» Blog » Amazfit

Amazfit GTS 3 recenzia – Minimalizmus v podobe Apple Watch?

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 13.5.2022 | 6 MIN

Podobné ako vajce vajcu. Príslovie, ktoré nie je ďaleko od reality. Značka Amazfit prišla s modelom GTS 3, ktorý sa dosť podobá lídrovi vo svete smartwatchov, a to známym Apple Watch.

Zdanlivo identický dizajn s konkurenčnými Apple Watch je jednou z vecí, ktorá ihneď zaujme. GTS 3 toho ponúka omnoho viac, než len zaujímavý dizajn. Tenké telo, AMOLED displej, slušná výdrž baterky, desiatky športových aktivít a neuveriteľnú váhu 25 gramov.

Amazfit GTR 4 recenzia – Konečne s puncom kvality?
25.10.2022 - Dominik Hok
Amazfit GTR 4 recenzia – Konečne s puncom kvality?

Už známy dizajn – Lacnejší Apple Watch?

Modely GTS sú známe svojim minimalizmom. Hliníkové telo pôsobí elegantným a kvalitným dojmom. Dienko hodiniek je plastové a za mňa pôsobí trochu lacno. V niektorých prípadoch býva spúšťačom alergických reakcií. Vhodnejším variantom by bola keramika či sklo.

Silikónový remienok je príjemný, tenký a nadväzuje tým na štíhle puzdro hodiniek. Materiálom mi pripadá ako kombinácia silikónu a plastu. Na prvý pohľad ma nezaujal, po chvíľke nosenia som zmenil názor. Hodinky sa mi nosili príjemne a vďaka ich takmer mušej váhe som nevedel, že ich mám. Remienok je možné pohodlne vymeniť vďaka upínaciemu systému Quick Release (rozpätie nožičiek je 20 mm).

Porovnanie Apple Watch SE (vľavo) a Amazfit GTS 3 (vpravo)

Korunka na pravej strane elegantne doplňuje puzdro. V hodinkách sa vďaka nej skvele pohybuje, pokiaľ nechcete len scrollovať prstom. Práve korunka a hliníkové telo sú prvky pripomínajúce modely od jabĺčka.

Fantastický displej s tisíckou farieb

Pýchou je bezpochyby Ultra HD AMOLED displej, krytý tvrdeným sklom a úpravou zamedzujúci odtlačkom prstov. Dosť sa mi páčila rýchla odozva displeja a automatická regulácia jasu. Vďaka tomu je displej nielen dobre viditeľný na slnku, ale aj za akýchkoľvek svetelných podmienok. S jemnosťou zobrazenia 341 PPI je na displej radosť pozerať. Len tak pre porovnanie... Za také PPI by sa nemusel hanbiť ani rad dnešných smartphonov. Také Apple Watch 7, ktoré boli priamym konkurentom pri tomto testovaní, sú vybavené displejom s jemnosťou 326 PPI.

Chvályhodná výdrž batérie

Výdrž je viac než obstojná. Pri priemernom zaťažení s častými notifikáciami a každodennom cvičení GTSká vydržali týždeň bez zadýchania. Výrobca udáva 12dennú výdrž. Tá sa skrátila, keď som s hodinkami každý deň športoval a zapol funkciu Always-On displeja. Tá mi vyhovovala o dosť viac, pretože vďaka nej hodinky svietia trvalo. Bohužiaľ sa to výrazne odrazilo na výdrži batérie.

Stále je to pekný počin. Väčšinou hodinky s AMOLED displejmi tak dlho nevydržia. A už vôbec nie, keď majú zapnutú funkciu Always-On. Tu sa potvrdzuje, že ázijské firmy vedia urobiť naozaj precízne kúsky, ktoré naviac aj niečo vydržia.

Nabúchané používateľské prostredie

S prostredím pre používateľa sa Amazfit vyhral. Na výber je až 150 číselníkov. Po tom, čo som si konečne vybral svoj obľúbený vzhľad, nevedel som kam skôr. Prstom som brúzdal na každú stranu a vždy som sa dostal k nejakému widgetu. Veľa lifestylových funkcií je využiteľných aj v praxi a s hodinkami sa človek nenudí.

Korunka mala dobrú odozvu v pohybe po menu a po jej stlačení slúži ako vstup alebo výstup do menu. Občas mi nesedelo, že ma stlačenie korunky poslalo namiesto o krok späť hneď na hlavnú obrazovku a celú akciu som musel opakovať znovu. Bolo to skôr o zvyku a po pár dňoch používania už mi to vôbec neprekážalo.

Xiaomi Amazfit GTS: Nízka cena, ale vysoký potenciál
1.12.2020 - Dominik Hok
Xiaomi Amazfit GTS: Nízka cena, ale vysoký potenciál

Perfektne prispôsobené na šport, ale...

Nabité až po okraj. GTSká ponúkajú až 150 športových aktivít. Na svoje si prídu aj netradiční športovci, ktorí môžu vyberať z aktivít ako sú šachy, stolné hry alebo dokonca ešporty.
Prínosná je aj funkcia PAI. Tá na základe športovej aktivity, tepovky, kondície a ďalších údajov vyhodnotí vaše kondičné skóre. Čím vyššie skóre, tým lepšie.

Znie to všetko skvele, lenže teraz prichádza ale... Presnosť záznamov ma dosť sklamala. Často dáta nezodpovedali realite. V mnohých prípadoch sa snímanie tepu líšilo aj o desiatky tepov mimo môj štandard. Meranie by som bral skôr ako orientačné, než ako spoľahlivé. Dáta som si overil na svojich každodenných hodinkách Apple Watch 7, ktoré sú povestné tým, že majú jedny z najlepších snímačov na trhu.

4 dôvody, prečo siahnuť po inteligentných hodinkách Amazfit
21.4.2022 - Dominik Hok
4 dôvody, prečo siahnuť po inteligentných hodinkách Amazfit

Senzory a snímače na ktorých sa nešetrilo?

Senzorová výbava je v tejto cenovej relácii výnimočná. GPS prijímač, výškomer, akcelerometer, gyroskop, kompas, meranie srdečného tepu a okysličenia krvi. O meranie tepu a okysličenia krvi sa po novom stará senzor BioTracker 3.0. Ako veľké plus vnímam meranie stresu a funkciu meranie jedným klepnutím. Tá zmerá váš aktuálny stres, tep, okysličenie krvi a počet nádychov za minútu. Môžete vďaka tomu zistiť, či je lepšie daný deň odpočívať alebo zvoliť niečo fyzicky náročnejšie.

Niekedy platí príslovie, že menej je viac. A akoby bol u ázijských značiek trend narvať do hodiniek všetko čo sa dá, aj keď to úplne nešlape ako má. To sa potvrdzuje aj tu. Výbava je solídna vzhľadom k cene, bohužiaľ všetko funguje tak nejak na pol plynu. Ako som vyššie spomínal, meranie tepovej frekvencie alebo saturácie kyslíkom boli dátami odlišné od konkurencie. Ocenil by som radšej menej kvantity a viac kvality.

Túto skúsenosť mám už aj s inými modelmi značiek Xiaomi, Honor alebo práve Amazfit.

Smart funkcie a lifestylové pomôcky

U hodiniek radiacich sa do kategórie smart ma absencia možnosti odpovedať na notifikácie trochu prekvapila. Bohužiaľ nemilo. Tak isto absencia Wi-Fi, vnútorného úložiska pre hudbu, žiadna navigačná aplikácia a predovšetkým pomalý proces updatovania.

Čo sa týka lifestylových funkcií, každý určite ocení funkciu "Nájsť môj telefón". Dobre a prakticky funguje aplikácia počasia. V grafe prehľadne zobrazuje teplotné výkyvy a ďalej tiež vonkajšiu vlhkosť. Podľa údajov počasia je zobrazené aj doporučenie k vonkajšiemu cvičeniu, hodnota UV žiarenia alebo index umývania auta (viď foto)

Na základe dát o počasí aplikácia doporučí, ci je v daný deň vhodné umyť vaše auto

Na svoje si prídu aj dámy. Bezpochyby ocenia funkciu menštruačnej histórie (kalendár), plánovač úloh alebo diaľkovú spúšť. Nie, že by si aj poriadny chlapák nemohol urobiť fotku alebo chcieť niečo naplánovať. Ale predsa len to ocenia skôr ženy.

Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur
30.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur

Aplikácia môže byť spočiatku oriešok

Spočiatku mi appka prišla komplikovaná a neprehľadná. Chvíľu mi trvalo sa v aplikácii Zepp rozkukať. Po pár minútach som tomu prišiel na chuť a zmenil som názor.

Appka dokáže perfektne rozvrhnúť všetky zaznamenané dáta. Najväčšou peckou bola detailná analýza v krivkách. Jednoducho som zistil záznamy svojho tepu, kadencie pri športe alebo saturáciu kyslíkom. Okrem toho je v appke aj záznam spálených kalórií, krokov alebo stav cvičenia.

GTS 3 vs GTR 3

GTS 3 sa vlastne zas tak nelíši od modelu GTR 3. Najvýraznejšou zmenou je hranatý dizajn oproti tomu okrúhlemu. Verzia GTS 3 je so zveličením povedané taký chudší kamarát. Model za rovnakú cenu, ochudobnený o funkcie medzi ktoré patrí barometer, osvetlenie alebo pulzný oxymeter. Jediné v čom je ešte iný, je displej s veľkosťou 1,75" (GTS 3) oproti 1,39" (GTR 3).

O niečo obsiahlejšiu výbavu nájdeme u modelu GTR 3 PRO. Ten disponuje Wi-Fi,  možnosťou telefonovania a tiež hudobným prehrávačom.

SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro
8.4.2022 - Dominik Hok
SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

Čo sa podarilo a čo naopak nie?

Začnem tým lepším. Čo sa jednoznačne podarilo je tenké telo hodiniek a fascinujúca ľahkosť v podobe 25 gramov. Ďalej to bola hromada športových aktivít, AMOLED displej s dobrou čitateľnosťou na slnku a presný záznam GPS s možnosťou príjmu signálu Glonass a Gallileo.

To, čo sa nepodarilo, bolo často nepresné meranie tepu, ktoré bolo mnohokrát úplne mimo realitu. Ďalej odozva displeja, ktorá občas ovládateľnosťou hnevala.

Zhrnutie a alternatívy

Vďaka svojej ľahkosti, rade senzorov a širokému výberu športových aktivít, je to super kamoš na cvičenie. Pekným dizajnom neurazí ani ako módny doplnok. Kto sa nezaobíde bez telefonovania alebo vnútorného úložiska, dobrou alternatívou určite zostáva model GTR 3 PRO. V prípade, že ste majiteľom iPhone telefónu, ponúka sa aj variant z radu Apple Watch.

Všeobecným problémom ázijských značiek je uzavretý systém. Hodinky moc nespolupracujú s aplikáciami tretích strán, teda sa musíte uspokojiť s tým, čo tam je dané výrobcom.

Oproti predchodcovi GTS 2 sa neudiali veľké zmeny. Došlo ku kozmetickým úpravám, ktoré robia novší model elegantnejším. Veľkým posunom bolo navýšenie športových aktivít. Z pôvodných 12 na 150. A to už je teda rozdiel.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 15%
118,15 € skladom
142 € nedostupné
139 € nedostupné