» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

Tagy: Recenzie | Amazfit | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 1.7.2022 | 9 MIN | 5x komentár

Prezradím vám tajomstvo. Amazfit T-Rex 2 je taká moja tajná láska. Keby som nepracoval tam, kde pracujem a nemal prístup k neobmedzenému množstvu hodiniek, pravdepodobne by som si kúpil hodinky z radu T-Rex. Mám totiž rád lacné a spoľahlivé prístroje, ktoré rúcajú hranice slovného spojenia pomer cena / výkon. A to je presne druhá generácia T-Rexu. Opäť a znova.

V čom T-Rex 2 vyniká?

Výdrž batérie. Pri nenáročnom používaní sa dostanete až na 24 dní. Štandardne sa ale budete pohybovať okolo 10 dní.

Presnosť snímačov. Naozaj som veľmi príjemne prekvapený z GPS prijímača a snímača tepovej frekvencie. Oba senzory fungujú skvele.

Displej. Ten Amazfit proste vie. Ale stále ma to príjemne prekvapuje.

Tréningové funkcie. T-Rex je ladený pre športovcov a podtrhuje to aj ich funkčná tréningová výbava.

Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho

Čo ma sklamalo?

Zapustenie displeja. Predchádzajúca generácia mala displej naozaj veľmi zapustený. U nového modelu je tomu tak len trochu a mám strach, že sa tam čoskoro objavia škriabance.

Meranie tepovky každú minútu. Počas aktivity T-Rexy merajú každú sekundu, ale počas dňa bohužiaľ len každú minútu.

Nekompatibilita s externými snímačmi. Športovci chcú snímače! Ja proste chcem behať s hrudným pásom.

Navigácia. Vraveli, že tam bude a nie je! Ale vraj sa tam dostane pomocou aktualizácie.

210,00 € (doručíme do 9.4.)

T-Rex konečne nevyzerá ako z krabice od Nesquiku

Prvá generácia bola skvelá, ale z dizajnového hľadiska... No, Osmany Laffita by si ich na ruku nedal.

No, pravdepodobne by si na ruku nedal ani druhú generáciu, ale keby si mal vybrať, určite by siahol po tej druhej.

T-Rex 2 omnoho lepšie imituje kov (puzdro je z plastovej zliatiny) a laik by možno ani nepoznal, že sa jedná o plast. Pridáva tomu aj ľahký metalický náter. Jedinou kovovou časťou sú tlačidlá, ktoré sa dočkali aj celkom vydareného brúsenia, ktoré zamedzuje skĺzavaniu prstov.

Je trochu škoda, že kovu sa nedočkala aj spona, ktorá je podľa mňa snáď najnáchylnejšia na prasknutie.

Na pravú stranu puzdra sa dostala taká ochranná hradbička na barometer. Má jednu praktickú funkciu – trochu obmedzuje bordel, ktorý môže zapchať otvory barometra. Ale myslím, že hlavná funkcia je estetická. :)

I ochrana barometru může vypadat stylově.Aj ochrana barometra môže vyzerať štýlovo.

Na spodnú časť sa dostal celkom pekný názov T-Rex. Hoci som skôr fanúšik minimalizmu, názov ma nijak neruší.

Remienok je pripevnený napevno, ale u outdoorových hodiniek mi to dáva zmysel. Akýkoľvek systém rýchlopántov zatiaľ nie je tak odolný ako starý dobrý šrób (hoci Quick Fit je na dobrej ceste).

Remienok má skutočne požehnane dierok, takže hodinky môže nosiť ako medveď, tak jorkšír.

Zaujímavé sa mi zdajú aj prieduchy, ktoré sú na remienku najbližšie k puzdru. Podľa mňa majú opäť dve vlastnosti – remienok sa vďaka nim dá lepšie ohýbať a zároveň sa ruka lepšie odvetráva.

Čo sa týka farebných kombinácií, nájdeme štyri – Ember Black, Astro Black/Gold, Wild Green a Desert Khaki.

T-Rexy mi na ruku sadli dokonale. A nielen mne, takmer každému. Stavané sú proste dobre. Rozmery sú 47,1 x 47,1 x 13,65 mm a váha 66,5 gramov.

Často ale niekto siahne po T-Rexoch kvôli ich odolnosti, spĺňajú hneď niekoľko vojenských štandardov. Čo to v praxi znamená? Že ich len tak nerozflákate.

Displej je čarovný (ako vždy u Amazfitu)

U Amazfitu sme zvyknutí na jednu vec – vždy majú krásny displej. Ani T-Rex 2 nie je výnimkou.

Rozlíšenie narástlo na nádherných 454 x 454 pixelov. Predošlá generácia mala "iba" 360 x 360 px. Možno by som úvodzovky ani nemusel dávať, pretože oproti súčasnému displeju vyzerá ten predchádzajúci ako veľmi zlý vtip. Hoci oproti konkurencii aj ten predchádzajúci stále často boduje.

Veľkosť displeja je 1,39 palca a jemnosť vychádza na 326 ppi. Technológia je samozrejme AMOLED. V Amazfite odviedli naozaj výbornú prácu. Ani na slnku nie je problém. Podsvietenie 1000 nitov sa v súboji so slnkom len tak nedá.

Pravdu povediac si teraz nie som istý, či předchádzajúca generácia mala funkciu Always-On, ale v novej generácii si permanentne rozsvietený displej môžete užívať. Ale bacha, žerie to baterku.

Čo sa týka gest, musím uznať, že niektoré značky to dokážu trochu lepšie. U T-Rexu som niekedy musel chvíľku čakať, než si uvedomili, že sa skutočne na displej chcem pozrieť.

Trochu ma mrzí, že Gorilla Glass sklíčko je teraz trochu menej zapustené. Sú tam skutočne len 2 milimetre a mám strach, že to nie je dostatočné. Prvá generácia to mala poistené lepšie.

Senzorová výbava je rovnaká, ale zdá sa mi trochu lepšia

Tak čo tam máme? Akcelerometer, gyroskop, kompas, barometer, senzor okolitého svetla, pulzný oxymeter a dva najdôležitejšie – GPS a snímač tepovej frekvencie (BioTracker 3.0).

Asi najväčší posun u GPS je to, že pracuje na dvoch frekvenciách (zvyšuje to presnosť) a s piatimi navigačnými systémami naraz (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou a QZSS).

A keď to porovnám s Tactixom 7 s multifrekvenčným príjmom GPS?

Ani vám nemusím písať, ktorá farba je ktoré zariadenie, pretože merajú úplne rovnako. :)

A viete čo? Keď som zapol aktivitu, T-Rex Pro 2 vždy GPS načítal rýchlejšie než Tactix 7. A to je Tactix snáď päťkrát drahší.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Tepovka? Nevidím žiadny problém. Predchádzajúca generácia sem tam uskakovala, ale druhá generácia funguje výborne.

Bohužiaľ nemám porovnanie s pásom, ale iba porovnanie s optikou na Tactixe 7 u ktorej viem, že meria veľmi dobre.

Fialová je Tactix 7 a modrá T-Rex 2.

Posun v GPS a tepovke je obrovský. Nestíham žasnúť, kam sa Amazfit posunul a dokáže konkurovať zabehnutým športtesterovským značkám ako je napríklad Coros, Polar či Garmin, ktoré majú veľmi dobré snímanie GPS.

Batéria? Tabuľkovo aj prakticky paráda

Prejsť si baterku je najlepšie cez tabuľku.


Kapacita batérie
500 mAh
Doba dobíjania
Zhruba 2 hodiny
Typická výdrž batérie
Až 24 dní
Úsporný režim
Až 45 dní
Náročné používanie
Až 10 dní
V nízkej teplote (-10°C až -30°C) Až 9 dní
GPS (režim najvyššej presnosti)
Až 26 hodín
GPS (vyvážený režim) Až 50 hodín
GPS (úsporný režim) Až 58 hodín
GPS (-10°C až -30°C) Až 10 hodín

Ja som cez víkend behal cca 3,5 hodiny a batéria mi klesla cca o 20 %.

Používateľské prostredie sa vôbec nezmenilo

Máme 4 tlačidlá. Na ľavej strane je "hore" a "dole", na ľavej potom vrchné tlačidlo funguje ako "OK" a otvára výber športových aktivít. Spodné funguje ako späť a na základnej obrazovke otvára menu.

Čo je super, tak ovládanie hodiniek je takmer kompletne duálne. Môžete si vybrať, či chcete používať tlačidlá alebo dotykový displej. Ja osobne pri bežnom používaní používam dotykáč, pri športe tlačidlá.

Každá strana sa dá ovládať aj dotykovo. Ťah dole otvára ovládacie menu (to robí aj tlačidlo hore), ťah hore otvára dôležité widgety (to robí aj tlačidlo dole). Ťah doprava otvára oznámenia, ťah doľava hlavné menu.

Dlhým podržaním prsta na displeji môžete zmeniť vzhľad displeja.

Celkom sa mi páči, že Amazfit myslel aj na to, že v rámci športovej aktivity defaultne zakázal dotyk. Pokiaľ teda chcete úplne vypnúť športovú aktivitu, musíte to urobiť tlačidlom.

Celkovo sa mi premyslenosť duálneho ovládania u T-Rexu páči a možno som úplne najradšej, že to nechali presne tak, ako u prvej generácie.

Kroky, kalórie, počasie, PAI... Všetko.

V T-Rexe by som asi najviac vyzdvihol počasie. Krivka vývoja teploty, denná predpoveď, päťdenná predpoveď, index športovania / rybolovu / umývania áut a stav UV. Hlavne je to všetko jednoducho a prehľadne zobrazené.

Hodinky detekujú aj čas na nohách, v sede, aktívne spálené kalórie, pasívne spálené kalórie a prejdenú vzdialenosť. Okrem toho celý deň merajú tepovú frekvenciu (bohužiaľ len každú minútu) a okysličenie krvi.

K tej tepovej frekvencii. Meranie každú minútu proste počas dňa robí sem tam neplechu. Hodinky potom ukazujú akési skoky v tepovke. Napríklad sedím, píšem článok a naraz tepovka 127. Nevravím, že to nie je možné, ale tak trochu sa poznám a viem, že také tepy v sede proste nemám.

Celkem budou k dispozici 4 varianty včetně vojensky zelené, celočerné nebo černo-zlaté.Celkom budú k dispozícii 4 varianty vrátane celočierneho, vojensky zeleného, béžového a čierno-zlatého.

Zepp Coach? Virtuálny tréner? U Amazfitu?

Áno, to sme doteraz u Amazfitu nevideli – virtuálneho trénera, ktorý si vraví Zepp Coach. Na také vychytávky sme boli zvyknutí napríklad u Garminu, ale je veľmi príjemné, že aj ostatné značky (možno aj z nižšej cenovej kategórie) to začínajú zapracovávať.

Tréningové dáta zostali rovnaké ako v predchádzajúcej generácii

O tréningu sa toho dozvieme úplne rovnako ako v prvej generácii.

T-Rex 2 odčíta vašu týždennú tréningovú záťaž na základe toho, v akých tepových zónach sa pohybujete. To sa číselne vyjadruje v určitých jednotkách (často je to nazývané EPOC) a vy podľa toho môžete určiť podtrénovanie, ideálnu záťaž alebo aj pretrénovanie.

Podľa tréningovej záťaže sa odčíta doba regenerácie. Tá vyjadruje dobu, kedy budete v 100% stave pre ďalší pretek či tréning.

Takým športovým štandardom je odhad hodnoty VO2 Max, čo je maximálne využitie kyslíka pri športovej aktivite (vyjadruje sa v mililitroch na kilogram váhy). Výška tejto hodnoty je často ukazovateľom vytrénovanosti či kondície.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Tieto funkcie sa hodia, ale trochu ma zamrzelo, že sa neobjavila žiadna nová.

Z T-Rexu sú teraz triatlonové hodinky

Príjemnou novinkou je ale možnosť nastavenia multišportovej aktivity. Môžete si nastaviť ľubovoľnú kombináciu športov a prepínať sa medzi nimi. Je teda možné vytvoriť variácie na triatlon, swimrun a ďalšie multišportové aktivity.

T-Rex sa týmto krokom zasa dostáva kúsok bližšie k pomenovaniu športtester.

Keď už sme u tých športových aktivít, nájdete tam asi úplne všetko. Veslovací trenažér, plávanie, jóga, snowboard, box, balet a dokonca... To som ešte nevidel. Bridž, šachy, dámu, go a monitoring stolových hier.

Tak je tam tá navigácia alebo nie?

Pri vydaní T-Rexu asi najviac ľudí zaujalo, že by mali mať navigáciu po krivke. Dokonca sám Amazfit má navigáciu po krivke snáď na všetkých propagačných materiáloch a krabičke. Keď sa ale k prvým testerom hodinky dostali... Ups. Navigácia nikde.

Navigace by se do hodinek měla dostat aktualizací.Navigácia by sa do hodiniek mala dostať aktualizáciou.

Veľa recenzentov hádzala na Amazfit špinu, že tam navigácia nie je, ale ja som našiel priamo na stránkach Amazfitu, že by sa to do hodiniek malo dostať cez aktualizáciu. Potom bude priamo v aplikácii Zepp možné vytvoriť trasu a odoslať ju do hodiniek.

Zasa o krok bližšie k športtesteru!

Ovládajte s T-Rex 2 svoju GoPro kameru

Amazfit má uzavretý systém a neumožňuje vývojárom tretích strán vytvárať aplikácie pre svoje hodinky, ale snažia sa sami vytvoriť akúsi formu marketu. Celkom ma prekvapilo, že som tam teraz našiel aplikáciu na ovládanie GoPro kamery. Myslím, že fanúšikovia GoPro to rozhodne ocenia.

Okrem tejto aplikácie si môžete doinštalovať aplikáciu na ovládanie smart domácnosti, kontrolu farbosleposti, kontrolu pitného režimu, časovač umývania zubov ai.

T-Rex proste nie je žiadny mudrc

Možnosť doinštalovania aplikácií je síce príjemný bonus, ale z hľadiska smart funkcií sa T-Rex moc neposunul. Štandardom je budík, odpočítavacie stopky, funkcia "Nájdi môj telefón", upozornenia z telefónu... A to je asi všetko. Áno, ešte diaľková spúšť a ovládanie hudby z telefónu.

Bohužiaľ sme sa nedočkali hudobného prehrávača, ktorý by mi celkom dával aj zmysel. Telefonovanie sa do T-Rexov úplne nehodí, ale možno možnosť rýchlych odpovedí by sa hodila. A hodila by sa tak veľmi, že to tam skutočne dali. Bohužiaľ sa ale z tejto vychytávky tešia len používatelia Androidu a ja môžem iba tak šúchať nohami (mám Apple). Ale super posun!

Zhrnutie

T-Rex 2 rozhodne nie je pre úplne bežného používateľa. Po týchto hodinkách siahnu skôr bežci, horalovia, plavci a ďalší športovci, ktorí ocenia odolnosť, výdrž batérie, presnú GPS a tepák.

Celkovo mám rad T-Rex veľmi rád a posun príjmu signálu GPS je obrovský. Z dizajnového hľadiska je to rozhodne tiež krok k lepšiemu. Zo smart funkcií bola doplnená iba navigácia po krivke, ale zasa je to veľký posun pre milovníkov športu a objavovania.

Ako alternatíva sa ponúka Garmin Instinct 2, ktorý má naviac aj NFC platenie a trochu viac tréningových funkcií. Naviac sa ponúka aj v solárnej verzii. Okrem toho sa núka napríklad aj Honor GS Pro, ktorý má naviac telefonovanie.

Honor Watch GS Pro recenzia – Inteligencia, odolnosť a sila v jednom
13.8.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Watch GS Pro recenzia – Inteligencia, odolnosť a sila v jednom

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

A čo si myslíte o T-Rex 2 vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 204 dňami, reagovať
Dobrý deň, dajú sa niekde nastaviť ktoré osobné rekordy /moje záznamy v aplikácii) majú hodiny sledovať, lebo mne zobrazujú len beh v prírode, bicyklovanie, lezenie a nikde som nenašiel kde by sa toto sledovanie dalo zmeniť. Vedel by mi niekto poradiť?
Dominik Hokpred 204 dňami
Dobrý den, můžete to prosím trochu specifikovat? Popravdě jsem to moc nepochopil. :/
Peterpred 204 dňami, reagovať
Na hodinkách v prehľade už uskutočnených aktivít pri posunutí do boku v pravo sa zobrazí obrazovka Osobný rekord a tam mám položky len beh v prírode, bicyklovanie a lezenie, neviem kde sa to dá zmeniť aby som si tam dal trebarz turistiku. V aplikácii Zepp v založke aktivity, je ikona moje záznamy po jej otvorení sa objaví karta Osobné rekordy a tam mám opäť len beh v prírode, bicyklovanie, lezenie, dokonca plávanie v bazéne a skákanie cez švihadlo a tiež to neviem ako sa to dá zmeniť.
Dominik Hokpred 204 dňami
Asi vás zklamu, ale tyto osobní rekordy jsou většinou předdefinované a nedají se nastavit pro jiné aplikace, pokud vývojář aplikaci neaktualizuje.
Vladopred 163 dňami, reagovať
Mám T-Rex 2 zatiaľ 5 mesiacov. Čo sa týka GPS, absolútne presné. HR senzor je.. dobrý. Zo začiatku tréningu sa niekedy nechytí ale potom už ide presne. Celkovo mi príde, že ukazuje presne avšak pri intervaloch je troška viac oneskorený ako na FR 255, ktoré som tiež mal. Najväčším prekvapením sú updaty, ktorých prišlo už niekoľko a pridali navigáciu po krivke, a údajne aj vylepšovali presnosť HR senzora. S Always on displejom počas dňa a HR po minúte + záznam spánku,stresu + tréning 2h + notifikácie sa dostávam na cca 4-5 dní výdrže = za mňa paráda pri takom využití.

Hodinky zmienené v článku

210 € (doručíme do 9.4.)
222 € nedostupné