» Blog » FAQ

Budete prekvapení, čo je Genuine Leather

Tagy: FAQ | Sprievodca výberom | Klasické | Remienky, náramky

Agáta Vřeská | 30.12.2018 | 3 MIN

Určite ste sa už s Genuine Leather stretli - či už na svojom opasku k nohaviciam, peňaženke, remienku na hodinky či s čímkoľvek iným. Ak ste si mysleli, že máte výrobok najvyššej kvality, asi budete sklamaní. Názov Genuine Leather aj napriek tomu, že v preklade znamená "pravá koža", totiž viac vypovedá o tom, čím nie je, než tým, čím je. Rozhodne nie je koženým výrobkom vysokej kvality.

kožený řemínek k hodinkám z genuine leather

Aby sme si mohli vysvetliť rozdiel medzi kvalitnou kožou a Genuine Leather, musíme si najskôr ujasniť, ako má vyzerať výrobok z kože. Všetko samozrejme začína u zvieraťa, z ktorého kože sa po spracovaní stáva useň. Zjednodušene sa dá povedať, že po spracovaní sa z tohto kusu kože vyrobí napr. kožený remienok na hodinky, ktorý si podľa zvieraťa, z ktorého je vyrobený, preberá jeho vlastnosti. Takže napr.najpoužívanejšia hovädzia koža vydrží dlhú dobu aj napriek jej nízkej obstarávacej cene, žraločia koža je zase drsnejšie, až sedemkrát pevnejšia ako hovädzia koža so zvýšenou odolnosťou proti vode, a je preto využívaná k potápačským hodinkám. Koža najvyššej kvality je dvoch typov (Full-Grain leather, Top-Grain leather pod.), ale o tom podrobnejšie v niektorom ďalšom článku v našom magazíne.

řemínek hirsch ze žraločí kůže

Remienok hirsch zo žraločej kože

Čo je teda Genuine Leather?

Keď už vieme, ako má vyzerať kožený remienok na hodinky z kože, poďme si povedať, čo sa skrýva za krásne znejúcim obchodným názvom Genuine Leather. Ten totiž hovorí, že výrobok nejakú kožu obsahuje. Túto tému dobre vysvetľuje nasledujúce video, ktoré odporúčam zhliadnuť pred ďalším čítaním.

Ako ste mohli vidieť, Genuine Leather je buď vyrobená z tzv. Split Leather (slovensky štiepenka), čo je v podstate odpadový produkt pri výrobe kožených výrobkov. Je to spodná vrstva kože bližšie k mäsu, ktorá je veľmi lacná a zďaleka nie je tak kvalitná ako vrchná vrstva, pre ktorú je koža tak obľúbená (vrchná vrstva je až štyrikrát odolnejšia).

Schéma popisující vrstvy kůže (usně)

Schéma, ktorá ilustruje, z akých častí sú vyrobené kože

Ďalší spôsob, ako vzniká Genuine Leather, je, že sa vezmú zvyšky kože, rozomelú sa a s pridaním lepidla a ďalších látok sa zlisujú dohromady. Potom sú do nej umelo vtlačené štruktúry imitujúce skutočnú kožu, takže je naozaj ťažké rozoznať ju od kvalitnej kože. Takto vyrobená "koža" býva tiež označovaná ako Bonded Leather. Vo videu vyššie je pre lepšiu predstavu Bonded Leather prirovnávaná k drevotrieskovému drevu. Drevotriesku možno tiež označiť ako drevo, pretože je z neho vyrobené. Rovnako ako je Genuine Leather vyrobená zo zvyškov kožou zlepených a zlisovaných dohromady, je tak vyrobená aj drevotrieska, len miesto kože sú použité zvyšky dreva.

dřevotříska

Bonded Leather možno pre jej podobnosť pri výrobe prirovnať k drevotrieske

Ako spoznáte Genuine Leather?

Ťažko. Hľadajte označenie. Pokiaľ ide o kožu, výrobcovia sa s tým radi pochvália (full-grain leather, top-grain leather pod.). Vyhýbajte sa označením Genuine Leather, Split Leather, Bonded Leather pod. Pokiaľ označenie nenájdete, môže pomôcť nasledovné.

  • Podozrivo nízka cena
  • Pravá koža má nedokonalosti (jazvy, škrabance a pod.)
  • Na kožený výrobok zatlačte. Pravá koža sa prehne rovnako ako ľudská pokožka
  • Ku koži si privoňajte, ak ucítite chémiu, nejde o pravú kožu
  • Preskúmajte okraje, záhyby - pravá koža má vrstvy, vlákna a nedokonalosti
  • Pravá koža pri ohnutí ľahko zmení farbu
  • Čerešnička na záver - koža zle horí :)

Záver

Cieľom tohto článku je upozorniť, že Genuine Leather nie je kvalitný produkt, ako si väčšina ľudí myslí. Určite odporúčam kupovať kvalitný kožený remienok než tie vyrobené z Genuine Leather. Cenový rozdiel nie je ani tak veľký. Kvalitná teľacina začína na 12 . Ak sa rozhodnete pre Genuine Leather, musíte počítať s kratšou životnosťou a rýchlejším opotrebovaním.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre