» Blog » Certina

Čo možno neviete o značke Certina

Tagy: O značke | Certina | Klasické | Tradičné

Radek Vyhlídal | 29.11.2019 | 7 MIN

Keď sa povie "Certina", väčšina ľudí bude pravdepodobne vedieť, že ide o švajčiarsku hodinársku značku. Iba málokto už však vie, že jej hodinky majú vďaka DS Konceptu veľmi vysokú odolnosť, quartzové strojčeky sú až 10 krát presnejšie, než je obvyklé, alebo že niektoré mechanické hodinky majú až osemdesiathodinovú rezervu chodu. A to zďaleka nie je všetko, čo môže Certina ponúknuť...

Certina Banner

História značky siaha do roku 1888, keď bratia Adolf a Alfred Kurthovci otvárajú svoju dielňu na výrobu hodinárskych strojčekov a súčiastok v meste Grenchen vo Švajčiarsku pod názvom Kurth Frères (Bratia Kurthovci). Spoločne s tromi zamestnancami pracujú v dielni pripojenej k ich rodinnému domu. V roku 1906 prichádzajú na trh so svojimi prvými náramkovými hodinkami pod značkou "Grana", čo je skratka slova "Granacus", teda latinský názov pre mesto Grenchen. Tieto i mnohé ďalšie hodinky boli spočiatku rýdzo dámske, pretože muži v tej dobe odmietali nosiť hodinky na zápästí a zostávali verní tradičným vreckovým hodinkám.

Video mapujúce históriu značky Certina

Další míľnik značky prichádza v štyridsiatych rokoch, keď Grana mení svoj názov na dnešnú Certinu. Tento názov vychádza z latinského "Certus", čo znamená "presný, istý". Neskôr sa k názvu pridá tiež nové logo - korytnačí pancier. Ten bol vybraný ako symbol odolnosti, robustnosti a dlhej životnosti, teda charakteristík typických pre hodinky Certina. Bol tiež zavedený DS Concept, ktorý dnes nájdeme pri všetkých hodinkách Certina.

Čo vlastne DS Concept pri hodinkách Certina znamená?

DS je skratka pro Double Security, čo v preklade znamená dvojitá ochrana. Hodinky Certina sú vďaka tomuto konceptu odolnejšie voči mechanickým vplyvom a zároveň obzvlášť dobre chránené proti vniknutiu vody. Všetky hodinky Certina sú tak vodotesné minimálne do 100M.

Double Security System

Double Security System

DS Systém spočíva v týchto bezpečnostných prvkoch:

  1. Zosilené zafírové sklíčko (okrem modelu DS PH200M)
  2. Tesniaci krúžok na hriadeli korunky
  3. Dvojité tesnenie korunky
  4. Špeciálne tesnenie v zadnej časti puzdra
  5. Zosilnená zadná časť puzdra

Po zavedení DS Conceptu vo svojich hodinkách zažíva firma rozmach a je tiež súčasťou mnohých významných projektov. Napríklad sa stáva súčasťou tímu vedeného Švajčiarmi na zdolanie siedmej najvyššej hory sveta Dhaulagiri (rok 1960), nechýba pri projekte SEALAB II na dokázanie životaschopnosti saturačného potápania a ľudí žijúcich dlhú dobu v izolácii (15 dní v hĺbke 62 metrov v roku 1965) a nosil ich tiež slávny boxer Muhammad Ali (dostal ich v roku 1976) atď.

Muhammad Ali přebírá v roce 1976 hodinky Certina

Muhammad Ali preberá v roku 1976 hodinky Certina

Certina ale počas svojej viac než 130 ročnej histórie nezažívala iba dobré časy. Ako väčšina švajčiarskych značiek bola aj ona v 80-tych rokoch zasiahnutá tzv. quartzovou krízou (prílivom novej quartzovej technológie z Japonska). Certina sa tak v roku 1983 stáva súčasťou novozaloženej SMH Group v čele s Nicolasom G. Hayekom, neskôr známej ako gigant Swatch Group.

Certina sa stáva súčasťou Swatch Group

Ak ste o Swatch Group nikdy nepočuli, vedzte, že ide o jednu z najväčších hodinárskych firiem na svete. Má viac než 35.000 zamestnancov vo viac než 50 krajinách. Medzi značky v ich portfóliu patria napr. Omega, Breguet, Longines, Rado a ďalší.

Portfolio značek Swatch Group

Portfólio značiek Swatch Group

Swatch Group vlastní tiež jednu z najväčších firiem na výrobu hodinárskych strojčekov ETA. Preto asi nie je prekvapením, že hodinky Certina poháňajú práve tieto strojčeky. Medzi všetkými stojí najviac za zmienku dnes už legendárny strojček ETA 2824-2, na ktorom je postavený strojček Powermatic 8 s 80 hodinovou rezervou chodu. O pozornosť sa v roku 2013 prihlásil tiež quartzový strojček Precidrive, ktorý je až 10 krát presnejší než bežné quartzové strojčeky. Strojček ETA 2824-2 sme si už bližšie v našom blogu predstavovali, v tomto článku sa teda bližšie pozrieme na Precidrive a Powermatic 80.

Quartzový strojček Precidrive v hodinkách Certina

Quartzový strojek Precidrive

Quartzový strojček Precidrive

Ako som už spomenul, ide o quartzový strojček. Tou najdôležitejšou vecou na ňom je však jeho presnosť, ktorá je 8 až 10 krát lepšia než ponúkajú štandardné quartzové strojčeky. Konkrétne je to +/- 10 sekúnd za rok (medzi 8 - 38°C). K dosiahnutiu tejto presnosti bolo potrebné vyriešiť vyrovnávanie teplôt a zvýšiť odolnosť voči vlhkosti. To sa dosiahlo vákuovým uzavrením oscilátora a integrovaného obvodu v keramickom puzdre.

V keramickém pouzdře vakuově uzavřený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

V keramickom puzdre vakuovo uzavrený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

Strojčeky Precidrive sú natoľko presné, že spĺňajú tiež najvyššiu normu presnosti COSC, a môžu tak niesť označenie chronometer. Aby však mohli hodinky toto označenie používať, musia prejsť onou certifikáciou a tá nie je zadarmo. Certina posielala na certifikáciu iba niektoré modely, a preto nie všetky hodinky so strojčekom Precidrive sú certifikované. Od roku 2017 však Certina vyriešila tento "zmätok" a posiela už na certifikáciu všetky svoje quartzové hodinky okrem modelového radu DS Caimano (z dôvodu zachovania nízkej ceny). Inými slovami, až na jednu výnimku :-D budú všetky quartzové hodinky Certina vyrobené po roku 2017 nosiť označenie chronometer! Ako čerešnička na torte je potom predĺžená záručná doba 3 roky, ktorú Certina dáva na svoje hodinky s COSC certifikáciou. Všetky quartzové hodinky Certina tiež disponujú funkciou EOL (end of life), ktorá svojich majiteľov upozorní na dochádzajúcu batériu tým, že sekundová ručička poskakuje v dvojsekundových intervaloch.

Powermatic 80 v hodinkách Certina

Ďalším skvelým strojčekom, ktorý môžete v hodinkách Certina nájsť, je mechanický strojček s automatickým náťahom s názvom Powermatic 80. Tou najdôležitejšou vlastnosťou tohto strojčeka je jeho rezerva chodu. Tá je 80 hodín, čo je oproti bežným mechanickým hodinkám približne dvojnásobok. Ide hlavne o to, že ak hodinky odložíte z ruky v piatok, v pondelok keď pôjdete znovu do práce, hodinky stále pôjdu! Túto vymoženosť síce ponúkajú aj iné hodinárske značky, ale za omnoho viac peňazí.

Powermatic 80 poběží i v pondělí, pokud jej odložíte v pátek!

Powermatic 80 pôjde aj v pondelok, ak ho v piatok odložíte!

Powermatic 80 je marketingový názov, jeho technické označenie je ETA C07.111. Je vyrobený na základe už spomenutého strojčeka ETA 2824-2 s množstvom úprav. Poprvé bol znížený počet kmitov zotrvačky z 28.800 na 21.600 (pritom ale bola presnosť strojčeka dokonca zvýšená), ďalej bol upravený materiál pera v perovníku, ktorý umožnil pero predĺžiť a na krokové ústrojenstvo bol použitý nový syntetický materiál. Okolo tohto syntetického materiálu, z ktorého je vyrobené krokové ústrojenstvo, sa vyrojilo veľa špekulácií a povier. Predovšetkým som zaznamenal, že je krokové ústrojenstvo vyrobené z "plastu". Čo sa tohto plastu týka, tak áno, niektoré Powermatic 80 naozaj majú syntetické krokové ústrojenstvo, nejde však o obyčajný plast v zmysle PET fľašky alebo niečoho podobného, ale podľa spoločnosti ETA ide o High Tech syntetický materiál, ktorý má nižšie trenie než klasické krokové ústrojenstvo, a tak lepšie odoláva zmenám teplôt. Tento materiál však nie je v každom strojčeku Powermatic 80. Informácie sa zháňajú ťažko, ale podľa mojich zistení väčšina strojčekov tento syntetický materiál obsahuje, okrem variantu 80.811. Že sa jedná o mechanické hodinky s automatickým náťahom, spoznáte pri Certine jednoducho na prvý pohľad. Všetky totiž majú na číselníku symbol dvoch pootočených "C".

Symbolem dvou pootočených

Symbolom dvoch pootočených "C" na číselníku označuje Certina mechanické hodinky s automatickým náťahom

Certina a jej modelové rady

Certina rozdeľuje svoje hodinky do štyroch modelových radov: Aqua, Heritage, Sport a Urban. Rad Aqua, ako napovedá názov, je určený milovníkom vody. Hodinky tohto modelového radu sú prevažne pánske s vysokým stupňom vodotesnosti, ktorá je minimálne 200M, ale často aj 300M. Korunka je vždy skrutkovacia a zafírové sklíčko má minimálne jednu antireflexnú vrstvu. V radu Heritage nájdeme nevšedné hodinky inšpirované 130 ročnou históriou značky. Certina o nej sama hovorí, že kombinuje dušu minulosti s technológiou súčasnosti. Rad Sport je iba pánskou záležitosťou, dámske modely tu nehľadajte. Certina je značne inšpirovaná motoristickým športom, pri ktorom hrajú desatinky významnú úlohu. Pri väčšine modelov tak nájdeme funkciu stopiek, pri niektorých dokonca s presnosťou 1/100 sec.! Ak boli tieto modelové rady skôr pánskou záležitosťou, tak rad Urban ponúka prevažne dámske modely, často osadené diamantmi, s perleťovým číselníkom alebo ukazovateľom mesiaca.

Značka Certina v kocke

V tomto článku bolo napísaného veľa. Nižšie preto prehľadné zhrnutie, prečo by práve Certina mohla byť tou správnou voľbou.

Swiss Made značka s tradíciou od roku 1888

Súčasť Swatch Group (jednej z najväčších hodinárskych firiem sveta)

Švajčiarske strojčeky ETA

Všetky hodinky disponujú zvýšenou odolnosťou (DS Concept)

Všetky hodinky (okrem modelu DS PH200M) disponujú zosilneným zafírovým sklíčkom

V ponuke tiež hodinky s COSC certifikátom s predĺženou záručnou dobou

Vodotesnosť minimálne 100M

Všetky quartzové modely s funkciou kontroly stavu batérie

Quartzové strojčeky Precidrive s až 10 násobnou presnosťou oproti bežným quartzovým hodinkám

V ponuke tiež mechanické strojčeky s automatickým náťahom a s rezervou chodu 80 hodín (Powermatic 80)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre