Bruno Söhnle Pesaro I Men Quartz – Hodinky krv a mlieko

Tagy: Recenzie | Bruno Söhnle | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 22.4.2021 | 6 MIN

Poviem to na rovinu. Hodinky Bruno Söhnle nie sú zrovna mainstreamovou záležitosťou a len málokto má ich existenciu v povedomí. A to je podľa mňa obrovská škoda. Prečo? To sa pokúsim zodpovedať v dnešnej recenzii na jeden z najzaujímavejších kúskov tejto menšej nemeckej značky, pánske hodinky z kolekcie Pesaro – Bruno Söhnle Pesaro I Men Quartz.

Foto: Hodinky-365.cz

Pre tých, ktorí sa neboja hľadať niečo iné

Bruno Söhnle je menšia, dá sa povedať "neodhalená" hodinárska značka, ktorá sa zrodila v naopak slávnom nemeckom mestečku Glashütte, ktoré je pokladané za centrum nemeckej hodinárčiny. Je treba tiež podotknúť, že hodinky nesúce označenie Glasshütte spolu so známkou "Made in Germany" sú dnes synonymom pre slávnu nemeckú precíznosť, kvalitu a inovatívnosť a chváliť sa ňou môže len malá hŕstka hodinárskej produkcie.

Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku
6.2.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku

Bruno Söhnle ide s výnimočnosťou ešte ďalej – jedná sa o jednu z mála značiek nesúcich toľko pečatí kvality, ktorej hodinky si môžu dovoliť aj bežní smrteľníci. Takže pokiaľ patríte k jedincom, ktorí ocenia kvalitný niche kúsok, ale neplánujú za hodinky upísať dušu a peňaženku, doporučujem do ponuky Bruno Söhnle aspoň nahliadnuť. Nájdete tam hodinky nápadité, originálne a súčasne vkusné a klasicky elegantné. A tu sa dostávame k dnešným Bruno Söhnle Pesaro.

Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte
19.1.2021 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte

Krátke predstavenie

Než sa však pustíme do podrobnejšieho rozboru, pozrime sa v krátkosti, ako Pesaro vlastne vyzerajú a z akých farebných variantov ich možno vyberať.

Hodinky Pesaro Men I Quartz sú k dispozícii v troch farebných prevedeniach, z ktorých u mňa víťazí najklasickejšie pôsobiaci model so zlatou lunetou, bielym číselníkom a tmavohnedým prešívaným remienkom z kvalitnej hovädziny.

Nasleduje celočierny model so striebornou lunetou a koženým remienkom.

Foto: Hodinky-365.cz

A tretím kúskom je model na oceľovom náramku s minimalisticky bielym číselníkom a tmavomodrými ručičkami.

Hodinky, ktoré je za čo chytiť

Niektorým mužom sa páčia poriadne ženy krv a mlieko, iným zasa riadne "plnoštíhle hodinky". Tak presne toto mi preletelo hlavou pri prvom pohľade na recenzovaný kúsok.

Foto: Hodinky-365.cz

Pesaro sú veľké hodinky, ktorých priemer 43 mm a najmä masívnejšia hrúbka 14 mm tvoria naozaj robustný dojem. Len samotné rozmery však k výslednému "plnoštíhlemu" dojmu nestačia. Na konštrukcii hodiniek totiž nenájdeme prakticky jedinú hranu. Žiadne ostro rezané fasety, žiadne štíhle a pretiahnuté línie. Nie, všetko na Pesaro je tak nejak na pohľad mäkké, zaoblené, plné...

Od vypuklého sklíčka, ktoré dáva hodinkám ľahký vintage nádych, cez zaoblené línie lunety, puzdra a okrajov dienka s nezvyčajným priehľadom na quartzový strojček, po jednotlivé drobnosti ako ručičky v tvare lístočkov, zaguľatené konce predĺžených nožičiek či konvexný tvar vystúpenej korunky.

Foto: Hodinky-365.cz

Je však treba dodať, že Pesaro sú normálne "quartzky", a tak je robustná oceľová konštrukcia pravdepodobne len dizajnový prvok. Priznávam ale, že na mňa zapôsobil – hodinky pôsobia vďaka masívnejšej zaoblenej konštrukcii tak nejak autoritatívne a presvedčivo. Ako poriadny kus kvalitne spracovanej ocele.

Hypnotická hra s detailmi

Keby som však mala určiť, čo je to "TO", čo robí Pesaro tým, čím sú – ten najdôležitejší činiteľ, ktorý určuje celkový charakter týchto hodiniek – asi by som (síce váhavo) musela namieriť prst na číselník, a nie na tú nadštandardnú "bacuľatosť".

Foto: Hodinky-365.cz

Na číselníku sú naozaj dominantné ukazovatele dátumu a dňa v týždni. A tu sa oblá karta obrátila: ostré hrany rozdvojeného dátumového okienka s lesklým oceľovým rámčekom, výrez na deň v týždni, dlhé hranaté indexy so špicatou fasetkou a minimalistické bezpätkové písmo loga – tieto "hranaté" prvky pôsobia vo vnútri plných tvarov hodiniek naozaj vzdušne, vyvážene a harmonicky a musím podotknúť, že to bol dobrý dizajnérsky ťah.

Štruktúra číselníka, kombinujúca hladký matný povrch a sústredné kruhové vrúbkovanie, je takmer hypnotická a vracia ma do čias, kedy som ako malá úpenlivo pozerala na vinylovú platňu, ktorá sa otáčala na babičkinom starom gramofóne. Ten hypnotizujúci ráz číselníka potom umocňuje výrez s ukazovateľom dňa v týždni, v ktorom sa nachádza rovnaká štruktúra. Tá sa však stáča iným smerom, a tak akoby dynamicky prerušovala "tón" prvého kruhu. Červená špička ručičky a nápis SUN je už len peknou dokončujúcou notičkou v orchestri detailov.

Foto: Hodinky-365.cz

Celý číselník pôsobí navzdory relatívne veľkému množstvu prvkov minimalisticky a funkčne, v typicky nemeckom duchu (spomeňme na dizajny školy Bauhaus). To platí aj pre ďalší netradičný ozdobný prvok hodiniek – quartzový strojček, ktorý môžeme pozorovať cez priehľadné dienko hodiniek.

Foto: Hodinky-365.cz

Ten upúta zlátenou úpravou so zdobením tzv. ženevskými pruhmi a modrými skrutkami, ktoré nájdeme pri všetkých hodinkách Bruno Söhnle.

Hru detailov dokončujú drobnosti ako signovanie korunky a motýlikové spony, priznané skrutky, ktoré držia remienok, a zakončenie sekundovej ručičky skratkou BS.

Foto: Hodinky-365.cz

Pesaro prakticky – užitočné parametre

O vypuklom sklíčku už zmienka padla. Nepovedala som však, že je zafírové a naviac s vnútornou antireflexnou vrstvou. To všetko dohromady znamená, že všetky spomínané detaily na číselníku nielenže veľmi pekne vyniknú, ale aj, že pohľad na nich zostane po roky rokúce stále čistý a neporušený – zafír totiž poškriabete len veľmi ťažko (diamantom či iným zafírom).

Pesaro sú vodeodolné do 100 M, čo istí aj šrobovacia korunka. S touto úrovňou vodeodolnosti si v podstate môžete ísť s hodinkami aj zaplávať – avšak prosím len s modelom na oceľovom náramku, kožený do vody určite nepatrí.

Na lístkových ručičkách nájdeme decentnú luminiscenciu, ktorá však na rozoznanie času v tmavších podmienkach úplne stačí.

Foto: Hodinky-365.cz

Aj funkcie dátumu a dňa v týždni na hodinkách nemajú len ozvláštňujúcu estetickú funkciu a môžu byť celkom užitočné... Najmä pre jedincov (ako som napríklad ja), ktorí v jednom kuse zabúdajú, aký je dátum a na úradoch potom pri podpisovaní formulárov robia neustále nejakú hanbu.

Za posledný praktický prvok vypichnem ešte quartzový strojček (ktorý je v tomto prípade postavený na základoch švajčiarskych Ronda kalibrov), ktorý je oproti mechanickému odolnejší a presnejší.

Niečo nechcené?

Keď zoberiete Pesaro prvýkrát do ruky, nastane zvláštny jav... Nedokážem presne vysvetliť, čím to je, ale prvý pokus o manipuláciu s korunkou vzbudzuje určité antipatie a bázeň, "že sa niečo pokazí". Hovorila som si, že je to len môj nepodložený (a nahlas nevyslovený) dojem, predsa len sa jedná na prvý pohľad o odolné a kvalitné hodinky. Ale potom Pesaro vzala do ruky kolegyňa a na moje prekvapenie hneď v prvej vete potvrdila moju myšlienku.

Ťažko povedať, čo dojem vzbudzuje. Po osmelení a praktickej skúške nastavenia požadovaného času aj dátumu ale hodinky potvrdili, že sa naozaj jednalo len o dojem a klam. Samotná manipulácia korunkou potom bola pohodlná a ľahká ako pesnička.

Druhou zdanlivo zápornou vlastnosťou je potom ťažoba hodiniek, ktorá je vždy sprievodným javom masívnejších oceľových kúskov. Modelu na oceľovom náramku sa to potom samozrejme týka predovšetkým. Váži 197 g a chudšiu ruku ťahá k zemi ako malá činka. Je však k diskusii, či sa naozaj jedná o zápornú vlastnosť. Zo skúseností so zákazníkmi totiž viem, ako veľmi niektorí vyžadujú ťažšie hodinky, "o ktorých proste vždy vedia, že ich majú na ruke a neležia niekde zabudnuté".

(Ne)spoločenské hodinky

Pri samotnom zaradení hodiniek Pesaro do nejakej škatuľky ale nastáva trošku problém. Áno, hodinky vyzerajú klasicky, nadčasovo a veľmi elegantne, najmä modely na koži s embosom kože aligátora, ktorý remienku dodáva ľahký punc luxusu. Za vhodné do spoločnosti (najmä tej formálnej) ich však úplne nepovažujem. Na to sú skrátka príliš veľké a výrazné (avšak stále v medziach príjemného vzhľadu).

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Na tzv. "hodinky na každý deň" sa Pesaro hodia, ale čo sa týka modelov s koženým remienkom, je táto praktickosť trošku diskutabilná – koža je síce na denné nosenie príjemná, ľahká a pohodlná, ale veľmi rýchlo (asi tak do dvoch rokov) sa opotrebuje, pretože reaguje s ľudským potom a inými okolitými vplyvmi. Ale pokiaľ vám neprekáža remienok čas od času nechať vymeniť za nový, tak budú aj Pesaro na koži dobrou každodennou voľbou.

V kategórii každodennosti je teda víťazom model na odolnejšej oceli. Do práce, na garden party s kamarátmi a vlastne kamkoľvek... Hodinky na kvalitnej chirurgickej oceli s vysokou vodeodolnosťou a zafírovým sklíčkom tvoria prakticky vždy dobrého kamoša, ktorý bude spoločne s vami čeliť nástrahám bežného dňa.

A nakoniec – Pesaro tiež ocenia tí, ktorí hľadajú unikátny kúsok nemainstreamovej značky, ktorý upúta chcenú pozornosť okolia a pohľad na neho asi nikdy neomrzí.

Naše videorecenzie:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku