» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho

Tagy: Recenzie | Amazfit | Pánske | Inteligentné | Vojenské

Dominik Hok | 28.4.2021 | 7 MIN | 2x komentár

Volajú sa podľa pravekého zvieraťa a celkom možno by tieto hodinky prežili, keby na nich Tyranosaurus Rex omylom šliapol. Svoju odolnosť nepodtŕhajú len ostrým menom, ale aj splnením vojenského štandardu odolnosti. K tomu všetkému Amazfit T-Rex Pro ešte dostali slušnú senzorovú výbavu, poriadnu dávku funkcií a hlavne veľmi príjemnú cenovku.

Po prvom otvorení som sa celkom zhrozil, pretože T-Rex mi skôr ako poriadne odolný kúsok pripomínali hračku, ktorú dostanete k nákupu nad 20 eur v supermarkete.

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

Z nejakého dôvodu mi nesadol metalický náter, ktorý síce má dodávať kovový vzhľad, ale pre mňa to má práve opačný efekt. To je ale drobnosť, ktorá vám prekáža tak 10 sekúnd, kým hodinky zapnete. Potom už som bol viacmenej len nadšený.

T-Rex nie je nič pre útle zápästia

Ani si nedokážem predstaviť, že by model s takým menom mal kompaktné rozmery. Osobne mám rád skôr robustnejšie hodinky, a tak mi so svojimi takmer 48 milimetrami T-Rex krásne sadli na zápästie. Kvôli hrúbke 13,5 milimetrov trochu vystupujú, ale nie je to nič, čo by mi pri hodinkách stavaných do extrému prekážalo. Vďaka použitiu tvrdeného plastu T-Rex vážia príjemných 59 gramov, čo je vzhľadom na veľkosť naozaj nízka váha.

4 dôvody, prečo siahnuť po inteligentných hodinkách Amazfit
21.4.2022 - Dominik Hok
4 dôvody, prečo siahnuť po inteligentných hodinkách Amazfit

131,10 € Predaj ukončený

Luneta hodiniek je potom doplnená o už spomínaný metalický náter a nápisy prezrádzajúce funkcie jednotlivých tlačidiel, ktoré sú vedľa dotykového displeja ďalšou možnosťou ovládania. Na nich nájdeme ľahké drážkovanie, aby sa nestalo, že vám prst z tlačidla "skĺzne" ako pri tých hladkých.

138,00 € Predaj ukončený

Remienok je napevno uchytený skrutkami

Čo sa mi ale určite páči, tak sú štyri vystupujúce časti, z ktorých do dvoch sa pomocou skrutiek uchytáva remienok. Obvykle si sťažujem na absenciu rýchloupínacieho systému (napr. Quick-Release), ale pri takomto type hodiniek mi skrutky dávajú absolútny zmysel. Tu sa dočkali ešte čierneho zafarbenia a ľahkého drážkovania, takže hodinkám dodávajú ľahko "priemyslový" vzhľad.

138,00 € Predaj ukončený

Na ruku sa hodinky upínajú silikónovým remienkom (šírka 22 mm), ktorý z vnútornej strany dostal ľahkú štruktúru opäť a znova s drážkami, aby hodinky len tak nespadli zo zápästia. Tento remienok patrí k jedným z najpohodlnejších, čo som kedy mal, pretože je naozaj jemný, ale zároveň dostatočne pevný, aby odolal nejakému tomu hrubšiemu zaobchádzaniu. Zato mám strach o plastovú sponu, ktorá by nejaké silnejšie trnutie nemusela prežiť.

Konštrukcia hodiniek je poctivá a nedochádza k zachytávaniu prachu a iného odpadu

Hodinky som vzal do niekoľkých prostredí. Do blata, do práce, ale tiež som ich chcel podrobiť tzv. (pracovný názov) dielňovému testu. Predpokladám, že po týchto hodinkách budú pokukovať hlavne tí, ktorí ich chcú na hory, ale aj tí, čo sa živia manuálne. A pretože mám vášeň pre výrobu predmetov z dreva, vzal som ich do svojej dielne. Ani po niekoľkých dňoch v dielni som na hodinkách nenašiel škriabanec, zachytený prach či iný odpad. Viacmenej som nemusel hodinky ani umývať, stačilo na nich párkrát fúknuť a boli ako nové.

Okrem drevenej dielne ale hodinky prežijú ešte omnoho viac. Dosvedčuje to aj splnenie vojenského štandardu MIL-STD-810 a vodeodolnosť do 10 ATM.

Tyranosaurus a Gorila – ideálna ochranka

Vrchnú stranu hodiniek pokrýva Gorilla Glass 3 s DLC úpravou, ktorá ľahko chráni sklíčko proti poškriabaniu, ale hlavne zamedzuje nechceným odtlačkom. Aj napriek tomu, že celý deň prechádzate prstom po displeji, tak odtlačkov je naozaj málo a nijak nekazia vzhľad hodiniek.

Čo je určite nespornou výhodou, je luneta, ktorá ľahučko vystupuje nad sklíčko a je teda lepšie chránené pred poškriabaním a nárazmi. Aj tak by som ale doporučil, najmä pokiaľ viete, že budete vystavovať hodinky takému riziku, nalepiť ochranné sklíčko.

Pod sklíčkom je potom ukrytý AMOLED displej s veľkosťou 1,3 palca, s rozlíšením 360 x 360 pixelov, jemnosťou 277 ppi (menšia než pri nových modeloch z radu GTS či GTR), automatickou reguláciou jasu, ale tiež s možnosťou nastavenia Always-On. AMOLED displej často zápasí so slnkom, ale podsvietenie je dostatočne silné a nemal som žiadny problém.

Nielen nabúchané z vonku, ale aj z vnútra

Ďalšia vec, ktorá ma potešila, je určite senzorová výbava. Okrem štandardu ako je akcelerometer, gyroskop, krokomer, teplomer, snímač tepovej frekvencie a GPS, je senzorová výbava obohatená tiež o barometer, výškomer a pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi.

Čo ma trochu mrzí, je frekvencia snímania tepu, ktorá je pri tomto modeli najmenej jednu minútu. Chápem, že sú hodinky takto nastavené kvôli šetreniu batérie, ale pre mňa je ideálnym nastavením snímanie každú sekundu, pretože potom sú všetky analýzy omnoho viac vypovedajúce.

No, keď už je reč o tej baterke, tu prináša Amazfit ďalšiu výnimočnosť. Teda... Aspoň papierovo. Hodinky by v štandardnom režime mali vydržať 9 dní a v úspornejšom režime dokonca 18 dní. Ja síce patrím medzi ľahko náročnejších užívateľov, ale dostal som sa zhruba na 3 dni. S tým, že som si viacmenej každý deň zabehal a GPS patrí medzi najväčších žrútov baterky.

Užívateľské prostredie je lahoda pre oči aj mozog

Čo musím povedať, tak Amazfitu sa pri tomto modeli užívateľské prostredie teda podarilo. Čo by som vyzdvihol najviac, je duálne ovládanie hodiniek. Môžete si zvoliť, či chcete hodinky ovládať tlačidlami alebo dotykovým displejom. Napríklad pri športe alebo v rukaviciach je určite lepšie ovládanie tlačidlami. Počas dňa pri štandardnom používaní potom môže byť pohodlnejší naopak dotykový displej.

Vo vrchnej lište (alebo po stlačení ľavého horného tlačidla) sa skrývajú skratky ako napríklad svietidlo, regulácia jasu, funkcia Nájdi môj telefón ai. a v spodnej lište (alebo po stlačení ľavého spodného tlačidla) sa potom ukrývajú dôležité údaje ako počasie, počet krokov, tepová frekvencia a iné.

Pohybom prsta doprava sa dostanete k oznámeniam z telefónu a pohybom prsta doľava (alebo po stlačení pravého spodného tlačidla) sa dostanete do menu hodiniek. Stlačením pravého vrchného tlačidla dostanete na výber z viac než stovky športových aktivít.

Toto ovládanie vlastne nie je úplne štandardné, pretože väčšina smart zariadení má obrazovky, ktorými prechádzate, ale tu vás každý pohyb či stlačenie tlačidla presunie do konkrétnej funkcie, alebo výberu. Za mňa je taký typ ovládania trochu odvážny, ale myslím si, že je to bomba.

Hodinky nepatria k najinteligentnejším, ale majú solídny základ

T-Rex má piedestál zložený hlavne z prvkov, ako je odolnosť či veľká senzorová výbava. Čo sa týka smart funkcií, budete sa musieť uspokojiť s notifikáciami z telefónu (podporujú češtinu aj emoji, ale zle sa zalamujú), ovládaním hudby z telefónu, počasím, stopkami, budíkom, časovačom a kalendárom.

Z odvetví lifestylových funkcií poteší monitoring spánku (ľahký, hlboký aj REM fáza), stresu, celodenné sledovanie tepovej frekvencie, okysličenia krvi a krokov.

Prostredie aplikácie Zepp.

Za mňa je toto solídny základ a osobne mi pri takých hodinkách nechýba NFC či hudobný prehrávač, pretože by zbytočne oberali baterku o dôležité percentá. Takže je to rozhodne zámer zo strany Amazfitu.

Monitoring športu? Prekvapujúci

Čo ma naozaj prekvapilo, je monitoring športovej aktivity. Okrem toho, že sa dá kombinovať niekoľko satelitných systémov (GPS, Galileo, GLONASS, Beidou), hodinky majú mnoho prídavných funkcií. Ja ako bežec určite oceňujem rôznych asistentov udržovania tempa, kadencie (hodinky vibrujú v pravidelných intervaloch), srdečného tepu, ale aj funkciu Virtual Rabbit, ktorá vám vytvorí virtuálneho protivníka (tempo) proti ktorému súťažíte.

Tiež si môžete nastaviť rôzne upozornenia na bezpečný srdečný tep, upozornenie po každom kilometri a iné.

Čo ma trochu prekvapilo, je celkom zlé vyhodnotenie napr. priemernej kadencie. Reálne mám kadenciu takmer vždy nad 170 a aj samotné T-Rexy mi pri behu ukazovali aktuálnu kadenciu napríklad 175. Keď som ale dobehol, tak vo vyhodnotení priemernej kadencie som mal 159. Snáď je to ale niečo, čo vyrieši aktualizácia.

Tiež sa mi zobrazovali iné údaje v aplikácii Zepp a Strava. A pritom Strava si berie dáta z aplikácie Zepp, tak nerozumiem tomu, že sa napr. kadencia v Strave zobrazovala v poriadku a priemernú tepovku som mal o 3 tepy vyššiu.

Rozdíly v analýze aktivity bývají i u jiných značek, ale u Amazfitu jsou rozdíly dost velké. Obzvlášť kadence běhu. Jedná se o totožný běh zobrazený v aplikaci Zepp (vlevo) a aplikaci Strava (vpravo).Rozdiely v analýze aktivity bývajú aj pri iných značkách, ale pri Amazfite sú rozdiely dosť veľké. Obzvlášť kadencia behu. Jedná sa o totožný beh zobrazený v aplikácii Zepp (vľavo) a aplikácii Strava (vpravo).

Okrem toho sa mi ale s T-Rexami behalo dobre a analýzu majú naozaj slušnú, vrátane odhadu hodnoty VO2 Max či EPOC.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Čo povedať k T-Rex Pro na záver?

Sú to vážne skvelé hodinky. Od vydania Garmin Enduro sa jedná o ďalšiu novinku, ktorá ma v tomto roku veľmi príjemne prekvapila. Keby hodinky nesnímali tep mimo športovú aktivitu iba každú minútu, nad kúpou hodiniek by som reálne uvažoval. Môžem ich vziať do dielne, do práce, na beh a v každom prostredí sa mi hodí trochu iný typ ovládania a trochu iná potreba odolnosti. Za mňa osobne najlepší kúsok od firmy Amazfit.

vysoká odolnosť
duálne ovládanie
výdrž batérie
senzorová výbava
športové funkcie

menšie chyby v analýze aktivity
aplikácia Zepp môže byť pre niekoho neprehľadná

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 902 dňami, reagovať
Hodinky su viacmenej super vsetko ako je uvedene v recenziach aj na viacerych strankach. Mam len jednu pripomienku ; LUDIA KTORY MATE TETOVANIA NEKUPOVAT !!! Absolutne s s tetovanim senzory nevedia vysporiadat cize v mojom pripde su z toho LEN pekne outdorove hodinky a nic viac :(((
gu100pred 7 dňami
ahojte dolezite je ale povedat ze tento problem sa tyka vsetkych hodiniek s HR monitorom...aj topiek ako su Applewatch alebo Garmin a pod...