» Blog » Amazfit

Amazfit GTS 4 recenzia – Keby Apple Watch hovorili po čínsky

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 22.10.2022 | 7 MIN

Nie je to ani rok, čo nás poctili svojou prítomnosťou hodinky Amazfit GTS 3. Za mňa to bola odbočka zlým smerom, ktorú sa teraz Amazfit snaží nahradiť novým modelom. A verte mi, Amazfit GTS 4 je úplne iná pesnička.

Amazfit GTS 3 boli za mňa prepadák. Oproti staršej generácii im chýbali podstatné funkcie, ktoré definovali rad a vlastne tento "upgrade" bol úplne na nič. Oproti tomu nové Amazfity GTS 4 sú upgradom po všetkých stránkach, ktorý rozhodne dáva zmysel. A čo je nové oproti Amazfit GTS 3?

  • Telefonovanie v dosahu Bluetooth
  • Rýchle odpovede na správy
  • Možnosť uloženia kariet
  • Hudobný prehrávač
  • Nové menu
  • Rozsiahly obchod s aplikáciami

Ešte než sa vrhneme do hĺbky týchto hodiniek, mrkneme sa na rozdiely medzi Amazfit GTS 4 a Amazfit GTR 4:

  • Puzdro – GTS má štvorcové a GTR má oválne puzdro
  • Menu – GTR má v menu vysvetlivky zatiaľ čo GTS len ikonky (niekedy nič nehovoriace)
  • Váha – GTSká majú o 7 g ľahšie puzdro
  • Batéria – GTRká majú výdrž až 14 dní kým GTSká "len" 8 dní v režime smartwatch
  • Remienok – GTRká sa vyrábajú na koži, silikóne a nylone kým GTS sú zatiaľ iba na silikóne

Recenzia Amazfit GTS 3 - Minimalizmus vo forme hodiniek Apple Watch?
13.5.2022 - Filip Debrecenyi
Recenzia Amazfit GTS 3 - Minimalizmus vo forme hodiniek Apple Watch?

Minimalizmus s "nádorom"

Hliníkové puzdro zostalo minimalistické s triezvym rozmerom 36,8 (bez korunky) x 46,8 x 11,91 mm. A hoci sú rozmery triezve, na útle dámske zápästia sa veľmi nehodia. Ale s váhou 27 g (s remienkom 47 g) sú vhodné ako na celodenné nosenie, tak na ničím nerušený spánok. Pomyselný nádor tvorí korunka, ktorá naberá v pomere k puzdru, gigantické rozmery. A pokiaľ sa bojíte o ovládateľnosť, tak túto korunku rozhodne neprehmatnete. Nájdete na nej aj ľahké vrúbkovanie a logo Amazfitu.

228,00 € skladom

Parádna vec je to, že si môžete hodinky otočiť naopak a v nastavení zvoliť smer korunky. Takže keď by ste hodinky chceli nosiť na druhej ruke a mať ich otočené naopak, môžete.

Prechod medzi puzdrom a dienkom je značne viditeľný, ale nejak mi to neprekáža a pridáva to hodinkám trošku "párty" štýl na inak uhladenom biznise. Remienok si súdruhovia pozičali od amerického giganta. Je silikónový, krásne drží na ruke a má systém Quick Release (pánty 20 mm). Namiesto pútka je tu klasické jabĺčkovské zastrčenie, ktoré úprimne moc nemusím, ale čo už. A doporučujem remienok utiahnuť o jednu dierku menej, než ste zvyknutí. Po vložení druhého kusu dospodu to bude tak akurát.

Displej úmerný Amazfitu

Displej je naozaj kvalitný, ale myslím si, že na GTRkách je o niečo viac jasnejší a proste lepší. Možno to robí tvar hodiniek, možno moje zlé oči. Avšak, 1,75" HD AMOLED displej s vysokým rozlíšením 390 x 450 je stále veľmi kvalitný.

Na povrchu chráni hodinky asi o milimeter vystúpená Gorilla, ktorú by som prelepil nejakou fóliou, aby ste tak krásne hodinky nepoškiabali. Čo sa vzhľadov hodiniek týka, tých je nespočet ako v hodinkách, tak potom v aplikácii, kde si vzhľady môžete dotiahnuť alebo vytvoriť vlastné.

Senzorová výbava nesklamala

Číňan rieši senzorovú výbavu čínskym slovom "narvitamvšetko". V hodinkách je teda barometer, snímač tepovky, pulzný oxymeter, svetelný senzor, teplomer, GPSka, gyroskop, akcelerometer a kompas. Pokiaľ som niečo zabudol, špecifikácia je daná aj na stránkach.

Snímač tepovky je použitý biotracker PPG 4.0 a GPSka je, ako už to tento rok býva všade, dvojpásmová. Takže presnosť ako vínko. Teda, aspoň sa to píše.

Poďme teda mrknúť na okienko presnosti. GPSka nebola až taká hrôza. Trošku uskakovala, ale celkom pohoda. Mrknite sami.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Čo sa tepovej frekvencie týka, tam už to bola väčšia hrôza. Dal som s nimi intervalový tréning a hodinky bohužiaľ intervaly vôbec nezaznamenali. Na beh po práci je to asi ok, ale na nejaké štruktúrované intervaly... Nič moc.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Barometrický výškomer na tom ale nebol vôbec zle a za to má Amazfit aspoň jedno plus.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

A čo na to batéria?

Podľa všetkých parametrov, Amazfit nesklamal. Svoje funkcie dokáže poháňať tak dlho, že minimálne týždeň nebudete musieť vyťahovať nabíjačku zo šuplíka. Aby som prešiel k presným číslam, tak je to 8 dní v režime smart hodiniek a vyváženého používania. Keď si zájdete častejšie zašportovať a vybavíte z nich viac hovorov atp., mali by vydržať až 4 dni.

Pre športové aktivity tu máme výdrž 16 hodín s najpresnejšou GPS (viacpásmová), 28 hodín čisto GPS po sekunde a ak sa nemýlim, tak prvýkrát nájdeme aj úsporný režim GPS, ktorý dokáže dať až 33 hodín. S dvojpásmovou GPS a úsporným režimom si Amazfit GTS 4 vraví aj o meno športtestera a rozhodne by sme ho mali brať do úvahy.

Počas môjho testovania sa potvrdili slová Amazfitu a sedí im to parádne. Ja som len trošku viac "cucal" baterku, keď som skúšal všemožné blbosti a nejaké aplikácie, ktoré by si snáď ani normálny človek do hodiniek nenainštaloval, ale o tom až neskôr.

Športové aktivity s prídavkom inteligencie

Ako už sme zvyknutí, športových aktivít je tam neskutočné množstvo. Hula Hop, Frisbee, Trailový beh (nájdete pod záložkou "rýchlochôdza") a ďalších xy aktivít. Najviac ma zaujala aktivita húpanie sa na húpačke a jazda v aute. Húpanie je ďalšia aktivita, kde si meriate maximálne tep, čas a kalórie (chcel by som vidieť niekoho, kto sa húpe napríklad hodinu), ale jazda v aute mi začína dávať celkom zmysel, keď nad tým tak premýšľam.

Skôr by som túto aplikáciu videl pre vodičov kamiónov, ale aj normálnym vodičom môže pomôcť. Môžete si nastaviť alarmy na tepovku, na rýchlosť vozidla (min/max), na prísun kalórií, vody atp., čo sa mi zdá ako dobrá vychytávka, pokiaľ idete niekam dlho.

Novinkou je tiež možnosť pozastaviť aktivitu a stlačiť tlačidlo "neskôr", kedy sa hodinky uvedú do stavu smartwatchu a prestanú merať GPS.

Ovládanie je dobré, ale dlhé

Keď opomeniem korunku ako ovládací prvok, ktorý funguje ako zvyčajne "skvele", tak Amazfit povýšil s ovládaním o triedu vyššie, ale bohužiaľ to nedotiahol do konca.

Na základnej obrazovke sa pohybujeme doprava a doľava a prechádzame widgety, ako už sme zvyknutí. Posledný widget je ale rolovacie menu dospodu, kde sú všetky widgety v zmenšenine a všetky môžeme rozkliknúť (asi ako na nových hodinkách Garmin). Toto "menu" nahrádza vlastne všetky widgety a tie tam sú už zbytočné. Ale majú to tak chlapci vymyslené kvôli tomu, že potiahnutím hore sa zobrazia notifikácie a potiahnutím dole skratky. Keby notifikácie implementovali do toho rolovacieho menu, bola by to paráda!

Tak jednoduché a přehlednéTak jednoduché a prehľadné

Po stlačení korunky sa dostávate do hlavného menu, kde možno korunkou rolovať medzi widgetmi, ktoré nie sú na hlavnej obrazovke a tiež medzi nastavením. Na ikonky si je ale potreba zvyknúť, pretože sú dosť podobné a niekedy si vravíte, na čo vlastne klikáte.

Celkovo majú hodinky dobré "flow", nesekajú sa a animácie sú prekvapivo plynulé. No, za tie prachy, proste fajn.

Pošlete správu, zavoláte si, prestanete fajčiť

Hodinky sú naozaj smart, to sa musí nechať. Najviac určite poteší návrat funkcie volanie cez hodinky pomocou pripojeného Bluetooth z telefónu a funkcia hudobného prehrávača. Okrem toho tu nájdete samozrejme počasie, stopky, Amazfitie pomodoro (appka na sústredenie sa), kde je môj telefón a veľa iného.

V aplikácii vás potom čaká obchod, v ktorom nájdete ďalšie rozšírenie hodiniek. Najviac ma zaujala aplikácia "stop smoking punch". Aj keď nefajčím, zaujímal ma ten "punch" alebo rana. No, žiadnu som nedostal. Ale napríklad v aplikáciách nájdete nejakých pomocníkov pre bežný život.

Parádna je aj možnosť hlasového asistenta (len anglicky), s ktorým urobíte základné veci pomocou hlasu. Nastavíte si budík, niekomu zavoláte, spustíte aktivitu alebo spustíte hudbu. Stačí urobiť 2x za sebou gesto pre rozsvietenie hodiniek a hlasového asistenta aktivujete. Pokiaľ si neviete rady, v hodinkách sú priamo niektoré pokyny špecifikované ako nápoveda.

Aby som nezabudol na ženy, je tu menštruačný kalendár a keby si ho chceli vyskúšať aj chlapi, tak môžu. Mne túto funkciu hodinky samy ponúkli...

Fitness funkcie v čele s one tap meraním

Základ fitness funkcií tvoria samozrejme kroky, meranie tepu (iba každú minútu), spálené kcal, spánok a skóre PAI. "Koláč" sumarizuje vaše aktivity + fitness celodenné meranie do jedného skóre, ktoré by pre zdravý životný štýl malo byť stále nad 100 bodov.

Parádna funkcia je potom One Tap meranie, ktoré vám zmeria všetky dôležité hodnoty (tep, oxymeter, stres a dychová frekvencia) iba za 45 sekúnd. Bol by som asi radšej, keby hodnoty boli merané 2 minúty ako u Garminu, ale ako taká "rýchlovka" to stačí.

Zhodnotenie AppleFit Watch GTS 4

Amazfitu sa zasa podarilo priblížiť o kúsok bližšie Apple Watchom svojou inteligenciou a funkciami a opäť excelujú v displeji a baterke. Tomuto modelu nemám čo vytknúť až na zložitejšie párovanie, kedy sa hodinky k Samsungom párovali asi hodinu, a to ešte s mojimi zásahmi do párovania. Ďalšia vec je tepová frekvencia, ktorá bohužiaľ moc nekoreluje s realitou.

Až sa hodinky naučia platiť na slovenskom trhu, budú mať drahšie značky celkom problém... Za mňa je tento model hodiniek vydarený a pre ľudí, ktorí na ruke potrebujú mať predĺženú ruku telefónu a nechcú za to "vyvaliť" celú výplatu, je značka ideál.

Ako alternatívu by som videl asi najlepší model cena / výkon okolo 200 eur – Huawei Watch Fit 2 alebo Huawei Watch GT 3. Oba modely majú veľmi podobnú funkčnosť a povedal by som, že ešte o kúsok lepšie meranie tepovej frekvencie než práve Amazfit.

Vo vyššej cenovej skupine by som potom videl Samsung Galaxy Watch 5 pre Android používateľov a Apple Watch (akákoľvek séria) pre jabĺčkárov.

Mohlo by vás zaujímať:

Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 predstavenie – Búra hranice nemožného

SÚBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3
28.7.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku