» Blog » Amazfit

Amazfit Cheetah PRO recenzia – Potenciálny zabijak Forerunnera?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 21.2.2024 | 9 MIN

Amazfit Cheetah PRO sa snaží hrať na profesionálny športtester. A viete čo? Robí to naozaj dobre. Prekvapí topografickými mapami a množstvom ďalších funkcií, na ktoré sa dnes pozrieme bližšie. Prichádza čas, keď by mal Garmin znervóznieť?

Pred niekoľkými mesiacmi sa objavila recenzia Amazfit Cheetah bez prívlastku "PRO", ktorá na mňa neurobila až taký veľký dojem. V skutočnosti na nich bolo zlé takmer všetko. Keď som však dostal možnosť otestovať jeho PROfi brata, neváhal som.

Čím je brat PROfi taký zaujímavý?

  • titánová luneta a nylonový remienok
  • 1,45" AMOLED displej
  • bohatá a presná výbava snímačov
  • slušná športová základňa
  • jednoduché ovládanie korunky
  • možnosť telefonovať v dosahu

Amazfit Cheetah Review - Profesionálny športtester?
7.9.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah Review - Profesionálny športtester?

Aerodynamický titánový dizajn

Dizajn hodiniek PRO sa líši od bežnej generácie 100 a 1. Veľkostne sú hodinky rovnaké – 47 mm, ale dizajn je úplne iný. Na prvý pohľad oslní masívna titánová luneta. Zvyšok puzdra je z tvrdeného plastu a trochu ma sklamalo, že aj tlačidlá sú plastové a nie titánové ako luneta. Amazfit sa rozhodol použiť delenú výplň nožičky do pomyselných 4 otvorov (dva na jednej strane, dva na druhej) pre lepší príjem signálu. Túto vychytávku prvýkrát použili hodinky Huawei Watch GT Runner 2 roky dozadu a celkom sa to oplatilo.

294,00 € skladom

Čo je na týchto hodinkách skvelé, je určite remienok. Pohodlný 22 mm široký nylonový remienok je pripevnený na rýchloupínač. Od výrobcu mi remienok prišiel nasadený opačne a zapínanie mi prišlo nepohodlné. Vymenil som ho a je skvelý.

Celkovo hodnotím vzhľad dobre. Príjemná veľkosť vhodná pre priemernú ženu, priemerného chrta a možno aj pre korbáč z posilňovne. Dobrý pocit podporuje aj hmotnosť hodiniek, ktorá mi s nylonom prišla 43 g. A slušná je aj výška hodiniek – 13,6 mm, čo je v porovnaní s konkurenciou o niečo menej, takže sa hodinky pri bežnom nosení zmestia pod lem košele.

Displej? Prvý vzhľad vás prekvapí

Z hľadiska displeja tu máme klasiku od Amazfiti – AMOLED s krásnym rozlíšením 480 x 480 pixelov a veľkosťou 1,45". Je krásne natiahnutý do strán a veľmi dobre sa naň pozerá. A hoci nie som fanúšikom digitálneho vzhľadu, prvá predvoľba silne evokuje plastickosť a vyzerá takmer ako 3D. Aj tak som však nastavil klasické ručičky.

Čo sa týka skla, je to Gorilla Glass. Sklo je celkom dobre chránené lunetou a ak sa ho aj napriek tomu obávate, odporúčam nejakú fóliu na ochranu displeja. Na displeji je aj "patlanecfree" vrstva, takže odtlačky prstov zostávajú minimálne. Oceníte to najmä počas slnečných dní, kedy sa tieto patlanice na displeji celkom dobre odrážajú.

Displej bol na Amazfite vždy výborný, takže by sme mohli pokračovať.

Senzorová výbava – zmiešané pocity

Senzorová výbava hodiniek je na tom výborne. Teda ako takmer všetky športtestery na trhu. Nájdeme tu teda barometer, akcelerometer, gyroskop, kompas, senzor okolitého svetla, monitor srdcového tepu, pulzný oxymeter a tiež dvojpásmové GPS. Teda balík senzorov, ako sa patrí.

Začnem tým dobrým. Pri GPS môžeme konečne nastaviť, s akou presnosťou chceme, aby meranie bolo presné, a koľko pásiem chceme použiť. Dokonca po vzore Garminu zaviedol Amazfit automatický výber satelitov na základe sily signálu v danej lokalite. A prekvapivo, automatika je celkom slušne presná. "Poznávacím znamením" Amazfitu je v poslednej dobe mierne podhodnocovanie, ktoré vidíme aj tu, ale určite to nie je nič hrozné a kilometre pípali takmer rovnako ako na mojich Garminoch.

Žlutá – Amazfit Cheetah PRO, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Žltá – Amazfit Cheetah PRO, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Nastavenie satelitov bolo v prípade zariadenia Amazfit nastavené na automatické a v prípade zariadenia Garmin na "Všetky systémy". No žltá už bola za plotom miestnej fabriky, ale výsledok je aj tak slušný a proti presnosti nemám absolútne nič.

Napodiv aj tep bol po celý čas ukážkový a museli sa s algoritmom slušne pohrať. Vyskúšajte si to sami. Porovnával som ho s hrudným pásom od Polaru – Polar H10+.

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Polar H10+

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Polar H10+

Bolo vidieť, že Amazfitu chvíľu trvalo, kým sa chytil, ale nakoniec sa líšil len o 0,4 bpm, čo je luxus. Mimochodom, bežal som fartlek, preto tie vyššie tepy:-).

Čo ma trochu sklamalo, je barometer. Už na základnej verzii Gepardov sa pokazil a pokazil sa aj tu. A aj keď mám pred každým behom spustenú automatickú kalibráciu, údaje stále nevyzerajú dobre.

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Bohužiaľ, krivka sa zatiaľ nechytila (ani nemala podobnú tendenciu). Takže neviem, kde súdruhovia urobili chybu.

Okrem barometra (čo by sa dalo vyriešiť aktualizáciou) sú inak senzory skvelé a bez problémov. A ak chcete, môžete pripojiť aj akýkoľvek externý senzor cez Bluetooth.

24 dní na jedno nabitie

Ak by sme mali porovnávať hodnotu ako takú, 14 dní výdrže batérie v režime intenzívneho používania smart hodiniek je jednoducho skvelé. Ak obmedzíte niektoré funkcie, môžete sa dostať až na 24 dní. Meranie srdcového tepu však máme predvolene nastavené na 10 minút, takže ak chcete presnejšie meranie, musíte ho manuálne prepnúť a obetovať niekoľko dní výdrže batérie.

SÚBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah
18.1.2024 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah

Čo mi trochu chýba, je opäť údaj o výdrži GPS, ktorý je pri športových hodinkách dosť kľúčový a beriem ho ako základný. Počítam však, že pod 24 hodín výdrže určite nepôjdu. A to aj na automatike.:-) Beriem to ako vyšší štandard pre športové hodinky, ktoré chcú konkurovať v dnešnej športovej a smartwatch konkurencii. Za mňa z najrôznejších testov obstáli na batériu dobre.

Ovládanie je intuitívne a pomocou korunky veľmi jednoduché

Čo si na týchto hodinkách naozaj zamilujete, je ovládanie. Podľa môjho názoru nepotrebujete žiadne skúsenosti so smart zariadeniami – intuitívne budete vedieť tieto hodinky ovládať hneď. Veľmi nápomocná je pri tom aj otočná korunka, ktorá našťastie funguje ako "chodec" a "potvrdzovač" rôznych ponúk a úkonov.

Otáčaním korunky nahor a nadol sa teda pozeráte na widgety, ktoré sa samozrejme dajú ovládať aj dotykom (nahor a nadol). Stlačením korunky sa buď dostanete na konkrétny widget, alebo, ak korunku používate na hlavnej obrazovke, do ponuky hodiniek. Na návrat späť môžete použiť spodné tlačidlo, ako aj dotykovú obrazovku. Všetko je naozaj jednoduché a oceňujem možnosť nastaviť všetko priamo v hodinkách. Rovnako ako poradie widgetov, ich pridávanie a tiež ako úpravu dátových polí počas aktivity.

Pri športe prevažujú plusy

Začnem športovými aktivitami ako pri všetkých čínskych hodinkách. Hodinky majú jednoducho úplne všetky športové aktivity, ktoré si viete predstaviť. A keď si už myslíte, že niečo nemôžu mať, vždy vás prekvapia. Ak teda hľadáte nejakú zaujímavú aktivitu (napríklad tanec pri tyči, lyonské lopty alebo dokonca swingovanie), ste na správnom mieste.

Okrem týchto hlúpostí však majú všetko podstatné. Majú skvelé dátové polia, metriky pekne sedia a pre menej skúsených športovcov majú dokonca AI trénera, s ktorým sa môžete porozprávať a ktorý vám urobí tréning na mieru. Prekvapil ma aj údaj VO2 Max, ktorý sa zhoduje 1:1 s Garminom od prvého behu.

Okrem véodouble vám však hodinky vypľujú aj tréningovú záťaž, čas regenerácie a možno aj pomer aeróbnej a anaeróbnej srdcovej frekvencie. Podobne ako základné Gepardy, aj tieto hodinky monitorujú váš výkon v reálnom čase a sem-tam vás počas tréningu upozornia, ak sa vám darí lepšie ako zvyčajne (alebo možno aj horšie). A ako vždy musím pochváliť skvelé metriky v aplikácii, kde vám hodinky po tréningu povedia, koľko ste nabehali do kopca, z kopca a po rovine.

Asi som už príliš vyhorel na Garmine a niektorých iných značkách, ale trochu mi v hodinkách chýba sledovanie wattov na zápästí, čo je ďalší spôsob, ako efektívne riadiť svoj tréning a vyhorenie na pretekoch alebo tréningoch. Inak mi však v hodinkách nič športové nechýba.

Topomapy celého sveta + ski mapy

Veľkým hitom a lákadlom tohto modelu sú mapové podklady. A to nielen bezplatné topografické mapy celého sveta, ale aj lyžiarske mapy hlavných stredísk. Čo dáva tušiť, že hodinky sa dajú použiť aj v zime na lyžovanie alebo snowboarding. Topografické mapy sú samozrejme bez zemepisných názvov a sú postavené na platforme Openstreetmaps. Navigácia je celkom slušná a prekvapilo ma, že aj pri testovaní na Malorke obstála dobre - cesty boli pekne vyznačené.

Keďže nie som fanúšikom lanoviek a s nimi spojených zjazdoviek, asi nedokážem dokonale oceniť lyžiarske mapy. Ale je super, že si môžem pozrieť stredisko a vedieť, akou farbou sú zjazdovky označené a či na to moje "lyžiarske schopnosti" stačia:-)

Pre fitness funkcie majú u mňa malé mínus

Hodinky robia všetko, čo bežný smrteľník potrebuje. Meria kroky, kalórie, poschodia, povie vám koľko ste stáli na nohách a zaznamenáva váš spánok. A meria to všetko celkom dobre. Z čoho však nie som nadšený, je chýbajúca variabilita srdcovej frekvencie, ktorá je v Amazfit Balance pridaná. Hodinky majú rovnaký snímač srdcového tepu, a tak je to pravdepodobne len otázka jeho aktualizácie, ktorá by bola pre Cheetah PRO veľmi prospešná. Predsa len ide o športový model a táto hodnota nám môže veľa napovedať o našom tréningu alebo zdraví.

Inak si myslím, že k fitness funkciám nemám žiadne výhrady. Veľmi sa mi páči funkcia One-Tap-Measuring, ktorá vám za 45 sekúnd zmeria priemerné hodnoty a vypľuje všetko na jednom mieste vo veľmi vysokej kvalite. Klasikou je potom skóre PAI, ktoré môžete použiť ako ďalšiu kontrolnú funkciu. Skóre PAI by malo zostať nad 100 bodov, aby ste si udržali zdravý organizmus. A úprimne povedané, nie je až také ťažké udržať sa nad touto hodnotou.

Amazfit Balance recenzia – Hodinky balancujúce medzi mestom a outdoorem
23.10.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Balance recenzia – Hodinky balancujúce medzi mestom a outdoorem

Novinkou je, že Zepp Aura, alebo vaša spánková melódia na rýchlejšie zaspávanie, je teraz k dispozícii zadarmo. Aura by mala na základe vašich údajov vytvoriť ideálnu melódiu pre vaše zaspávanie. A používateľov Androidu určite poteší aplikácia Remotify, prostredníctvom ktorej môžete solídne ovládať svoje Spotify.

Zavolať si pri tréningu nie je pre Cheetahy PRO problém

Hodinky toho dokážu pomerne veľa, pokiaľ ide o inteligentné funkcie. Zobrazia vám notifikácie (používatelia Androidu môžu dokonca odpovedať prednastavenou správou), počasie, zobudia vás, nedovolia vám spáliť špagety (majú časovač) alebo môžete presne ovládať fotoaparát telefónu.

S variantom PRO máte tiež možnosť uskutočniť z hodiniek telefonický hovor v dosahu Bluetooth. Na nejaké rýchle hovory počas tréningu to stačí. Stačí odpovedať, povedať druhej strane, aby sa neobťažovala, a potom jednoducho zavesiť.

Opäť budem trochu lamentovať nad funkciami, ktoré tu nie sú, a spomeniem bezpečnostné funkcie, ktoré by Amazfit mohol pridať. Napríklad detekciu nehody alebo pádu, čo sa pri najrôznejších činnostiach celkom hodí. Ale za cenovku tu dostávame celkom prémiovú výbavu a nie je sa na čo sťažovať. Poslednou vecou s otáznikom je NFC platba, ktorú má model Balance a do Cheetah PRO sa, bohužiaľ, nedostala. :-(

Amazfit Cheetah PRO prekvapil

Ak chcete lacnejšie športové hodinky s krásnym displejom a slušným dizajnom, ktoré vás podržia aj v náročnejších situáciách, Amazfit Cheetah PRO sú dobrou voľbou. Nielenže sú slušné na športové využitie, ale nestratíte sa s nimi ani v meste. Či už z dôvodu telefonovania, prehrávania hudby alebo kontroly mapy, aby ste zistili, kde sa vlastne nachádzate.

Čo musím vyzdvihnúť, je výdrž batérie a tiež presnosť jednotlivých senzorov. Trochu škoda je barometra, ale som si istý, že sa to dá opraviť aktualizáciou. Celkovo som s hodinkami veľmi spokojný a určite sa oplatí priplatiť si pár dolárov za variant PRO. Z hľadiska presnosti aj dizajnu.

O niečo drahší Forerunner 265 s podobnými funkciami, ktorý pridáva aj sledovanie výkonu, platbu cez NFC a trochu sofistikovanejšie bežecké metriky, sa rozhodne javí ako možná alternatíva. Poslednou možnosťou sú možno hodinky Huawei Watch GT 4, ktoré sú opäť o niečo mestskejšie.

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti
19.9.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

294 € skladom