» Blog » Bulova

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

Tagy: Recenzie | Bulova | Retro

Eliška Měrková | 22.2.2023 | 7 MIN

Megatron, Cybotron, Hypertron, Metatron... Computron. Sci-fi fanúšikovia, spozorneli ste? Síce tu nejde o prďácky komiks z osmedesiatych, ale nárez je to podobný. Táto malá technolegenda od Bulovy v hodinkovej komunite rezonuje už pekných pár dekád. Prečo majú tieto kuriózne digitálky stále čo ponúknuť?

Computron. Toto meno má skrátka silu. Na rozdiel od mocného brata Accutrona alebo vzdialenejších Astronov od Seika sa však v tomto prípade jedná o tech-vychytávku skôr nostalgickú. Sú to proste jednoduché digitálky v retro štýle. Ale v akom!

"Tron" je grécky výraz pre formu nástroja (napríklad mytologický "Metatron" bol nástrojom boha). V súčasnosti sa všeobecne používa ako prívlastok pre pokročilú elektronickú technológiu, a to kvôli latinskému slovu "Electron" a tiež kvôli televíznemu "Tron Lines" (spomeňte si napr. na film Tron a špeciálne neónové efekty, ktorými je film charakteristický). Prívlastok "Tron" skrátka značí niečo tech a cool a jeho mocný zvuk tiež radi využívali sci-fi komiksoví autori druhej polky minulého storočia.

Kedysi dávno v jednej preďalekej česko-americkej galaxii...

Bulova je americká značka s českými koreňmi, ktorej sa pred quartzovou krízou podarilo dosiahnuť hodinárskeho vrcholu (teda – ktoré hodinky okrem Omegy sa môžu pochváliť návštevou Mesiaca? A to zo zaujímavostí z histórie Bulovy rozhodne nie je všetko).

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

A než jej zlaté časy prerušila kríza (zapríčinená mimochodom ďalšou spomínanou technolegendou Seiko Astron) stíhala Bulova v 70. rokoch vydávať jeden zaujímavý model za druhým.

V súčasnej reinkarnovanej kolekcii Archieve Series potom pár takých šúp nájdete (mrknite napríklad na limitku Parking Meter alebo vypredané dámske American Girl, ktoré si zahrali v Netflixovom trháku Queen's Gambit. Avšak za mňa vynikajú práve digitálky s efektom zlatej tehličky na zápästí, Computrony.

Tie prišli v dobe, kedy si digitálky získavali svoje miestečko na hodinkovom výslní. Každý si želal nosiť Casiá (mimochodom viete, ako sa volali prvé digitálne Casiá z roku 1974? CASIOTRON) a dokonca James Bond vymenil svoje Rolexy za prvé digitálky na svete, Hamilton Pulsar, alebo neskôr za Seiko ref. 0674 LC.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

V roku 1976 sa trend preniesol do Ameriky a vznikli Computrony. A ako vieme, na nudné dizajny sa v tejto dobe nehralo v žiadnej oblasti, a v hodinkovej tým duplom nie. Computron dostali futuristické vystúpené lichobežníkové puzdro v tvare "tehličky" a úzky LED displej, ktorý sa však nenachádzal tradične z vrchu puzdra, ale z bočnej strany.

Naše videorecenzia:

Prvými hodinkami, ktoré použili LED technológiu, boli hodinky Hamilton Pulsar z roku 1972. Bulova na to odpovedala o pár rokov neskôr, kedy v roku 1976 vydala svoje vlastné LED digitálky Bulova Computron. Rovnako ako Hamilton Pulsar nezobrazovali čas nepretržite, ale iba pri stlačení tlačidla. To isté platí aj pre modernú verziu, ktorú si môžete kúpiť.

Názov niesol prívlastok Pro Driver, teda hodinky pre šoférov (nie, žiadne Pro Diver, tu Invicta nefušuje), a to z jedného čisto pragmatického dôvodu. Ich usporiadanie umožňovalo práve šoférom kontrolovať čas, bez toho aby museli odlepiť zápästie od volantu. Netradičné šikmé zobrazovanie času vyriešilo aj oslnenie priamym slnkom, ktoré zhoršovalo viditeľnosť hodiniek s LED displejom.

297,00 € skladom

Gamerské reissue

Šikmé čítanie času Computronov v súčasnosti osloví skôr gamerov, ktorí neodlepia ruky z klávesnice. Než sa tak pustíme do štandardného predstavenia parametrov a farebných variantov v stálej kolekcii Bulovy, mrknime na špeciálnu edíciu D-Cave, ktorá onen futuristický vzhľad hodiniek preniesla v čase zase o niečo ďalej. Tieto hodinky totiž vyzerajú ako z budúcnosti aj na súčasné pomery.

Viete, ja som tie neónové efekty zvané "tron lines" na začiatku článku nespomínala len tak. Bulova v kolaborácii s D-CAVE, lifestylovým centrom pre komunitu digitálnej kultúry, využila nielen mena hodiniek a historického odkazu Bulovy, ale aj perfektného dizajnu pre digitálny koncept.

Farby ako z Matrixu, odkrytá PCB doska pod sklíčkom a hlavne zelený LED displej spolu s neonóvými efektmi po bokoch puzdra sú niečo, čo rozbúši srdce každého gamerského nadšenca. A priznám sa, že aj mňa tento dizajn fakt baví.

Neonové Neónové "tron lines" akoby vyzerali zo sci-fi filmu.

Naozaj zaujímavá je aj skutočnosť, že špeciálna edícia sa dá kúpiť ako v reálnom svete, tak v tom virtuálnom, kedy ich môže vlastniť váš avatar. Viac vám o tom povedia stránky D-CAVE.

A aké sú asi tie najviac cool digitálky, čo ste kedy videli vy?

"Sme nadšení, že máme možnosť pracovať na tak ikonickom predmete, ako je Computron od spoločnosti Bulova, a nanovo ho interpretovať futuristickým spôsobom, ktorý prepojuje pôvodný fyzický predmet s jeho novou virtuálnou verziou. Metaverzia nie je trend, je to nový spôsob života. Náš fyzický život je a bude stále viac integrovaný s našim digitálnym životom. A rovnako ako v reálnom živote chceme aj prostredníctvom značiek vyjadriť, kto sme, bude sa to isté diať aj v metaverze." – Stefano Rosso, zakladateľ spoločnosti D-Cave

Computrony v stálej kolekcii Bulovy

Súčasná kolekcia ponúka okrem edície D-Cave tri ďalšie farebné varianty s ľahko upraveným dizajnom s vrúbkovaním (v minulosti existovali ako modely s vrúbkami, tak hladké so stredovou preliačinou, ako sme videli na fotkách vyššie), ktoré dômyselne pokračuje z puzdra na oceľový náramok. Bulova ich predstavila na Baselworlde v roku 2019 a šarm, ktorý si hodinky zachovali, zožal veľké nadšenie.

Najikonickejšia je zlatá (PVD) verzia s červeným LED displejom:

325,00 € skladom

Parádu urobíte aj so strieborným variantom a modrým displejom, ktorý je vyložene moderný (pôvodné verzie mali displej iba červený):

297,00 € skladom

A najmodernejší model z klasickej kolekcie? Čierny na silikóne. Vrúbkovanie kopíruje aj remienok, ktorý je údajne veľmi príjemný a pohodlný.

Zdroj: www.ablogtowatch.comZdroj: www.ablogtowatch.com

Veľkosť je, povedala by som, ideálna. Totiž, keď si niektorí páni nasadia napríklad určité vintage Casiá, môže to vyzerať, akoby ich našli v Kinder vajíčku. Bulovy sú väčšie (a z poriadnej ocele), ale zasa nie natoľko, aby stratili svoju retro iskru.

Puzdro meria na šírku 31 mm, na dĺžku 40 mm a v najvyššom bode je hrubé 13,8 mm. Tieto čísla sú vzhľadom k neobvyklému tvaru a dizajnu puzdra nijak zvlášť vypovedajúce, ale povedala by som, že sú skrátka tak akurát, aby nevyzerali na pánskom zápästí srandovne a zároveň pristali aj štíhlejšiemu zápästiu, a to aj dámskemu. Dajú sa tak považovať za unisex (čo ma osobne teší, pretože si na nich pomaly brúsim zuby).

Computrony budou slušet mužům i ženám.Computrony pristanú mužom aj ženám.

Spracovanie pôsobí solídne. Hodinky sú ťažšie a na dotyk aj pohľad prepracované, a to vrátane lešteného náramku a preklápacej spony so širokou možnosťou mikroregulácie, s ktorou si náramok prispôsobíte tak dobre, že si vaše zápästie bude vyslovene lebediť.

Digitálky sú to naozaj základné a žiadne špeciálne fíčury neponúkajú. Pri stlačení tlačidla na pravej strane puzdra zobrazujú iba čas, dátum a deň v týždni (kalendár je do roku 2099 a je samozrejme plně automatický), duálny čas a formát 12/24. Medzi jednotlivými údajmi pomocou tlačidla tiež prepínate. Z druhej strany potom nájdete zapustené tlačidlo pre jednoduché nastavenie.

Quartzový strojček má približne dvojročnú výdrž batérie. Údaj je to skutočne orientačný, pretože naozaj veľmi záleží na tom, ako často budete aktivovať displej (takže to berte do úvahy, až si hodinky kúpite a budete mať chuť sa s nimi stále hrať). Preto bola múdra voľba, že Bulova hodinky nevybavila detektorom, ktorý displej rozsvieti pri silnejšom pohybe zápästia.

Dva roky a niečo by však mali vydržať v prípade, že ich rozsvietite 5 x denne. Pokiaľ by hodinky mali always-on (stále svietenie), čo nemajú, podľa zdroja z internetu by baterka umrela asi za dve hodiny.

Výmena baterky u mnohých hodiniek môže byť náročná úloha. U Computronov však nie. Bulova sa totiž rozhodla všetkým majiteľom uľahčiť život – keď sa baterka vybije, nemusíte letieť za hodinárom. Do hodiniek vstúpite zo zadnej strany pomocou mince alebo iného, podobne tvarovaného predmetu, a baterku si vymeníte sami.

Jednoduché a funkční řešení, které využívá také například Swatch nebo Timex.Jednoduché a funkčné riešenie, ktoré využíva napríklad aj Swatch alebo Timex.

Pre hodinkových rozmlsancov, ktorí požadujú zafír a zvýšenú vodeodolnosť snáď aj u oblekoviek, mám dve zlé správy: minerál a 30M WR. Tieto hodinky sú proste na štýl a Bulova si ani nehrá na to, že sú niečo viac. Ale pre toho, kto sa s hodinkami nesprchuje a nehodlá s nimi skákať do bazéna, je štandardná vlhkotesnosť dostačujúca. Báť by ste sa nemali ani umývania rúk a dažďa. A sklíčko? Vzhľadom k tomu, že zaberá celkom malú časť hodiniek a je naviac "kryté" zo strany puzdra, je minerál rovnako úplne adekvátny.

Naviac vždy ocením, keď má značka odvahu pustiť sa do neobyčajných dizajnov alebo sa nebojí siahnuť do histórie po svojich najkurióznejších kúskoch. Na to nemôže mať len dôveru v to, že daný kúsok uspeje v modernom svete. Na to musí mať aj gule. A tie Bulova, vďaka bohu, stále má, a ja sa len teším, s akými dizajnmi príde nabudúce.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku