» Blog » Bering

Bering True Aurora: Recenzia na dánsky minimalizmus v žiarivých farbách

Tagy: Recenzie | Bering | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 27.2.2020 | 5 MIN

Výrazná kolekcia True Aurora dánskej značky Bering sa tentokrát nechala inšpirovať polárnou žiarou. Javom, ktorý fascinuje pozorovateľov pre svoje jasné farby. Bering ich jednu po druhej preniesol do svojich hodiniek. So zaujímavou cenou a pre značku neobvyklými materiálmi.

True Aurora je dosť odlišná od ostatných kolekcií Beringu. Sme zvyknutí na ocel, vysoko elegantný štýl a tlmenejšie, tradičné farby. Modely v True Aurora sú naopak plné žiarivých farieb, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Elegancia a decentnosť ústupili hravosti. Zostal však jednoduchý severský štýl a v kombinácii s pestrofarebnosťou vznikol zaujímavý, nový článok v portfóliu tejto modernej značky.

Kolekciu predstavil Bering ako novinku na zimu 2019/2020. Ponúkajú sa v dvoch veľkostiach - menšie, s priemerom puzdra 34 mm bez korunky, a väčšie, s priemerom 40 mm a mimostredovou sekundovkou. Menšie sú v šiestich farbách: červená, žltá, zelená, modrá, čierna a zeleno-fialová.

Väčšie sú taktiež v čiernej, zelenej a zeleno-fialovej, zvyšné farby sa nakoniec nepredávajú (a nižšie zistíme prečo). Aj napriek väčšiemu priemeru sadne na dámsku ruku (obidve verzie sú brané ako unisexové), avšak pri menšom obvode zápästia (pod 16 cm) bude trochu trčať remienok, čo môžem s 15 centrimetrovým obvodom potvrdiť.

Dánsky minimalizmus

Napriek tomu, že farby naozaj žiaria, z povestného severského minimalizmu, ktorý Bering pri svojich modeloch využíva, sa nič nestratilo. Číselník je jednoduchý, až prostý. Pri menších modeloch (34 mm) sú lepené indexy bez čísel, čas prehľadne ukazujú veľmi tenké ručičky. Pri väčších modeloch (40 mm) bola sekundová ručička mimostredovo posunutá k číslu 6, a celú hodinu označuje arabská 12.

Aj keď kampaň Beringu lpie na inšpirácii vo farbách prírodného úkazu, pre nezasväteného ide skrátka o jednoduché hodinky v zaujímavých farbách aj štýle, ktoré vytvoria perfektný módny doplnok. Element polárnej žiary je tak krásnym pozadím, ale koncept hodiniek smeruje k záujemcom o odvážnejší kúsok do zbierky.

Dokážete si predstaviť jednoduché čierne koktejlky oživené kontrastným červeným Beringom? Alebo žlté konversky doladené žltým modelom? Alebo nápaditý farebný outfit s univerzálnym a stále mladistvým vzhľadom čiernych Auror? Ja rozhodne áno.

Kvalitné materiály, na ktorých si Bering zakladá

Pri Beringu patria medzi najvýraznejšie plusy dôraz na kvalitné materiály, a nevybavím si model, v ktorom by z nich zľavila. Puzdrá sú najčastejšie z chirurgickej ocele alebo titánu. Rovnako aj spony a ťahy, pri ktorých nájdeme aj cenenú keramiku. Pri sklíčkach nikdy nezaváhame plast či minerál - vždy či ide o zafír.

Kolekca True Aurora priniesla pri materiáloch prekvapenie v mnohých ohľadoch. Puzdro je tenké, hliníkové, s matnou farebnou úpravou.

Hliníkové pouzdro je tenké 8 mm

Hliníkové puzdro je tenké 8 mm

Bering tu využil zaujímavé vlastnosti hliníka – ľahkosť a jednoduchú farbiteľnosť. Pre hravý dizajn kolekcie ideálne. Pre spodné viečko bol taktiež zvolený hliníkový materiál. Ako sa však v praxi osvedčí farebná povrchová úprava, ukáže asi až čas...

Pouzdro i dýnko jsou z hliníku, který napomáhá nízké váze hodinek

Puzdro aj spodné viečko sú z hliníka, ktorý napomáha nízkej váhe hodiniek

Remienok je zo silikónu. Pomerne silného, mäkkého, so zaujímavou štruktúrou typu „mesh“. Pravdupovediac príjemná zmena oproti tým hladkým. S hodinkami rezonuje perfektne a na ruke je maximálne pohodlný. Farba je zvolená vždy podľa farby puzdra. Zapínanie je klasickou sponou z hliníka, znovu vo farbe puzdra.

Silikonový řemínek s reliéfní síťovinou

Silikónový remienok s reliéfnou sieťovinou

Na váhe hodiniek sa tieto materiály naozaj premietli; menšie modely majú 39 g a väčšie 49 g, na ruke ich teda v podstate neucítite. Čo si skutočne cením, je zachovanie zafírového sklíčka. Obzvlášť s ohľadom na cenovku necelých 100 Eur.

Záhada stratených farieb

Bering pôvodne oba varianty (menší aj väčší) ponúkal zhodne v šiestich farebných prevedeniach. Krátko po uvedení boli však niektoré stiahnuté, konkrétne 40mm červená, modrá a žlatá. Ak by ste pátrali po tom, prečo to tak je, možno by vás detektívna činnosť doviedla až k hodinkám Skagen.

Dánska značka, patriaca do Fossil Group,totiž tiež ponúka vlastnú kolekciu pestrofarebných hodiniek s veľmi podobnými parametrami a štýlom prevedenia. Kolekcia nesie názov Aaren Kulør, dánsky výraz pre „pridanie farby a zábavy". Skagen ju predstavil v roku 2018. Inšpirovaná bola čistými líniami a farbami prístavných domov historickej kodaňskej štvrte Nyhavn.

Podobný nápad mala značka Skagen, inšpirovala sa dánskymi farebnými domami

Podobne ako niektoré modely True Aurora, má aj Aaren Kulør mimostredovú ručičku na šiestej pozícii, podobné rozmery, hliníkové puzdro a už spomenuté farby. A práve podobnosť žltého a červeného modelu bola príčinou, prečo Bering dvojo hodiniek stiahol.

Skagen u nás zatiaľ nie je príliš známa značka, ale aj Bering si ešte musí vydobyť väčšiu pozornosť. Hodinky sa ponúkajú s veľmi podobnou cenovkou, no na rozdiel od Beringu, pri Skagene nájdete iba minerálne sklíčko.

Pravá polárna žiara

Možno si celú dobu hovoríte, ako vlastne tá polárna žiara vzniká. Na zemepise sme to zrejme preberali, ale ak vám pamäť rovnako ako mne nevyhodila odpoveď, môžete hlbšie zapátrať tu. Ak vám stačí jednoduchšie (a kratšie) vysvetlenie, pridávam pre vás nasledujúci odstavec:

Za polárnu žiaru, alebo tiež Northern Lights či Aurora Borealis, vďačíme nepravidelným erupciám na Slnku. Pri nich vznikne slnečný vietor plný častíc, ktoré pri potulkách vesmírom môžu naraziť na zemskú atmosféru. Veľká časť je odrazená späť do vesmíru, ale časť vtiahne naše gravitačné pole, obzvlášť v polárnej oblasti, kde je gravitačné pole najsilnejšie. Keď nabité častice narážajú do atómov našej atmosféry, uvolňuje sa energia, ktorá sa prejaví fotónom (časticou svetla) a my môžeme uvidieť farebné pásy.

Označenie Aurora Borealis použil prvýkrát Galileo v roku 1619. Aurora bola rímska bohyňa úsvitu, Boreas je grécke meno pre severský vietor.

Pre severnú žiaru sa používa označenie Aurora Borealis, pre južnú (Antarktída, Austrália, Chile) Aurora Australis. Obe vznikajú a vyzerajú rovnako. Rôzne farby vznikajú reakciou na rôzne atómy, napr. za červenú vďačíme atómom kyslíka, rovnako aj zelenej, vznikajúcej v nižších nadmorských výškach než červená. V ešte nižšej výške spôsobí dusík modrú farbu.

A pretože je kolekcia hravá, možno sa vám namiesto fyzikálnych teórií bude viac páčiť hravé vysvetlenie polárnej žiare v krátkom videu:

Kolekcia si ma absolútne získala. Neprináša nič nové ani objavné, ale farebná úprava pôsobí neskutočne sviežo. Ľahkosť a zafírové sklo sú pre mňa jasnými benefitmi, rovnako ako cena, ktorá je pre všetky modely 99 Eur. Nejde o žiadny hodinársky skvost, ale atraktívnu dizajnovku, ktorú Bering zvládol s prehľadom.

Bering je moderná značka hodiniek a šperkov. Jej príbeh sa začal písať v roku 2008, keď dánsky obchodník a dobrodruh Rene Kaerskov zoskočil z helikoptéry na ľadový povrch Arktídy. Očarovaný čistotou arktickej krásy, vrátil sa domov, kde začal pracovať na vzniku značky hodiniek, ktoré by mali rovnaký koncept: krásne, elegantné, s čistým, jednoduchým dizajnom a kvalitnými materiálmi.

Meno si zvolil podľa dánskeho moreplavca Beringa, ktorý v roku 1728 objavil a preplával úžinou, nesúcou dodnes jeho meno, a stal sa prvým Európanom, ktorý preskúmal Aljašku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 20%
87,20 € skladom
98 € (doručíme do 26.4.)
104 € nedostupné
104 € nedostupné
104 € nedostupné
104 € nedostupné
104 € nedostupné
104 € nedostupné