» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex Ultra recenzia – Keby bol Stallone smartwatch, tak je toto

Tagy: Recenzie | Amazfit | Pánske | Inteligentné | Vojenské

Dominik Hok | 28.3.2023 | 9 MIN | 5x komentár

Ak ultra, tak ultra. V Amazfite si stanovili "jednoduchý" cieľ. Vezmite všetky parametre inteligentných hodiniek a umocnite ich na štvorček. A viete čo? Podarilo sa im to a výsledok pomenovali T-Rex Ultra.

Čo je na týchto hodinkách ultra? Takže:

  • výdrž batérie – až 20 dní v režime inteligentných hodiniek a 80 hodín s aktívnym GPS
  • vodotesnosť – až do 30 metrov skutočnej hĺbky (certifikácia ISO 6425 a EN 13319)
  • materiály – puzdro je vložené medzi dva pevné kusy ocele
  • presnosť – vďaka dvojpásmovému prijímaču GPS
  • funkčná výbava – od oznámení až po topografické mapy

Trochu ťažké a to sa mi páči

Preferovaným materiálom pre inteligentné hodinky je celkom logicky plast. Je lacný, odolný a ľahko sa formuje. Z hľadiska ochrany a odolnosti sa však nedá povedať nič iné ako to, že... Oceľ je oceľ. V prípade modelu T-Rex Ultra Amazfit zvolili sendvičovú metódu, pričom luneta a kľúč sú vyrobené z ocele 316L a puzdro z plastu. Celokovové puzdro sa nachádza len na modeli Amazfit Falcon.

Čo sa týka spracovania, luneta má zaujímavé brúsenie do kruhu. Úplne úprimne mi mierne vadia červené značky na šiestej, deviatej a dvanástej pozícii. Podľa mňa to narúša akúsi eleganciu puzdra a lacnejšiemu zariadeniu by som takéto výrazné značky odpustil, ale pri výrobku za viac ako 400 eur mi to príde vyslovene zbytočné.

Čo však musím vychváliť do nebies, sú nožičky a tlačidlá. Nožičky sú skutočne pohyblivé, takže sa krásne prispôsobia zápästiu. Tlačidlá sú opäť tak perfektne spracované, že nemajú žiadnu zbytočnú vôľu a vôbec sa neviklajú. Zároveň sú vrúbkované, takže sa dajú dobre ovládať mokrými prstami alebo nebodaj v rukaviciach.

Vonkajší vzhľad hodiniek podporuje niekoľko skrutiek, ktoré držia lunetu. Čo sa mi vyslovene páči, je ochrana barometra. Ide o akýsi oceľový "mostík", ktorý vyčnieva z puzdra a dodáva hodinkám šmrnc.

Celková hmotnosť hodiniek (vrátane remienka) je 89 gramov a priemer puzdra je 47 milimetrov.

Odhliadnuc od dizajnu, zaujímavosťou je určite súlad s viacerými vojenskými normami a tiež vodotesnosť do 30 metrov reálnej hĺbky. Možno vás napadne, že iné hodinky majú vodotesnosť 100 metrov, ale to neznamená, že ich môžete ponoriť do hĺbky 100 metrov. Hodinky s takouto vodotesnosťou zvládnu väčšinou len šnorchlovanie. Naopak, hodinky T-Rex Ultra spĺňajú dve certifikácie pre potápanie – ISO 6425 a EN 13319.

Amazfit displeje vždy vedel a ani tu si nepokazil reputáciu

Amazfit skutočne celkom rád používa displej, ktorý má uhlopriečku 1,39", rozlíšenie 454 x 454 pixelov a jemnosť 326 PPI.

Čo o ňom môžem povedať? V priebehu rokov spoločnosť Amazfit mnohokrát dokázala, že je nad displejmi blázon. Uznávam, že za tie roky nedošlo k žiadnym extra inováciám, ale stále sú to tak kvalitné displeje, že im jednoducho nemôžem nič vytknúť.

Z praktického hľadiska je príjemný aj senzor okolitého svetla, ktorý prispôsobuje jas okolitým svetelným podmienkam.

Používateľské rozhranie je postavené doslova na štyroch smeroch. Pohybom nadol sa otvorí ovládacie centrum, pohybom nahor sa otvoria konfigurovateľné widgety (srdcový tep, počasie, tréningová záťaž atď.). Pohybom doľava sa otvorí ponuka, pohybom doprava sa otvoria oznámenia telefónu. Všetky dotykové ovládacie prvky sú plne nahraditeľné tlačidlami. Čo ma však trochu rozčuľuje, je posúvanie sa po widgetoch. Keď chcem prejsť na posledný widget, logicky nescrollujem nadol, ale nahor. To však spôsobuje, že musím rolovať aj cez ovládací panel a cez ikonu nastavení. To vôbec nedáva zmysel.

Senzorovú výbavu vyzdvihuje multifrekvenčné GPS

Čo sa týka senzorovej výbavy, je to taká klasika – akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas a senzor okolitého svetla. Väčšinou však používateľov zaujíma najmä prijímač GPS a snímač srdcového tepu.

Spoločnosť Amazfit pri tomto modeli siahla po multifrekvenčnom GPS s podporou mnohých navigačných systémov – GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou a NAVIC.

Pozrime sa na príklady porovnania s konkurenčným modelom Tactix 7 (nastavený na všetky systémy, nie viacpásmový).

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Modrá – Garmin Tactix 7, fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Kde však T-Rex Ultra celkom letí, sú miesta so zlým prístupom signálu GPS, kde Garmin siahne po navádzaní akcelerometrom, ale Amazfit sa očividne stále snaží prijímať signál GPS. A zjavne sa im to veľmi nedarí ani pod betónovým mostom.

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Modrá – Garmin Tactix 7, fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Čo sa týka tepovej frekvencie, trochu som sa obával, že pri hmotnosti hodiniek to bude prepadák, ale úprimne povedané, nebolo to vôbec zlé. Tu je porovnanie s náramkom.

Modrá – Amazfit T-Rex Ultra, fialová – hrudní pás

Modrá – Amazfit T-Rex Ultra, fialová – hrudný pás

Poctivo som odbehol ešte jeden beh, pri ktorom mi hodinky ukazovali o 30 úderov srdca viac, ako som mal v skutočnosti počas prvých asi 10 minút. Považujem to však za chvíľkové zaváhanie, potom to opravili. :) Pri intervaloch reagovali na zmenu tepovej frekvencie veľmi pomaly, ale... Ktoré inteligentné hodinky to nerobia?

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Čo ma opäť sklamalo, je meranie tepovej frekvencie počas dňa. Opäť máme najnižšiu možnú frekvenciu za 1 minútu a údaje sú mierne skreslené. Moja pokojová srdcová frekvencia počas noci sa pohybuje medzi 39-45. S prístrojom T-Rex Ultra mám mierne nad 50. Nehovorím, že je to nevyhnutne zlé meranie, ako skôr to, že hodinky nie sú schopné sa tak "zotaviť" pri krátkych meraniach každú minútu.

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Čo sa týka barometra a akcelerometra, nezaznamenal som žiadne výrazné úniky. Je skvelé, že barometrický výškomer môžete nastaviť tak, aby sa automaticky kalibroval pri začatí aktivity.

T-Rex Ultra si k úspore batérie vyberajú to, s koľkými navigačnými systémami budú komunikovať

V režime inteligentných hodiniek vydrží T-Rex Ultra až 20 dní, pri intenzívnom používaní sa táto hodnota zníži na 9 dní. V štandardnom režime GPS zvládnu až 28 hodín a v úspornom režime 58 hodín. Relatívnou novinkou je režim výdrže GPS, v ktorom hodinky samy upravujú nastavenia príjmu podľa sily signálu. V tomto režime dokážu hodinky pracovať až 80 hodín.

Ak by som to mal komentovať (čo aj urobím), vadí mi, že čísla nie sú veľmi smerodajné. Ak chcem vysokú presnosť, dostanem sa len na 28 hodín. Ak mi na presnosti nijako zvlášť nezáleží, dostanem 58 hodín. Ale čo ak áno a 28 hodín mi nestačí? Rozsah 28-80 hodín je veľa, najmä keď všetko závisí od prístupu k signálu GPS, ktorý nemôžem vopred určiť.

Napadlo mi, že to vyriešim pomocou vlastných nastavení príjmu GPS, ktoré ponúka zariadenie Amazfit. To mi však umožňuje uprednostniť iba presnosť/rýchlosť a nastavenie pásma (jedno alebo dve). Neumožní mi nastaviť navigačné systémy, takže musím prijímať signál zo všetkých. Škoda, že nemôžem napríklad nastaviť jedno pásmo, GPS + Galileo a preferenciu presnosti. Takto by som mohol získať slušné údaje o výdrži batérie a presnosti. Áno, je dosť možné, že to vyrieši režim výdrže GPS, ale tam neviem dopredu.

Pri režime smartwatch je trochu škoda, že konkurencia prekonáva Amazfit aj s meraním tepu každú sekundu. Ale aj tak je to určite posun!

Čo sa týka lifestylových funkcií, T-Rex Ultra zvláda také klasiky, ako je počítanie krokov, spálených kalórií alebo meranie stresu a okysličenia krvi. Ako som už písal vyššie, pri meraní tepovej frekvencie ma frustruje meranie tepovej frekvencie s najnižšou frekvenciou každú minútu.

To, čo Amazfit robí už roky, je monitorovanie spánku. Dokáže vypočítať, koľko času ste strávili v jednotlivých fázach spánku, a ohodnotiť daný spánok na stupnici od 0 do 100. Čo sa mi páči, je, že Amazfit je azda jediný, ktorý porovnáva váš spánok s podobnými používateľmi. Niekto nemusí nutne vedieť, koľko času by ste mali stráviť v hlbokom spánku, ale keď hodinky napíšu "V hlbokom spánku ste strávili viac času ako 7 % podobných používateľov", môže to byť signál, že niečo nie je v poriadku a mali by ste na tom zapracovať.

Chválim aj meranie jedným kliknutím, ktoré za 45 sekúnd zmeria vašu srdcovú frekvenciu, stres, frekvenciu dýchania a okysličenie krvi. Mrzí ma, že T-Rex Ultra nedokáže merať teraz veľmi populárnu variabilitu srdcovej frekvencie (VST). Tieto hodinky sa profilujú ako outdoorové hodinky, ktoré s vami absolvujú množstvo tréningov, takže by bolo dobré poznať reakciu vášho tela na tréning, či už prostredníctvom VST alebo relevantnej pokojovej srdcovej frekvencie. O to zvláštnejšie je, že to zvládol lacnejší Amazfit Balance.

Sú T-Rex Ultra pre skutočných športovcov?

Odhliadnuc od argumentu, že skutoční športovci často vlastne nepotrebujú množstvo funkcií, áno, T-Rex Ultra je slušný adept na zápästie vrcholového športovca. Sú odolné, majú dlhú výdrž batérie a teraz do svojej sady funkcií pridali mapovanie s navigáciou. To sa môže hodiť pri tréningu aj pretekoch. Do hodiniek môžete nahrať prednastavené GPX a pravidelne vás upozornia na zmeny smeru.

Mapový podklad nie je obzvlášť podrobný, ale na navigáciu v teréne postačuje. Počas pretekov môže slúžiť ako istota, že sa nestratíte.

Ak by som mal venovať niekoľko slov každej z tréningových funkcií, ktoré nájdete v zariadení T-Rex Ultra, pravdepodobne by som začal funkciou Zepp Trainer.

Priamo v aplikácii máte možnosť vybrať si, či chcete zlepšiť svoju kondíciu alebo zvýšiť bežecký výkon. Prejdete sériou otázok, vďaka ktorým vás Zepp trochu viac spozná, a potom zostaví tréningový plán. To, s čím bojujem ja, je práve tréning bežeckej výkonnosti. Vždy sa to zaseklo a nepustilo ma to ďalej. Plán som musel zostaviť dvakrát, pretože prvýkrát sa ma spýtal, na ktorý deň chcem intenzívnejší tréning, ale keď som si vybral stredu (a robil som ho v piatok), zohľadnil, že chcem začať celkový tréning v stredu. To nie je úplne intuitívne.

Niekomu môže trochu vadiť, že podrobnejšie informácie o tréningu získate až po zaplatení mesačného predplatného (niečo vyše 2 eur mesačne). To isté platí aj pre akékoľvek otázky týkajúce sa vášho tréningu smerované na trénera AI.

Rozhodne je však posunom, že Amazfit na týchto adaptačných plánoch pracuje a každý deň vás vedie správnym smerom. Alebo vám povie, kedy si máte oddýchnuť, keď možno zle spíte alebo máte veľmi vysokú úroveň stresu.

Skvelou funkciou tréningu je výpočet záťaže. Na základe vašich tréningov v rôznych zónach srdcovej frekvencie sa zvyšuje váš kyslíkový deficit, ktorý je vyjadrený práve tréningovou záťažou. Podľa toho môžete určiť, či trénujete veľa alebo možno trénujete zbytočne či nedostatočne intenzívne.

Základ tam je, ale najmúdrejší nie sú, mladý pane

Páči sa mi, kam smeruje Amazfit. Veľa čínskych výrobcov má tendenciu vyrábať hodinky v štýle "urobíme nový model a nacpeme tam všetko, čo funguje". Amazfit sa od toho odkláňa a do svojich zariadení dáva len to, čo má skutočne zmysel. Žiadne telefónne hovory, žiadne platby NFC. Na čo? Toto je outdoorová špina. Upozornenia, nájdi môj telefón, počasie, kalendár, pac a kiss. Nádhera!

Aby som nekončil tak škaredo, musím Amazfit pochváliť aj za Zepp Store. Začínali na časovači zubnej kefky a teste farbosleposť a teraz sa dopracovali k stovkám aplikácií, z ktorých niektoré sú naozaj šikovné a môžu z vašich hodiniek urobiť o niečo lepšie zariadenie.

Zhrnutie

Aké modely sú alternatívou? Jednoznačne Garmin Instinct 2 a Instinct 2X. Prinášajú navyše platbu cez NFC a pre mňa o niečo povedenejšie športové funkcie. A hlavne nočné meranie variability srdcového tepu!

Aby som bol úprimný, mal som aj prvú generáciu T-Rex PRO a bol som s nimi maximálne spokojný. Považujem ich za také "české" hodinky. Outdoorové, lacné, plné funkcií. T-Rex Ultra sú cenovo podstatne vyššie, ale sú to ešte mužnejšie hodinky ako všetky ostatné T-Rexy. A tiež si stojím za tým, že sú to najlepšie športové hodinky od Amazfitu – výdrž batérie ako krava, len tak ich nezničíte a nie sú také drahé ako Sokoli. Perfektné!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 363 dňami, reagovať
Amazfit si ide celkom slušné bomby. Ale... Nikde som nenašiel, že kedy a či vôbec budú u nás dostupné. Lebo keď vyšla verzia Falcon, ktorá sa myslím u nás tiež momentálne nepredáva, tak som celkom skeptický...:-/
Peterpred 359 dňami, reagovať
Taktiež ma zaujíma či budú v predaji aj na Slovensku.
Lukášpred 293 dňami, reagovať
Vyzerajú fakt úžasne, rozhodujem sa pre ich kúpu. čakám na viac recenzií od majiteľov týchto hodiniek. Alebo pôjdem do T-rex 2
Peter Vachpred 293 dňami
Kukni Alzu, už ich majú skladom, ale tá cena...
Lukášpred 292 dňami, reagovať
Hej videl som, že sú na alze. Cena je aká je, neviem či počkať na nejaký pokles, ale chcel by som tento mesiac poriešiť nejaké hodinky. Pozeral som aj Falcon ale cena ešte vyššia.