» Blog » Amazfit

Amazfit GTS 2 recenzia – Lacnejší mudrlant, ktorému niet čo vytknúť

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Dominik Hok | 16.4.2021 | 6 MIN

Amazfit GTS 2 sú dizajnová bomba, funkčne bohaté a cenovo obstojné. Vlastne sú to úplne vhodné hodinky pre niekoho, kto nechce "oplieskať" celú výplatu, ale chce smart hodinky nabité množstvom senzorov, ktoré na zápästí vyzerajú dosť dobre.

Čo je na Amazfit GTS 2 výnimočné?

Rozhodne dizajn. Táto aj predošlá generácia boli špecifické moderným hranatým dizajnom, ktorý si nájde svoje miesto na dámskom aj pánskom zápästí. Všetko je to umocnené sýto farebným a kontrastným displejom.

Z hodiniek je možné vybavovať telefónne hovory. Mobil musí byť ale v blízkosti hodiniek a hodinky teda fungujú skôr ako handsfree.

Vďaka 3GB veľkému úložisku si do hodiniek môžete nahrať hudbu a počúvať ju priamo z tohto zariadenia.

Celkovo senzorová výbava je niečim, čo by som vyzdvihol. Síce chýba NFC na bezkontakné platenie, ale v hodinkách nájdete senzory typické pre o niečo vyššiu kategóriu – barometer, pulzný oxymeter či GPS.

Xiaomi Amazfit GTS: Nízka cena, ale vysoký potenciál
1.12.2020 - Dominik Hok
Xiaomi Amazfit GTS: Nízka cena, ale vysoký potenciál

150,00 € Predaj ukončený

Aké sú negatíva Amazfit GTS 2?

Meranie tepu pri tomto modeli prebieha len každú minútu, takže nezískavate tak relevantné dáta ako keď hodinky merajú každú sekundu.

Amazfit GTS 2 – štýlovka, ktorá zapôsobí

Som si istý, že dizajn bude práve jedným z najväčších lákadiel týchto hodiniek. Amazfit tu vsadil na (pre GTS typické) zaoblené hrany. Veľa užívateľov poteší podobnosť s notoricky známymi Apple Watches. To ale nie je nič, čo by som vytýkal, pretože... Čo iné chcete vymyslieť? Puzdrá sú buď okrúhle alebo hranaté. A všetky tie hranaté sa stretávajú s "jabĺčkovským porovnávaním".

150,00 € Predaj ukončený

Zaoblené hrany sú pekne zapracované do hliníkového puzdra s PVD úpravou, ktorá pridáva trochu odolnosti proti poškriabaniu naviac. Puzdro pôsobí odolne, kvalitne a myslím si, že Amazfit urobil dobre, že pri mestských smart hodinkách zvolil kovové puzdro. Naviac má triezve a univerzálne rozmery – šírka 35,6 mm, dĺžka 42,8 mm a hrúbka 9,7 mm. Hodinky tak sadnú ako na dámske, tak pánske zápästie.

Celkom ma prekvapilo, ako veľmi veľkým lapačom prachu sú. Kedykoľvek hodinky položíte hoci na stôl, dienko hodiniek je celé od prachu.

Dobrý dizajnový prvok je potom tlačidlo, ktoré je spracované tak, že pôsobí ako korunka. Síce sa s tlačidlom dá otáčať, ale žiadnu funkciu to nemá. Na ľavej strane puzdra potom nájdeme výstup reproduktora a mikrofónu.

Na ruku sa potom hodinky upínajú silikónovým remienkom s rýchloupínacím systémom Quick-Release. Remienok tak vymeníte v rádoch pár sekúnd a každý deň môžete prispôsobiť remienok svojmu oblečeniu.

Mal som trochu strach z toho, že remienok je z oboch strán úplne hladký, takže budú hodinky na ruke kĺzať. Hodinky ale držia na ruke dobre, čomu určite dopomáha aj nízka váha 28 gramov a dve pútka na remienku.

Celkovo sa dizajn puzdra Amazfitu veľmi podaril a myslím, že to bude jeden z najväčších ťahúňov týchto hodiniek. Ponúkajú sa v troch farebných variantoch – čierny, šedý, zlatý. A každá farba má šmrnc.

150,00 € Predaj ukončený

Displej je typicky čínsky – teda perfektný

Pri čínskych výrobcoch nikdy nemám strach o jednu vec – kvalitu displeja. Samozrejme, že je to skôr moja domnienka, ale pri každom modeli si čínski výrobcovia naozaj dajú záležať na kvalite displeja. Ani Amazfit nie je výnimkou.

Tu výrobca vsadil na hranatý dotykový AMOLED displej s veľkosťou 1,65 palca (348 x 442 px). Sýtosť a kontrastnosť tohto displeja je naozaj vysoká a viacmenej nemám čo vytknúť. Pravdepodobne sa na tom podpisuje aj vysoká jemnosť 341 ppi. Displej chráni Gorilla Glass s DLC úpravou, ktorá sklo chráni pred nechceným poškriabaním a zamedzuje veľkému výskytu odtlačkov prstov.

Zospodu puzdra nájdeme optický snímač tepovej frekvencie (BioTracker 2 PPG), ktorý bohužiaľ sníma tep iba každú minútu a nie každú sekundu, ako to býva pri iných výrobcoch. Čo ale určite poteší, je pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi. Okrem toho v hodinkách nájdeme akcelerometer, gyroskop, krokomer, barometer, výškomer a GPS prijímač schopný prijať tiež signál GLONASS. Celkom slušná výbava vzhľadom na cenu. Fakt slušná... Povedal John Jameson, keď... Nuž, to je trochu iný príbeh.

Amazfit GTS 2 ma potešil celkom slušnou výdržou batérie, ktorá pri štandardnom používaní dosahuje až k jednému týždňu (keď vypnete Bluetooth a snímanie tepu, tak dokonca 20 dní). Pri zapnutej GPS (pri športovej aktivite) vydrží 25 hodín nepretržite snímať vašu polohu. Výdrž batérie tiež ovplyvňuje nastavenie Always-On displeja, kedy hodinky aspoň v rohu zobrazujú základné dáta ako čas a deň v týždni. Počas aktívneho týždňa, kedy som často využíval GPS, mi hodinky vydržali len 3 dni.

Z Amazfit GTS 2 môžete vybaviť telefónne hovory

Amazfit GTS 2 považujem skôr za inteligentného než športového kamoša, tak si dovolím začať tými smart funkciami. Čím tento model rozhodne vyčnieva z radu, je možnosť vybavovania hovorov. Je potrebné mať hodinky prepojené s telefónom, ale nemusíte po ňom siahať a hovor pohodlne vybavíte zo zápästia. Kvalita prenosu je slušná a ja ani druhá strana sme nemali problém tej druhej rozumieť.

Hodinky samozrejme zrkadlia všetky notifikácie z telefónu a nájdete ich ukryté v dolnej lište na hlavnej obrazovke. Rozhodne pochvaľujem, že notifikácie sa pekne zalamujú do riadkov a zobrazujú sa aj emoji. Nijak na nich ale neodpoviete. Ani prednastavenými odpoveďami.

Hodinky ponúkajú niekoľko lifestylových funkcií ako je meranie počtu krokov, údaje o spálených kalóriách či monitoring stresu (na základe variability srdečného tepu).

Úprimne som mal sem tam trochu problém s príjmom notifikácií a všeobecne so synchronizáciou s telefónom. Našiel som potom na internete jednoduché riešenie, kedy v hodinkách aktivujete "Režim Lietadlo" a opäť deaktivujete. Potom sa komunikácia s telefónom opäť aktivuje.

Chcete hudbu v hodinkách? Amazfit majú vlastné úložisko

Celkom nečakanou záležitosťou pre mňa bol hudobný prehrávač. Do úložiska (3 GB) si môžete uložiť empétrojky a po pripojení Bluetooth slúchadiel počúvať priamo z hodiniek.

Ďalej poteší aj kalendár, budík, časovač, počasie a ďalšie "základnejšie funkcie".

Amazfit má jeden z najprehľadnejších monitoringov spánku

Za naozaj podarený považujem monitoring spánku. Hodinky vám povedia všetko o pomere spánkových fáz (ľahký, hlboký, REM) a ako jedny z mála sú schopné dokonca rozpoznať aj zdriemnutie počas dňa. Hodinky na stupnici od 0 do 100 ohodnotia kvalitu vášho spánku a tiež doporučia, čo by ste mali urobiť inak. Mne napríklad napísali, že je treba pravidelný spánkový režim a doba môjho spánku neustále kolíše.

Monitoring športovej aktivity je prehľadný a graficky pekne spracovaný

Áno, hodinky nie sú prístrojom pre vrcholového športovca, ale pre začínajúceho alebo ľahko pokročilejšieho športovca môžu byť ideálnym prístrojom. Ponuka športov je široká – nájdete tam zhruba 90 športových aktivít a z nich 6 (Beh, Bežecký pás, Chôdza, Cyklistika, Plávanie v bazéne a Eliptický trenažér) rozpoznajú hodinky dokonca automaticky a spustia monitoring.

Všetky získané dáta potom prehľadne zobrazujú v aplikácii Zepp:

Všetky vaše športové aktivity potom Amazfit GTS 2 zhodnotia v kondičnom skóre PAI. To sa počíta na základe početnosti športových aktivít, ich dĺžky a tepovej frekvencie. Ideálne je udržovať túto hodnotu nad 100 a potom znižujete riziko kardiovaskulárnej choroby a zvyšujete šancu dožiť sa vysokého veku.

Všetky športové aktivity je potom možné zdieľať v aplikáciách tretej strany ako je Strava či Google Fit.

Aké sú rozdiely medzi Amazfit GTS 2, GTS 2e a GTS 2 Mini?

Modely GTS 2e a GTS 2 Mini sú oproti GTS 2 o niečo ochudobnené. Najhlavnejší rozdiel je určite nemožnosť telefonovania z hodiniek, či absencia hudobného prehrávača a s tým spojené úložisko.

Čo model GTS 2 má a modely GTS 2e a GTS Mini sú o to ochudobnené:

  • možnosť telefonovania z hodiniek
  • hudobný prehrávač
  • úložisko
  • 3D sklo (zapracované zaoblené hrany)
  • DLC ochranu proti poškriabaniu

Aké sú výhody GTS 2e:

  • nižšia cena
  • 14denná výdrž batérie

Aké sú výhody GTS 2 Mini:

  • menšie rozmery pre niekoho s útlejším zápästím
  • nižšia váha
  • majú naviac sledovanie menštruačného cyklu a dýchacie cvičenie
  • 14denná výdrž batérie

Záverom – Aké sú GTS 2 hodinky?

Tento model splní presne to, čo od neho očakávate. A naviac ponúkne niečo navyše vo forme hudobného prehrávača, pulzného oxymetra, barometra či možnosti telefonovania z hodiniek. A ako je pre Amazfit typické, tak to všetko potom zabalí do naozaj príjemnej cenovky.

Tento model ma naozaj príjemne prekvapil, pretože už predchádzajúcu generáciu som opísal ako model s nízkou cenovkou a vysokým potenciálom. Druhá generácia má o niečo vyššiu cenovku, ale ešte o dosť vyšší potenciál.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre