» Blog » Bulova

Legenda Bulova Accutron - 3 dôvody, prečo o nich snívať

Tagy: Recenzie | Bulova | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 12.5.2023 | 11 MIN

Existuje veľa slávnych hodiniek. A medzi nimi aj také, ktoré vzali horologický svet útokom a nekompromisne ho posunuli vpred. Jedno meno však vyčnieva nad väčšinou z nich - legendárne hodinky Bulova Accutron, prvé elektronické hodinky na svete, ktoré boli súčasťou vôbec prvej expedície na Mesiac. A to zďaleka nie sú všetky dôležité a zaujímavé fakty, ktoré sa s nimi spájajú. Prečo nedať šancu modernej reinterpretácii?

Keď som začínala s hodinkami, obávala som sa, že všadeprítomný boom inteligentných hodiniek musí potláčať inovácie a kreativitu vývoja klasických hodiniek. Veď inteligentné hodinky sú nielenže každým rokom, ale možno každým štvrťrokom dokonalejšie a inteligentnejšie. Po zistení, aký rozsiahly (a hlavne úplne odlišný) je horologický svet, ktorý sa skrýva za oponou bežných používateľských túžob, som sa prestala obávať.

Seiko Astron GPS – Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás
3.5.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás

Teraz som presvedčená, že práve na verve posúvať hranice je postavený horologický svet. Bez ohľadu na to, či má daná komplikácia alebo funkcia pre moderného človeka vôbec nejaké praktické využitie... ale o tom by sme mohli filozofovať donekonečna.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Jeden z najdôležitejších technologických prelomov urobila spoločnosť Bulova, ktorej sláva doslova stúpla do nebies vynálezom ladiacich strojčekov Accutron. A prečo o nich dnes snívať?

1. Accutrony sú legendou, ktorá sa zapísala do histórie

Hodinky Accutron sa dostali na svet 25. októbra 1960. Prvé elektronické náramkové hodinky na svete, ktoré zmenili vnímanie presnosti času. Bolo to niečo úplne iné, revolučné a v istom zmysle futuristické.

Tí z vás, ktorí si v súvislosti s "prvými elektronickými hodinkami na svete" spomenuli na Hamilton Ventura z 50. rokov, mali tak trochu pravdu. Tu však išlo o tradičný mechanický strojček, v ktorom pohonné pero nahradila batéria. Práve spoločnosť Accutrons prišla so strojčekom, ktorý fungoval na úplne inom princípe - bez vláska a zotrvačky.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

V modeli Accutron bol tradičný mechanický mechanizmus s vláskovou pružinou a zotrvačníkom nahradený oscilátorom, ktorý pracoval na báze elektronicky aktivovanej ladičky s frekvenciou 360 Hz. Preto Accutrony nepípali, ale spievali charakteristickým tlmeným bzučaním (niečo ako "hmm"). Zdá sa to ako maličkosť, ale časté dobové reklamy s Accutronmi prilepenými k uchu nadšeného človeka dokazujú, aká to bola pre vtedajších ľudí nepredstaviteľná bomba.

Americká Bulova (ktorá má mimochodom české korene) však mala predtým peknú cestu k veľkej sláve. Napríklad od konca 20. rokov minulého storočia celá Amerika riadila svoje hodinky podľa rozhlasovej reklamy Bulova, čo o 20 rokov neskôr potvrdila aj vôbec prvá televízna reklama na svete, ktorá hrdo hlásala : "Amerika beží na čas Bulova!".

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Spoločnosť Bulova teda pravdepodobne nemala v priebehu rokov veľký problém s finančnými prostriedkami na vývoj hodiniek Accutron. Vývoj trval od roku 1952 do druhej polovice roku 1960 a vynálezca Max Hetzel, ktorý projekt viedol (a bol zaň zodpovedný), doň vložil dušu. Vytvoril tiež niečo, o čom sa predpokladalo, že čoskoro nahradí všetky mechanické hodinky...

"Hodinky Accutron sú také dokonalé, že čoskoro nahradia všetky hodinky na svete. Iba Accutrony dokážu zaručiť 99,9977 % presnosť na vašom zápästí. A môžete ich nosiť už teraz." Hlásala reklama. Keď boli hodinky Accutrons v roku 1960 predstavené verejnosti, okamžite sa stali najdiskutovanejšími hodinkami na svete.

Tajomstvom miniaturizácie strojčeka bolo zmenšenie systému, ktorý premieňal vibrácie strojčeka na rotačný pohyb potrebný na pohyb ručičiek. Riešenie bolo dômyselné a konečná verzia strojčeka spoľahlivá a robustná.

Hrdý vynálezce Max Hetzel.Hrdý "otec" Max Hetzel na výstave.

Mentalita vynálezcu sa u Maxa Hetzela prejavovala už od útleho veku. Ako chlapec si napríklad vyrobil svetlo na bicykel z dynama zachráneného zo smetiska a rád si vyrábal vlastné telefóny a rádiá. Dokonca sa mu podarilo vyrobiť teleskop, ktorého šošovky údajne ručne brúsil sedemsto hodín. Skrátka, kto sa hrá, ten poslúcha.

Odhliadnuc od toho, že aj konštrukcia bola vo svojej dobe viac ako geniálna (ale k tomu sa ešte dostaneme), presnosť sa uvádzala jedna minúta za mesiac. Akutrony sa rýchlo stali oficiálnym štátnym darom Bieleho domu, ktorý dostávajú významní hodnostári a svetoví lídri. Nosia ich aj najrýchlejší piloti CIA (konkrétne slávny model Accutron Astronaut) a povráva sa, že jedny vlastnil aj veľký nadšenec hodiniek Elvis Presley.

Vtedy sa dali zohnať za 150 dolárov, čo je v prepočte na dnešné pomery asi 1290 dolárov (približne 1183 euro).

Presnejšie ako čokoľvek iné. Ako vyzerala reklama z roku 1960?

Tým sa to však neskončilo. Stále sme v roku 1960 a Bulove sa ozýva federálna vládna agentúra, ktorá nadobro ukončí všetky diskusie a dohady o genialite Accutronov. NASA.

V tom čase NASA pripravovala vesmírny program s názvom ALSEP (Apollo Lunar Surface Experiments Package). Išlo o systém vedeckých prístrojov a zariadení, ktoré by sa dokonale hodili k časovému zariadeniu Accutron. A spoločnosť Bulova vtedy neváhala.

Mechanizmus Accutron potom NASA intenzívne využívala nasledujúcich 20 rokov a stal sa dôležitou súčasťou 46 misií. Najdôležitejšou bola, samozrejme, prvá návšteva Mesiaca. Práve na povrchu Mare Tranquillitatis (More pokoja) ho Neil Armstrong a Buzz Aldrin nainštalovali do špeciálneho vysielacieho modulu, ktorý riadil časovanie prenosu údajov na Zem. A čo je zaujímavé, na Mesiaci sa nachádza dodnes. Samozrejme, nefunkčný.

Accutron s 24hodinovým číselníkem greenwichského času byly speciálně navrženy pro kosmickou loď NASA Gemini V z roku 1965.Accutron s 24-hodinovým ciferníkom greenwichského času bol špeciálne navrhnutý pre vesmírnu loď NASA Gemini V v roku 1965.

Accutrony sa však predávali aj naďalej, a to v rôznych podobách a variáciách (ich princíp dokonca využila spoločnosť Omega v niektorých strojčekoch). Aspoň dovtedy, kým ich nenahradili takzvané Accuquartzes... A kým hviezda značky Bulova na chvíľu nezhasla.

Současného člověka může až překvapit agresivnost tehdejších reklam: "Ak máte nespoľahlivé hodinky, ste nespoľahliví... Ak si chcete zabezpečiť svoju dôstojnosť, nehovoriac o práci, potrebujete hodinky Accutron." Takto mohla znieť vtedajšia reklama.

2. Inovácie - v moderných hodinkách Spaceview je toho viac, ako by ste možno čakali

Je takmer nepredstaviteľné, že takáto značka takmer neprežila krízu quartzových hodiniek. Našťastie sa v roku 2008 dostala pod krídla iného technologického giganta, ktorý okamžite vycítil potenciál - spoločnosti Citizen.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

3 478,00 € (doručíme do 16.5.)

Tí boli ochotní znovu uviesť na trh hodinky Accutrons a oživiť ich odkaz. Ale to sa nestalo len tak. Vrátiť späť legendu a nepošpiniť ani nijako nepoškvrniť jej odkaz muselo byť náročné.

A to aj bolo. Pôvodná technológia zo 60. rokov, akokoľvek geniálna, bola predsa len podľa moderných štandardov zastaraná. A ak ste si mysleli, že ide o autentickú reedíciu pôvodných Accutronov s ladiacim systémom, budete sklamaní. Čo však zostáva autentické a verné originálu, je (okrem DNA dizajnu) veľká vášeň a usilovnosť vytvoriť niečo inovatívne a radikálne. Niečo, čo tu ešte nebolo a čo by prekonalo bežnú výrobu hodiniek.

Za úplne novou technológiou už nestojí jedna geniálna myseľ ako Hetzel, ale tím japonských inžinierov, ktorí sa s novými Accutronmi piplali dobrých 10 rokov (2010 - 2020).

V súčasnosti sú Accutrony pre Bulovu ako Grand Seiko pre Seiko a sú prakticky samostatnou značkou. Len na vysvetlenie, revolučný strojček Spring Drive, ktorý Seikari dobre poznajú, funguje na inom princípe ako Accutrony: Spring Drive na elektromagnetickom a Accutron na elektrostatickom.

Spring Drive: Tichá revolúcia Seika
19.11.2019 - Agáta Vřeská
Spring Drive: Tichá revolúcia Seika

Nový slogan spoločnosti Accutron znie: "Nie sú to hodinky. Je to konverzačný kúsok.". Hodinky Accutron boli vždy predmetom vášnivých rozhovorov, a to platí aj dnes.

3 932,00 € (doručíme do 16.5.)

Ako to teda presne funguje?

Elektrostatický motor v hodinkách Accutron Spaceview 2020 je v skutočnosti kaliber NS30 s 28 kameňmi, ktorý využíva elektrostatický motor na ovládanie pohybu sekundovej ručičky (vidno na 10. hodine) a klasický quartzový strojček s elektromagnetickým krokovým motorom na meranie času a ovládanie pohybu hodinovej a minútovej ručičky. Dôležitou súčasťou strojčeka NS30 je potom systém generovania energie a na výstave Spaceview 2020 vidíme dva takéto generátory (turbíny) na 5. a 7. hodine.

A ako to funguje? Tak ako môžete vynútiť rotačný pohyb v odpudivých magnetoch, môžete vynútiť rotáciu využitím polarity elektrostatických nábojov na generovanie energie. Elektrostatický motor potom využíva trvalo nabitý materiál "elektret", ktorý môže pomocou elektrického zdroja nabíjať iný materiál, ktorý vyvoláva otáčanie na princípe priťahovania a odpudzovania.

Práve takýto elektrostatický motor v kalibre NS30 umožňuje skutočne plynulý pohyb sekundovej ručičky bez viditeľného tikania. Pokiaľ ide o výrobu energie, strojček využíva tradičné oscilačné závažie s prevodovkou, ktoré zachytáva pohyb zápästia a núti k vysokorýchlostnému otáčaniu dvoch generátorov (generátory sa môžu otočiť až tisíckrát za sekundu, čo umožňuje špecifický bzučivý zvuk, trochu pripomínajúci spev pôvodných Accutronov). Vyrobená elektrina sa potom ukladá do batérie.

A rezerva chodu takýchto hodiniek? Dva roky... "Bože, nie je to trochu málo?" Zľakla som sa.

Ukázalo sa, že to nie je také fatálne, ako by sa mohlo zdať. Hodinky majú totiž veľmi účinnú funkciu úspory energie, vďaka ktorej nespotrebujú takmer žiadnu energiu. Ak teda hodinky necháte ležať povedzme 2 roky (alebo aj 4, 5...), mali by mať dostatok energie na to, aby po opätovnom spustení fungovali aspoň 2 roky, čo je najhorší scenár, ak sa úplne vybijú.

Napájanie hodiniek potom závisí od vás, či budete šliapať. Napríklad aktívnemu človeku, ktorý nosí hodinky pravidelnejšie a ktorého denná trajektória sa nepohybuje v kruhu posteľ-kuchyňa-posteľ, môžu Accutrony vydržať viac ako 10 rokov (a len pripomínam, že Accutrony majú 5 rokov záruky, takže ak sa vám hodinky napríklad po štvorročnej prestávke nerozbehnú, oprava nie je na vašu zodpovednosť).

Hodinky Accutron sú veľmi šikovné pri odčerpávaní energie. Ak ich napríklad necháte 5 minút ležať ladom, sekundová ručička sa zastaví na 12 a odpočíva. Keď hodinky opäť prebudíte, sekundová ručička bude bežať trochu ospalo a pomalšie, pretože chce počkať a stanoviť správny čas, aby mohla v nasledujúcej minúte opäť bežať na sekundu presne (presnosť je +/- 5 s/mesiac). Aha, a ak by ste nechali hodinky Accutrons ležať 10 dní, motorček ovládajúci hodinovú a minútovú ručičku by sa zastavil presne tak, ako keď vytiahnete korunku. Bohužiaľ, potom musíte čas nastaviť znova ručne.

3. Dizajn Spaceview vám vyrazí dych

Accutrony boli vyrobené v množstve rôznych tvarov, farieb a veľkostí, ale je naozaj zaujímavé, že ten najikonickejší sa vlastne nikdy nemal dostať na trh. Accutron "Spaceview".

Charakteristický dizajn skeletu Spaceview vznikol celkom náhodou a bol predstavený na výstavné účely na výstave Accutron v roku 1961, kde boli predstavené ladiace stroje Accutron. Boli však 60. roky a tieto avantgardné bláznovstvá boli jednoducho cool. Publikum bolo uchvátené jedinečnosťou stroja, ako aj jeho tichou bzučiacou piesňou. Okamžite sa našlo veľa záujemcov. A spoločnosť Bulova im vyšla v ústrety.

Dizajn Accutron Spaceview dokonca inšpiroval architekta slávneho umeleckého centra Centre Pompidou v Paríži, ktorého originálny farebný dizajn je neprehliadnuteľný.

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie
4.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky ako z parížskej galérie

První model Accutron s názvem Spaceview 214 proslul průhledem na inovativní strojek a tím, že neměl po boku korunku jako tradiční hodinky.Prvý model Accutron s názvom Spaceview 214 bol známy svojím inovatívnym strojčekom a tým, že nemal korunku na boku ako tradičné hodinky.

Súčasný dizajnér Kaneko vdýchol modernému modelu Spaceview 2020 rovnakú DNA. Na hodinkách je vidieť úctu k pôvodnému modelu a zachoval sa aj pocit, že sú... Keď sa pozriete na tieto hodinky, jednoducho viete, že ide o Accutron.

Rovnako ako strojček, aj dizajn prešiel technologicky pokročilou úpravou. Ale aj dnes sú niečím iným, jedinečným, s ľahkým sci-fi nádychom, vďaka ktorému si ich predstavujem napríklad v Kubrickovom filme.

Lákadlom je tu kombinácia jasných, žiarivých farieb, kvalitného spracovania kovového povrchu a k tomu všetkému hypnotický pohyb turbín a plynulá sekundovka... Nedá sa to opísať, musíte to jednoducho vidieť. A počuť.

Čitateľnosť je prekvapivo dobrá. Samozrejme, pre kostlivcov. Paradoxne však platí, že čím je vonku tma, tým lepšie čas pravdepodobne prečítate. Luminiscencia je prepožičaná od Švajčiarov a nie je to nič iné ako Super-Luminova, ktorá má vynikajúce svetelné vlastnosti.

Luminiscencí jsou opatřeny ručky i indexy, které tvarem odpovídají původním Spaceview. Rozdíl je však v tom, že jsou aplikovány na průhledný chapter ring pod sklíčkem.Luminiscencia je použitá na ručičkách a indexoch, ktoré majú tvar ako pôvodné hodinky Spaceview. Rozdiel je však v tom, že sú použité na priehľadnom kapitálovom krúžku pod sklom.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Výška hodiniek je potom... nie úplne zanedbateľná, ak to povieme hrubo. Dĺžka 15,9 mm na 43,5 mm puzdre vyzerá pomerne masívne (od ucha k uchu je to potom 49,5 mm). Nemôžem však povedať, že by Accutrony nemali radi monumentálny vzhľad. Dojem umocňujú aj ostro rezané nožičky a vrstvené oceľové hroty, doplnené vertikálnym brúsením po stranách. Toto brúsenie sa potom opakuje na veľkom logu v tvare ladiacej vidličky a na mostíkoch. V kombinácii s leštenými povrchmi vyzerajú hodinky Accutron viac než luxusne.

Masivní dýnko je zdobené motivem turbíny. Hodinky mají také klasickou korunku, kterou původní model neměl.Masívny ciferník zdobí motív turbíny. Hodinky majú aj klasickú korunku, ktorú pôvodný model nemal.

Na dienku sa môžeme dočítať, že sklíčko je samozrejme zafírové (v tomto prípade aj dosť výrazne vypuklé), že vodeodolnosť je dostatočná na bežné denné používanie 50M (do bazéna s Accutronmi jednoducho nepôjdete), a tiež odporúčanie hodinky neotvárať. Strojček vo vnútri totiž vyžaduje špecifické zaobchádzanie a úplne bezprašné prostredie - aj podľa videí sa obsluha okolo Accutron pohybuje v sterilnom prostredí a vo vrecovitých uniformách (asi ako zdravotnícky personál v radoch na PCR testy ;)).

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Séria Spaceview 2020 sa potom dá nosiť rôznymi spôsobmi - 2ES6A006 na náramku z chirurgickej ocele, ale môžem naň len uznanlivo kývať "z diaľky", pretože som ho videla len na fotografiách. Rovnako ako na 2ES6A003 so zeleným remienkom z pravého amerického aligátora (eticky získaného v USA podľa amerických predpisov o rybách a divokej prírode) alebo na 2ES6A001 s jednoduchším remienkom z čiernej hovädzej kože (a potom ich na webovej stránke Accutronu nájdete ešte viac).

Mne sa do rúk dostal model 2ES6A005 s uhlovito zafarbeným remienkom z teľacej prešívanej kože. No... taký by sa mi páčil. A potešila ma aj masívna leštená pracka so signalizáciou a dvoma tlačidlami.

Povedala by som, že sa nešetrilo a remienok a pracka sú dôstojným doplnkom k hodinkám Accutron.

Na záver - pre koho sú súčasné Accutrony určené?

Pre tých, ktorí skutočne oceňujú nielen hmatateľnú kvalitu a ikonický dizajn, ale predovšetkým to nesmierne nadšenie pre vedu a pokrok. Veď ide o vôbec prvú generáciu moderných Accutronov, skutočný in-house unikát, nad ktorým si partia geniálnych Japoncov lámala hlavu 10 rokov!

Accutrony budú aj pre tých, ktorých láka samotná povesť hodiniek, tá legenda o Accutronoch, ktorá je jednou z najzaujímavejších a najdôležitejších vôbec pre hodinársky svet.

A napokon pre chlapov, ktorí sa radi trochu prechádzajú a nosia väčšie hodinky. No, tak trochu dúfam, že táto partia Japoncov momentálne usilovne pracuje na menšom modeli. ;) Kto vie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku