Nevšedné Bruno Söhnle Armida – Recenzia na poriadne dámske hodinky

Tagy: Recenzie | Bruno Söhnle | Dámske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 10.6.2021 | 6 MIN

Bruno Söhnle Armida Lady Quartz Chronograph vážne nie sú klasicky "ženské" hodinky, pri ktorých ide len o to, aby vyzerali krásne a ladili s oblečením (pričom v odolnosti a celkovom spracovaní za pánskymi spravidla ľahko zaostávajú). Nie, dámske Bruná sú niečo iné, dotiahnuté, niečo, čo sa vo svete ženských hodiniek príliš často nevidí... Hmm, a to ma pri prvom letmom pohľade nijak zvlášť nezaujali. Potom som ich však vzala do ruky a poriadne sa na nich zahľadela...

Keby som mala Armidy zhrnúť v jednej vete a ušetriť vám čítanie celej vyčerpávajúcej recenzie, povedala by som to asi takto: Bruno Söhnle Armida sú poriadne dámske hodinky. Naozaj, pokiaľ ste žena (alebo hľadáte hodinky pre ženu), ktorá je všeobecne vo vyberaní náročnejšia, dbá na prepracovaný vzhľad, kvalitu, dobrú povesť značky a zároveň chce niečo, čo zaručene nemá každá druhá (a ani nič podobné), sú tieto hodinky práve pre vás. Ale poďme na nich mrknúť podrobnejšie.

Zoznámte sa – Bruno Söhnle Armida a farebné varianty

Zo začiatku by sa patrilo krátke predstavenie: Bruno Söhnle Armida sú quartzové (batériové) robustnejšie hodinky s priemerom 36 mm a hrúbkou 12 mm (čo nie je nijak málo, najmä na dámske hodinky) s chronografom (stopkami), dátumovkou a drobnými diamantmi s 0,005 ct na všetkých indexových pozíciách. V takom zhrnutí ten dizajn znie možno trochu fádne, ale je zaujímavejší, než sa zdá! Ale o tom až neskôr. Najprv sa pozrieme na niekoľko farebných variantov:

Mojím favoritom sa stal zlatistý model s ružovozlatou lunetou a hladkým, svetlohnedým koženým remienkom. Práve ten som si vybrala na recenziu a jemu sa budem neskôr aj venovať najviac.

Pokiaľ ste fanúšičkou triezvejšieho, "chladnejšieho" štýlu, ktorý vyzerá dobre prakticky za každých okolností, zaujme vás celooceľový model s bielym číselníkom.

Dámy, ktoré nedajú dopustiť na nesmrteľnú čiernu farbu, osloví čierny model na koženom remienku.

Ako nadčasová klasika poslúži model so zlatou lunetou a tmavohnedým koženým remienkom s embosom kože aligátora, ktorý zvyšuje dojem luxusu.

Pozrite sa na ďalšie farebné varianty Bruno Söhnle Armida.

Pohľadom zblízka – Láska na druhý pohľad

Bruno Söhnle Armida nie sú prvoplánovo krásne hodinky (teda aspoň podľa mňa). Naopak, musím prísť s trošku nevšedným priznaním...

Na recenzovaných Armida som našla všetko, čo sa mi na dámskych hodinkách bežne vôbec nepáči: bicolor úprava, rušný vzhľad, diamanty (akokoľvek zvláštne môže antipatia voči diamantom znieť – skutočne vždy preferujem skôr minimalistickejšie, nezdobené a "neligotavé" hodinky) a najmä potom, keď je elegancia daných diamantov kombinovaná s výraznejšími športovými prvkami, ako sú v tomto prípade chronograf a tachymetrická stupnica.

Hodinky sú tiež pomerne "bucľaté", dizajn prekypuje detailmi a celkovo sa toho na nich deje celkom dosť. Tak ako to, že to nejakým spôsobom proste... Funguje?

Odpoveď bude asi ležať v neskutočnej dizajnovej prepracovanosti, hmatateľnej kvalite a tiež v tom, že je každý jednotlivý detail dotiahnutý do konca. Celkovému vzhľadu svedčí každá zvolená krivka a línia a všetky jednotlivé prvky tu pokorne slúžia autorskému zámeru – vytvoriť klasické, konzervatívne, napriek tomu však nevšedné a ľahko extravagantné dámske hodinky, ktoré sa nestanú masovou záležitosťou.

Najmä musím oceniť sépiový odtieň číselníka, ktorý zahaľuje všetky spomínané detaily do zlatistého, takmer nežného oparu. Spolu s medeno-zlatou farbou lunety a ručičiek tak hodinky dostali veľmi hrejivý, skoro až nostalgický vintage nádych.

Napokon určitú vintage inšpiráciu vidím aj v podlhovastom tvare tlačidiel, ktorý bol k videniu napríklad pri chronografoch zo 40. rokov (tu sa mi vybavujú napríklad pánske Tissot Heritage 1948 či Certina DS Chronograph Automatic s podobnými tlačidlami – oba kúsky si berú inšpiráciu z modelov vyrábaných v 40. rokoch).

Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov
22.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov

Ako jeden z najnevšednejších detailov považujem tachymetrickú stupnicu, ktorá slúži k výpočtu priemernej rýchlosti (a tiež na okrasu, keď chcete hodinkám dodať ten dynamický športový vzhľad). A hoci tachymetrická stupnica vo svete hodiniek nie je nič neobvyklé – a najmä na pánskych športovo-elegantných hodinkách je ich ako maku, pri dámskych hodinkách je to presne naopak.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Z viac ako 3000 dámskych klasických hodiniek na našom e-shope obdržalo tachymetrickú stupnicu len 8 kúskov (keď nepočítam rôzne farebné varianty rovnakých modelov). V tomto prípade je však stupnica vkusne v pozadí, skrytá na hlbokom chapter ringu a naviac vytiahnutá v neskutočne nenápadnom štýle písma, takže si ju pri letmom pohľade ani nemusíte všimnúť.

Avšak ani tachymetrická stupnica na dámskych hodinkách sa v originalite nechytá na priehľad na quartzový strojček, čo je totálne špecifikum nemeckej značky Bruno Söhnle. Priehľad na mechanický strojček je všedná záležitosť, ale priehľad na quartzový? Naviac ho ozvláštňuje zlátením a zdobením ženevskými pruhmi a modrými skrutkami.

Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte
19.1.2021 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte

Povestná nemecká precíznosť – Dôležité parametre

Poďme sa na Armida pozrieť aj z praktickejšieho hľadiska. Spomínaný quartzový strojček je švajčiarsky, konkrétne Ronda 5040B s funkciou kalendára a chronografu.

Číselník chráni zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou vrstvou, čo zjednodušene znamená, že pokiaľ o neho nepekne nezavadíte šperkom s diamantom či zafírom, zostane vám sklíčko navždy krásne a nepoškriabané. Antireflexná vrstva znižuje odlesky a pridáva na lepšej čitateľnosti hodiniek.

Hodinky dostali robustnú konštrukciu z kvalitnej chirurgickej ocele. Zlaté detaily sú urobené pomocou povrchovej úpravy IP.

IP (Ion Plating) je jedna z metód povrchovej úpravy PVD, kedy sú iontové častice daného materiálu (napríklad zlata, titánu) v riadenej atmosfére doslova vystreľované vysokou rýchlosťou do povlakovaného povrchu (napríklad ocele).

Skvelá je na dámske hodinky aj vodeodolnosť, ktorá je 100 M, a šrobovacia korunka, ktorá odolnosti napomáha. S týmto stupňom vodeodolnosti si s hodinkami môžete ísť aj zaplávať (avšak najlepšie len s modelom na oceľovom náramku, koži voda príliš nesvedčí).

A keď už sme pri tom remienku, ten je pri hodinkách Bruno Söhnle vždy z kvalitnej hovädziny. Armida naviac dostali príjemnú motýlikovú sponu, ktorá je ku koženému materiálu šetrnejšia než bežná tŕňová pracka.

Ach tie nožičky...

Hodinky Armida pre mňa majú jednu podstatnú vadu – majú príliš dlhé nožičky, čo znamená, že ženám s veľmi úzkym zápästím nesadnú. S veľkosťou lug to lug 45 mm napríklad moje zápästie s obvodom 14,5 cm trošku presahovali. Ale komukoľvek so širším zápästím než mám ja hodinky asi sadnú pekne.

Druhá "vada", ktorú som objavila, je už púha malichernosť: stlačenie spodného tlačidla na vynulovanie stopiek išlo trošku ťažko, pričom ma následne ľahko znepokojilo ostré lupnutie, ktoré sa pri tomto úkone ozvalo. Bola to však naozaj len drobnosť a stopky fungovali presne tak, ako majú.

Dvojitá pečať kvality značky Bruno Söhnle

Bruno Söhnle je menšia, nie príliš známa hodinárska značka, ktorá má korene v naopak slávnom nemeckom mestečku Glashütte, ktoré je pokladané za centrum nemeckej hodinárčiny. Hodinky nesúce označenie Glashütte spolu so známkou "Made in Germany" sú dnes synonymom pre slávnu nemeckú precíznosť, kvalitu a inovatívnosť a chváliť sa ňou môže len malá hŕstka hodinárskej produkcie.

Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku
6.2.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku

Záverom

Kto je teda potenciálnou majiteľkou hodiniek Bruno Söhnle Armida? Bude to nielen žena, ktorá od hodiniek vyžaduje kvalitu, precíznosť a dobrú povesť, ale predovšetkým žena, ku ktorej bude prehovárať ten úžasne nevšedný dizajn, aký sa pri dámskych hodinkách naozaj len tak nevidí. Rovnako nevšedná tak musí byť aj ich nositeľka.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku