» Blog » Casio

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Tagy: Technológie a pojmy | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 27.1.2020

Tough Solar je technológia solárneho napájania hodiniek značky Casio. Všetky solárne napájané hodinky majú tú výhodu, že pri nich nie je potrebné tak často meniť batériu. Batéria je dobíjacia.

Dobíja Tough Solar hodinky aj umelé svetlo?

Áno. Batéria je dobíjaná aj slabým umelým svetlom. Intenzita svetla má však veľký vplyv na efektivitu dobíjania. Najviac sa batérie dobijú, keď sú hodinky na priamom slnku.

Ako dlho trvá nabitie solárnej batérie?

To záleží hlavne na svetelných podmienkach a tiež na modeli hodiniek. Všetky Casio Tough Solar hodinky majú v návode tabuľku, kde sú uvedené približné hodnoty. Bohužiaľ český distribútor tieto informácie väčšinou neprekladá do českého návodu. Vždy ich však nájdete v anglickom návode. Pri všetkých hodinkách Casio v našom eshope nájdete odkaz na anglický návod. Pre predstavu, takto vyzerajú dobíjacie časy pre G-Shock Gravitymaster GR-B100 pre jednodenný výkon hodiniek:

Slnečný deň, vonku (50.000 luxov) 8 minút
Slnečný den, vnútri pri okne (10.000 luxov) 30 minút
Zatiahnuté, vnútri pri okne (5.000 luxov) 48 minút
Umelé svetlo žiarovky (500 luxov) 8 hodín

Tough Solar hodinky majú niekoľko úrovní nabitia. Napríklad vyššie zmienené Gravitymastery majú úrovne: dead (vybitá), medium (stredne nabitá), high (vysoko nabitá) a full (plne nabitá).Nasledujúca tabuľka ukazuje časy potrebné na dobitie batérie medzi jednotlivými stavmi v závislosti na svetelných podmienkach.

slnečno
vonku
slnečno
pri okne
zatiahnuté
pri okne
umelá
žiarovka
vybitá > medium 2h 6h 9h 113h
medium > high 20h 73h 119h -
high > full
6h 30h 32h -

Umelá žiarovka v interiéri teda hodinky dokáže udržať pri živote, ale nenabije ich na plnú kapacitu.

Aká je životnosť dobíjacej batérie?

Casio sa k tomu vyjadruje šalamúnsky: solárne články i batérie by normálne mali vydržať tak dlho, ako vydržia samotné hodinky. V praxi to znamená, že batéria môže mať aj po 10-tich rokoch (iné zdroje uvádzajú aj po 20-tich rokoch) 80% svojej pôvodnej kapacity.

Ako podporiť dlhšiu životnosť batérie?

Stav nabitia batérie má vplyv na jej životnosť. Batérii viac prospieva, keď je čo najviac nabitá. Naopak ak sú hodinky dlhodobo v šuflíku, kde nie je žiadne svetlo, životnosť batérie sa potom skracuje. Ak hodinky nosíte, je pre batériu lepšie, keď nie sú pod rukávom. Keď hodinky odložíte, tak najlepšie na miesto, kam dopadá svetlo. Napríklad na okno.

Pozor na prehriatie batérie

Batéria sa pri dobíjaní zahrieva. Vyvarujte sa preto prostredia, kde sú hodinky dobíjané svetlom a zároveň sú vystavené vysokej teplote. Napríklad pri prednom okne automobilu alebo blízko pri žiarovke produkujúcej teplo.

Alternatívy

Casio nie je jedinou značkou, ktorá vyrába solárne hodinky. Môžete vyberať aj z týchto značiek:

Dalšie otázky a odpovede k technológii Tough Solar nájdete v angličtine priamo na stránkach značky Casio.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre