Bruno Söhnle Taranis Automatic recenzia – Nemecký minimalizmus pre solitérov

Tagy: Recenzie | Bruno Söhnle | Pánske | Klasické | Tradičné

Jaroslav Holeš | 16.11.2021 | 4 MIN

Keď nájdem na ciferníku akýchkoľvek hodiniek nápis Glashütte, ako šelma číhajúca na svoju vyhliadnutú korisť spozorniem, cibrím zmysly a kochám sa… A tak sa do zorného poľa dostali aj dnešné Bruno Söhnle Taranis Men Automatic.

Na tému tohto maličkého saského mestečka (…v hodinárskom argote rozhodne svetová metropola…) bolo publikované už naozaj veľa. Mimo témy, rozhodne doporučujem každému hodinárskemu nadšencovi navštíviť túto oblasť nemeckej časti Krušnohorska. Napríklad také Deutsches Uhrenmuseum Glashütte určite stojí za prehliadku, ktorá vás príde na nejakých 7 Eur.

Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku
6.2.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku

Späť ale k hodinkám Bruno Söhnle a recenzovaným Taranis. Môj prvý bezprostredný dojem? Akože áno, celkom fajn pekné hodinky. Keď som ale vzápätí pozrel na nemčúra z druhej strany, vedel som úplne presne, že toto bola streľba do desiatky. Proste zásah do čierneho.

Pokiaľ by som mal s odstupom času analyzovať, čo ma najmä prinútilo siahnuť zrovna po tomto modeli, tak dominantný aspekt môjho podvedomého rozhodnutia bolo umiestnenie loga firmy. Na drvivej väčšine ciferníkov hodiniek všetkých značiek je logo firmy umiestnené pod indexom „12“. Áno, sú modely, kde logo firmy nájdete v pravej časti ciferníka, napríklad s dátumovkou, na úrovni pozície indexu „3“. Napadajú mi pre prímer niektoré kalibre TAG Heuer napríklad z kolekcie Carrera. Ale takto excentricky umiestniť logo k indexu „2“, to sa naozaj nevidí príliš často.

Celé spracovanie loga Bruno Söhnle UHRENATELIER GLASHUTTE/SA pôsobí skôr minimalisticky. Ale tá nesústrednosť… Opätovne apelujem na skutočnosť, že držíte v ruke nemecký štýl. Teda štýl minimalistický, konzervatívny, možno až stroho jednoduchý. Avšak vždy funkčný, perfekcionistický a s citom pre detail. A práve túto malú disproporciu, respektíve použitie tohto vyosenia v umiestnení loga, proste považujem a označujem ako magnificentnú.

Taranis je v dvoch farebných prevedeniach. So snehovo bielym a rovnako elegantným šedým číselníkom. Ja som mal na recenziu model 17-12165-241 s bielym číselníkom, ktorý krásne svietil zo strieborného oceľového puzdra s priemerom 43 mm a výškou 13 mm. Na prvý pohľad tento detail nie je príliš zrejmý, ale pri bližšej obhliadke objavíte nesústredné ryhovanie. Tento drobný kosoštvorcový raster iba podtrhuje vkusný zmysel pre detail.

A za zmienku stojí ešte drobný detail v podobe mnohých sústredných kružníc tiahnucich sa od vnútorného kraja subciferníka až do jeho stredu. Ak pričítame hrdé označenie MADE IN GERMANY a AUTOMATIK v matne čiernej farbe, malé hodinky v hodinkách sú na svete.

Lesklé strieborné ručičky hodiniek, na konci zašpicatené, sú vybavené vo svojej hornej polovici luminiscenčným prvkom, teda aj za tmy nebudete mať problém zistiť koľko je hodín.

Dátumovka pod indexom „12“ v lesklom striebornom rámčeku len podtrhuje strohú funkčnosť týchto hodiniek. Celú túto nádheru chráni zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou vrstvou. Signovaná „BS“ korunka pôsobí na prvý pohľad robustnejšie než by ste možno u takého kúsku čakali. Pre nastavenie času vyskakuje veľmi ochotne a na jej zacvaknutie použijete pramálo sily. Celkom ma prekvapila aj väčšia vôľa korunky od puzdra. Ale verte mi… Veľmi rýchlo si zvyknete…

No a dostávam sa presne do tej fázy recenzií, kedy sa pri niektorých modeloch hodiniek pristihujem, že ich chcem nosiť proste obrátene. (Pokiaľ teda nemám v ruke skeleton.) Ak vyššie uvádzané paušálne zhrniem do nemeckej jednoduchosti a strohosti často hraničiacej až s nudou, tak po otočení tohto automatu jednoducho uvidíte, že návrhári u Bruno Söhnle rozhodne popúšťajú uzdu svojej fantázii a kreatívnemu prístupu.

Srdcom modelu Bruno Söhnle Taranis Men Automatic je firmou upravovaný, takzvaný ateliérový kaliber, vychádzajúci zo švajčiarskej Sellity SW260. Vnútri to je proste tikajúca symfónia. Dominuje ateliérovo vyrobený rotor, samozrejme s podpisom „BS“. Nechýba „perlage“ zdobenie, bežiace súkolie je farbené do žltého odtieňu zlata a sýtomodrá farba skrutiek v strojčeku nie je dôsledkom chemického modrenia, ale Bruno Söhnle pre dosiahnutie tejto modrej všetky použité skrutky kalí.

Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte
19.1.2021 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: predstavenie hodinárskej značky z Glashütte

Pri pohľade na mechanizmus cez priehľadné dienko, prichytené k puzdru šiestimi masívnejšími skrutkami, pre mňa čas beží proste a jednoducho inak.

Čierny kožený ťah z kvalitnej hovädziny, prešitý po krajoch bielou niťou, dodáva hodinkám vkusný estetický punc jedinečnosti. Samozrejme nechýba ani signatúra v podobe čierneho „BS“ na striebornom podklade cca 4 mm v priemere veľkého oválneho cvočku. Firemným podpisom je rovnako ozdobená lesklá strieborná motýliková spona. Pánty s klasickým konfekčným rozmerom 22 mm sú myslím úplne v poriadku.

Neviem úplne presne determinovať, pre koho sú hodinky Bruno Söhnle Taranis Men Automatic primárne určené. Ale s určitosťou viem povedať, pre koho určené nie sú. Pokiaľ chcete šokovať a oslniť zvučnou značkou, Bruno Söhnle si radšej nekupujte.

Ste introvert a možno solitér? Baví vás elegancia bez zbytočnej okázalosti? Potom ste na správnej adrese.

Pokiaľ teda túžite mať náramkový merač času s označením Glashütte a súčasne si nechcete dovoliť utratiť pol hypotéky za dieťatko, ktoré má pod indexom „12“ menovku napríklad A. Lange and Söhne, je pre vás kúpa hodiniek Bruno Söhnle vhodnou alternatívou.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Bruno Söhnle Pesaro I Men Quartz recenzia – Hodinky krv a mlieko
22.4.2021 - Eliška Měrková
Bruno Söhnle Pesaro I Men Quartz recenzia – Hodinky krv a mlieko

Nevšedné Bruno Söhnle Armida – Recenzia na poriadne dámske hodinky
10.6.2021 - Eliška Měrková
Nevšedné Bruno Söhnle Armida – Recenzia na poriadne dámske hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku