» Blog » Apple

Apple Watch Ultra 2 recenzia – Tohto tvrďáka len tak niečo nerozhádže

Tagy: Recenzie | Apple | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 27.12.2023 | 8 MIN

Apple Watch Ultra 2 je iba druhá generácia outdoorových hodiniek od tejto americkej značky. A hodinky doslova žiaria. Miniatúrne vylepšenia ďalšieho radu tvoria tvrdý a kvalitný celok, ktorý vás len tak nezradí a dovedie vás k cieľu, nech už je kdekoľvek.

Mnohí fanúšikovia boli po tohtoročnej konferencii Applu dosť sklamaní. Všetci asi čakali, že za rok sa hodinky zmenia na outdoorovú zbraň s 30-dňovou výdržou a vodotryskom. Bohužiaľ, také veci sa na svete nedejú. Ale pomalou a tvrdou prácou sa hodinky menia na super kvalitný športtester a až zlepšia výdrž, tak...

Čo je nové?

  • Nový procesor a grafický čip
  • Retina s 3000 niťami podsvietenia
  • Gestá stlačenie prstov
  • Možnosť znížiť podsvietenie v noci na 1 niť
  • Offline mapové podklady niektorých častí sveta
  • Podpora Bluetooth wattmetrov na bicykel
  • Zrkadlenie obrazovky pre cyklistické aktivity

Čo zostalo?

  • Všetky Ultry sú Cellular (možnosť eSIM)
  • Puzdro s vojenským štandardom odolnosti a zafírovým sklom
  • Akčné tlačidlo na protiľahlej strane
  • Outdoorové funkcie
  • Všetky múdre funkcie, na ktoré sme pri Apple zvyknutí
  • Výdrž batérie max. 3 dni

Čo majú všetci na tom hranatom púzdre?

Hranaté puzdro je s Apple Watchom už od začiatku a zmenu asi čakať nemôžeme. A pri AW Ultra / Ultra 2 tomu nie je inak.Puzdro je samozrejme trošku vyššie a pevnejšie ako pri klasických AW, ale hrany zostávajú. A zostáva aj dizajn z minulého roka. Na puzdre sa naozaj nič nezmenilo. Rovnaká veľkosť, odolnosť, sklíčko, váha a tak podobne.

Pre rekapituláciu, puzdro má 49 mm a je vyrobené z titánu. Váha je 61 g a môžete zvoliť zo solídnej škály remienkov, ktorý sa vám najviac páči alebo padne. Remienky zostali taktiež rovnaké – trailový, alpinistický a potápačský. Len sa ľahko zmenili farebné kombinácie.

Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek
17.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek

Ekonadšencia určite poteší, že tento produkt je tzv. „Carbon neutral“ a prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy. Apple chce do roku 2030 takto vyrábať všetky svoje produkty a AW boli prvé.

A čo sa týka nosenia, hodinky sa mi už úprimne nechce dávať dole z ruky. Sedí krásne, sú naozaj odolné, vody sa neboja (40 metrov reálnej hĺbky ponoru) a na ruke ich takmer necítite. Testujem model s trailovým remienkom a je to božie. Dokonca ani k svetru či košeli hodinky nevyzerajú zle.

Retina s najvyšším výkonom na trhu chytrých hodiniek

Tento AMOLED displej dokáže svoj jas zvýšiť až na 3000 nitov. Neuveriteľné a jedinečné. S týmto jasom sa nemusíte báť vyraziť kdekoľvek na zemeguli a máte istotu, že zakaždým uvidíte. Najnižší nočný jas sa dá potom znížiť až na 1 niť, kedy hodinky neoslepujú pri prebudení a oči nemusia skoro vôbec pracovať.

Technické špecifikácie displeja sú potom nasledovné – 1,92" veľkosť, 502 x 410 rozlíšení a jemnosť by mala byť 338 PPI. A ako som už písal, svietivosť je maximum 3000 nitov a minimum 1 nit (nočné použitie – možnosť red shift módu).

K displeju toho nie je veľmi čo napísať, všetci vedia, že v tomto je Apple jednoducho jednotka a konkurencia nestíha.

Senzorová výbava je jednoducho kvalitná

Snímače sú ďalšou kôstkou od Applu. Nie ich počet, ale kvalita. Hodinky sú osadené akcelerometrom, barometrom, kompasom, EKG, tepovkou, pulzným oxymetrom, gyroskopom a teplomerom a tiež dvojpásmovou GPS.

Ani pri GPS, ani pri tepovke som nevidel žiadne zaváhanie čo sa čísel týka. A to sa v mínusových teplotách len tak nevidí.

Čená – AW Ultra 2, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Čierna – AW Ultra 2, červená – Garmin Fenix 7X PRO

A na pobavenie pridávam aj druhý screen. Hoci AW Ultra 2 nemá aktivitu "skialpinizmus", vytiahol som ich na hory a vznikol z toho taký krásny tvar.

Dvoušroubovice DNA zakončená srdíčkem mě potěšila.:-)

Dvojskrutkovica DNA zakončená srdiečkom ma potešila.:-)

Čo sa tepu týka, tam to nemusím ani zdieľať. Som totiž diletant a posledný čas nenosím hrudný pás. Ale reaktívnosť Watchek je neskutočná. Pri posilňovaní sú v presnosti o parník ďalej ako Garmin.

Takže nie je čo vytknúť.

Výdrž batérie – 36 hodin, ale...

Jediné, čo je na týchto hodinkách slabé, je výdrž batérie. Aj keď hodinky zhasínajú, nepoužívate ich nejako ultra moc (haha), tak dosiahnu max. na 80 hodín. Pri tejto výdrži som cez hodinky sem tam telefonoval (max 25 min. hovoru), odpovedal hlasovkami na správy a zmeral 3 aktivity. Jedna mala 1,5 hodiny s GPS, druhá 30 min s GPS a tretia bolo dvojhodinové cvičenie.

Nie je to zlé, ale ak by som mohol robiť aktivity poriadne, dá to najviac tých 36 hodín, a to aj keď nemáte nastavený Always-on, s čím Apple u tejto výdrže počíta. Jednoducho záleží, ako máte hodinky nastavené. Ešte jednoduchšie:

  • Máte zapnutý Always-on, hodinu cvičíte, púšťate si hudbu, telefonujete, posielate správy – 36 hod.
  • Displej zhasína, máte viac aktivít, hodinky používate len na nevyhnutné notifikácie a hovory – 72-80 hod.
  • Displej zhasína, denne máte 2h aktivitu s GPS a sem tam odpoviete na nevyhnutné notifikácie – 36 hod.

Osobný počítač na zápästie

Asi nebudem bližšie k pravde, keď poviem, že Ultra 2 sú taký osobný počítač na zápästí. Či už chcete pustiť hudbu, niekomu zavolať, ovládať osvetlenie či inú techniku doma alebo si zahrať nejakú hru – všetko je možné. Výhodou modelu Ultra je, že hodinky majú Cellular verziu, takže môžete nahrať vlastné číslo alebo zdoublovať svoje a používať hodinky bez telefónu úplne.

Chytrosť je určite doména Applu a ukazuje sa to aj tu. Preto už asi nemusím túto kapitolu rozvádzať ďalej. Ak chcete všetko, kúpte si Apple Watch.

Športové aktivity na jedničku

Ultre športovať vedia. To sa musí uznať. A už to vedeli aj pred rokom. Ako som už písal vyššie, jediné, čo ma prekvapuje, že hodinky nevedia skialp, ale asi s tým dokážem žiť. Pri behu vám hodinky vypľujú výkon, kadenciu, vertikálnu osciláciu, dĺžku kroku atď. Jednoducho všetko, čo človek pri aktivite potrebuje vedieť.

Zvláštne má Apple vyhodnotenie VO2 Max, kedy mi práve teraz hlási hodnotu 65, ktorá nie je veľmi reálna. Aj Garmin si uvedomil, že by mi mal ubrať, a pri zranení ma zhodil na 62, čo sa mi zdá aktuálne tiež dosť. Ale možno sa podceňujem, čo ja viem.

Novinkou pre Apple Watch 9 a Ultra 2 je tiež možnosť pripojiť wattmetre či ďalšie snímače na bicykel. Rovnako tak si potom hodinky vedia "prechrústať" zóny z wattmetra. Ďalšou novinkou je zrkadlenie displeja Apple Watchov pri cyklistickej aktivite do telefónu, pre prípad, keby ste chceli mať telefón na predstavci.

Ďalším bodom je už známa vodeodolnosť, kedy hodinky sú schopné potopiť sa až do 40 metrov reálnej hĺbky. Pokiaľ si stiahnete aktivitu "Hĺbka" a ponoríte hodinky do vody, okamžite sa začne merať reálny ponor. Rovnako sa hodinky pýšia certifikáciou EN 13319 pre potápačskú výstroj.

Každopádne športovo sú hodinky skvelé a ponúkajú všetko, čo človek potrebuje a výčitku nemám žiadnu.

Offline mapové podklady s malým háčikom

Napokon aj Apple pridáva offline mapové podklady do svojich hodiniek. Topografické mapy síce pre nás zatiaľ nehľadajte (len severná Amerika), ale offline mapy už idú. Má to ale malý háčik. V telefóne si totiž stiahnete výrez offline mapy, ktorý sa uloží. Ale iba do telefónu. Čiže keď budete chcieť použiť mapy v hodinkách, stále musíte mať pri sebe telefón, ktorý tie mapy len cez Bluetooth zrkadlí.

Chcelo by sa mi napísať, že aj tak pri sebe nosíme stále telefón, ale keďže je každá verzia Ulter vedená ako Cellular, tak ten telefón mať pri sebe úplne nemusíme. No, dúfajme, že toto by update mohol napraviť.

Dvojité stlačenie funguje parádne

Systém sa nezmenil a nie je prečo to robiť. Funguje totiž skvele a dokáže ho od začiatku ovládať úplne každý. Nový čipset je samozrejme zase rýchlejší, kvalitnejší a jednoducho to NAJ čo zatiaľ Apple vypustil. Prináša aj niekoľko noviniek a asi najviditeľnejšie je dvojité stlačenie prstov.

Funkcia je skvelá, ak máte práve niečo v druhej ruke a úplne ju nemôžete manipulovať s hodinkami. Typická situácia je, keď idete ráno s kávou a donutom v jednej ruke a už vám volá šéf, prečo idete neskoro. Vy dvojitým stlačením môžete hovor zdvihnúť, povedať mu nech neotravuje, a užiť si svoju rannú kávu. Okrem toho ale môžete dvojitým stlačením archivovať notifikáciu, odpovedať na ňu alebo prechádzať widgety na hlavnej stránke.

Apple Watch 9 recenzia – Moje prvýkrát s Apple Watch
27.11.2023 - Matěj Urbaczka
Apple Watch 9 recenzia – Moje prvýkrát s Apple Watch

Túto funkciu nezamieňajte s Assistive Touch, ktorý teda mne vôbec nefungoval a bol som z tejto funkcie slušne zmätený. Čo sa múdrych funkcií týka, tak Ultry 2 majú všetko, čo potrebujete. To, čo nemajú, si stiahnete z App Storu. Ale platenie, hudba, telefonovanie, diktovanie správ – to je zavedená klasika. Jediné, čo nemajú, je česká klávesnica, čo je trošku smola, ale čo už.

Ako fitness tracker by som Ultry odporučil

Ultre vás dokážu komplexne strážiť cez celý deň aj noc. Cez deň vám meria kontinuálne tepovku (po minúte), pulzný oxymeter, kroky, kalórie, čas v stoji, v ľahu, jednoducho kdekoľvek a kedykoľvek sa vám pripomenú, ak je nejaký problém. Hodinky, ako už je dlho známe, meria aj EKG po priložení prsta na korunku.

Vlani priniesol Apple aj snímanie teploty, ktoré tu máme znova. Ako hovorí sám Apple: „Inovatívny snímač teploty prináša prevratné vhľady do ženského zdravia a umožňuje pokročilé sledovanie cyklu. Sleduje tiež zmeny teploty cez noc a zaznamenáva ich do aplikácie Zdravia."

Hodnoty sú skutočne mega presné, takže sa vôbec nemusíte báť nejakých chybných dát.

Tak stojí za to?

Pre existujúcich užívateľov Ulter určite nemá cenu nad týmto modelom premýšľať. Úprimne, cenovka je rovnaká ako pri súčasnom modeli a updaty dostane aj starší model. Skvelé na novej verzii je nový displej. Ten má zmysel, a ako baterka na 3000 nitov, tak aj nočný režim na 1 niť, je super.

Pokiaľ teda hľadáte nerozbitné outdoorové hodinky a nevadí vám nižšia výdrž batérie, narazili ste na zlatú baňu. Je až neskutočné, čo hodinky zvládnu a prežijú. Na youtube je veľa videí, ako sa tie hodinky niekto pokúša zničiť a musí si dať veľmi záležať, aby sa to podarilo.

Pokiaľ by som sa mal vyjadriť ešte k tej baterke, tak nemôžete počítať ani s týždňom, ani s piatimi dňami. Triezvych 36-60 hodín s aktivitami a zhasínaním ale nie je tak hrozné, ak uvážime všetky dostupné chytré, fitness a športové funkcie.

Alternatíva sa hľadá ťažko. Pre Android používateľa sa o niečo podobné pokúšal Samsung s modelom Watch 5 PRO, ale tento rok nový bohužiaľ nevyšiel. Pokiaľ sa zmierite s menšou chytrosťou od Garminu, odporúčam žmurknúť na Epix 2 PRO či Tactix 7 AMOLED, aby sme zostali pri krásnych displejoch. Výdrž batérie je samozrejme u Garminu v rádoch týždňov až mesiaca.

A čo vy? Išli by ste do nových Apple Watch Ultra 2?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší