» Blog » Casio

AW-590 / AW-591 Lacné digitálne-analógové G-Shock na menšie zápästie (recenzia a porovnanie)

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 2.2.2019 | 2 MIN

Pôvodne som chcel tento článok pomenovať: "AW-590 recenzia a nekrológ. Nech žije AWG-M100". Druhé spomínané sú totiž vzhľadovo takmer rovnaké a navyše majú solárne napájanie a sú rádiom riadené. Prečo by ešte niekto kupoval AW-590 vybavený modulom z roku 2007, keď máme modernejšiu alternatívu z obdobia konca sveta 2012. Potom mi ale napadol jeden nezanedbateľný fakt. Cena.

Som zvyknutý, že základné analógovo-digitálne (A / D) G-Shock stoja cca 140 Euro, takže plus-mínus rovnako. Vyššie uvedené modely sa ale cenovo pohybujú na najvzdialenejšich koncoch tohto intervalu. 112 Euro za AW-590 (591) a 167 Euro za AWG-M100 (január 2019). A určite sa nájdu zákazníci, ktorí 500 Eurám dajú prednosť pred niekoľkými modernejšími funkciami.

G-shock sú skvelé. Ale musia byť všetky tak veľké?

G-shock sú extrémne odolné, ale taktiež veľké. A práve kvôli menšej veľkosti (priemer 46mm) by som AW-590 ešte neodpisoval. Keď sa pozrieme na ponuku G-Shock s kombinovaným (A / D) číselníkom a priemerom do 46mm, tak máme na výber tri modely. Dva už spomínané AW-590, AWG-M100 a tretí unisexový, krokomerom vybavený GMA-S130. Po pridaní podmienky "do 120 Euro" zostanú len AW-590.

A tak sa dostávame k podstate týchto hodiniek a tiež aktualizácii názvu článku: "AW-590 Lacné digitálne-analógové G-Shock na menšie zápästie". Alebo tiež na zápästie školáka, ktorý by vo svojich 10-tich rokoch rád vymenil hodinky s Disney motívom za niečo mužnejšie.

Hodinky patria k tým základným a tomu tiež zodpovedá ich výbava. 60-minútové stopky, 60-minútové odpočítavacie stopky s možnosťou opakovania, 5x alarm (z toho 1x snooze) a svetové časy. Príjemným prvkom, ktorý nie je u G-Shock s touto cenou obvyklý, je kovová luneta pridávajúca hodinkám na zaujímavosti. AW-590 má lunetu oceľovú, AW-591 alumíniovú (hliníkovú), ktorú je ľahšie farebne povrchovo upravovať. Materiál lunety je jediným rozdielom medzi týmito modelmi.

Milujete najnovšie technológie? Ajajaj

Ako som už spomenul, AW-590, resp. jeho model 4778, má pôvod v roku 2007 a nesie si so sebou istý technologický dlh. Chýba mu pár funkcií a vychytávok, ktoré sú medzi súčasnými modelmi obvyklé.

  1. Analógový čas (ručičky) nie je spojený s digitálnym a obaja je potrebné nastaviť samostatne. U novších modelov sa nastaví čas digitálne a ten analógový sa prispôsobí.
  2. Chýba možnosť vypnutia zvuku tlačidiel. Na druhú stranu súčasný veľmi obľúbený model GA-100 (až GA-200) nemá zvuky tlačidiel vôbec, čo mi u nich chýba.
  3. Chýba funkcie pre "upratovanie" ručičiek, takže cez ne niekedy na digitálne displeje zle uvidíte.
  4. Jedna LED dióda osvetlí len ručičky. Digitálny displej v noci neuvidíte. Tento, užívateľovi často spomínaný nešvár, Casio vyriešilo až pri modely AWG-M100, pri ktorom je LED dióda šalamúnsky umiestnená a výborne osvetľuje analóg aj digitál. Pri novšom modeli GA-800 (r. 2017) použilo Casio dve LED-ky a tiež to funguje skvele.


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku