» Blog » Bering

Bering Pebble. Dizajn navrhnutý svetoznámym KiBiSi

Tagy: Recenzie | Bering | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 15.12.2020 | 5 MIN

V záplave hodiniek klasických tvarov je každé vybočenie trochu odvážnym krokom. Pri pohľade na asymetrický tvar hodiniek Bering z novej kolekcie Pebble si jeden nie je istý, či ide o zaujímavú odlišnosť, alebo mu nepravidelnosť je vyložene nepríjemná.

Po prvom kontakte s fotkami produktu som sa prikláňala k druhej variante. Nebolo vôbec ľahké ich kamkoľvek zaradiť. Bolo ale na nich niečo iné, čo púta pozornosť. A čoskoro po zoznámení s Pebble zistíte, že sa na ne nemožno pozerať len ako na módne hodinky, ale aj kúsok umeleckého prejavu.

Tento svieži umelecký vietor privial zo severu. Za originálnym tvarom hodiniek totiž stojí svetoznáme dizajnérske štúdio KiBiSi. Inšpiráciu našlo v kamienkoch typických pre škandinávske pobrežie.

Pochopiteľne ale nemôžete vziať náhodný šuter z pláže a vytvarovať podľa neho hodinky. Spojenie musí byť predovšetkým funkčné. Zaoblenie hodiniek preto nie je nijak výrazné, nikde neprekáža, rovnako ako korunka na desiatej minúte. Na zápästí tak vytvárajú hodinky úplne prirodzený, a o to viac vlastne prekvapivý dojem.

Na dánskej značke Bering sú mi sympatické predovšetkým dve veci. Dizajnovo vychádzajú už od svojich začiatkov z čistoty a tvarovej jednoduchosti, nachádzajúc inšpiráciu v blízkej prírode. A rozhodnutie nezakolísať, pokiaľ ide o kvalitu materiálov. Až na zámerné výnimky, ako sme videli u farebnej kolekcie True Aurora, sú puzdrá vždy z chirurgickej ocele, zvyčajne v leštenej podobe. Sklíčka hodiniek volí Bering vždy zafírové. Cielene, aby ostali bez škriabancov, čisté, krásne priehľadné. Naviac, ako je z celej kolekcie Bering zrejmé, nejedná sa o predraženú záležitosť a nenájdeme tu ani prirážku za „známe módne meno“.

Ako pánske (s priemerom 40 mm), tak dámske (s priemerom 34 mm) varianty sú veľmi tenké, upevnené na milánsky náramok z oceľovej spleteniny.

Vyberať možno z niekoľkých variánt, vrátane u Beringu tak obľúbenej arkticky modrej a pútavo červenej. Farebných odtieňov je dosiahnuté klasickou PVD úpravou.

Bez zaváhania možno Bering Pebble definovať ako elegantné, mestské hodinky. Nevybočujú tak z nám dobre známeho štýlu hodiniek Bering.

Akonáhle sa odpútate od nových tvarov puzdra, zistíte, že na číselníku niečo chýba. A nie sú to minútové indexy, alebo sekundová ručička. Na minimalizmus sme (nielen) u Beringu zvyknutí. Ale tam, kde bežne nachádzame meno značky, je prázdno. Nič nenarušuje úplnú čistotu číselníka. Ani zdanlivo tak dôležitá informácia, čie hodinky máte vlastne na ruke. Je to zámer KiBiSi štúdia a Bering ho dodržal. Svoje logo vtlačil len na stranu puzdra, v gravírovaní rovnakého odtieňa ako telo hodiniek.

Dobrý dizajn je postavený na myšlienke

Dizajnérsku spoločnosť KiBiSi založili v roku 2009 Lars Holme Larsen, Bjarke Ingels a Jens Martin Skibsted. Spolupracovali už ale predtým a našli v spoločnej práci nový rozmer. Vďaka svojim skúsenostiam mohli prepojovať znalosti z rôznych oblastí nielen dizajnu, ale aj architektúry a umenia. Spojenie vychádza z ich troch odborných spoločností: Kilo Design (Ki), BIG architekti (Bi) a Skibsted Ideation (Si).

KiBiSi patří mezi nejvlivnější skandinávské designérské společnosti

KiBiSi patrí medzi najvplyvnejšie škandinávske dizajnérske spoločnosti

Kilo Design Larsa H. Larsena sa zameriava na priemyslový dizajn. On sám absolvoval Kráľovskú dánsku akadémiu výtvarných umení. Jeho prácu môžete nájsť aj v San Francisco Museum of Modern Art a získal rad ocenení vrátane  Danish Design Award, Red Dot či zlatého leva z Cannes Lions International Festival of Creativity. Medzi klientov Kilo Design patria spoločnosti ako Samsung, Google či AIAIAI.

Sluchátka vytvořena pro Google ve spolupráci s AIAIAI.

Slúchadlá vytvorené pre Google v spolupráci s AIAIAI.

Bjarge Ingels Group (skrátene BIG) patrí medzi najzaujímavejšie kodanské zoskupenie. Stoja za ním desiatky ocenení a z nápaditých projektov spomeniem napríklad VIA 57 West na Manhattane, park Superkilen alebo Dánske námorné múzeum. V roku 2016 zaradil časopis Forbes Bjarga Ingelsa medzi 100 najvplyvnejších mužov. A pokiaľ o ňom chcete vedieť viac, vznikol nedávno aj dokument Big Time.

Dánské národní námořní muzeum od BIG v Helsingør

Dánske národné námorné múzeum od BIG v Helsingør

Aj posledný z trojice dánskych dizajnérov Jens Martin Skibsted má za sebou desiatky úspechov. Predsedal Dánskej rade pre dizajn, najznámejšia je ale jeho spoločnosť Biomega zameriavajúca sa na bicykle a ekologickú dopravu. Mimo iné aj pre Puma AG. Vďaka svojej inovatívnej podobe ich nájdeme v zbierkach Múzea národného umenia NY aj San Francisca.

Kolekce PUMA Bike vytvořena Biomegou a KiBiSi

Kolekcia PUMA Bike vytvorená Biomegou a KiBiSi

Dohromady tvoria tieto tri svetoznáme dizajnérske mená unikátne spojenie KiBiSi. Projekty majú neskutočne široký záber. Od architektúry, nábytku, domácich predmetov, až po bicykle či lietadlá. Vytvárajú pôsobivé riešenia pre klientov celého sveta. Vždy ale s cieľom priniesť niečo unikátne, inovatívne, inteligentné. Ale súčasne funkčné a esteticky dokonalé.

V KiBiSi veria, že myšlienky a produkty sú zviazané a produkt by mal niesť myšlienku značky, skôr než byť honosným predvádzaním dizajnéra. Tak sa dá vnímať aj Pebble tvar hodiniek. Svojou nezvyčajnosťou ľahko prekračuje konvencie, ale stále ostáva verný zámeru stvoriť niečo esteticky aj funkčne inteligentné.

Je zaujímavé, že tvar Pebble nenavrhlo dizajnérske trio KiBiSi pre Bering. Celý koncept preniesť ladný, mierne asymetrický tvar kamienkov do hodiniek vznikol pre inú dánsku značku hodiniek – Bulbul.

Bulbul Pebble navržený KiBiSi

Bulbul Pebble navrhnutný KiBiSi

Hádam, že väčšina z vás o nej ale nikdy nepočula. Ide o mladú spoločnosť, ktorú založil v roku 2013 entuziasta do svetového dizajnu Jacob Juul. Prvou kolekciou boli práve hodinky tvaru Pebble, navrhnuté KiBiSi. Netradičné dizajnové poňatie pomohlo odštartovať záujem o tento nový dánsky mikrobrand.

Postupne pribudli ďalšie kolekcie a KiBiSi sa aj naďalej na ich dizajne podieľa. Napriek tomu ide stále o okrajovú záležitosť, ktorú na hodinárskych pultoch neuvidíte. Možno aj preto vznikla potreba predstaviť originálne tvary hodiniek Pebble širšiemu publiku, ktoré by dizajnérsky zámer KiBiSi ocenilo.

Bering Pebble. Designed by KiBiSi, Styled by Bering

Je chvályhodné, že Bering nemal potrebu tvar Pebble akokoľvek upravovať. Zachoval nielen krivky, ale aj rozmery (a pridal dámsku, menšiu verziu), a predovšetkým čistotu celého modelu. Napokon, minimalizmus a inšpirácia severskou prírodou je základom filozofie Beringu. KiBiSi model tak do kolekcie Beringu dokonale zapadá.

Myslenie a štýl KiBiSi je rozhodne inšpiratívny. Možno vám to tiež nedalo a preskúmali ste ich tvorbu detailnejšie. Pokiaľ ste zatúžili mať kúsok moderného umenia „designed by KiBiSi“ doma, ale ich lampa ani kreslo sa vám do obývačky nehodia, môže byť Pebble vhodnou alternatívou. A ako je pre KiBiSi typické, nejde len o estetickú záležitosť, ale funkčné riešenie so zaujímavou myšlienkou v pozadí.

Bering je moderná značka hodiniek a šperkov. Jej príbeh sa začal písať v roku 2008, kedy dánsky obchodník a dobrodruh Rene Kaerskov zoskočil z helikoptéry na ľadový povrch Arktídy. Očarovaný čistotou arktickej krásy, vrátil sa domov, kde začal pracovať na vzniku značky hodiniek, ktoré by mali rovnaký koncept: krásne, elegantné, s čistým, jednoduchým dizajnom a kvalitnými materiálmi.

Meno si zvolil podľa dánskeho moreplavca Beringa, ktorý v roku 1728 objavil a preplával úžinou, nesúcou dodnes jeho meno, a stal sa prvým Európanom, ktorý preskúmal Aljašku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

198 € (doručíme do 7.5.)
198 € (doručíme do 7.5.)
II. Akosť, zľava 20%
162,40 € skladom
198 € nedostupné