» Blog » Amazfit

Amazfit Cheetah recenzia – Profesionálny športtester?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.9.2023 | 8 MIN

Od obľúbenej čínskej značky sa nám do ruky dostal prvý rýdzo bežecký športtester Amazfit Cheetah. Na tento model som bol od začiatku veľmi zvedavý. Bude spĺňať všetky požiadavky bežca alebo mu niečo chýba?

Zo zariadenia Amazfit Cheetah mám zmiešané pocity. Od prvých recenzií zahraničných testerov, cez rozbalenie hodiniek až po mechanickú funkčnosť. Napriek tomu dám hodinkám šancu na mojom zápästí a dostanem riadnu dávku tvrdého tréningu.

Čo na nich vidím pozitívne?

  • Niekoľko variantov hodiniek
  • Ľahké plastové puzdro
  • Širšie používanie korunky
  • Tréningové funkcie
  • Mapové podklady + hudobný prehrávač
  • Výdrž až 14 dní
  • Presnosť tepovej frekvencie

Čo ma sklamalo?

  • Spracovanie puzdra
  • Korunka vynecháva
  • Presnosť GPS

Až veľmi aerodynamický design

Hodinky sa delia na tri modely - Amazfit Cheetah (Round), Amazfit Cheetah (Square) a Amazfit Cheetah PRO. U nás budú dostupné prvé dve varianty a pre posledný variant musíte za oficiálnym distribútorom pre Českú republiku.

Variant PRO má navyše telefonovanie v dosahu telefónu a hlavne titánovú lunetu dodávajúcu modelu riadny šmrnc. Som ale rád, že Amazfit pridal aj hranatý dizajn puzdra, ktorý má rovnaké parametre ako ten guľatý, ale po "hranáčoch" je v poslednej dobe stále väčšia zhánka.

Ja ale testujem ten základný okrúhly model, o ktorom sa tiež budem najviac baviť. Čo sa designovej stránky týka, prvé vytiahnutie z krabičky pre mňa bolo tak trošku sklamaním. Rozhodne nemám nič proti plastovému spracovaniu puzdra, pretože to používa veľa firiem, ale toto mi príde až plastovo kričiaci. A keď hovorím plastové, tak myslím skutočne celoplastové. Na hodinkách je jedinou kovovou časťou stěžejka držiacou sponu a QuickRelease stěžejky v remienku.

Pokiaľ sa zameriame čisto na puzdro, hodinky vyzerajú niečo medzi Huawei Watch GT Runner a Coros Pace 2. Svojimi rozmermi 46,7 x 11 mm zapadajú do klasických mier spottesterov dnešného trhu a na ruke sa nosia celkom dobre. Hore a naspodku nájdeme dve diery medzi nôžkami, ktoré prvýkrát predstavil Huawei a slúžia k lepšiemu príjmu GPS. A nad plastovým puzdrom je aj plastová luneta, ktorá ale výborne chráni sklíčko. Na boku nájdeme "mainstreamovo" umiestnenú korunku ako ovládací prvok (pozícia druhej hodiny) a spodné tlačidlo (pozícia štvrtej hodiny).

Dýnko je veľmi vypuklé, a tak chce dobre zvoliť príslušnú dierku na remienku. Ten má ale diery po celej šírke, takže nie je problém trafiť veľkosť. Perforovanie nie je len na zapínaní, ale aj po bokoch, aby hodinky kvalitne vetrali. A môžem potvrdiť, že aj v najväčších horúčavách sa mi ruka nepotila. Spona je "nečakane" plastová. Vďaka celoplastovému vydaniu sa ale v Amazfite dostali na 32 g a táto váha je naozaj poznať. Teda, na ruke ju nespoznáte, ale viete, ako to myslím.

Do ruky sa mi nakoniec dostali aj hranatý model Cheetah a musím uznať, že design hranatých je úplne niekde inde a vyzerajú k svetu. Pochrómovaný plast, triezve rozmery a tri tlačidlá pre lepšie ovládanie.

Displej – neprekvapil, ovládanie – prekvapilo

Displej u Amazfitov je skrátka vždy dobrý. Nie je žiadne prekvapenie, že aj tu bol použitý 1,39" AMOLED displej s rozlíšením 454 x 454. Reakcia aj podsvietenie je geniálne a displeji nemôžem vytknúť vôbec nič. Sklíčko je tu Corning Gorilla Glass 3, ktoré je skvele chránené vystúpenou lunetou. Použitie ochrannej fólie nechám na každom z vás. Ja by som ju tam ale s najväčšou pravdepodobnosťou nelepil.

Ovládanie je prekvapujúcim bodom, ktorý mi pri Cheetahu urobil jednu z najväčších radostí. Amazfit prekopal celé menu, ktoré sa možno trošku podobá Garminu, ale za mňa ho ešte vylepšil. Rovnako ako konečne umožniť korunke ovládať veci na hlavnej obrazovke a používať ju ako "enter"! Konečne!

Avšak, swipnutím nahor alebo pootočením korunky sa dostanete do widgetov, ktoré si môžete pridávať a odoberať podľa ľubovôle. Opätovným swipnutím z hlavnej obrazovky dole sa dostanete na skratky. Doprava sú potom oznámenia a doľava menu. Za mňa ideál. Spodné tlačidlo slúži ako "krok späť" a na základnej obrazovke ako spúšťač aktivít, ale je konfigurovateľné.

Pre mňa je to obrovský posun dopredu a hlavne správnym smerom. Jediné, čo ma trošku mrzí je plastová korunka, ktorá sem tam vynechá krok a neotočí menu.

Senzorová výbava na úrovni tých najlepších

Pokiaľ sa budeme baviť o senzorovej výbave, nájdeme tu akcelerometer, gyroskop, kompas, barometer, senzor okolitého svetla, snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter a tiež Dual-Band GNSS podporujúci až 6 satelitných systémov. Za tie prachy tomu hovorím celkom slušná nálož.

Poďme žmurknúť na kategóriu presnosti a začneme GPSkou, ktorá pre mňa bola to najväčšie sklamanie. Ak ste na voľnom priestranstve, ceste, lúke, jednoducho voľne dostupní, je to pecka. Pokiaľ sa ale dostanete niekam do lesa pod stromami, tak vás nezachráni ani skvelá dvojpásmová GPS, ktorú som mal zapnutú. Ostatne, mrknite sami.

Fialová – Amazfit Cheetah, Modrá – Garmin Edge 530

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Odpustil by som im mierne zaváhanie, ale toto je extrém. Aj z toho dôvodu, že Garmin Edge 530 má najpresnejšie možné meranie nastavené na GPS + GLONASS či Galileo. Čo je stále oveľa slabšie nastavenie ako Dual-Band.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Tu ďalšia veľká chyba. Najhoršie na tom je, že ani v jednom úseku som nešiel nijako rýchlo, aby hodinky nemali čas zaznamenať trasu presne.

Keďže to sú bežecké hodinky, vzal som ich samozrejme aj na menší výbeh. Bežal som skôr v mestskej zástavbe a tam si hodinky viedli celkom dobre. Žiadne veľké odskoky a chyby.

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Garmin Fenix 7X Pro

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Garmin Fenix 7X Pro

Poďme ale na veselšiu prednosť - a tou je tepová frekvencia. Tam ukazuje Amazfit skvele odvedenú prácu a na to, že panovali tropické podmienky a ja som sa išiel prejsť na bicykli unavený po závode, tepovka sedela ako v nízkych, tak vysokých tepoch.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Fenix 7X Pro

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Fenix 7X Pro

Na grafe vidíme, že niekde zostal gepard trošku vysoko, ale za mňa je to celkom pôsobivé, ako presným prístrojom gepard je. Pri bežeckej aktivite v miernom daždi sa mi chvíľu stalo, že gepard prepol asi na čidlo kadencie (ukazoval okolo 170-180 tepov), ale potom sa pekne zrovnal. Škoda, že v priemere to nevyšlo asi o 8 úderov.


Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Fenix 7X Pro

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Fenix 7X Pro

Posledným grafom, ktorým vás zaťažím, je výškový profil. Tam sa dá vidieť až na pár výnimiek obdobná presnosť, len rozdiel v kalibrácii.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Výdrž baterie je slušná

Batéria nám sľubuje 14 dní bežného používania a 7 dní náročného používania. Tých 7 – 10 dní už je taký slušný štandard dnešnej doby. Zaujímavý je ale aj údaj s GPS, kedy sú schopné hodinky na najpresnejší režim snímať až 26 hodín a iba na GPS až 54 hodín. Čo je úctyhodné a ubehnete na to už mnoho aktivít či závodov.

Mierna škoda je v snímaní tepu cez deň, kedy hodinky snímajú iba každú minútu. Alebo to tak vyzerá minimálne na prvý pohľad. Pokiaľ si ale stiahnete aplikáciu "Real-time Heart Rate", meranie prebieha každú sekundu. Niekoho môže potešiť možnosť celodenného merania pulzným oxymetrom. Ale potom si dajte pozor na batériu, pretože sa bude vybíjať značne rýchlejšie.

Uspokojí hodinky profíka v behu?

Aby som pravdu povedal, tak názov je celkom zavádzajúci. Profík sa totiž pozrie na čas, kilometre a maximálne skontroluje tepovku. A je to všetko. Takže správne by mal nadpis znieť - Uspokojí hodinky číslonerda? A moja odpoveď je, že celkom áno. Čo ma najviac potešilo, je možnosť pripojenia externých snímačov cez Bluetooth.

Okrem toho sa ale môžete tešiť na sedemdňovú záťaž, VO2 Max či dobu zotavenia. Amazfit ponúka aj svojho umelého inteligentného trénera, ktorý sa vám prispôsobuje podľa vášho aktuálneho stavu. Novinkou pre Amazfit je aj zhodnotenie výkonu VO2 Max v reálnom čase, kedy vám hodinky v percentách hovoria, či ste na tom lepšie ako vaša súčasná hodnota, alebo horšie. Veľmi ma tiež prekvapilo, že hodinky pri trailovom behu ukazovali celkom presne vertikálnu rýchlosť.

Vyhodnocení tréninku v Zepp aplikaci

Vyhodnotenie tréningu v Zepp aplikácii

Páči sa mi kolónka s rozložením stúpania. To nám ukazuje, ako dlho sme bežali do kopca, po rovine a z kopca. Príde mi to geniálne pre tréningové účely na "stavanie" tréningovej trate v pomere k závodu.

Samozrejmosťou, okrem bežeckých aktivít, je 100+ športov. Z rarít spomeniem napríklad plážový futbal, hry s pohybovým ovládaním alebo hacky sack (taká tá mäkká loptička s ktorou sa kope a robia sa tríčky).

Chytré funkcie v čele s mapami a navigáciou

Čo všetkých prekvapí asi najviac, je prítomnosť mapových podkladov vo všetkých variantoch hodiniek. A funguje to celkom dobre. V aplikácii si vyberiete lokalitu, pre ktorú chcete stiahnuť mapy (30 x 40 km až 300 x 400 km), necháte stiahnutie prebehnúť a potom môžete mapu použiť na lepšiu navigáciu v teréne. Musíte mať stabilné pripojenie Wi-Fi, pretože sťahovanie bolo rádo prerušované. Nakoniec všetko prebehlo tak, ako malo, a mapy fungujú dobre. Možno trochu škoda, že sa zobrazí len pri nahrávaní trasy a nemôžete mať widget stále. Takže možno v aktualizácii.:-)

Okrem iných funkcií už máme klasiku Amazfití, teda dýchanie, časovač pomodoro, zoznam úloh a diaľkovú spúšť fotografií. Ďalšou vecou je hudba, pre ktorú máte k dispozícii spoločný priestor s mapami - 2,3 GB.

Fitness funkcie pod vedením One Tap

Fitness funkcie začínajú základnými, ako sú kroky, chute, kalórie, srdcový tep, pulzný oxymeter (možno nastaviť počas celého dňa) a pokračujú cez menštruačný kalendár alebo teraz populárne meranie jedným dotykom. To znamená, že hodinky zmerajú všetky vaše merateľné hodnoty za 45 sekúnd. Je škoda, že to spoločnosť Amazfit nerozšírila aspoň na minútu, keďže všetky jednotky sú "za minútu".

Ďalšou hodnotou je, samozrejme, všadeprítomný stres a spánok. Spánok je s hodinkami Garmin celkom konzistentný, navyše si dokážu zdriemnuť, čo sa môže hodiť.

Záverečné hodnotenie

Hoci som si na hodinky počas testovania celkom zvykol, nemôžem povedať, že som s nimi stopercentne spokojný. Čo by som určite vyzdvihol, je nízka hmotnosť zariadenia, všetky športové funkcie, mapy a celkom slušná presnosť merania tepu. Som bez GPS, pretože v lese nefunguje ani dvojpásmové pripojenie, takže dúfam, že príde aktualizácia ako Coros Apex 2, ktorá túto smutnú situáciu zachráni.

Ak chcete niečo podobné, pozrel by som sa na Garmin Forerunner 255, alebo možno Garmin Inctinct 2 Solar. Z iných značiek by ste sa mohli pozrieť na mestskejšie modely, napríklad Huawei Watch GT 3 alebo Amazfit GTR 4.

Mohlo by vás zaujímať:

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku