» Blog » Apple

Apple Watch 9 recenzia – Moje prvýkrát s Apple Watch

Tagy: Recenzie | Apple | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 27.11.2023 | 8 MIN

Moje prvýkrát. Apple Watch 9 pravdepodobne nie sú takým posunom, aký každý očakával. Je predsa ťažké posúvať niečo, čo je už teraz majstrovským dielom. Ale aj maličkosti, ktoré robia rozdiel, potešia. A nová generácia je ich plná.

Skôr než začneme recenziu, priznám sa, že pred rokom by mi ani nenapadlo, že niekedy budem Apple Watch naozaj recenzovať (keďže telefón Apple mám len pol roka). Ale aj keď mestské smart hodinky nie sú práve mojou šálkou kávy, testovanie sa mi prekvapivo celkom páčilo. Prečo?

  • Tenký a univerzálny vzhľad, na ktorý je každý zvyknutý
  • Senzorová výbava v hornej časti
  • Inteligentné funkcie a skvelé používateľské prostredie

Myslím, že týmito tromi bodmi som zhrnul celé AW. Jedným z mála mínusov je výdrž batérie (samozrejme), ktorá sa dá predĺžiť maximálne na deň a pol až dva. A teraz sa môžeme pustiť do skutočnej recenzie nahryznutého jablka.

Dizajn – Stále rovnaký, stále univerzálny

Prečo meniť niečo, čo funguje už 8 rokov? Asi takto rozmýšľajú dizajnéri spoločnosti Apple. A pre mňa to robia správne. Od prvého AW sa na puzdre veľa nezmenilo a ich hranatý dizajn funguje skvele.

Vlevo – Apple Watch 9, vpravo – první generace Apple Watch

Vľavo - Apple Watch 9, vpravo – prvá generácia Apple Watch

Jediné, čo sa zmenilo, je veľkosť. Pôvodné 38 a 42 sa posunuli na 41 a 45 mm. Myslím, že túto zmenu uvítajú muži aj ženy. Mimochodom, toto nastavenie veľkosti máme už od Sedmičiek:-).

O dizajne sa toho naozaj nedá veľa napísať. Minimalistický, elegantný... Dnešná spoločnosť je na hodinky Apple tak zvyknutá, že nikoho nezaujíma, či ich nosíte k mikine alebo obleku. Samozrejme, máte na výber z dvoch variantov puzdra – hliníkového (lacnejšie) a oceľového (drahšie). Čo je však zaujímavejšie, je remienok. Od začiatku sa mi páči množstvo variantov, ktoré Apple ponúka. Musíte však dbať na správnu veľkosť remienka. Aj keď ste na rozmedzí M-L a S-M, radšej si vyberte menší, aby sa vám nestalo to, čo mne.

Moja ruka je tak trochu na "rozmedzí" veľkostí a vzal som si, samozrejme, ten väčší. Čo bola chyba. Hodinky sa pohodlne nosia, tep je presný, ale napríklad gestá nefungujú správne a "dvojklik" prstov nefunguje vôbec. K Apple Watch však existuje množstvo náhradných remienkov, takže som si nakoniec poradil.

Displej – Viac energie, viac svetla!

Ak je na hodinkách Apple niečo špeciálne, tak je to displej. Retina je jednoducho Retina a AMOLEDy iných značiek sa mu zatiaľ nemôžu rovnať. A jedným z krásnych a "viditeľne neviditeľných" vylepšení je pridanie väčšej svietivosti. Apple u Deviatok zdvojnásobil počet nitov, a to na 2000. Táto svietivosť na priamom slnečnom svetle je úžasná a zážitok je ešte intenzívnejší.

Páči sa mi aj to, že svietivosť klesá na 1 nit v noci, kedy hodinky nerušia vás ani osobu vedľa vás.

Trochu ma prekvapuje, že samotný Apple nemá na svojej stránke technický popis displeja – ani rozlíšenie a veľkosť. Ale úprimne, pravdepodobne sa tým nemusíte zaoberať. Pekne sa naň pozerá, a to by vám malo stačiť. Aby sa displej neodieral, hľadal by som puzdro alebo fóliu. Sklo na klasickom modeli (hliníkové puzdro) je Ion-X, teda "fajnové" Gorilla Glass. Oceľový je zafírový, o ktorý sa nemuste až tak báť.

Senzory sa rozrástli o meranie pulzným oxymetrom

S novým systémom máme aj novú funkciu / senzor – pulzný oxymeter. Ten môžete používať buď na manuálne meranie, alebo na meranie počas celého dňa.

Z klasických funkcií máme k dispozícii akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, teplomer, GPS a snímač srdcového tepu. GPS je v tomto modeli jednopásmové, a ak nutne chcete druhé pásmo, budete musieť investovať do Apple Watch Ultra 1 alebo 2.

Čo sa týka presnosti, nemám takmer žiadne pripomienky. Veľmi ma prekvapila presnosť GPS, ktorá sa mi paradoxne zdala o niečo lepšia v horách ako v meste.

Modrá – AW 9, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – AW 9, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

AW si počas tohto tréningu brali skratky a nakoniec to znamenalo rozdiel asi 300 metrov. V horách však bol celkom porovnateľný s mojimi hodinkami Fenix 7 PRO, čo ma vlastne prekvapilo. Mestský model a skvelý v horách. Ale možno som prekvapený zbytočne a tak je to s AW stále.

Červená – AW 9, žlutá – Garmin Fenix 7X PRO

Červená – AW 9, žltá – Garmin Fenix 7X PRO

Pri behu reagovali watty krásne, rovnako ako tempo a prevýšenie. Čo sa týka tepovej frekvencie, tá bola po celý čas bezchybná, a to aj vtedy, keď som balansoval medzi pádmi, pošmyknutiami a lietaním po trase:-) Garmin by sa tu mohol ešte trochu učiť.

Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek
17.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek

Batéria? Rovnaká

Dosť dlho som rozmýšľal, aký zmysel majú hodinky s 18-hodinovou výdržou batérie, ktorú môžete predĺžiť na max. 36 hodín. No musím sa priznať, že som na to prišiel – pretože si viem predstaviť, že ľudia Apple Watch jednoducho milujú.

Vráťme sa k batérii. Ak si dáte Always-On displej, budete ťukať ako o život, napíšete x správ denne a uskutočníte niekoľko telefonátov, výdrž batérie bude tých 18 hodín a musíte počítať s tým, že budete nabíjať častejšie.

Ak nastavíte displej na vypnutý, prečítate si pár oznámení a sem-tam odpoviete na správu, môžete sa hravo dostať na tých 36 hodín a neprídete o žiadne merania ani podstatné ukazovatele. Práve sa pozerám na widget využitia batérie, podľa ktorého som naposledy nabíjal pred 24 hodinami a v hodinkách mám stále 52 % batérie. Od nabitia som ich nevypínal, sem-tam som odškrtol správy, niečo nadiktoval a párkrát som si zmeral EKG. Celkom slušné.

Samozrejme, ak s hodinkami denne športujete, počítajte s nabíjaním za tých 18 hodín a možno aj skôr. Ale celkovo. Ani s batériou nemusí byť vôbec problém. Rýchlonabíjanie, kedy sú hodinky nabité za 15 minút, je jednoducho super.

Párovanie a systém – Jednoduché ako facka

Párovanie je celkom jednoduchý proces a telefón vlastne urobí všetku prácu za vás. Veľmi sa mi páči prenos všetkých dostupných aplikácií z telefónu priamo do hodiniek pri párovaní. Nemusíte sa teda starať o žiadne sťahovanie. Následné nastavenie je jednoduché, mohol by som to nechať urobiť svojho psa a zvládol by to rovnako dobre ako ja.

Ovládanie je pomerne jednoduché. V skutočnosti sa často používa otočná korunka. Na základnom ciferníku sa otáčaním korunky dostanete k widgetom, ktoré si môžete nastaviť. Štandardne je tu však počasie, denná aktivita, kalendár, oznámenia, hudba a šport. Ak chcete na niečo kliknúť, musíte už použiť dotyk. Opätovným stlačením korunky sa len vrátite na hlavnú obrazovku. Spodné tlačidlo po stlačení otvorí skratky a korunka po stlačení otvorí ponuku.

Asi ma budete biť, ale mriežka AW mi jednoducho vadí, takže som si menu nastavil len vo forme zoznamu, čo odo mňa vôbec nie je jablčné, ja viem. Ale je to prehľadnejšie. No a v tejto ponuke už nájdete všetky aplikácie, ktoré sa v hodinkách skrývajú.

Okrem klasického ovládania som si zvykol aj na novinku v podobe dvojitého stlačenia palca a ukazováka na potvrdenie hovoru, vymazanie notifikácie a ďalšie akcie. Je to solídny pomocník, ak potrebujete niečo vybaviť a nemáte úplne voľné ruky. Táto funkcia však nie je totožná s funkciou Assistive Touch, ktorá funguje trochu inak.

Inteligentné funkcie – Nepreberné množstvo

Ak sa zameriame na inteligentné funkcie, je ich toľko, že človek nevie, čo spomenúť skôr. Nebudem sa venovať všetkým, ale spomeniem tie najdôležitejšie pre každého.

Asi sa všetci zhodneme, že najdôležitejšia je možnosť telefonovať, platiť, notifikácie, na ktoré sa dá odpovedať buď prednastavenou správou, klávesnicou alebo hlasom na text (vie hovoriť česky). Všetky tieto funkcie tu sú a fungujú jednoducho skvele. Platí tu zlaté pravidlo, že to, čo nájdete vo veciach Apple, vždy funguje na 100 % dobre.

Ak chcete telefonovať nezávisle od telefónu, musíte si priplatiť za takzvaný Verti Cellular, ktorý podporuje e-SIM. Ostatné inteligentné funkcie sú už len na vás. Či už chcete kontrolovať počasie, hrať hry, surfovať po internete, prevádzkovať inteligentnú domácnosť alebo robiť niektorú z ďalších x tisíc funkcií či aplikácií, ktoré Apple ponúka.

Ako fitness tracker sú hodinky geniálne

Hodinky Apple Watch môžem z celého srdca odporučiť ako fitness tracker. Pretože aj pokojné srdce nás môže sledovať. A s presnosťou Apple celkom dobre. Hodinkám nechýbajú základné funkcie, ako je meranie krokov, aktivity (státie, pohyb atď.), spánku, srdcového tepu alebo dokonca pulzný oxymeter.

Ak chcete vedieť frekvenciu merania, je to vec zahalená rúškom tajomstva. Samotný Apple na svojej webovej stránke uvádza, že meria počas celého dňa, čo by evokovalo meranie po sekundách, ale podľa mňa ide skôr o minúty alebo rýchle zmeny aktivity.

Čo sa týka merania spánku, zdá sa mi, že lepšie "chytajú" čas spánku. Nedávno som sa chvíľu prehadzoval v posteli a Garmin to už bral ako spánok a Apple to začal skutočne monitorovať, až keď som zaspal.

Inak, čo sa týka presnosti, sú Apple na takej vysokej úrovni, že im málokto môže konkurovať.

Šport – Posledný, ale nie v pravom slova zmysle

V posledných odsekoch pred záverečným hodnotením si povieme niečo o športe. A tu je Apple opäť celkom solídny. A keď hovorím celkom solídny, na papieri sa vyrovnal ukazovateľom spoločnosti Garmin. Pri behu teda nájdeme watty, čas kontaktu so zemou, kadenciu, vertikálnu osciláciu a dĺžku kroku. A to všetko je v aplikácii v telefóne aj pekne vykreslené. Čo si budeme nahovárať, pre mestského človeka je to naozaj slušné.

Pri cyklistike určite poteší novinka, ktorá obsahuje možnosť spárovania wattmetra, ako aj hrudného pásu. Len pozor, všetko funguje na báze Bluetooth a nie ANT+.

Ak vás zaujímajú iné športy, nájdete tu naozaj všetko, čo potrebujete, od jogy až po silový tréning a ďalšie. Je to ďalšia "kategória" hodiniek, kde sa nie je na čo sťažovať :-).

Zhrnutie

Keby ste sa ma pred pár týždňami opýtali na hodinky Apple Watch, povedal by som, že by som do nich nešiel kvôli nízkej výdrži batérie. Nakoniec som sa po optimalizácii niektorých funkcií dostal na rovné dva dni (bez športového monitoringu). Čo už nie je taký veľký problém a vyváženie funkcií, rýchlosť prostredia a používateľského rozhrania jednoducho stoja za to.

Hodinky však nie sú určené len na bežné nosenie a obstojí aj pri športových aktivitách, čomu vévodí dobré GPS a snímanie tepu a všetky bežecké metriky, ktoré človek potrebuje zlepšiť. Takže áno, nevidím dôvod, prečo sa nezmieriť s častejším nabíjaním a ísť do hodiniek.

Ak hľadáte alternatívu, budete ju hľadať len ťažko. Pre používateľov telefónov so systémom Android by to potom mohli byť hodinky od spoločnosti Samsung. Pre všetkých amerických používateľov iOS a Androidu by som mknul, Huawei Watch GT 4, ak sa uspokojíte s hovormi a hudbou, alebo Amazfit Balance, ktorý dosahuje to isté ako Huawei, len pridáva možnosť platby. V prípade športovejšie orientovaných hodiniek by som mrkol na Forerunner 965 alebo Epix 2 PRO, 47 mm.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší