» Blog » Amazfit

Amazfit Bip 5 Unity recenzia – Náramok alebo hodinky?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.6.2024 | 5 MIN

Amazfit Bip 5 Unity je nový model, ktorý zapadá do pomerne obľúbenej základnej línie čínskej značky. Účelný, lacný, padne každému. S novým modelom sa však Amazfit snaží mierne zmeniť koncept tejto série. Ako?

Aby som bol úprimný, rád recenzujem základné modely aj tie špičkové. Tie základné veľmi pekne ukazujú, ako aj lacné modely dosahujú v niektorých funkciách to najlepšie. A čo je na Amazfit Bip5 Unity zarážajúce?

  • Oceľový rámik okolo displeja,
  • 1,91" veľký TFT displej,
  • telefónne hovory na dosah ruky,
  • aplikácie a hry na inštaláciu,
  • základňa fitness funkcií.

Oceľ na základnom modeli? Áno, ale...

Pri prvom pohľade na hodinky máte pocit prémiovosti. Plastové puzdro dopĺňa oceľový "lunetový rámik" okolo displeja a tlačidlo na tretej pozícii, tiež z ocele. Puzdro meria 45 mm na výšku a 37,08 mm na šírku. Hrúbka je potom 10 mm, čo je veľmi príjemné, pretože hodinky sa dajú schovať pod akýkoľvek tesný rukáv.

75,00 € (doručíme do 24.6.)

Hodinky sú pohodlné na ruke. Niekoho by mohli rozmery trochu vystrašiť, ale vôbec to nie je zlé. Určite za to môže silikónový remienok, ktorý perfektne sedí na ruke a je aj pekne zakomponovaný do puzdra. Možno škoda zapínania bez pútka typu  "Apple Watch", ale je to módne, tak prečo nie. Hmotnosť s remienkom je potom nejakých 39 g, čo je slušné na celodenné nosenie a spánok.

Majú hodinky nejakú konštrukčnú chybu? Možno trochu áno. Pri bližšom skúmaní sme si s kolegom všimli, že medzi displejom a puzdrom je mierna medzera, cez ktorú presvitá nejaký silikón alebo lepidlo, ktoré drží hodinky a displej pohromade. Je možné, že máme mierne nepresný model, preto nechcem šíriť paniku.

Displej - TFT, ale veselý

Displej je priehľadný, ale jeden z najväčších, aké som kedy na takýchto hodinkách videl. Veľkosť displeja je totiž 1,92" s rozlíšením celých 320 x 380 pixelov a jemnosťou 260 PPI. Displej je krásne kontrastný a je vidieť, že aj keď to u číňanov nie je AMOLED, stále si dávajú záležať na kvalite a spracovaní.

Keďže pekný displej nie je nijako chránený lunetou, odporúčam zaobstarať si ochrannú fóliu.

Páči sa mi, že Amazfit hrá na dizajnovú stránku a vzhľad, takže môžete "dostať" doslova milión vzhľadov alebo si pohodlne vytvoriť svoj vlastný napríklad podľa fotografie. A vzhľady sa v aplikácii vytvárajú naozaj jednoducho. Potom stačí podržať palec na hlavnej obrazovke a vybrať si medzi stiahnutými alebo základnými vzhľadmi.

Keď už hovoríme o ovládaní, Bip 5 je úplná klasika. Potiahnutím prstom nadol si môžete pozrieť rýchle skratky, potiahnutím nahor si môžete zobraziť oznámenia. Naľavo a napravo vás privítajú rôzne widgety, ktoré si môžete nastaviť, a potom posledná je akási súhrnná obrazovka, ktorá zosobňuje všetky ostatné obrazovky (aspoň pre mňa). Stlačením jediného tlačidla sa dostanete do ponuky zariadenia. Jednoduché a intuitívne ovládanie, na aké sme pri tomto číňanovi zvyknutí.

Senzoricky dostatočné, škoda GPS

Senzory sú primerané svojej cene. Akcelerometer, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter a to je v podstate všetko, vážení. Základ, ktorý asi stačí každému používateľovi - ak si odmyslíme chýbajúci prijímač GPS. Ale keďže ide o hodinky, predpokladám, že ich mohli vybaviť technológiou GPS.

Pokiaľ ide o monitor srdcového tepu, aj ten musíme brať s rezervou. Na nejaké klusanie to určite nie je zlé, ale nie sú to práve hodinky určené na intervaly.

Modrý – Amazfit BIP 5 Unity, fialový – Polar H10

Modrá - Amazfit Bip 5 Unity, fialová - Polar H10.

Vzhľadom na cenu zariadenia a náročnosť podmienok to nie je zlé. Na začiatku a počas druhého "setu" intervalov sa hodinky už celkom chytali.

11 dní pohodlia

Výdrž batérie je na tieto hodinky naozaj slušná : 26 dní v úspornom režime, 11 dní aktívneho používania a 5 dní pri naozaj intenzívnom používaní. Samozrejme, všetko závisí od štýlu používania, zvoleného režimu snímania tepovej frekvencie a pulzného oxymetra a možno aj jasu displeja.

Pri športovej aktivite vždy najviac "žerie" batériu GPS. Tu to nie je také zlé, pretože hodinky si ju berú z telefónu.

Amazfit láka na hry

Inteligentné funkcie začínajú u Bip 5 Unity pri tých klasických "domácich", ako sú budík, stopky alebo nebodaj "nájsť môj telefón". A končia pri telefónnych hovoroch v dosahu a množstve hier, ktoré si môžete stiahnuť. Priamo v zariadení sú dokonca už dve predinštalované - Get the Worm a Compose the Pipe.

Čo sa týka hier, aj okolo nich spoločnosť Amazfit postavila kampaň pre hodinky, ktoré ich ponúkajú dostatok. Aby sme sa vrátili k dôležitým veciam, telefónne hovory sú celkom slušné a druhá strana vás dobre počuje (rovnako dobre, ako ju počujete vy).

Fitness majster? Na polceste.

Ak sa pozrieme na zdravotné funkcie, ide o rozšírený základ, ktorý stačí takmer na všetko. Kroky, spánok, srdcový tep, kalórie, dokonca aj stres a denné aktivity. Za mňa všetko, čo je potrebné.

Všetko sa potom premietne do skóre PAI, ktoré ukazuje úroveň našej kondície. Samozrejme, tu vstupujú do hry fyzické aktivity. Toto skóre by sa malo pohybovať nad 100, čo by malo znamenať, že ste zdraví a "fit".

Mne osobne sa páči meranie kondície jedným dotykom, kedy vám hodinky za 45 sekúnd oznámia všetky priemerné hodnoty. Teda srdcový tep, pulzný oxymeter, stres a frekvenciu dýchania. A ak vám namerané hodnoty nevyjdú, môžete si na základe hodiniek urobiť dychové cvičenie alebo sa napiť vody a zaznamenať si pitný režim k svojmu dennému cieľu. Úprimne povedané, hodinky ma tak trochu prinútili piť pravidelnejšie a nezabúdať na to. Aj keď vás samé upozornia každú hodinu.

Hoci sa to nezdá, športový model je nabitý

Toto bude predposledná zmienka o GPS, ale to v hodinkách jednoducho chýba. V skutočnosti sa od tejto hodnoty odvíja pomerne veľa ďalších, ktoré v hodinkách nájdete. Napríklad tréningové zaťaženie, stav tréningu, VO2 Max a ďalšie.

Zo športového hľadiska sú na tom hodinky naozaj dobre a GPS by to len vylepšilo. Ale aj tak sú ako športový základ s viac ako 100 aktivitami skvelé.

Za tie peniaze dobré!

Čo na to povedať. Cena sa drží dosť nízko, takže by som tieto hodinky odporučil každému, kto chce kvalitný základ a nebude ich brať na dlhé outdoorové dobrodružstvá. Sú pekné, batéria vydrží pomerne dlho a zvládnu všetko, čo bežný smrteľník potrebuje.

Oceňujem najmä obrovský a perfektne čitateľný displej, rôznorodosť funkcií a jediné, čo mi tu chýba, je jednoducho GPS. A to je už posledné, sľubujem.

Ako ideálnu alternatívu by som odporučil hodinky Redmi Watch 3 Active, ktoré tiež nemajú GPS, alebo o niečo drahšie Redmi Watch 4, len už s GPS prijímačom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Máj
75 € skladom
Novinka Máj
75 € (doručíme do 24.6.)