» Blog » Apple

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Tagy: Recenzie | Apple | Inteligentné

Dominik Hok | 30.11.2021 | 9 MIN

Nejaký čas som testoval Apple Watch 7 a teraz som sa konečne rozhodol hodiť moje poznatky do článku. Vo smartwatchovských vodách sa šušká, že Apple Watch 7 vlastne nevyvolal až takú revolúciu. A je to pravda. Avšak, všetci zabúdajú, že Apple si urobil taký náskok, že mu pár centimetrové krôčiky stačia na to, aby stále bol na míle pred konkurenciou.

V čom Apple Watch 7 vyniká?

Ako už samotný titulok napovedá, hlavne vo veľkosti displeja a rýchlosti nabíjania. Displej narástol o 20 % a rámček okolo displeja sa tiež zmenšil. Nabíjanie sa zrýchlilo o 33 % a ste teraz schopní sa dostať z nuly na osemdesiat percent za púhych 45 minút. Monitoring 8hodinového spánku? Vystačíte si s 8 minútami dobíjania.

Mrknite sa na našu videorecenziu:

V čom Apple Watch 7 sklamal?

Zápory sa u Apple Watches hľadajú ťažko, ale niekto by mohol považovať za chybu malý posun v rámci senzorov. Konkurenčný Samsung Galaxy Watch 4 ponúkol meranie krvného tlaku a odhad tuku, svalov a vody v tele. Oproti tomu Apple Watch 7 nie je bohatší o žiadny senzor. Ako už som písal vyššie, Apple je na míle ďaleko. Ale niektorí konkurenti majú tendenciu robiť míľové kroky.

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Nemenný dizajn je istým krokom

Už pred vydaním kolovali po internete fotky, kde Apple Watch 7 mal rovné okraje puzdra a nie zaoblené ako bývalo zvykom. Všetci si vraveli "Fíha, to bude zmena", ale po vydaní sa ukázalo, že Apple Watch 7 vlastne vyzerá úplne rovnako ako minulá generácia. Jediné, čo sa zmenilo, sú rozmery puzdra, ktoré teraz sú 41 mm a 45 mm.

Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia
15.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia

Tento design by rozhodně byl svěžím větrem do řad Applu, že?Tento dizajn by rozhodne bol sviežim vetrom do radov Applu, že?

Váha sa ustálila okolo päťdesiatky gramov ako tomu bolo pri minulej generácii. Vzhľadom k svojej veľkosti sa niekomu Apple Watche môžu zdať ťažké (napríkald mojej frajerke), ale ja som s tým nemal problém. Remienky používajú stále rovnaký spôsob uchytenia, a dokonca na novú generáciu napasujete remienky zo starších modelov.

Čo sa týka pohodlnosti, Applu niet čo vyčítať. Zväčšenie puzdra vôbec nič nezmenilo a remienky od Applu mi prišli vždy fajn. Jediný problém je, že majú na môj vkus málo dierok, takže sem tam nemôžete nájsť úplne vhodné utiahnutie.

Materiálovo máme dve verzie – lacnejšiu z hliníka a drahšiu z nerezovej ocele či titánu. Medzi najobľúbenejšie ale pravdepodobne patria verzie z hliníka, ktoré sú o niečo ľahšie a ako už bolo povedané, lacnejšie.

Všechny varianty z hliníku.Všetky varianty z hliníka.

Spodná časť hodiniek je kombinovaná z keramiky a skla. Vďaka tomu sú časti, ktoré prichádzajú do styku s pokožkou, antialergénne.

Prednú časť pokrýva o 50 % hrubšie sklo, ktoré nie je nijak odolnejšie proti poškriabaniu, ale je odolnejšie proti prasknutiu. Obrovský rozdiel medzi generáciami vidím v rámčeku okolo displeja. Ten sa zmenšil o celých 40 % a má len 1,7 milimetra. A je to naozaj poznať.

Displej je väčší a všetko teraz má viac priestoru

Displej je prvý z veľkých zmien na AW 7. Medzigeneračne vyrástol o 20 % na uhlopriečku 1,9 palca s rozlíšením 396x484 pixelov. Jedná sa o štandardnú Retinu s jemnosťou 326 ppi a podsvietením 1000 nitov. Na priamom slnku nie je žiadny problém.

Čísla sú pre vás úplne zbytočné, dôležitejšie je, čo to znamená v praxi. Siedma generácia zobrazí dvakrát viac textu, všetky tlačidlá sú väčšie, všetko je proste prehľadnejšie. Väčší displej naviac umožnil vznik QWERTY klávesnice, ktorá je u AW úplnou novinkou. Síce vie iba anglicky, takže Slováci musia skutočne klikať každé písmo (predikcia nepomôže), ale je to krok dopredu.

Rovnako je na tom aj funkcia QuickPath, čo by malo byť písanie slov pomocou prechádzania prstu po klávesnici. Ale opäť je to len pre anglánov. Ja osobne stále preferujem diktovanie hlasom, pretože to oproti konkurencii funguje skvele.

Displej trochu popohnal aj dizajn hodiniek, pretože zasahuje do miest zaoblenia displeja a keď zvolíte vhodný číselník, vyzerá to moc dobre.

Always-On má teraz poriadne grády

Always-On mód mal vždy dve úskalia – žral baterku a bol tak tmavý, že ste aj tak prd videli. Displej AW 7 využíva technológiu LPTO, ktorá zníži obnovovaciu frekvenciu displeja (zo 60 Hz kľudne až na 1 Hz) a Always-On potom nie je taký žrút baterky, pretože zobrazuje váš číselník s obnovovacou frekvenciou 1 Hz. Naviac je teraz až o 70 % jasnejší a skutočne to ide poznať. Keď vyleziete von, tak aj v Always-On móde krásne vidíte na displej. Toto naozaj nemá konkurenciu.

Senzorová výbava ako za starých časov

Vo vnútri hodiniek nájdeme štandardnú senzorovú výbavu – akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter a aj trochu nadštandardné EKG. To dokáže rozpoznať, či náhodou nemáme srdečnú arytmiu. K určovaniu polohy slúži GPS prijímač, ktorý podporuje aj systémy GLONASS, Galileo, QZSS a BeiDou.

Trochu ma mrzí, že snímač tepovky mimo športovú aktivitu stále sníma len každých 10 minút. Pripadá mi, že počas dňa potom nemáte moc relevantné dáta ako pri smart hodinkách, ktoré snímajú každú sekundu. A to je škoda, pretože tepovka od Applu je zrovna dosť presná. Ale čo by to urobilo s baterkou, to si nechcem ani vo sne predstavovať. Počas športovej aktivity sa frekvencia samozrejme zdvíha na každú sekundu.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Výdrž batérie... Tiež ako za starých časov, ale!

Batéria udrží hodinky v chode zhruba 1,5 dňa. Na základe vašej vyťaženosti sa môžete dostať na kratšiu alebo dlhšiu dobu. Ja som sa s aktívnym režimom Always-On dostal ľahučko cez jeden deň.

Avšak, Apple si je veľmi dobre vedomý toho, že výdrž je krátka, ale rozhodne nechce pridať výdrž na úkor plynulosti chodu. Čo to znamená? Urýchlime nabíjanie!

Nabíjanie je teraz o tretinu rýchlejšie než pri minulej generácii a 80 % sa vám na displeji zobrazí za 45 minút a 8 minút nabíjania vám vystačí na monitoring 8hodinového spánku. Také nabíjanie umožňuje rýchlejší nabíjací puk. Našťastie je v balení, takže ho nemusíte dokupovať, ale u Applu by som sa ničomu nedivil. Pre rýchle nabíjanie je dobré použiť adaptér priamo od Applu, ktorý má výkon aspoň 18 W. Pokiaľ používate adaptér inej značky, tak by mal mať výkon aspoň 15 W.

Čo ma ale trochu rozčúlilo, je koncovka dobíjacieho puku. Nie je tam totiž klasické USB, ale USB-C! Takže potrebujete adaptér s týmto zapojením, čo my, vlastníci archaického modelu iPhone 7, nemáme.

V používateľskom prostredí sa neudiala žiadna zmena

Na AW 7 si môžete nastaviť niekoľko číselníkov, ktoré sú takým stredobodom hodiniek. Odjakživa ma u Applu rozčulovalo, prečo si nemôžem dať doprava či doľava od číselníka nejaké widgety a bohužiaľ ani sedmička mi túto inováciu nepriniesla. A myslím, že žiadna generácia už mi to neprinesie. U Applu sa totiž všetko deje cez ich menu, kde nájdete všetko potrebné a môžete si upraviť pozíciu akejkoľvej aplikácie.

Potiahnutím prsta hore si zobrazíte ovládacie centrum a potiahnutím prsta dole notifikácie z telefónu. Vrchné tlačidlo (korunka) otvára menu a spodné zasa všetky otvorené aplikácie.

Čo všetko Apple Watch 7 sleduje počas dňa a noci?

Takým štandardom sú tri krúžky, ktoré značia pohyb (kroky), státie a cvičenie. Medzi Apple používateľmi je sledovanie krúžkov veľmi obľúbené a Apple to dokonca povýšil na ďalšiu úroveň tým, že si môžete svoje profily nazdieľať s kamarátmi a priamo v hodinkách uvidíte, ako si kto vedie. Trocha zdravej súťaživosti nie je na škodu, nie?

Na podobnom princípe funguje aj zbieranie odznačikov za riadne plnenie pohybových aktivít.

Inak počas dňa meria AW 7 vašu tepovku a tiež si manuálne môžete zmerať okysličenie krvi alebo urobiť snímok EKG, ktorý vám prezradí srdečnú arytmiu.

Je trochu škoda, že v základe napríklad nemáme monitoring stresu (HRV) alebo nejaký poriadny monitoring spánku. AW 7 totiž dokáže rozpoznať iba ľahký a hlboký spánok. O REM fáze sa nič nedozviete, pokiaľ si neporiadite aplikáciu tretej strany (ktorá je často platená). Čo mi nepripadá ako úplne elegantné riešenie.

Na šport stačia, ale nič pre zapálených športovcov

Apple Watch 7 je pre šport vlastne dostačujúci, pokiaľ ste skôr hobby športovec. Pre vrcholových športovcov Apple Watch nedáva úplne zmysel. Či už funkčne, tak hlavne výdržou batérie. V ten moment, kedy budete mať aktivitu dlhšiu než 6 hodín, môžete sa začať klepať, či to baterka vydrží.

Avšak, monitoring ukáže viacmenej všetko dôležité a je možné dáta zdieľať aj na platformy tretej strany ako je napríklad Strava. Trochu ma mrzí, že import je taký "semiautomatický". Aktivita sa síce do Stravy naimportuje, ale tak nejak do pozadia. Aby sa zobrazila verejne, musíte kliknúť v Strave na nastavenie, potom na aplikácie, tam vyberiete Health a pri danej aktivite kliknete Import.

Přehled sportovní aktivity je takový hodně základní.Prehľad športovej aktivity je taký dosť základný.

Pokiaľ by ste chceli o niečo lepší monitoring športovej aktivity, núka sa používať nejaké aplikácie tretej strany, ale sem tam ma trochu mrzí, že Apple donúti používateľa k takému kroku.

Potešil ma ale algoritmus VO2 Max, ktorý behom chvíľky odhadol moju hodnotu takmer presne. Športovci by možno ocenili dobu regenerácie, tréningové zaťaženie alebo stav tréningu, ale chápem, že to nie je zacielenie Apple Watchov.

Smart funkcie – gró Apple Watches

Apple Watch 7 sú rozhodne najinteligentnejšie hodinky na trhu. Hoci sa konkurencia snaží, je to fakt. Nová generácia má internú pamäť 32 GB pre vaše aplikácie a hudbu. Aplikácií je hromada a samozrejme podporujú všetky známe streamovacie služby. Mimochodom, už v roku 2015 bolo na Apple Watch dostupných cez 3000 aplikácií. Vôbec si nedovolím odhadnúť, koľko ich je dnes.

Keď vám niekto zavolá, môžete hovor vybaviť zo svojho zápästia. Tí s verziou Cellular na vybavenie hovoru nemusia mať vôbec telefón. Pokiaľ ale chcete mať úplne rovnaké číslo ako na telefóne, tak to zatiaľ podporuje iba T-Mobile. Ostatní operátori vám zatiaľ ponúknu iné číslo.

Z hľadiska komunikácie je AW 7 špička. Vybavíte si telefóny, maily, správy. Máte možnosť diktovať alebo použiť klávesnicu. Celkovo je toho v Apple Watches toľko, že môžem spomenúť len hŕstku. Mrknete na akcie, napíšete si pripomienku, nájdete dieťa na mape, spustíte samospúšť foťáku (na hodinkách priamo vidíte čo fotíte), vypočujete si audioknihu, zaplatíte... A ako vravím, to je len hŕstka!

Vždy mi prišlo parádne, že po spárovaní sa vám automaticky stiahnu (tento krok sa dá aj preskočiť) všetky aplikácie, ktoré máte v telefóne a sú dostupné aj na Apple Watch. To isté sa deje aj pri inštalácii nových aplikácií. Stiahnete si nejakú parádnu appku do telefónu a hneď ju máte aj v hodinkách.

Navigácia je síce dostupná len online, ale je parádna

Hoci je navigácia v Apple Watch 7 dostupná iba online, vôbec mi to neprekáža. Predpokladám, že potenciálny používateľ AW 7 má aj tak telefón vždy pri sebe. Pri otvorení navigácie môžete zadať konkrétnu adresu alebo si môžete vybrať z najčastejšie vyhľadávaných miest – reštaurácie, benzínky, odberové miesta Covid-19, bankomaty ai.

Na vytvorenie trasy čakáte v rádoch ani nie pár sekúnd a môžete si vybrať trasu pešo, autom, hromadnou dopravou či na bicykli. Z nejakého dôvodu ale navigácia verejnou dopravou takmer vôbec nefunguje, čo ma trochu sklamalo. Ostatné ale fungujú v poriadku.

Zhrnutie – Apple Watch 7

Apple Watch je špička a pri siedmej generácii všetci očakávali obrovský boom. Že príde nejaká obrovská inovácia, nový senzor, čokoľvek... Keď sa ukázalo, že sa viacmenej jedná len o väčší displej a rýchlejšie dobíjanie, mnoho Jabĺčkarov si smutne povzdychla. Lenže Apple stavia svoje produkty tak, aby nedávalo až taký zmysel prejsť zo šiestej generácie na siedmu, ale skôr z tej štvrtej, piatej...

Hoci sa rýchlodobíjanie môže zdať ako malý pokrok, za mňa je to skvelé. Hodinky pripojím len na chvíľku a mám na 1-2 dni vybavené. A naviac tak Apple vyriešil jeden z najväčších problémov a nebol nútený siahnuť po znížení výkonu. S väčším displejom je teraz všetko prehľadnejšie, väčšie a môžeme používať klávesnicu. Ak máte šiestu generáciu, pravdepodobne u nej zostanete. Ale ak máte niečo staršie, prechod už zmysel dáva.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší