» Blog » Recenzie

Body ID BodyGuard 5X recenzia – Securitas na zápästie

Tagy: Recenzie | Detské | Inteligentné

Dominik Hok | 15.11.2023 | 5 MIN

Chránime to, čo je našim srdciam najdrahšie – deti. Na trhu je množstvo detských GPS hodiniek, ale úprimne, nie všetky fungujú správne. Nám sa značka Body ID osvedčila, a preto sú to aj jediné detské GPS hodinky, ktoré ponúkame.

Najzaujímavejšie funkcie Body ID:

  • sledovanie polohy zariadenia
  • odosielanie hlasových a textových správ
  • audio a video hovory
  • diaľkové počúvanie a zachytávanie fotografií

Prečo vlastne zhotovovať detské GPS smart hodinky?

Existujú dva tábory rodičov. Jedna strana považuje sledovanie polohy detí za skvelý vynález, ktorý ušetrí kopu nervov. Druhá strana považuje týchto malých pomocníkov za niečo nemorálne, pri čom deti strácajú svoje súkromie.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Nemôžem sa postaviť do "božskej" pozície, aby som určil, ktorá strana má pravdu, ale osobne beriem sledovanie GPS ako dobrú vec, pokiaľ sa to nepreháňa. Žijeme predsa v uponáhľanom svete a bezpečnosť našich najmenších je prvoradá. Zároveň si však zaslúžia trochu súkromia, aby sa naučili, že na niektoré veci sú odkázaní sami.

Trochu tehla na ruke, ale ktoré detské inteligentné hodinky nie sú?

Najväčším úskalím pri výbere detských inteligentných hodiniek je veľkosť. Napríklad hodinky Garmin vívofit junior 3 sú stredne veľké, ale zase nemajú sledovanie polohy ani možnosť telefonovania. Fyzická karta SIM je dôvodom, prečo je puzdro hodiniek také veľké.

Garmin VívoFit junior 3 – náramok, ktorý dieťa vyženie von
3.12.2020 - Dominik Hok
Garmin VívoFit junior 3 – náramok, ktorý dieťa vyženie von

Garmin Vívofit junior 3 – Fotogaléria detských smart hodiniek
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Vívofit junior 3 – Fotogaléria detských smart hodiniek

Bodyguard 5X má rozmery 25,2 x 43,15 x 14,7 (Š x V x H) a hmotnosť 55 gramov.

Tady je Bodyguard 5X na zápěstí o obvodu 14 cm.

Tu je Bodyguard 5X na zápästí o obvode 14 cm.

Ako vidíte na fotografii vyššie, hodinky sú naozaj dosť veľké, takže nepočítajte s tým, že sa vám zmestia napríklad pod rukáv bundy. To je asi najväčšie úskalie tohto zariadenia. Z hľadiska hmotnosti na tom hodinky nie sú vôbec zle – 55 gramov.

Ďalším problémom môže byť vodotesnosť, ktorá je v prípade tohto modelu certifikovaná ako IP67 – to znamená maximálne 1 meter pod vodou po dobu 30 minút. Každopádne hodinky nie sú určené na plávanie, pretože voda by sa do nich dostala cez priehradku na SIM kartu, kde je kryt len na cvočky.

Samotné hodinky sa ovládajú pomocou dotykového displeja alebo otočnej korunky. Používateľské rozhranie je pomerne dobre spracované a svižné. Jediným problémom môže byť polovičatá angličtina. Ale úprimne, deti sa dajú naučiť. Pravdepodobne budú veľmi zdatne hodinky ovládať, aj keby boli v mandarínčine.

Páči sa mi aj vysoká miera konfigurovateľnosti používateľského rozhrania - široká škála ciferníkov, nastavenie zobrazenia v menu, možnosť uzamknutia hodiniek atď.

To všetko pravdepodobne vyplýva z toho, že hodinky sú postavené na systéme Android 8.0, a teda majú pomerne veľa možností v porovnaní so smart hodinkami, ktoré sú postavené na jednoduchších operačných systémoch určených špeciálne pre hodinky.

Výdrž batérie len v rádoch dní

Výdrž batérie nie je žiadny trhák, ale nemôžem na ňu úplne hádzať špinu, pretože je to taký štandard v detských GPS hodinkách a snáď nikdy som nevidel zariadenie, ktoré by vydržalo viac ako 3 dni.

Maximálna výdrž batérie týchto hodiniek je 3 dni a skracuje sa v závislosti od toho, ako často hodinky odosielajú údaje o polohe do telefónu rodičov. Skôr však počítajte s tým, že ich budete dobíjať každý deň. Z 0 na 100 % sa dostanú približne za dve hodiny.

Na spárovanie hodiniek s telefónom sa používa aplikácia Beesure. Jedna z prvých vecí, ktorá na vás vyskočí hneď po otvorení aplikácie, je práve mapa zobrazujúca aktuálnu polohu vášho dieťaťa.

Zdieľanie polohy je možné nastaviť ako manuálne, automatické zdieľanie každú hodinu alebo každých 10 minút.

Čo musím pochváliť, je presnosť určovania polohy. Držal som v rukách detské hodinky, ktoré ukazovali skôr teoretický polomer polohy ako polohu, ale Bodyguard 5X ukazuje celkom presne. Povedal by som, že som ešte nevidel hodinky, ktoré by to robili uspokojivejšie.

Som však sklamaný, že na hodinkách nemôžete nastaviť zóny okolo kľúčových miest. U konkurenčných značiek môžete pomocou tejto funkcie nastaviť okruh napríklad 50 metrov okolo školy, a ak vaše dieťa tento okruh opustí, na telefóne sa zobrazí upozornenie.

Nielen, že ťa aj vidím, ale ja ťa aj počujem

Sledovanie polohy je takou štandardnou funkciou detských inteligentných hodiniek, ale "nadhľad" je už napríklad funkcia fotenia na diaľku. Dieťa o tom ani nevie, pretože hodinky nijako nesvietia. Len tajne urobí fotografiu. Nie je to síce 4K, ale z fotografie sa dá zistiť, kde sa dieťa nachádza, alebo aspoň získať indície. :)

Diaľkové počúvanie funguje podobne. Funguje tak, že hodinky na pozadí zavolajú na vaše číslo. Nevýhodou je, že odpočúvanie prebieha ako štandardný hovor (nepoužívajú sa na to mobilné dáta), a tak ak majú hodinky kredit, stojí vás to peniaze.

S dieťaťom máte hneď niekoľko možností komunikácie

S hodinkami Bodyguard 5X máte niekoľko spôsobov komunikácie s dieťaťom. Textové správy sú jedným z takýchto klasických spôsobov. Vykričať ju na telefóne je však fajn, ale napísať niečo na malý displej hodiniek je chirurgická práca.

Preto sú hlasové správy dosť možno najjednoduchším spôsobom. V rušnejšom prostredí je však problematické počuť druhú stranu na hodinkách.

Ďalšou možnosťou sú hlasové alebo videohovory. Možností komunikácie je skrátka viac než dosť.

Z hľadiska používania sa nemusíte obávať, že by sa k telefónu pripojil len jeden člen. Môžete ich nastaviť viacero, vrátane rodinných rolí, a tiež ich pridať ako SOS kontakty. Ak teda dieťa použije tlačidlo SOS, tieto kontakty dostanú upozornenie.

Pre bezpečnosť dieťaťa je tiež praktické, že mu môžete zakázať prijímanie hovorov alebo správ, ak číslo nie je uvedené v mobilnej aplikácii.

Pre vás sú hodinky bezpečnostné hľadisko. Čo z toho ale má dieťa?

Jedným z aspektov je, samozrejme, jednoduchšia komunikácia s rodičom. To ocenia obe strany. Aj keď ja cítim, že rodič o niečo viac. :)

Každopádne, dieťa tam nájde pár aplikácií, ktoré mu "spestria" deň. Napríklad si môže rozšíriť slovnú zásobu pomocou aplikácie, kde má tematické bloky. Počas nich hodinky vždy vyslovia anglické slovíčko a ukážu k nemu aj obrázok, aby dieťa pochopilo, čo slovo znamená.

Zároveň môže dieťa používať fotoaparát, diktafón alebo aj prehrávač hudby a videa. Je trochu škoda, že hodinky nemajú trochu viac minihier, ale na druhej strane je to možno dobre. V dnešnej dobe je už veľa elektroniky, ktorá nás k sebe pripútava, takže aspoň hodinky môžu byť čisto praktickou záležitosťou.

Aké je Body ID v skratke?

Na trhu je veľa detských GPS hodiniek, ale nie všetky majú dostatočne presné určovanie polohy, čo je ich najdôležitejšia funkcia. Body ID sú jedny z mála, ktoré majú veľmi slušné sledovanie polohy, a dopĺňajú to ďalšími funkciami, ktoré uľahčujú komunikáciu s dieťaťom a dávajú vám pocit, že vaše dieťa je v bezpečí. Zároveň nemajú vôbec zlé používateľské prostredie (až na polozabudnutú angličtinu).

Ich mínusom je chýbajúca možnosť nastavenia bezpečnostných zón a veľkosť puzdra. Na druhej strane, veľké puzdro je niečo, čo majú všetky GPS smart hodinky pre deti, takže to nemôžem úplne považovať za mínus.

Asi by som to uzavrel s tým, že po dlhom čase držím v ruke inteligentné hodinky, ktoré majú dobré sledovanie polohy, a to je ich najdôležitejšia funkcia.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku