» Blog » Ball

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenzia – Čas sa nedá prehliadnuť

Tagy: Recenzie | Ball | Pánske | Klasické | Letecké

Igor Kratochvíl | 4.10.2023 | 6 MIN

Čaká ma pekelná úloha... Ako objektívne zrecenzovať niečo, čo sa vám od prvého momentu tak páči, že ste ochotní odpustiť veľa vecí? Dúfam, že nebudem čeliť žiadnemu podozreniu z nekvalitného PR, pretože môj silne pozitívny vzťah k hodinkám Ball Engineer Master II Aviator Automatic je založený výlučne na vynikajúcich pocitoch, ktoré som s nimi počas recenzovania zažíval. Dámy a páni, pripútajte sa, štartujeme!

Hodinky Ball Engineer Master II sú vlastne prvé letecké hodinky "starej školy", ktoré som mal tú česť ovládať. Pod pojmom stará škola mám na mysli éru pilotných hodiniek, ktoré nemali také množstvo (a pre neletcov, ako som ja, neporiadok) stupníc, subciferníkov, obojsmerne rotujúcich lunet a matematicko-logaritmických vychytávok, aké poznáme napríklad zo špičkovej stajne modelov Citizen.

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob

Samozrejme, len si predstavte... Sedíte v priekopníckom stroji drevenej konštrukcie, cez rev motora nepočujete vlastné slová, do tváre vám šľahá dym z mohutných výfukov a vaše hodinky sú teraz vaším najdôležitejším partnerom na život a na smrť. Vtedy ide len o jedno – mať dokonalý prehľad o čase vždy a takmer za každých okolností.

Dokonalá čitateľnosť, obrovský ciferník a indexy a fortieľne spracovanie. To boli kľúčové ukazovatele každých dobrých pilotných hodiniek minulého storočia a sú to aj základné vlastnosti hodiniek Engineer Master II Aviator Automatic. V podstate by sa všetko dalo zhrnúť do tohto jediného odseku, ale "Engineer Master" má viac výhod - pridanú hodnotu kvalitného spracovania a punc primeraného luxusu.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Remeň ako remeň!

Našťastie nevnímam ego-komplexy, napriek tomu sa musím priznať, že s "inžinierom" na zápästí si naplno užívam mužné pocity. V tomto smere hodinky fungujú dokonale, čo je spôsobené najmä ich výraznosťou, počnúc samotným remienkom.

O pravosti prírodnej kože nepochybujte, výrobca materiálom nešetril. Výsledkom je poctivý prešívaný remienok s hrúbkou 3,5 mm a šírkou 22 mm, ktorý na zápästí nielen pocítite, ale aj doslova počujete. Pri pohybe ruky krásne a hlasno "vŕzga", čo pôsobí majestátne a rebelsky zároveň.

Pri manipulácii s remienkom si tiež pomerne často spomeniete na vetu z názvu kapitoly, pretože jeho rozopínanie a zapínanie si vyžaduje naozaj veľkú silu. Spočiatku je to fuška a viem si predstaviť, že zápasenie s popruhom počas rannej prípravy na dôležitú schôdzku vám môže liezť na nervy.

Dá sa predpokladať, že tento jav časom zmizne alebo sa aspoň zmenší, popruh sa dá kedykoľvek vymeniť za vhodnejší. Dúfam, že nie som barbar, keď zvažujem, že hodinkám by vyhovoval napríklad aj remienok NATO a samotná spoločnosť Ball ponúka možnosť oceľového náramku.

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

Nenápadné zapínanie zdobí veľmi vydarená imitácia štyroch skrutiek a podľa očakávania logo výrobcu. Neprehliadnuteľným prvkom remienka sú dva veľké a mužné oceľové nity s čisto dekoratívnym účelom. Hoci na mňa spočiatku pôsobili zbytočným, až rušivým dojmom, časom mi prirástli k srdcu a dnes si bez nich remienok ani hodinky neviem predstaviť.

S absolútnym prehľadom

Robustné oceľové puzdro má priemer 46 mm a výšku niečo cez 13 mm a matná povrchová úprava mu naozaj pristane. Jeho silné stránky spočívajú v patentoch a technológiách. Za zmienku stojí nielen Amortiser, švajčiarsky bratranec japonského G-Shocku, chrániaci strojček pred vonkajšími nárazmi a otrasmi, ale predovšetkým feromagnetická zliatina niklu a železa známa ako Mu-Metal. Tá funguje ako nízkofrekvenčný antimagnetický štít, takže do hodiniek nesmú vnikať magnetické polia.

Priamo dominantné je tu zafírové sklíčko, ktoré dodáva hodinkám luxusný vzhľad a priestorovú hĺbku. Túto výsadu umožňuje najmä absencia lunety, ktorá mne osobne vôbec nechýba. Naopak, užívam si skvelý prehľad o všetkom, čo sa pod antireflexným sklíčkom deje, najmä o aktuálnom čase.

A tu musím vyzdvihnúť asi najväčšiu výhodu hodiniek Engineer Master II Aviator, teda perfektnú čitateľnosť. Doslova obrovské indexy, lemujúce čierny ciferník v päťminútových intervaloch, dominujú menšiemu, ale stále dokonale čitateľnému ciferníku, vyznačenému jednoduchým písmom bez päty.

Prvotriedna prehľadnosť je zaručená aj vďaka masívnym ručičkám v tvare meča a informácie o čase sú dokonale prístupné aj pri pohľade z pomerne extrémnych uhlov. Tento komfort si môžete užívať napríklad počas jazdy autom, keď vám stačí pohľad periférnym videním na ručičku na volante, aby ste boli "v obraze".

Čitateľnosť nezhoršujú ani drobné detaily na ciferníku v podobe loga výrobcu, informácií o technológii strojčeka či vodotesnosti do hĺbky 100 m. Osobne som si to neoveril, ale predpokladám, že prémiovej značke sa dá v týchto ohľadoch veriť.

Ak si rovnako ako ja potrpíte na detaily, budete zbožňovať tenkú sekundovú ručičku, ktorá len zdanlivo levituje po ciferníku vďaka svojej bielej špičke. Opačný čierny koniec potom ukrýva krásny detail v podobe ozdobného dvojitého "R", ktoré odkazuje na logo značky a symbolizuje skratku "Rail-Road".

Komplikácia dňa v týždni (v dvoch jazykoch) a dátum sú citlivo vsadené do ciferníka na indexe tretej hodiny a ich preklopenie na začiatku dňa sa uskutoční v okamihu. Jediné, čo považujem za trochu nešťastné, je možno až príliš jemná a pre mňa už ťažšie čitateľná typografia, ktorú tu výrobca použil.

Oppenheimer by žiaril šťastím

Na širokých indexoch, ručičkách a sekundovej ručičke našlo domov trvalé rádioluminiscenčné osvetlenie. Ampulky naplnené rádioaktívnym tríciom fungujú dobre, a hoci luminiscencia nie je na prvý pohľad veľmi výrazná, čas bez problémov určíte aj uprostred hlbokej tmy.

Okrem toho sa dizajnéri spoločnosti Ball kreatívne pohrali s prímesou luminoforu a výsledkom je príjemná zmena farby luminiscencie na oranžovú na indexe kráľovskej dvanástky. Aj keď spoločnosť Ball dokáže robiť lepšie farebné "šou", v prípade modelu Engineer Master II Aviator Automatic je podľa môjho názoru na mieste striedmosť. Chytrý výskum definuje polčas rozpadu trícia na 12 rokov; podľa výrobcu budú hodinky svietiť ešte minimálne tri roky. Keby sa rádioaktivita vždy používala na také pekné a užitočné veci...

Ball Engineer III Marvelight review - hodinky nielen pre čarodejníkov
6.9.2023 - Jakub Pitucha
Ball Engineer III Marvelight review - hodinky nielen pre čarodejníkov

Rádioluminiscenciu dopĺňa klasická a veľmi účinná luminiscencia SuperLuminova, ktorú zvýrazňujú drobné číslice a ktorá pri osvetlení celkom zreteľne prereže tmu.

Ero so spoľahlivým motorom

Na kompletné ovládanie hodiniek postačuje skrutkovacia korunka, či skôr poriadna korunka na pravej strane, ktorá tiež slúži vzorne a ktorej dávam po všetkých stránkach veľkú pochvalu. Ľahko sa s ňou manipuluje, neprekáža a nechýba jej ani ozdoba na prednej strane so spomínaným dvojitým "R". Hodinky disponujú funkciou hackingu, napriek tomu pre mňa bolo presné nastavenie času vždy tak trochu zábavnou ruletou. Môžu za to veľké rozostupy medzi minútovými indexmi a moja neschopnosť zastaviť sekundovú ručičku presne tam, kde by som chcel.

V dokumentácii sa uvádza rezerva chodu 38 hodín a tu musím dôrazne nesúhlasiť. V skutočnosti mnou testovaný kus dokázal neúnavne tikať reálnych 45 hodín, teda o celých 7 hodín dlhšie, a ak k tomu pripočítame dennú odchýlku presnosti v prijateľnej tolerancii 3-4 sekundy, potom môžeme povedať, že automatický strojček s označením BALL RR1102 funguje výborne.

Výrobca stavil na osvedčený "štvorhertzový" stálicový strojček ETA 2836-2 s dvadsiatimi piatimi kameňmi. BALL obohatil tento kaliber o technológie SpringLOCK a SpringSEAL, ktoré chránia strojček pred otrasmi a nárazmi.

Ak máte radi pekné veci s príbehom, potom vás poteší aj skrutkovací ciferník hodiniek, ktorý zdobí krásny motív pripomínajúci slávny prvý let bratov Wrightovcov, ktorý sa uskutočnil v roku 1903. Ide o taký sympatický a zberateľsky cenený detail, že mi tentoraz výnimočne nevadí absencia pohľadu do vnútra strojčeka cez priehľadný ciferník.

Kvalita a úroveň pre fajnšmekrov

Záver recenzie bude v prípade hodiniek Engineer Master II Aviator Automatic rovnako jednoduchý a jasný ako hodinky samotné: popravde, neviem si predstaviť hodinky s lepšou čitateľnosťou, chválim precízny strojček, kvalitné materiály, unikátnu technológiu a robustné, ale nevšedné spracovanie. Príjemným prekvapením je aj životnosť nad očakávania. Výrobcom udávaná celková hmotnosť 112 g bola v prípade mnou testovaného kusu presná na desatinu gramu a zo skúsenosti môžem potvrdiť, že je pre nositeľa celkom prijateľná aj po celodennom nosení.

Modely značky Ball síce patria do vyššej cenovej kategórie a ak túžite po spoľahlivých leteckých hodinkách s dobrou čitateľnosťou, nájde sa bezpochyby rad výrazne lacnejších riešení. Ball je však zároveň symbolom špičkovej kvality na trochu inej úrovni, ktorú možno vnímať pri každom pohľade a dotyku, a nepochybujem, že cieľová skupina túto jedinečnosť rada ocení.

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších
25.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku