» Blog » Amazfit

Amazfit GTR 4 recenzia – Konečne s puncom kvality?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Dominik Hok | 25.10.2022 | 9 MIN | 3x komentár

Veľmi obľúbený a cenovo dostupný model GTR 4 sa dočkal reinkarnácie. Kabát má dosť podobný, črevá tiež, ale dostal o dosť príjemnejší operačný systém Zepp OS 2, presnejšie senzory a variant nielen na silikóne a koži, ale aj na teraz dosť obľúbenom nylone.

Aký je rozdiel medzi GTR 4 a GTS 4?

Vôbec žiadny. Keď opomenieme, že jedny sú hranaté a vďaka tomu majú trochu väčší displej, tak skutočne žiadny.

Pokiaľ sa teda nemôžete rozhodnúť, či kúpiť GTR 4 alebo GTS 4, vyberajte očami, pretože funkcie sú úplne rovnaké.

Amazfit GTS 4 recenzia – Keby Apple Watch hovorili po čínsky
22.10.2022 - Matěj Urbaczka
Amazfit GTS 4 recenzia – Keby Apple Watch hovorili po čínsky

Aké sú najväčšie novinky na GTR 4?

Najväčší palec dávam za upgradovaný operačný systém. V tretej a všetkých predošlých generáciách to bolo také... Nedotiahnuté. Teraz je systém graficky vydarený a hlavne plynulý. Amazfity to vždy mali (buďme úprimní) zasekané, ale teraz to krásne funguje.

Nový snímač tepovej frekvencie sľubuje vyššiu presnosť aj pri pohybe a skutočne tomu tak je. Síce ma trochu hnevá minútový interval merania, ale nemôžem mať všetko.

Telefonovanie a hudobný prehrávač. V tejto cenovej relácii to nie je úplne štandard (hoci sa to už štandardom pomaly stáva) a aj keď to mali aj predchádzajúce generácie, musím to vyzdvihnúť.

Niekto určite očakáva aj negatívne poznatky. Pravdu povediac, žiadne nemám. Samozrejme, že by sa niečo našlo (a pokiaľ budete ďalej čítať, pochopíte, že určite nájde), ale keď sa pozriem na cenovku, na hodinky a zasa na cenovku, nemôžem nič vytknúť.

3 typy remienkov? Úplný ideál

Viete, hneď pri nahliadnutí do propagačných materiálov ma zaujal nový typ remienka – nylon. Teraz je celkom populárny, pretože netlačí, hodinky neskáču a vyzerá dobre. Okrem nylonu sa objavil aj tradičný silikón a koža.

Verzia s nylonovým remienkom dostala ešte tmavú povrchovú úpravu a je celkovo ladená do športova. Silikón je taký univerzál a koža pre elegánov.

Puzdro hodiniek celkom obstojne kopíruje tretiu generáciu a zostalo aj bočné tlačidlo a korunka. Hoci korunka mohla byť spracovaná o niečo lepšie. Kvôli plastu pôsobí veľmi lacno a lacnú korunu im pritĺkol akýsi červený polep na jej vrchu. Pôsobí to ako nálepka, ktorú dostanete k hračke z Kinder vajíčka a ako vždy ju nalepíte krivo a dieťa je naštvané, že ste tak nemotorní (tiež si ju mohlo lepiť samo, však?).

Puzdro samo o sebe ale lacno nepôsobí, má pekné krivky a nie je to plast, ale hliník. Pribudla aj jemná minútová stupnica okolo displeja, čo je taký pekný nádych klasiky. Túto klasiku si ale pravdepodobne užijú len páni, pretože s priemerom 46 milimetrov to pre dámy nevidím moc reálne.

Trochu ma mrzí, že spona u kovového a silikónového modelu je plastová. Pravdu povediac ťažko určovať, či to je to to alebo ono, ale pôsobí to ako plast. Spona je nasadená na remienku so šírkou 22 mm s uchytením Quick release, čo je len taký malý zobáčik, ktorý chytíte nechtom a remienok dáte dole.

Displeje Amazfit vie

U nás už máme taký otrepaný vtip, že keď sa povie Amazfit, každý má hneď povedať "pekný displej". Vtip je to možno otrepaný, ale pravdivý.

GTR 4 sú osadené AMOLED displejom s veľkosťou 1,43" a rozlíšením 466 x 466 pixelov. Niekedy tieto displeje môžu pôsobiť trochu vykričano, a tak ma Amazfit milo prekvapil voľbou ako témy (počiatočná, obchodná alebo výrazná), tak voľbou štýlu farieb (prirodzené alebo výrazné). Ja som zvolil obchodnú tému a prirodzené farby. Pôsobí to jemným a nerušivým dojmom.V kombinácii s jemnosťou 326 ppi nemám čo vytknúť.

Nový BioTracker 4.0 meria veľmi presne

Áno, meria presne, pokiaľ dále dole polep, ktorý tam je od výroby. Ja som totiž nadával na jeho presnosť, keď som si išiel zabehať v daždi, a potom ma kolega Matej (keď si ich pozeral) poučil, že som nedal dole fóliu. Úprimne, potom už to meralo dobre. :)

Lepšie meranie je pravdepodobne vďaka tomu, že tepák má teraz 4 diódy a 2 ledky, takže presvietenie kože je skutočne kvalitné, čo je jeden z najdôležitejších parametrov pre dobré meranie.

Ale z hľadiska tepov v kľude. Ja neviem, to sa Amazfitu stále nejak nedarí. Sedím, Garminy ukazujú tep 50, Amazfity 85. Pravdepodobne je to kvôli zníženej frekvencii merania (každú minútu), kedy hodinkám proste nestačí pár sekúnd k presnému záznamu aktuálneho tepu. Ale to je neduh všetkých smart hodiniek s minútovým intervalom merania. Keby aspoň dali používateľovi možnosť nastaviť si meranie na každú sekundu na úkor výdrže batérie... Ale ono nič.

Okrem snímača tepovej frekvencie v hodinkách nájdete pulzný oxymeter, akcelerometer, gyroskop, barometer, kompas, teplomer či GPS prijímač.

Ku GPS prijímaču... Ten teraz komunikuje na dvoch pásmach s až piatimi navigačnými systémami naraz (aktualizácia to zvýši na 6). Vďaka tomu je výkres trasy presnejší. Keď budem úprimný, v meste (kde sa GTR 4 bude pohybovať najčastejšie) meria skoro rovnako presne ako niekoľkonásobne drahšie Tactix 7.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Tu sú screenshoty z merania trasy GTR 4. Nedivte sa tej tepovke. Bolo to merané tak, že som mal zalepený snímač tepovej frekvencie fóliou, pretože som ju (ja blbec) zabudol odlepiť.

A tu som sa snažil vyscreenovať úplne rovnako záznam trasy z Garmin Tactix 7.

Keď porovnám napríklad aj odpočet tempa alebo meranie vzdialenosti. Všetko funguje perfektne. Klobúk dole.

S battery managementom máte o výdrži úplný prehľad

Najskôr si prejdeme papierové údaje. Baterka s kapacitou 475 mAh sa dobíja 2 hodiny (potvrdzujem) Typická výdrž by sa mala pohybovať okolo 14 dní, pri náročnom používaní 7 dní. Ja som sa dostal na nejakých 10, pretože teraz nebehám toľko ako som behával. V úspornom režime sa doba môže predĺžiť až na 24 dní, ale v čom GTR 4 naozaj prekvapil, tak je to výdrž pri aktívnej GPS. S najvyššou presnosťou 25 hodín a vo vyváženom móde až 44 hodín. Úsporný režim GPS dokonca 52 hodín.

Keď si predstavím, že pri najvyššej presnosti to zvládne aj 24hodinový pretek. Na hodinky do mesta veľmi slušné. Hoci verzia na silikóne a nylone pôsobí športovým dojmom. Že by sa z GTR 4 pomaly ale isto stával športový kúsok?

A teraz k tomu najdôležitejšiemu. Keď si otvoríte nastavenia a presuniete sa do správcu napájania, máte možnosť vypnúť či zapnúť prvky, ktoré silno ovplyvňujú výdrž batérie ako napríklad automatické meranie kyslíka v krvi, stresu, rozsvietenie obrazovky pri notifikácii, atď. Pre niekoho, kto nevie, čo presne je ozajstný žrút baterky, je to ideálne.

Okrem toho tiež máte počet prevolaných minút, minút prehrávania hudby, športovej aktivity, počet zdvihnutí atď. Som nadšený.

Používateľské prostredie konečne má hlavu a trochu bolavú pätu

Viete, čínske značky tak trochu tápu v tom, ako postaviť používateľské prostredie. Uzavrieť to? Otvoriť, nech sa tam dajú nainštalovať aplikácie tretích strán? Čo robí swipe doprava, čo doľava? Teraz už to tak nejak dáva zmysel.

Naštartujete hodinky a doprava a doľava si zobrazíte widgety. Samozrejme si môžete vybrať, ktoré tam chcete. Mňa asi najviac baví widget so zhrnutím všetkého dôležitého. Na jednom widgete nájdem ovládanie hudby, doporučené aplikácie, počasie, stav PAI, spánku, krokov, minút intenzívnej aktivity, okysličenie krvi, budíky a nakoniec posledný zmeškaný hovor. Proste všetko dôležité na jednom mieste.

Podobne to vyzerá aj hneď po prebudení (vás, nie hodiniek), kedy sa vám zobrazí základná obrazovka, ktorá vám popraje dobré ráno a zhrnie to najdôležitejšie.

Trochu ma mrzí, že medzi hlavnými widgetmi sa nedá prechádzať pomocou korunky, ale nemôžem mať všetko. Hoci mi to dáva absolútny zmysel.

Keď už bola reč o aplikáciách, tam je veľký posun. Market už nie je zložený len z piatich aplikácií, ale reálne som tam našiel hru Snake, kalkulačku alebo napríklad navigáciu Wear. To som vypichol len pár, ale chcel som tým podtrhnúť, že ponuka už vôbec nie je zlá.

Zobrazenie menu si môžete vybrať vo forme zoznamu alebo šesťuholníkov. Mňa baví ten šesťuholník. Ľahko to pripomína Apple Watch, ale toto sa mi zdá prehľadnejšie. Nepohybujem sa len v nejakom zhluku, ale v niekoľkých zhlukoch. Jediná škoda je, že sa tie zhluky nedajú nakonfigurovať podľa osobných preferencií.

Ale čo je to najdôležitejšie... Je to omnoho plynulejšie. Pohyb v GTR 4 ma vôbec neotravuje a má to pekné "flow".

Ale predsa len to napíšem. Trochu ma otravuje, keď som vo widgete, ktorý funguje na princípe pohybu doprava a doľava, tak pokiaľ som na poslednej stránke, musím sa vrátiť na úplne prvú a až potom mám možnosť sa vrátiť o krok späť. Prečo sa proste všetky widgety nepostavili vertikálne? Potom by som mohol akciu "Späť" použiť všade!

Chcete monitoring húpania alebo preťahovania lanom?

Trochu si z toho robím srandu, ale Amazfit (a ďalší čínski výrobcovia) majú tendenciu to trochu preháňať so športovou ponukou. Keď pominiem šachy, bridž a hula hoop, tak tam nájdete aj šípky, húpanie sa či stolný futbal.

Len tým chcem povedať, že je tam niekoľko relevantných monitoringov a tie ostatné sú s prepáčením voloviny, ktoré všetky monitorujú to isté – čas, tepovku a napríklad stres.

Napríklad pri behu hodinky merajú čas, vzdialenosť, tepovku a tempo. Na ďalšej obrazovke priemerné tempo, priemerný srdečný tep, a spálené kalórie. Poslednú tvorí graf tepovej frekvencie.

V telefóne sa dozviete všetko podrobnejšie – zóny tepovej frekvencie, rozloženie stúpania, grafy prevýšenia, tepovej frekvencie, kadencie ai., a tempo na každý kilometer.

Potešilo ma, že GTR 4 majú zoznam týždenného tréningového zaťaženia, odhad VO2 Max a dobu regenerácie. Tieto športové funkcie sme najčastejšie našli na športovejších Amazfit T-Rex 2, ale našli si miesto aj v mestskom GTR 4.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

A čo lifestyle?

Hodinky samozrejme merajú celý deň tepovú frekvenciu (max. každú minútu) a môžete si nastaviť aj meranie pulzným oxymetrom. Ale úprimne, hrozne to žerie baterku. Ďalšími fíčurami sú meranie stresu, monitoring spánku, sledovanie menštruačného cyklu či dýchacie cvičenie. To už je ale v ponuke smart hodiniek taký štandard. Celkom ma baví rýchla snímka (45 sekúnd), ktorá zmeria všetko, čo hodinky, dokážu. Taký obraz všetkého možného za veľmi krátky časový úsek. Niečo podobné má Garmin v dvojminútovom intervale.

Už žiadne PRO. Proste telefonujte zo všetkých GTR 4

Tretia generácia rozdelila model GTR do PRO a ne-PRO. PRO malo hudobný prehrávač a možnosť telefonovania. Verzia bez tohto priezviska to nedokázala.

Teraz už našťastie nie sú žiadne rozdiely a všetky GTR 4 dokážu telefonovať. Druhá strana ma v skutočnosti počula trochu tlmene, ale je paradoxné, že ma počula úplne rovnako tlmene, či už som mal hodinky priamo pri ústach alebo od tela. Každopádne, vždy sme sa dorozumeli.

Hudobný prehrávač funguje na báze klasických empétrojok, čo ma vôbec nepriťahuje, pretože preferujem streamovacie služby. Doby, kedy som sťahoval hud..... Áaa, ja som nikdy nesťahoval! Nie, fakt. Prisahám! ;)

Po aktualizácii by dokonca malo byť možné nahrať do hodiniek GPX a nechať sa navigovať. To mi urobilo asi najväčšiu radosť.

Milovníci smart funkcií by mohli oceniť ešte hlasového asistenta Alexu a priaznivci Androidu si môžu užívať aj prednastavené odpovede na správy. Ja so svojim Apple si môžem akurát tak trhnúť nohou.

Aké sú GTR 4?

Keď som tie hodinky prvýkrát chytil, nebol som z nich nijak rozhodený. Už od prvej generácie mám pocit, že rad GTR je stále rovnaký, len sa trochu mení vzhľad. Keď som GTR 4 začal používať, uznal som, že to tak nie je. Štvrtá generácia má omnoho zmysluplnejšie používateľské prostredie, lepšiu plynulosť ovládania, otvára sa aplikáciám tretích strán a senzorová výbava (hlavne GPS) je na omnoho vyššej úrovni.

Z funkčného hľadiska je Amazfit, vzhľadom na svoju cenu, perfektný. Trochu pokrivkáva vzhľad, ktorý na mňa pôsobí trošku lacno. Keby pôsobil lacno aj na vás, môžete siahnuť po alternatívach ako je Xiaomi Watch S1 alebo Huawei Watch GT 3. Xiaomi je na tom cenovo skoro rovnako, ale za Huawei si budete musieť priplatiť. Hoci, keby som si vyberal ja medzi Xiaomi a Amazfit, vyberiem si skôr Amazfit, pretože vyrába len hodinky a podľa mňa to robia lepšie.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Keby som vyberal medzi Huaweiom a Amazfitom, už by som premýšľal nad tým, či sa mi chce priplatiť viac ako 100 euro.

Každopádne, GTR 4 sa vydarili.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 636 dňami, reagovať
Osobne ma zaujal model GTS (snáď kvôli jemnej podobe s Apple watch). Škoda len, že ich hodinky vedia merať tep len každú minútu... Čo možno pre niekoho problém nie je, ale pre športovca určite áno. A tá korunka na GTR... Pfúúú, na obrázku to vyzerá nie moc dobre, ale počkáme si na recenzie, no a teda dúfam, že nejakú pripravíte. :-)
b33ropred 549 dňami, reagovať
gts 4 mini nemajú tft displej ale majú amoled, tft majú len bip 3 pro
Tomaspred 538 dňami, reagovať
Korunka je kovova len tak mimochodom, sam ich mam????