» Blog » Ball

Ball Engineer Master II Diver TMT recenzia – Svetovo unikátne mechaniky s teplomerom

Tagy: Recenzie | Ball | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 24.6.2021 | 7 MIN

Ball dnes patrí medzi hŕstku špičkových hodinárov, ktorí používajú pre mechanické hodinky tríciové osvetlenie. A tiež medzi tých, ktorí vyrábajú mechanické hodinky s teplomerom. Jedinečná komplikácia Ball Engineer Master II Diver TMT je niečo, čo musí upútať pozornosť milovníkov hodinárskych technológií napriek tomu, aká nepraktická funkcia to vlastne je.

Pozadie

Ballovi sa niekedy vraví hodinkový Royce Rolls. Môže za to skratka RR označujúca Rail Road štandardy, ktoré Ball zaviedol. Pôvodne americká, avšak dnes už švajčiarska značka sídliaca v slávnom La Chaux-de-Fonds, má za sebou totiž celkom pozoruhodný príbeh a najviac je spojovaný práve s americkými železnicami.

Štandardy, ktoré vtedy zakladateľ Webb C. Ball zaviedol pre železničné hodinky, boli uznávanými po celej Amerike a jeho hodnoty preberali výrobcovia nielen tam, ale aj na starom kontinente. Dodnes si Ball pripomína železničnú éru vo svojich kolekciách. Ale to hlavné, dodnes sa zameriava na spoľahlivé a presné časomiery, ktoré budú schopné obstáť aj v náročných podmienkach.

Mrknite na našu videorecenziu:

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Asi najtypickejším poznávacím znamením hodiniek Ball je využitie trícia pre osvetlenie hodiniek. Pochváliť sa ale môže aj mnohými patentami a inováciami. Či už ide o antimagnetickosť hodiniek, odolnosť voči nárazu, patentovaný spôsob ovládania chronografu či ochrany korunky, alebo komplikáciu, ktorú si predstavíme dnes: teplomer implementovaný do vyslovene športového modelu s potápačským dizajnom a kvalitami – Engineer Master II Diver TMT.

Odolný potápač

Luneta s potápačskou stupnicou s vyznačenými 15 minútami je obojsmerne otočná. To nie je neobvyklé, ale tu ide o iný spôsob fungovania. Vnútorná luneta sa ovláda korunkou na druhej hodine, ktorá je šrobovacia, takže akonáhle nastavíte požadovaný údaj, korunku zašrobujete a luneta už sa ani nepohne.

Vodeodolnosť dosahuje 300 metrov a ochranu proti vode zaisťuje aj šrobovacia korunka a robustné plné dienko s veľmi netradičnou rytinou. Osobne som z nej trochu nesvoja, avšak zobrazuje Guillaume Néryho, francúzskeho potápača, ktorý je držiteľom niekoľkých rekordov. Jedným z nich bola hĺbka 109 metrov v roku 2006, odtiaľ potom limitovaný počet kusov hodiniek.

Guillaume Néry, francouzský potápěč, který se v roce volně potopil do hloubky 109 metrů. O pár let později dosáhl 139 metrů, ale málem při tom přišel o život a zanechal závodění.Guillaume Néry, francúzsky potápač, ktorý sa v roku 2006 volne potopil do hĺbky 109 metrov.

Ak sa bavíme o potápačských kvalitách, je tu samozrejme nutná absolútna čitateľnosť a prehľadnosť. V tom Ball vyniká nielen v rade Engineer Master, ale naprieč svojimi radami. Z potápačských modelov sa nedá nespomenúť asi najobľúbenejší Ball Starlight v rade Roadmaster s typickým potápačským dizajnom a fantastickou luminiscenciou kombinujúcou tríciové kapsle a fotolumiscenciu Super-LumiNova.

U Engineer Master II Diver TMT nájdeme vyše 50 tríciových kapslí troch rôznych farieb. Tie sú naplnené rádioaktívnym tríciom a v reakcii s chemickou látkou vyžarujú permanentné svetlo, bez toho aby potrebovali predchádzajúce „nabitie“ svetlom či iným zdrojom.

Tritiové osvětlení, které Ballu dodává Mb microtec.Tríciové osvetlenie, ktoré Ballu dodáva Mb microtec.

Puzdro hodiniek je z titánu s čiernou DLC vrstvou, ktorá zvyšuje ochranu voči poškriabaniu. Práve ľahkosť titánu s triezvym priemerom puzdra 42 mm (54 mm lug to lug) a premysleným zaoblením nožičiek spôsobuje, že sa hodinky skutočne dobre nosia. Najmä pri váhe 98 g.

Je možno prekvapivé, že Ball tmavou DLC vrstvou nepotiahol aj dve korunky. Hádam, že išlo skôr o zámer, pretože s touto kombináciou sa stretávame pri rade hodiniek Ball a vzhľadom k cene hodiniek asi nejde len o snahu na niečom ušetriť, ale skôr rozbiť prípadnú jednotvárnosť. Aj keď tu je dizajn sám o sebe natoľko zaujímavý, že by kompletná čierna úprava rozhodne neškodila. Takto ale korunky ladia s ručičkami, ktoré sú v skutočne precíznej finálnej úprave.

Vo vnútri je automatický strojček Ball RR1601, ktorý ale nezačína nikde inde než ako ETA 2892-A2 (po novom potom Ball prechádza aj na Sellitu, ako väčšina značiek, ktoré nie sú pod Swatch Groupom a nemajú všetky strojčeky in-house). Beží na modernej frekvencii 28 800 polokmitov za hodinu a ponúka 42 hodín rezervy.

Vnitřní oboustranně otočná luneta se ovládá šroubovací korunkukou na druhé hodině.Na nepárnej hodine nájdeme aj dátumovku.

Ball je známy tým, že sa zameriava na presnosť a spoľahlivosť svojich hodiniek. To je silno podporené celkovou robustnosťou a odolnosťou voči vplyvom nárazov o sile 5000 Gs. Strojček by mal bez poškodenia zvládnuť pád až z jedného metra.

Súčasne patrí medzi značky, ktoré sa pri svojich hodinkách silno zameriavajú na odolnosť voči magnetizmu. Nájdete modely, ktoré odolajú dokonca sile 80 000 A/m. Zvýšenú odolnosť majú ale všetky a veľkú časť potom necháva Ball aj certifikovať. Aj Ball Engineer Master II Diver TMT sa pýšia antimagnetickosťou, čo prispieva k presnosti chodu hodiniek.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Prvý na svete

To najzaujímavejšie na Ball Engineer Master II Diver TMT som si nechala na koniec. Ako názov TMT napovedá, ide o hodinky s teplomerom, ktorého ukazovateľ nájdeme v spodnej časti číselníka. A to je vo svete mechanických hodiniek skutočne niečo unikátne.

Ball naviac dokázal vyrobiť náramkové mechanické hodinky, ktoré merajú teplotu od -35 do +45 stupňov Celsia ako prvý na svete. Už tak sa do tejto úlohy púšťa len málo značiek, vlastne si len márne snažím vybaviť ďalšie mechaniky s teplomerom.

Svůj systém měření teploty má Ball patentovaný.Svoj systém merania teploty má Ball patentovaný.

Meranie teploty funguje na princípe bimetalovej pružiny, ktorá je citlivá na teplotu. Ide vlastne o cievku z dvoch kovových drôtov, ktoré sú pozdĺžne spojené a navinuté do špirály. Tá je potom uložená na špeciálnej doske strojčeka. Ako obe zliatiny rozdielne reagujú na teplotu, tak sa jedna predvídateľným spôsobom zmršťuje a druhá rozťahuje. Tým udávajú teplotu.

Obvykle sú tieto zliatiny z ocele a mede, alebo ocele a mosadze. Teplomer v hodinkách nie je rozhodne novinkou, môžete nájsť napríklad historické hodinky Breguet z počiatku 19. storočia. Vtedy ale mal teplomer v hodinkách skôr tú funkciu, že sa pred vynálezom zliatin rezistentných na teplotu hodinky správali s výraznejšou odchýlkou. Teplomer tak umožňoval lepšie regulovať čas v závislosti na teplote.

Údajne najväčšou výzvou inžinierov v Balle bolo umiestniť bimetalový teplomer tak, aby sa nezvýšila výška celého strojčeka nad požadovanú hodnotu. Všetko teda do seba muselo presne zapadať. Aj preto si Ball necháva niektoré časti ako dosku či mostík vyrábať na objednávku.

Presnosť teplomera je kapitola sama pre seba. Rovnako ako využiteľnosť tejto komplikácie. Teplomer by mal fungovať s presnosťou 97 %. Ale je treba povedať, že pre správne meranie je nutné mať hodinky dole z ruky, a to minimálne na 10 minút, ideálne viac.

Přesnost měření je 97 %.Presnosť merania je 97 %.

Pri nosení totiž hodinky ukazujú teplotu, ktorá je, povedzme, čiastočne braná podľa teploty vášho tela a okolnej teploty. Práve teplota zápästia potom silno ovplyvňuje výslednú teplotu, takže pre správne meranie je dôležité hodinky dať dole, aby sa teplota vo vnútri vyrovnala teplote okolia. To je ale problém – alebo skôr fakt, ktorý hodinári zatiaľ nevedia moc obísť – všetkých hodiniek s touto funkciou. Nielen teda mechanických Ball, ale aj quartzových.

S tým súvisí aj praktické využitie teplomera na mechanických hodinkách. Pri outdoorových hodinkách typu Casio ProTrek, G-Shock či Alpina AlpinerX túto funkciu možno využijete na nejakom treku, niekedy sa hodinky dokonca zavesia napríklad na batoh, aby teplomer neovplyvňovala práve teplota tela. Ale mechanický Ball, aj cez svoju všestrannú odolnosť, nie je úplne typ hodiniek, ktorý si kupujete primárne na výstup.

Černý řemínek je z přírodního kaučuku. Na ruce je velmi pohodlný a k titanovému pouzdru s černým DLC povlakem se hodí víc než dobře.Čierny remienok je z prírodného kaučuku. Na ruke je veľmi pohodlný a k titánovému puzdru s čiernym DLC povlakom sa hodí viac než dobre.

Je teda pravdou, že teplomer v mechanických hodinkách nie je zas tak vyhľadávanou praktickou funkciou. A málokto bude zámerne hľadať mechanické hodinky práve s ukazovateľom teploty. Ale je to ukážka hodinárskej zdatnosti a dá sa povedať, že TMT hodinky sú skutočne cielené na milovníkov práve tejto technologickej vynaliezavosti.

V závislosti na tom, kde hodinky Ball TMT kupujete, si môžete vybrať, či budú ukazovať teplotu v °C alebo °F. A pretože tu v Európe meriame v stupňoch Celsia, na číselníku nájdete ukazovateľ -35 °C až 45 °C. Ball má svoj teplotný systém dokonca patentovaný a skutočne budete len ťažko hľadať druhé také pri iných značkách.

Záver

Pokiaľ ste zberateľ, ktorý hľadá unikátne kúsky s unikátnymi komplikáciami, Ball Engineer Master II Diver TMT sú presne také. Ball sa naviac v kruhoch hodinkových nadšencov stáva čím ďalej obľúbenejší. A je to dané spoľahlivosťou značky ponúkajúcej naozaj veľa za dané peniaze. Ball Diver TMT sú potom ešte unikátnejšie tým, že nie sú obyčajné. Či už pre svoju funkciu teplomera, alebo použitím trícia, ktoré je rovnako ako teplomer pri mechanických hodinkách výnimočnou záležitosťou.

Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších
25.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Ball – Fotogaléria tých najzaujímavejších

Jedinečná komplikácia teplomera v mechanických hodinkách
Vydarený potápačský dizajn s precíznym spracovaním
Vodeodolné do 300 metrov
Antimagnetické
Titánové puzdro s DLC úpravou
Trícium, ktoré svieti nepretržite bez potreby iného zdroja

Vyššia cena, z veľkej časti daná komplikáciou teplomera
Teplomer nie je príliš využiteľný v bežnej praxi
Niekomu sa nemusí páčiť iná farba koruniek

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre