úplne presné.

Na náramok je radosť pozerať

Náramok používa OLED displej s rozlíšením 126 x 294 pixelov a uhlopriečkou 1,1 palca. Displej možno relatívne pekne čítať aj vonku na slnku a chráni ho sklíčko Gorila Glass. Trošku ma mrzí nevyužitá plocha náramku, kedy displej mohol dosiahnuť väčších hodnôt a mohol byť od kraja ku kraju.

Nie je to ale niečo, čo by som mu mal vyčítať, pretože jeho identické dvojča od Xiaomi – Mi Band 5 je tvorený úplne rovnako a až novšia verzia Mi Smart Band 6 má displej prekrývajúci celú prednú časť náramku. Takže podľa môjho názoru by Amazfit Band 6 už mal mať väčší displej.

Aby som sa stále len nerýpal v technikáliách, tak rad z vás určite poteší možnosť nahrať si vzhľad z aplikácie ZEPP. Myslím, že zo vzhľadov si vyberie každá živá duša. Pokiaľ by ste si ale nevybrali, môžete si vzhľad vytvoriť z vašej fotografie v telefóne.

K základným senzorom pribudol pulzný oxymeter

U väčšiny smart náramkov, a pri Band 5 nevynímajúc, je taký ten senzorový základ ako gyroskop, akcelerometer a snímač tepovej frekvencie. Band 5 k tomu pridáva aj pulzný oxymeter, ktorý môže indikovať chorobu, môže pomôcť s regeneráciou alebo aj s výškovou aklimatizáciou.  No a tiež môžete povedať, že máte v hodinkách o jeden senzor naviac. Zaujímavosťou je, že takmer identické hodinky Xiaomi Mi Band 5, ktoré by ste vzhľadovo od Band 5 nerozoznali, pulzný oxymeter nemajú.

Smart základ je rozhodne dostačujúci pre klasické mestské a fitness využitie. GPSku v náramku čakať nemožno, ale trošku ma mrzí, že stále hodinky nemajú NFC platby, ktoré sú na Slovensku v nedohľadne.

Batérii verí výrobca menej, než by mal

Kedysi, keď náramky nemali toľko funkcií, tak sa ich výdrž pohybovala okolo mesiaca. To už je ale preč a s ďalšími novými funkciami uvádza výrobca 15 dní. Pokiaľ som s náramkom chodil, mal som jas takmer naplno a využíval som všetky funkcie, výdrž bola okolo 10 -12 dní. Zlom prichádza, keď znížite jas na nižšie hodnoty a zdvihnete meranie tepu z minúty na päť minút. V tomto okamihu môžete preskočiť odhad výrobcu a dostať sa na nejakých 20 dní fungovania.

Používateľské prostredie bez nutnosti čítať návod

Priznám sa, že som sa smart náramkom donedávna bránil, pretože... No, ani vlastne neviem úplne tak prečo, ale bolo tomu tak. Aspoň som si mohol vyskúšať pocit nevedomého pri prvom spustení a ovládaní náramku.

Po nastavení som si rovno urobil takú tour de používateľské menu, ktoré začalo pohybom po displeji hore a dole. Pri týchto pohyboch narazíte na všetky základné veci ako zhodnotenie vášho dňa, srdečný tep, pulzný oxymeter, oznámenie z telefónu, mieru stresu, športové aktivity a nastavenie. Trošku ma mrzí, že sa hodnoty nezobrazia ihneď, ale musíme prejsť na obrazovku, a potom dotykom potvrdiť, že chceme túto hodnotu ukázať.

Musíte Musíte "tapnúť" na logo srdiečka, a až potom sa vám začne merať tepovka

Pokiaľ sme späť na základnej obrazovke času, tak sa vydáme pohybom doprava a doľava do ďalších položiek, ako je ovládanie hudby, počasie, Alexa alebo notifikácie z telefónu. Všetky obrazovky, či už sprava doľava alebo hore a dole si môžeme úplne nastaviť podľa nás. Aké chcete vidieť hodnoty a v akom poradí tieto hodnoty budú zobrazované. Rozhodne ale poteší plne české rozhranie hodiniek, takže si nemusíte lámať hlavu s anglickými výrazmi.

V nastavení náramku potom nájdete zvyšok aplikácií a aj nečakane nastavenie hodiniek. Na začiatku sú hodinky nastavené na to, že po pár sekundách zhasínajú. Keď som sa prvýkrát dostal do nastavenia náramku, tak tie dlhé plávajúce texty som nedokázal ani dočítať do konca a už sa mi náramok vypol, čo som bral ako mierne sklamanie, že to Amazfit nevychytal, aby sa buď texty zalamovali alebo v menu predĺžil zhasínanie pre prečítanie celého textu.

V zdravom tele zdravý duch

Nie nadarmo sa hovorí v zdravom tele zdravý duch, a tak vám náramok cez deň stráži počet krokov, spálené kalórie, každú minútu vám zmeria tepovú frekvenciu a keď ho nebudete dávať dole ani na spánok, tak vám zmeria aj kvalitu vášho spánku. Všetky tieto hodnoty spolu s cvičením sa potom zahŕňajú do celkového skóre PAI (Tiež tam vidíte tú podobnosť s anglickým slovom "PIE" alebo "koláč"?). Amazfit doporučuje udržovať celkové skóre koláča nad 100, aby ste dosiahli dlhovekosti.

Relatívnou novinkou v smart náramkoch je potom monitoring stresu a dýchacie cvičenie, ktoré spolu tiež súvisia, pretože keď máte stres, tak sa jednoducho upokojíte dýchacím cvičením dlhým jednu minútu. Novinkou pre tento model je aj pulzný oxymeter, ktorý mi teda pridáva na sebavedomí, pretože všetky merania mám 100%...

Pokiaľ si okrem denného monitoringu krokov pôjdeme aj zašportovať, môžeme využiť 11 športových aktivít vrátane behu, cyklistiky, jógy, eliptického trenažéra alebo volného štýlu na akýkoľvek druh aktivity. Mnoho z vás určite poteší, že vďaka vodeodolnosti 50M s náramkom môžete aj plávať a tiež je tam aktivita plávanie v bazéne.

Za čo patrí určite hodinkám palec hore, tak je rýchlosť pripojenia GPS z telefónu, pretože to bolo vážne v rádoch jednotiek sekúnd. Trošku krkolomné je potom pozastavenie aktivity, kedy musíte "svajpnúť" doprava a podržať tlačidlo pause na 3 sekundy. Ale čo, nie je to športtester, ale smart náramok. Pre zábudlivcov náramok dokonca dokáže rozoznať, že bežíte alebo idete a automaticky vás upozorniť na spustenie aktivity.

Smart funkcie neprekvapia, ale ani neurazia

Zo smart funkcií je to taký ten skvelý základ, ktorý tvoria notifikácie z telefónu (zalamujú sa a nedokážu zobraziť smajlíky), počasie, stopky, budík atp. Je fajn, že v tomto náramku pribudlo ovládanie hudby z telefónu, možnosť ovládať spúšť fotoaparátu v telefóne a tiež moja veľmi obľúbená funkcia "nájsť môj telefón", bez ktorej by som si už náramok ani hodinky nedokázal predstaviť.

Zepp – zatiaľ najdlhšie trvajúca aplikácia

Ako už je zvykom pri Amazfite aj Xiaomi, tak 10 hodiniek a na to kľudne 20 aplikácií, ale tu to vyzerá, že aplikácia Zepp by mohol byť držiak a vydržať aj jednu alebo dve sezóny. Aplikácia je celkom vydarená a prehľadná a už som tam ani nenašiel žiadne čínske zákutia.:-)

Hlavní stránka aplikace a stránka aktivityHlavná stránka aplikácie a stránka aktivity

Mám prejsť z Xiaomi na Amazfit?

Oplatí sa prejsť z Xiaomi Mi Band 4 alebo 5 na Band 5? Zo štvrtej verzie ten prechod zmysel má vďaka displeju a funkciám. Čo sa týka piatej verzie Mi Bandov, tak tie sú si podobné ako jednovaječné dvojčatá a jediný rozdiel je potom v pulznom oxymetri a aplikácii v telefóne. Takže varianty, medzi ktorými by som volil sú tri: Amazfit Band 5, Xiaomi Mi Band 5 a novinka Xiaomi Mi Band 6.

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenzia – Čo sa dá ešte vylepšiť?

Amazfit Band 5 mi ukázal, že smart náramky rozhodne nie sú zbytočnosťou a majú širokú škálu použitia a je to veľmi šikovný kamoš na celodenné nosenie.Takže ak si vyberiete tento alebo nejakú alternatívu, tak rozhodne neurobíte chybu a bude to vaša vstupná brána do smart zariadení.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre