» Blog » Amazfit

Amazfit Bip U recenzia – Nová definícia pomeru cena/výkon

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Dominik Hok | 31.5.2021 | 7 MIN

Bez všetkého ostychu som mal tendenciu napísať titulok "Najlepšie lacné smart hodinky", ale nakoniec som si to rozmyslel, pretože si ešte nechávam priestor do budúcna. Kto vie, čo príde? Amazfit Bip U je v pomere cena/výkon absolútna bomba, pretože s tak nízkou cenovkou ponúka moderný dizajn, slušnú výdrž batérie a dokonca... Pulzný oxymeter.

Je to celkom nedávno, čo som recenzoval Amazfit GTS 2, potom som sa pustil do Amazfit T-Rex Pro (z ktorých som bol nadšený), potom do retronášupu Amazfit Neo a teraz som si vzal do parády Amazfit Bip U, ktoré ma už papierovo prekvapovali, ako veľmi nabúchané vzhľadom na cenu sú. Ja som sa k tomuto modelu dostal až teraz, pretože Amazfit vypúšťa nové modely rýchlejšie než priemerná slovenská krčma plní poldeci. Čo vzhľadom k súčasným opatreniam (máj 2021) vlastne nie je ani veľmi trefné prirovnanie... No, ale koniec rečí.

Amazfit GTS 2 recenzia – Lacnejší mudrlant, ktorému niet čo vytknúť
16.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTS 2 recenzia – Lacnejší mudrlant, ktorému niet čo vytknúť

Naša videorecenzia:

Áno, plast kam sa človek pozrie

Keď prvýkrát Amazfit Bip U uvidela moja frajerka, prehlásila niečo v štýle "Čo je to za plasťák?". Áno, Bip U je taký typický čínsky plasťáčik, ale veľa ľudí (pravdepodobne vrátane mojej frajerky) si neuvedomuje, že sa bavíme o hodinkách, ktoré neatakujú ani 60 eur. Z môjho pohľadu totiž bolo lacnejšie spracovanie práve to, čo dokázalo vytvoriť tak lahodiacu cenovku.

Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho

36,00 € Predaj ukončený

Minimalistický dizajn ulahodí vášmu oku

Puzdro má dosť možno trochu bližšie k štvorcu než k obdĺžniku a výrobca vsadil na moderne zaoblené hrany a ľahko zaoblený displej. Myslím, že s tým, aký mal výrobca budget na výrobu, sa dizajn rozhodne podaril. Amazfit išiel do číreho minimalizmu a jediný prvok, ktorý doplňuje čistý vzhľad hodiniek, je logo Amazfitu v spodnej časti. Osobne mi dizajn Bip U naozaj sadol a na ruke sa mi nosili dobre.

Amazfit Neo recenzia – Inteligentná retrosexuálna záležitosť
12.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Neo recenzia – Inteligentná retrosexuálna záležitosť

36,00 € Predaj ukončený

Aby bolo trochu ľahšie si vybrať, tak sa Bip U vyrába v troch farebných variantoch – čierne, zelené a ružové.

37,00 € Predaj ukončený

A kde je háčik?

Hoci dizajn pôsobí dobre, človek sa nemôže pozerať na hodinky trochu viac zblízka. Pripadá mi, že potom rozpoznáte celý proces výroby. Hodinky sú totiž plné viditeľných spojov, ako vo fabrike "priškvarili" jednu časť k druhej. Bok puzdra teda lemuje jeden dlhý spoj a v okolí nožičiek sa dajú tiež vidieť "stopy výroby".

Keď už sme pri tých nedostatkoch, aj tlačidlo na boku má ľahkú tendenciu sa hýbať. Na čom potom určite ušetrili, je remienok. Ten je silikónový (šírka 20 mm) a taký až prehnane poddajný, takže mám trochu strach, čo s ním urobí zub času. Na druhej strane, tým aký je poddajný, je naozaj príjemný na ruke a prispôsobí sa jej. Čo ma ale rozhodne prekvapilo, je prítomnosť rýchlopántov (Quick-Release). K výmene remienka teda nepotrebujete žiadne nástroje a vystačíte si hoci aj s nechtom.

Všetko to ale Bipu odpúšťam, pretože inak by sa na takú cenovku nedostali. Na dennej báze je to fajn prístroj, pretože má triezve rozmery 40,9 x 35,5 x 11,4 mm a váhu 31 gramov. Na ruke teda nijak nevadia, necítite ich a dokonca sa zmestia aj pod rukáv košele. Ale nemusíte ich pod ten rukáv vyložene schovávať, pretože s vodeodolnosťou do 50 M vydržia ako dážď, tak napríklad aj plávanie.

Amazfit, ktorý nemá impozantný displej snáď ani neexistuje

Viete, čo by si každý mal predstaviť, keď počuje slovo "Amazfit"? Rozhodne krásny displej. Všeobecne čínski výrobcovia spoliehajú na dobré pozeranie a Amazfit obzvlášť. Je trochu prekvapujúce, že nepoužil AMOLED, ale TFT displej s veľkosťou 1,43 palca a rozlíšením 320x302 pixelov. Rovnakú technológiu používa napríklad Garmin Venu SQ, ale displej Bip U je lepší. V kombinácii s nejakým zaujímavým číselníkom naozaj radosť pozerať.

Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin
22.2.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ: Telom Apple Watch, srdcom Garmin

Poteší aj DLC úprava na Gorilla Glass sklíčku, ktorá znižuje zanechávanie zbytočných odtlačkov prstov na displeji. A musím povedať, že celkom funguje. Áno, po celodennom používaní večer na displeji uvidíte nejaké tie odtlačky, ale rozhodne to nie je také hrozné ako pri modeloch bez tejto úpravy.

Všeobecne ma potešila aj široká ponuka grafických prevedení číselníka. V aplikácii ich nájdete okolo päťdesiat, takže si môžete prispôsobiť vzhľad hodiniek podľa svojho gusta.

Snímačová výbava dokáže konkurovať aj mnohonásobne drahším zariadeniam

Bip U má vzhľadom na svoju cenu naozaj slušnú senzorovú výbavu. Okrem štandardu ako akcelerometer, gyroskop či snímač tepovej frekvencie, v hodinkách nájdeme tiež pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi.

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Skvelý displej a bohatá senzorová výbava je umocnená veľkou výdržou batérie

Áno, pekný displej a slušná výbava je vám vlastne na nič, pokiaľ hodinky vydržia jeden deň. Čo si budeme hovoriť, dobíjať hodinky každý deň nie je žiadne terno. Amazfit Bip U vydržia až 9 dní, čo je v tejto cenovej relácii naozaj veľmi slušný výkon. Ja som po štyroch dňoch používania bez športovej aktivity mal 54 %.

Čo sa týka merania, tak najvyššia možná frekvencia merania tepovej frekvencie je každú minútu (pri športovej aktivite každú sekundu) a meranie pulzným oxymetrom sa dá spustiť len manuálne.

Užívateľské prostredie je úhľadné a prehľadné

Keď sa ocitnete na hlavnej obrazovke, tak potiahnutím prsta hore zobrazíte notifikácie z telefónu, potiahnutím prstov dole ovládacie centrum – režim Nerušiť, budík, reguláciu jasu a skratku do nastavenia. Oba pohyby popravde nie sú úplne najplynulejšie, ale budem sa opakovať... Sú to naozaj lacné hodinky.

Pohybom doprava a doľava potom zobrazíte všetky ostatné widgety – ovládanie hudby telefónu, počasie, kondičné skóre PAI, údaje o strese, okysličenie krvi, tepovú frekvenciu a tiež prehľad vášho dňa (počet krokov, spálené kalórie, minúty strávené aktivitou a podobne).

Všetko ostatné sa potom odohráva v menu, ktoré sa otvorí stlačením tlačidla. Kdekoľvek inde mimo hlavnú obrazovku funguje tlačidlo ako "Späť". Jeho dlhým podržaním otvoríte výber športových aktivít. A ešte dlhším podržaním tlačidla hodinky vypnete (zhruba 7 sekúnd).

Čo všetko Bip U sleduje počas dňa?

Bip U počas dňa sleduje váš počet krokov a môžete si nastaviť aj ciele. Teda to, koľko krokov chcete denne prejsť. Zhodnotí tiež koľko minút ste počas dňa strávili nejakou aktivitou, akú vzdialenosť ste prešli a koľko ste spálili kalórií.

Okrem toho tam tiež nájdete údaje o aktuálnej tepovej frekvencii, priemernej kľudovej TF a tiež zobrazenie v časovej osi. To isté platí aj pre okysličenie krvi, ktoré môžete manuálne spustiť.

Potom hodinky ešte merajú váš stres, ktorý sa dá merať vždy manuálne, ale dá sa v aplikácii tiež zvoliť, aby hodinky merali stres každých päť minút. V aplikácii sa to prapodivne nazýva "Celodenné monitorovanie tlaku", čo by som si skôr predstavoval pri barometri. :)

V noci potom oceníte monitoring všetkých spánkových fáz (ľahká, hlboká a REM fáza), kedy hodinky na škále od 0 do 100 ohodnotia kvalitu vášho spánku, dáta vztiahnu k ostatným užívateľom Amazfitu a sú tiež schopné vám ponúknuť riešenie na zlepšenie spánku.

Na upokojenie potom poslúži dýchacie cvičenie a ženy určite ocenia aj sledovanie menštruačného cyklu.

Bip U ponúka slušný športový základ

Prítomnosť snímača tepovej frekvencie a možnosť získania dát o polohe z telefónu predurčuje Amazfit Bip U aj k športovému vyžitiu. Športových aktivít je tam nad 60 počínajúc behom, cyklistikou, chôdzou a končiac špecialitkami ako je lukostreľba, jazda na koni či kriket.

Keď som si išiel s hodinkami zabehať, GPS z telefónu sa pripojila v rádoch 2 sekúnd a hodinky mi zobrazili štyri údaje na jednu obrazovku. Prvá zobrazuje stopky, vzdialenosť, tempo a tepovú frekvenciu a na druhej nájdete kadenciu krokov, spálené kalórie a priemerné tempo. Dve posledné obrazovky potom zobrazujú diagramy tepovej frekvencie a tempa v reálnom čase. To ma veľmi príjemne potešilo.

Nevýhodou je, že hodinky nemajú integrovanú GPS a tak ja, ktorý mám telefón vždy v bežeckom opasku pod tričkom, nemôžem mať dobrý záznam, pretože cez všetky vrstvy ten signál GPS k telefónu proste neprejde. :)

Okrem toho majú hodinky pár funkcií nad rámec ako je automatické pozastavenie aktivity, upozornenie na vysokú tepovú frekvenciu, tempo či vzdialenosť.

Smart funkcie sú solídny základ

Zo smart funkcií asi najviac oceníte notifikácie z telefónu, ktoré dokážu zobraziť slovenskú diakritiku aj emoji. Ďalej tam nájdete aj počasie, ovládanie hudby z telefónu, odpočítavacie stopky, stopky, Pomodoro tracker (využíva sa najčastejšie pri štúdiu), svetové časy, diaľkovú spúšť (funguje aj na iOS) a šikovnú funkciu Nájdi môj telefón.

Čo si myslím o Amazfit Bip U?

Na rovinu, len to najlepšie. Za mňa sa jedná o jedny z najlepších lacných hodiniek, pretože majú bohatú senzorovú výbavu, hromadu funkcií, impozantný displej a naviac vyzerajú echt dobre. Áno, pri bližšom pohľade poznáte, že sa jedná o lacný smartwatch, pretože spracovanie nepatrí zrovna k tým najlepším, ale vzhľadom k cene? Odpustené.

Keby sa ma niekto opýtal, čo si má kúpiť pod 60 eur, určite doporučím Amazfit Bip U, pretože súčasne sa na trhu len ťažko hľadá niečo, čo by bolo lepšie. Jedinou alternatívou je snáď Xiaomi Mi Watch Lite, ktoré nemajú pulzný oxymeter, ale naopak majú GPS.


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre