» Blog » Apple

Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek

Tagy: Recenzie | Apple | Inteligentné

Dominik Hok | 17.10.2022 | 12 MIN

Niektorí vraveli, že až Apple urobí outdoorové hodinky, všetci ostatní výrobcovia smart športových hodiniek skončia. A Apple skutočne vydal outdoorové hodinky – Apple Watch Ultra. Ohrozia Garmin? Zničia všetky ostatné?

Ultra znesú aj silné rany kladivom

Mnohí z vás asi videli propagačné video Applu, kde hodinky padajú na zem a sú úplne v poriadku. Uveriť tomu je ale ťažšie, že?

Tak sa pozrite na toto video:

Apple Watch Ultra v tomto videu boli najprv hodené na tvrdú zem a nakoniec schytali nie jednu, ale hneď niekoľko tvrdých rán kladivom. Je až neuveriteľné, že ich skutočne bolo niekoľko kým displej prestal fungovať. Apple tým dokazuje, že ich prezentácie nie sú len plané reči, ale tie hodinky vážne niečo vydržia.

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

V recenziách sa dosť vyzdvihuje, že AW Ultra spĺňajú vojenský štandard MIL-STD-810H, ale ja preferujem, že znesú hneď niekoľko rán kladivom. Je teda dosť pravdepodobné, že znesú aj vaše nechcené pády.

Väčšinu času výrobcovia testovali svoje zariadenia podľa vojenského štandardu MIL-STD-810G, ale postupne ho bude nahradzovať MIL-STD-810H, ktorý má zrevidované testy a sľubujú vyššiu presnosť. Týmto štandardom sa zatiaľ pýši len málo zariadení. Jedným z nich sú Apple Watch Ultra.

Okrem vojenského štandardu sa AW Ultra pýšia aj certifikáciou EN 13319 (potápačské vybavenie) vďaka ktorej majú vodeodolnosť 100 metrov. Potápať sa môžete do 40 metrov reálnej hĺbky. Skutočne len do 40 metrov, pretože na hlbšie meranie nie je hĺbkomer naprogramovaný.

AW Ultra pôsobia ako strojček na srdce

Apple Watch Ultra v propagačných videách pôsobili dokonalo. Udržovali si dizajnové charakteristiky Apple Watchov, ale pridávali outdoorové prvky – zapustené sklíčko, skrutky, väčšie puzdro, športový dizajn remienka. Ale keď som ich prvýkrát chytil do ruky... Ja neviem, moc to nefungovalo. Moja frajerka AW Ultra opísala ako "strojček na srdce".

Potom mi došlo, čo mi tam nehrá. Ten dizajn sa vracia do roku 2006.

Garmin Forerunner 205. Zdroj: wikipedia.orgGarmin Forerunner 205. Zdroj: wikipedia.org

Zatiaľ čo štandardné Apple Watche používajú minimalistický hranatý dizajn, tak smart outdoorové modely (Suunto, Polar, Garmin, Coros...) používajú okrúhle puzdrá. Teraz sa tu naraz objavil hybrid, ktorý pôsobí ako by pricestoval z obdobia pred globálnou hospodárskou krízou.

Aby som len nehádzal špinu, dizajn nie je taký zlý. Apple skutočne myslel na športovcov, a preto je 49mm puzdro z titánu (ľahký a tvrdý materiál). Sklíčko je šikovne zapustené do puzdra, aby nedochádzalo k nechcenému styku so zafírovým sklíčkom. To by malo byť takmer nepoškriabateľné, ale s nárazmi už je to zložitejšie.

Tlačidlu a korunke na pravej strane pribudla ostraha v podobe hradbičky a vďaka tomu nedochádza k nechceným kliknutiam. Korunka je vybrúsená tak, aby ju bolo možné ovládať aj v rukaviciach. Ku korunke... Áno, tým, že je väčšia, tak v nej máte omnoho väčšiu citlivosť. Ale pravdu povediac je tak veľká, že sa niekedy zadrháva o kožu a nemôžete s ňou točiť.

Je paradox, že najšportovejšie tlačidlo, tzv. Action button, je kompletne zapustené do puzdra a nie je chránené. Preto je jeho klikanie v rukaviciach omnoho zložitejšie a zároveň dochádza k jeho nechcenému kliknutiu.

Action Button je programovateľné, ale v počiatočnom nastavení je to skratka pre spustenie konkrétnej aktivity a v rámci aktivity má potom ďalšiu funkciu. Mňa presunulo vždy na aktivitu Beh a v rámci aktivity Beh spúšťalo meranie segmentu. Kombinácia stlačenia Action Buttonu a pravého spodného tlačidla pozastaví aktivitu. To ma potešilo asi najviac, pretože pozastavovanie aktivity swipnutím doprava a kliknutím na pauzu ma úplne vytáčalo.

Po celom obvode puzdra nájdeme niekoľko vstupov / výstupov pre mikrofón / reproduktor. Vďaka tomu by vás mala druhá strana pohodlne počuť aj v nepriaznivých podmienkach (napr. víchrica) a vy zasa druhú stranu. Okrem toho reproduktory dokážu rozoznieť sirénu s intenzitou až 86 dB.

3 remienky pre 3 typy dobrodruhov

Apple Watch Ultra sa ponúkajú hneď na niekoľkých typoch remienkov.

Zdroj: GQ.comZdroj: GQ.com

Mne je najsympatickejší Trail, keďže je to najtenší remienok v histórii Applu. Zároveň je vďaka nylonovej úprave pohodlný a vďaka upínaniu na suchý zips sa dá regulovať aj pri pohybe.

Ďalší v poradí je Alpine, ktorý je pohodlný, ale vďaka spone v tvare písmena G je tu omnoho istejšie zapnutie než napríklad pri modeli Trail. Pre outdoorových nadšencov (hlavne lezcov), je to úplne ideálne.

A posledným je Ocean, ktorý má trubicovitú štruktúru. Vďaka tomu si môžete ľubovolne presúvať sponu a remienok je elastickejší. Nie je teda problém ho natiahnuť napríklad cez neoprén.

Sú Ultra v univerzálnej veľkosti?

Rozhodne nie. Vyskúšali sme ich na niekoľkých dámskych zápästiach a ani jednej žene nesedeli. Áno, AW Ultra sú tak trochu diskriminačný model. Pre chlapov ok, pre ženy možno tak okolo krku.

Apple Watch Ultra na dámském zápěstí o obvodu 17 cm.Apple Watch Ultra na dámskom zápästí s obvodom 15 cm.

Prečo sú Ultra také veľké?

Dlhá výdrž batérie vyžaduje väčšiu baterku.

Tu je porovnanie vnútorností Apple Watch 7 (vpravo) a Apple Watch Ultra (vľavo).

Zdroj: ifixit.comZdroj: ifixit.com

Vibračný motorček sa značne zmenšil, ale baterka je v Ultra o dosť väčšia. Logicky. Vďaka tomu majú Ultra 44 mm na šírku, 49 mm na výšku a hrúbku 14,4 mm. To trochu ide proti obvyklému minimalizmu a kompaktnosti Apple produktov. Bez srandy, Apple Watch Ultra sú skoro rovnako hrubé ako môj Macbook s hrúbkou 17 mm.

Podsvietenie displeja až 2000 nitov? Je to poznať?

Asi som slepý, ale skutočne nevidím rozdiel medzi displejom štandardných Apple Watchov a Ultra. Ako áno, vidím, že je o niečo jasnejší, ale nepovedal by som, že dvojnásobne. Čakal som, že sa to najviac podpíše na svetle. Ale keď to porovnám s mojimi Tactix 7, nedajbože s Enduro 2...

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Srovnání intenzity svítilen – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).Porovnanie intenzity svetiel (1,5 metra od kolegu Mateja) – Garmin Enduro 2 (vľavo), Garmin Tactix 7 (v strede) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Povedzme, na prežitie dostačujúce, ale na reálny beh napríklad na ultra preteku.... Horko ťažko.

Každopádne, na displej je naozaj radosť pozerať. Nech si vraví kto chce čo chce, Retina je doposiaľ neprekonaný displej medzi smart hodinkami. Bezkonkurenčne. Rozlíšenie 410 x 502 pixelov uspokojí každého.

Veľmi sa mi páči aj prepnutie do Night Modu, čo sa robí ľahkým pootočením korunky na hlavnej strane. Ale nie zas tak ľahkým, aby sa to stávalo omylom. :)

Senzory ako vždy na perfektnej úrovni

Mnoho výrobcov má tendenciu vypúšťat do sveta senzory hneď potom, čo vytvoria "nejaký" prototyp. Na Apple sa mi páči, že oni to vypúšťajú do sveta až keď sú sami presvedčení, že to funguje na 100 %.

Senzorová výbava je zložená z akcelerometra, barometra, EKG, gyroskopu, kompasu, pulzného oxymetra a snímača tepovej frekvencie.

Novinkou je teplomer, ktorý dokáže merať ako internú, tak externú teplotu. Kolega Filip skúšal meranie vody v bazéne a hodinky mu nahlásili 27 stupňov Celsia. Reálne (predpokladám, že v bazénoch sú presné teplomery) mal bazén 27,6 stupňa. To vôbec nie je zlý výsledok.

Ja som testoval hlavne snímač tepovej frekvencie a tam nie je čo vytknúť. Apple je už niekoľko rokov kanonier v meraní a nič sa nezmenilo. Porovnával som to s hrudným pásom (Garmin HRM PRO) a optikou na ruke (Polar Verity Sense) a musím povedať, že Apple Watch merali na tep rovnako v akomkoľvek počasí.

Trochu ma mrzí, že s predĺženou výdržou batérie sa nedostavilo celodenné meranie tepovej frekvencie každú sekundu (na úkor výdrže), ale čo už... Nemôžem mať všetko. Hoci Apple Watch nemerajú každú sekundu, tak keď to porovnám s čínskymi modelmi, ktoré merajú každú minútu, stále sú na tom Apple Watch famózne.

GPS tiež meria skvele, ale zvládne presne zmerať skôr len tréningy a možno aj nejaké ultra, ale pokiaľ sa prehupnete cez 12 hodín, už musíte zvoliť úsporný režim, ktorý obmedzí frekvenciu príjmu GPS a domeriava trasu akcelerometrom.

(Garmin Tactix 7 vs. Apple Watch Ultra) vs. hory

Keď porovnám konkrétnu aktivitu, ktorá na jednej strane obsahovala Tactix 7, Polar Verity Sense a pod na meranie wattov od Garminu a na strane druhej Apple Watch Ultra, výsledky sú skoro rovnaké.

Tactixy 7 namerali vzdialenosť 17,96 kilometra, tempo 6:25, prevýšenie 822 metrov a priemerný výkon 349 wattov.

Ultra namerali 17,93 kilometra, tempo 6:26, prevýšenie 812 metrov a priemerný výkon 122 wattov.

Všetko perfektné. Oukej, tie watty trochu ušli, ale myslím, že je to tým, že ma hodinky ešte až tak nepoznali.

Zvládnu Apple Watch Ultra skutočné ultra?

Jedným z najväčších lákadiel na AW Ultra je ich predĺžená výdrž batérie. Tá sa teraz v maximálnom zaťažení dostane až na 36 hodín, po aktualizácii by sa mal objaviť úsporný režim, ktorý to predĺži až na 60.

Čo sa týka výdrže batérie na GPS, Apple udáva 12 hodín pri multifrekvenčnom príjme GPS a pri úspornom režime až 15 hodín.

Apple Watch Ultra naozaj ultra vydržali. Síce na úsporný režim GPS, kedy hodinky namiesto 102 km namerali 107 km, ale z dôvodu dopočtu cez akcelerometer im to odpustím. Čo zvládli po celý pretek úplne majstrovsky, je meranie tepovej frekvencie. Aj cez podchladené ruky hodinky tepovku merali vždy presne. Tam kde Garmin ubiehal napríklad o 20 tepov, Apple merali skvele. Celkový pocit z hodiniek je dobrý a teším sa na ďalšie generácie! – Matej

Matej bežal Krakonošovu stovku niečo cez 15 hodín a na konci mu zostalo 55 %. Neuveriteľné.

Ja som pri 2hodinovom behu (nemal som úsporný režim) stratil 12 %. Kolega Filip bol tiež 2 hodiny na horách, ale ešte sa k tomu nechal navigovať pomocou smart kompasu (o tom neskôr) a stratil 23 %. Rozdiel je v tom, že on to mal spojené s telefónom, ja nie. To ma privádza k ďalšej veci. Apple Watch Ultra spárujete s iPhone 8 a vyššími s operačným systémom iOS 16. Takže ja so svojim iPhonom 7 sa môžem ísť pásť.

Máme odskúšané, že pri štandardnom používaní (notifikácie, hovory, monitoring spánku, hodina aktivity, 30 min navigácie v aute) sa vybilo 75 % za 41 hodín. Také štandardné používanie by teda mohlo byť 2 dni. Budem úprimný... Na to, aký bol "hajp" okolo AW Ultra, sa mi 2 dni zdajú celkom málo. A to ešte s takou cenovkou. Keby to bolo 5 dní. Poviem wow. Ale 2 dni? To je málo.

Kam sa podelo rýchlodobíjanie?

Parádna vec už od siedmej generácie. Za 45 minút ste dobili 80 %. Teda ste v kľude mohli hodinky používať celý deň.

AW Ultra nabíjajú na 80 % celú hodinu a do plna to zvládnu za hodinu a pol. Vzhľadom k cieľovke (ktorá dobije hodinky večer alebo ráno), ktorá si chce počas dňa ešte zatrénovať, sa mi to zdá celkom dlho. Nechcem hádzať špinu, ale ak si nejaký model žiadal rýchlonabíjanie, bol to Ultra.

Starý dobrý športový základ od Applu

V rámci športových aktivít ponúkajú AW Ultra úplne to isté, čo všetky hodinky s najnovším WatchOS. Športové módy môžete rôzne editovať, nastavovať upozornenia, strážcov tempa či preddefinovať tréning.

Vyhodnotenie aktivity nájdete v hodinkách v týždennom prehľade aplikácie Kondícia, ale najviac dát aj tak vysosáte priamo z tej mobilnej. Podobne je to aj u celodenného merania tepovky, okysličenia, krokov, atď. Na to je najlepšie použiť mobilnú aplikáciu Zdravie.

Zaujímavosťou je, že Ultra sú prvé a jediné hodinky od Applu, ktoré vám nedovolia zahájiť aktivitu bez prijatého signálu GPS. Detail, ktorý ukazuje, že Applu pri tomto modeli záleží na 100% presnosti.

Funkcie naviac stále nejdú v rámci športovej aktivity

Keď zapnete monitoring aktivity, tak napríklad pri behu tam máte údaje ako tepové zóny, aktuálna tepová frekvencia, čas a tempo. Swipnutím sa potom dostanete na ďalšie obrazovky, kde máte ďalšie údaje ako priemerný tep, priemerné tempo, prevýšenie ai. To je všetko fajn, ale čo ma vyložene hnevá, je, že všetky funkcie nad rámec musím používať tak, že opustím monitoring. Chcem použiť kompas, musím kliknúť korunku a nájsť si kompas. Chcem použiť navigáciu, musím kliknúť korunku a nájsť navigáciu.

Kompas? Za mňa funkčné numero uno

Smart kompas je perfektná fíčura. Ja som si na skratku Action Buttonu nastavil vytvorenie "Bodu cesty". Keď na to teda kliknem, môžem si tento bod pomenovať, ukážu sa jeho súradnice a zároveň si ho môžem farebne označiť alebo mu priradiť symbol (napr. stan, ohnisko, auto, ryba ai.). Pokiaľ teda vyrážate niekam do prírody, môžete si vytvoriť bod, kde je vaše auto, prechádzate okolo peknej reštaurácie (a potom sa k nej chcete vrátiť), kliknete na symbol príboru. Naozaj praktická vec.

Samozrejme sa k týmto bodom môžete nechať navigovať. Dokážem si predstaviť, že vám niečo také môže zachrániť život.

Zdá sa mi to o niečo lepšie než mapová navigácia, pretože nemusíte spoliehať na telefón a hodinky nevykresľujú mapu, takže to nežerie toľko baterky.

Keď už je reč o navigácii, tak tá čo tam je, je pre ultra borcov úplne na nič. Pokiaľ máte Ultra na brázdenie ulíc mesta na elektrokolobežke, tak ok... Ale pre športovca dáva zmysel jedine aplikácia tretej strany. Vďaka DC Rainmakerovi som objavil aplikáciu WorkOutDoors, ktorá je perfektná. Okrem navigácie vám poskytne aj spárovanie s externými zariadeniami. Od výroby sa totiž AW Ultra dokážu spárovať len s Bluetooth hrudnými pásmi. Takže žiadny powermeter, žiadny pod, proste nič.

Aplikace WorkOutDoors.Aplikácia WorkOutDoors.

Siréna – zachráni život?

To asi záleží na ušiach okoloidúcich. Podľa všetkého je hlasitosť sirény až 86 dB. Už spomínaný DC Rainmaker vraj počul sirénu až 300 metrov ďaleko, kolega Filip sa vzdialil 90 metrov a už ju sotva počul. Samozrejme sa všetko odvíja od toho, kde to testujete. Niečo iné to bude v lese blízko potoka a niečo iné zasa na holej stráni.

Každopádne, hodí sa to, ale čakal som, že bude trochu hlasnejšia. Ale reproduktory sa rozhodne hodia na telefonovanie, pretože to asi budete častejšie tlmiť než pridávať. Teda pokiaľ zrovna nebudete chcieť pozdraviť mamu v snehovej búrke. To budete asi pridávať.

Na inteligencii a lifestyle sa nepridalo ani neubralo

Zo smart hľadiska sa Ultra vezú na rovnakej vlne ako štandardné Apple Watches. Pokiaľ ste úplne noví vo svete smartwatchov alebo ste doteraz boli zvyknutí na športtester, tak by som vypichol tieto funkcie:

Telefonovanie. Z AW Ultra môžete vybaviť hovor ako v prítomnosti telefónu, tak pokiaľ máte nahratú eSIM, môžete volať priamo z hodiniek a telefón nechajte doma.

Reakcie na správy. Môžete si zvoliť prednastavenú odpoveď alebo ju nadiktovať.

Bezkontaktné platenie a hudobný prehrávač. Do hodiniek sa vám automaticky prehrá Apple Pay, ktoré používate v iPhone a tiež sa hodinky prihlásia k vášmu Spotify, Apple Music či inému účtu. Môžete teda hudbu ovládať priamo z hodiniek alebo si do nich nejakú stiahnuť.

Monitoring stresu, EKG či spánku. AW počas dňa všetko toto merajú a máte o tom prehľad ako v hodinkách, tak v mobilnej aplikácii.

Široká podpora aplikácií. Nielen, že si jedným kliknutím môžete nainštalovať všetky dostupné aplikácie čo máte v telefóne, ale Apple v dostupnosti aplikácií pre hodinky nemá asi konkurenciu.

Aké sú moje záverečné dojmy z Apple Watch Ultra?

Najskôr asi vypichnem to, čo sa mi najviac páči.

Rozhodne je veľké plus ich odolnosť ako voči nárazom, tak vode. Je málo smart hodiniek, ktoré by vydržali ponor do 40 metrov reálnej hĺbky a niekoľko rán kladivom.

Som nadšený zo smart kompasu, ktorý funguje ako navigácia a zároveň môže zachrániť život. Klobúk dole.

Športovcov určite poteší meranie wattov zo zápästia a čoskoro sa dočkáme aj sľubovanej dynamiky behu. To ale budú mať všetky Apple Watches.

Zapustenie displeja a korunky. Displej je teraz omnoho viac chránený a korunka sa lepšie ovláda.

A to bude... Asi všetko.

Viete, prvotné nadšenie z AW Ultra bolo obrovské. Očakával som revolúciu a Garminu sa dosť možno pekne zovreli polky. Ale Apple ich až tak moc nezaskočil. Výdrž batérie nie je taká obrovská a z hľadiska tréningových funkcií Garminu nesiahajú ani po členky. Stále si nedokážem predstaviť športovca, ktorý by z Garminu Fenix 7X prešiel na Apple Watch Ultra. Načo sa uspokojiť s 2dennou výdržou batérie za cenu trojtýždennej výdrže, LED svetla a obrovskej hromady tréningových funkcií. To nedáva zmysel.

Apple Watch Ultra je dobrá vyhliadka do budúcna. Z radu Ultra sa môže vyliahnuť niečo perfektné. Teraz je to ale perfektné pre trochu športovo založených mešťanov. Skutoční športovci ešte musia počkať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší