» Blog » Ball

Ball Engineer III Marvelight – hodinky nielen pre sprievodcov

Tagy: Recenzie | Ball | Pánske | Klasické | Tradičné

Jakub Pitucha | 6.9.2023 | 5 MIN

Ball, značka v mainstreamu téměř neznámá, v hodinářských kruzích vysoce ceněná. Dnes si posvítíme na její model Engineer III Marvelight v limitované „Caring“ edici. Najdeme na konci duhy hrnec zlata?

Na úvod by sa však hodila stručná chvíľka dejepisu…. históriu značky totiž datujeme až k roku 1891, kedy bol na post generálneho dozorcu a strážcu železničného času v USA menovaný zlatník a hodinár Webb Ball. Stalo sa tak v nadväznosti na sériu vlakových nehôd, vrátane tej najznámejšej pri meste Kipton. V súčasnej dobe je Ball, čo sa týka sídla aj výroby rýdzo švajčiarskou značkou - o tom ale viac v našom článku alebo videu o histórii značky.

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Dnes sa pozrieme hlavne na to, či sa oplatí hodinky Ball Engineer III Marvelight COSC v limitke „Caring Edition“ zaobstarať a aké vlastne sú.

Presné

Po prvé sú presné… a na tom si aj Ball už od svojich raných začiatkov veľmi zakladá. V tomto modeli nájdeme strojček RR1103-C postavený na švajčiarskom ETA 2824-2 s 25 kameňmi, zdobeným rotorom z dielne Ballu a hneď niekoľkými vychytávkami (o tých však až neskôr, musíme to vziať pekne poporiadku).

Model sa pýši označením „CHRONOMETER“, čo značí, že si prešiel náročnými skúškami švajčiarskeho úradu COSC. A ešte aby nie, spomínaný COSC totiž historicky vychádza z kritérií Weba Balla, ktoré určil už v 19. storočí pre špičkové hodinky amerických železníc. A tieto kritériá začali onedlho potom preberať aj iné značky či inštitúcie ako napríklad COSC. Kaliber je teda certifikovaný na -4 až +6 sekúnd za deň, v niekoľkých pozíciách aj teplotách. Mne však predviedol oveľa lepšie hodnoty, keď za jeden deň nabral necelú sekundu.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Samozrejmosťou, ktorú asi nie je ani treba spomínať, je hacking (zastavenie chodu hodiniek pri vytiahnutí korunky, čo sa hodí na nastavenie úplne presného času) a ručný náťah dopĺňajúci ten automatický. Garantovaná rezerva chodu je potom priemerných 38 hodín a frekvencia zotrvačky plynulé 4 Hz (8 posunov za sekundu).

Odolné

Ball Engineer III Marvelight sú na mechanické hodinky neobyčajne odolné. Najmä vďaka hneď niekoľkým patentom a vychytávkam, ktorými sa náš recenzovaný model môže pýšiť.

Hodinky sú odolné voči magnetickému poľu do 1000 gaussov (rovnakú odolnosť pre porovnanie ponúka aj slávny Rolex Milgauss), a to vďaka špeciálnemu kontajneru skladajúceho sa zo zliatiny niklu, železa, medi a molybdénu, v ktorom je kaliber usadený. Značka zároveň garantuje, že všetky jej modely sú prispôsobené na to, aby dokázali fungovať v extrémnych teplotách, a to od -40 °C do 60 °C.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Okrem odolnosti voči magnetickému poľu a teplotám, ktoré bežný smrteľník s Bally na zápästí nikdy nezažije (pokiaľ by teda s hodinkami nešiel napríklad do sauny alebo kryokomory), sa hodinky pýšia aj zvýšenou odolnosťou voči nárazom. Podľa vyjadrenia Ballu by hodinky mali byť odolnejšie o celých 66%. Úprimne neviem, čo je na tom pravdy - o crashtest som sa zatiaľ nepokúšal, ale pokúsim sa aspoň vysvetliť, čím tejto vlastnosti inžinieri z Ballu docielili.

Prvý z ich patentov je tzv. SpringSEAL, ktorý sa zjednodušene stará o pohodlie regulačnej rúčky zotrvačky, ktorá slúži hodinárom na jemné dolaďovanie („zrýchlenie“ a „spomalenie“ chodu hodiniek). Pri náraze sa však rúčka môže ľahko vychýliť zo svojej polohy, a tým narušiť presnosť hodiniek – tomuto nešváru má spomínaný „SpringSEAL“ zabrániť.

Ďalšou špecialitou je technológia SpringLOCK. Akási klietka, v ktorej sa nachádza vlások zotrvačky. Táto klietka zabraňuje rozvinutiu vlásku pri nadmerných otrasoch a znižuje riziko jeho poškodenia alebo aj pretrhnutia.

Poslednou vychytávkou proti mechanickému poškodeniu strojčeka je tzv. Amortiser, akýsi „krúžok“ z antimagnetického materiálu, ktorý obopína celý strojček, a tým ho chráni proti bočným nárazom.

Táto Ballom „vytunená“ Eta je potom posadená do puzdra o veľkosti 40 mm na šírku, 13,1 mm na výšku a 46,6 mm od nôžky k nôžke. Puzdro je vyrobené z 904L ocele, z ktorej je vyrobený aj náramok hodiniek. Táto oceľ je oproti klasickej 316L oceli odolnejšia voči korózii, kyselinám, ale aj poškriabaniu – je jednoducho a jednoducho tvrdšia. To tiež kladie väčšie nároky na techniku výroby (keďže je kvôli vyššej tvrdosti materiálu o niečo zložitejšie komponenty vytvoriť) a na použitie tohto materiálu si trúfa s nadsadením len hŕstka značiek (na čele s Rolexom) oproti celému zástupu výrobcov používajúci klasickú 316L oceľ.

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Čo sa týka skla hodiniek – to je samozrejme zafírové s antireflexnou vrstvou. Dýnko aj korunku tu nájdeme skrutkovacie a hodinky ponúkajú príjemných 100 m vodeodolnosti.

Hravé

Náš dnešný kúsok je súčasťou limitovanej „caring“ edície o 1000 kusoch. Táto edícia, už u Ballu plne vypredaná (u nás v posledných kusoch ešte dostupná), bola pôvodne uvedená v spolupráci s Armádou spásy, ktorú Ball už dlhšiu dobu finančne podporuje.V predpredaji putovalo za každý jeden nákup týchto hodiniek práve 300 švajčiarskych frankov (zhruba 7500 korún) vyššie spomínanej organizácii. Dnes na Armádu spásy putuje 5% z tržby tohto modelu.

Vhľad hodiniek spája pokojnú eleganciu s hravosťou tritiových indexov, ktoré majú 6 rôznych farieb a pripomínajú dúhu. Indexy sú tvorené sklenenými trubicami naplnenými plynným trítiom a sulfidom zinočnatým. Tieto dve látky spolu reagujú a vytvárajú konštantný zdroj svetla bez nutnosti „nabitia“ slnečným žiarením (na rozdiel od klasickej luminiscenčnej farby). Jediným neduhom je doba svietivosti – trícium má totiž ako každý iný prvok určitý polčas rozpadu. Presne 12 rokov. Čo je tiež doba, počas ktorej budú hodinky krásne a jasne svietiť.

Po tejto dobe začnú blednúť až nakoniec úplne zhasnú. Ball túto dobu uvádza na 25 rokov. Nie je ale treba zúfať – pre tých, ktorým by svetielka naozaj chýbali, je tu možnosť výmeny ciferníka a rúčiek za nové.

Ciferník je okrem tritiových trubíc na päťminútových indexoch vylepšený aj farebnými výrezmi s luminiscenciou nachádzajúcich sa po minútach. Na ciferníku potom nájdeme názov značky s tzv. Railroad Standard pečaťou, označením vodeodolnosti a nápisom „CHRONOMETER“, ktorý odkazuje na vyššie spomínanú COSC certifikáciu.

Engineer III Marvelight potom ďalej ponúka funkciu dátumu s rýchlym posuvom (presne o polnoci) a „kyklopa“ – zväčšovacie sklo pre dátumové okienko. Ciferník dopĺňajú ručičky s tritiovými trubicami.

„H-článkový“ náramok s vybrúsenými hranami strieda brúsené a leštené povrchy a je zakončený motýlikovou sponou bez tlačidiel na zapínanie. Spona náramku je spolu s korunkou dozdobená signovaním; na náramku nájdeme vygravírovaný nápis „BALL“ a na korunke typickej RR. Celý model na mňa aj napriek elegantnému vzhľadu pôsobí veľmi robustne, najmä kvôli ľahko vyššej váhy, ktorá je pred skrátením náramku zhruba 178 g. Na zápästí sú teda príjemne cítiť.

Pre tých, ktorí preferujú klasický štýl ciferníka, značka ponúka aj modely v konzervatívnom prevedení; napríklad zelené (NM9026C-S6CJ-GR) alebo gradientné červené (NM9026C-S6CJ-RD).

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších
25.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

Pre koho sú a stoja za kúpu?

Za mňa určite stojí – pretože aj keď nie ste práve sprievodcovia amerických dráh, oceníte ich presnosť, odolnosť aj kompaktnosť. V týchto kvalitách je možné cítiť historický odkaz značky, ktorá na ne stavala už od jej začiatku v roku 1891, kedy vytvárala jednoduché a najmä praktické hodinky bez serepetičiek.

Dnešný model je potom najmä pre tých, ktorí sa vedia na hodinky pozerať aj trochu s nadsádzkou a zároveň hľadajú odolný, presný a spoľahlivý model zavedenej značky, ktorý im na konci dňa rozžiari úsmev na tvári.

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenzia – Čas sa nedá prehliadnuť
4.10.2023 - Igor Kratochvíl
Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenzia – Čas sa nedá prehliadnuť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku