» Blog » Certina

Precidrive – stručne a zrozumiteľne

Tagy: Technológie a pojmy | Certina | Klasické | Tradičné

Radek Vyhlídal | 18.3.2020 | 1 MIN

Technológia používaná značkou Certina, ktorá zvyšuje presnosť chodu quartzových strojčekov na +/-10 sekúnd/rok, čo je 8-10 krát presnejšie než bežne používané quartzové strojčeky.

Ako už bolo spomenuté, Precidrive je quartzový strojček s presnosťou +/- 10 sekúnd za rok (v rozmedzí 8-38°C),čo je 8 až 10 krát lepšie než ponúkajú štandardné quartzové strojčeky. Na dosiahnutie tejto presnosti bolo potrebné vyriešiť hlavne vyrovnávanie teplôt a tiež zvýšiť odolnosť voči vlhkosti. To bolo dosiahnuté vákuovým uzatvorením oscilátora a integrovaného obvodu v keramickom puzdre.

V keramickém pouzdře vakuově uzavřený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

V keramickom puzdre vákuovo uzatvorený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

Strojčeky Precidrive sú tak presné, že tiež spĺňajú jednu z najvyšších noriem presnosti COSC, a môžu preto niesť označenie chronometer. Aby však mohli hodinky toto označenie používať, musia prejsť onou ceritfikáciou a tá nie je zadarmo. Certina tak posielala na certifikáciu iba niektoré modely, preto nie všetky hodinky so strojčekom Precidrive sú certifikované.

Od roku 2017 však Certina tento "zmätok" vyriešila a posiela už na certifikáciu všetky svoje quartzové hodinky okrem modelového radu DS Caimano (z dôvodu zachovania nízkej ceny). Inými slovami, až na jednu výnimku budú všetky quartzové hodinky Certina vyrobené po roku 2017 nosiť označenie chronometer!

Ako čerešnička na torte je potom predĺžená záručná doba 3 roky, ktorú Certina dáva na svoje hodinky s COSC certifikáciou. Všetky quartzové hodinky Certina tiež disponujú funkciou EOL (end of life), ktorá svojich majiteľov upozorní na dochádzajúcu batériu tým, že sekundová ručička poskakuje v dvojsekundových intervaloch.

Certina poskytuje na své certifikované hodinky 3 letou záruku

Certina poskytuje na svoje certifikované hodinky 3 ročnú záruku

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre