» Blog » Bulova

Bulova Curv Classic Chronograph recenzia – Dokonale pokrivený charakter

Tagy: Recenzie | Bulova | Pánske | Klasické

Igor Kratochvíl | 22.3.2023 | 5 MIN

Jednou z najkrásnejších vecí ve svete hodiniek je schopnosť inovácie a prekvapenia v často veľmi zažitých a konzervatívnych trendoch. Výrobcovia sa predháňajú v originalite, vznikajú úplne unikátne nápady a náročný zákazník si hovie. Výsledkom podobnej symbiózy je aj veľmi špecifická kolekcia Bulova Curv Classic. Ako také hodinky fungujú, ako sa nosia a dokážu patrične upútať pozornosť? Kolekciu starostlivo sledujem prakticky od jej vzniku, takže to všetko a omnoho viac si prezradíme v nasledujúcej recenzii.

Dizajn hrá prím

Patent zakriveného, či keď chcete oblého quartzového strojčeka predstavila značka Bulova ako prvá na svete len v roku 2016. Ide teda o takpovediac neokukanú novinku s dosť silným „wow“ efektom a ruku na srdce, zakrivený dizajn série CURV je učineným magnetom pozornosti!

Pri prvom pohľade si každý zvedavý obdivovateľ položí otázku, či náhodou nejde len o druh optického klamu či svetelný lom spôsobený šikovne brúseným sklom. Zaoblené je na povrchu aj vo vnútri hodiniek takmer všetko, vrátane samotného strojčeka. Nezvyčajný rádius je doslova uhrančivý a keď hľadáte hodinky, ktoré každý pochváli za unikátny dizajn, uisťujem vás, že už nie je dôvod ďalej váhať s nákupom.

Bulova nešetrí ušľachtilou leštenou oceľou (pozor na vlásočnice a jemné škrabance), ktorú nájdeme v hojnej miere na puzdre aj na náramku. Keď k tomu pričítame aj zafírové sklo, opäť zakrivené (dokonca dvojito), ozdobíme zápästie nielen kvalitnými hodinkami, ale súčasne aj dizajnovým šperkom.

V roli druhej kože

Náramok so šírkou 22 mm v mieste pántu možno považovať za stelesnenie klasiky. Rovné oceľové dieliky so striedavo lesklým a kartáčovaným povrchom ctia minimalizmus a zvláštnosti na náramku nečakajte. Je precízne spracovaný a jednotlivé časti spolu lícujú bez sebamenšej vôle, vďaka čomu náramok neťahá a o hodinkách prakticky po celý deň ani neviete.

Motýliková spona funguje perfektne, je nutné však dodať, že patrím medzi tých, ktorí si na tento typ zapínania skrátka nemôžu zvyknúť. Mikroregulácia na spone chýba, zato tu poteší veľmi vzhľadne a decentne umiestnené logo Bulova. Podobným spracovaním by sa mohli inšpirovať aj omnoho prestížnejšie značky a ich modely.

Hodinky pôsobia pomerne masívnym dojmom, a to predovšetkým vďaka puzdru, ktoré má šírku 43 mm a na dĺžku potom ešte o 5 mm viac. Týmto hodnotám však príjemne notuje sympatická hrúbka puzdra 9 mm a tiež prijateľná hmotnosť hodiniek. Dokumentácia síce uvádza 179 g, moje zápästie je však úzke, remienok prešiel diétou a hmotnosť sa zastavila na 150 g.

Puzdro sadne na ruke vďaka zaobleniu dokonalejšie, než oblek Iron Mana a bez obáv môžem tvrdiť, že som v ríši hodiniek nepoznal príjemnejší zážitok. Hodinky sadnú tak prirodzene, že sa budete musieť občas presvedčiť, že ich stále máte na ruke a nebál by som sa ich nazvať takmer druhou kožou.

Na pravoboku puzdra dominujú dve chránené tlačidlá slúžiace k ovládaniu chronografu a korunka, ktorá je svojou veľkosťou s oboma tlačidlami úplne porovnateľná. Líši sa signovaním logom Bulova na čelnej strane a tiež iným vrúbkovaním. Vrúbky síce evokujú istenie závitom typické pre potápky, tu však ide len o púhy vizuálny prvok.

Korunka má len jednu pozíciu – povytiahnutím zastavíte strojček a nastavujete čas, čím rovnako prezrádzam drobný hendikep v podobe absencie dátumového okienka.

704,00 € (doručíme do 7.5.)

Elegán s dušou športovca

Kolekcia Curv Classic zahŕňa niekoľko farebných variantov, ja som mal k dispozícii model 96A185. Číselník s náznakmi sunburst efektu nezaprie športového ducha a farebná kombinácia modrého, miestami takmer čierneho podkladu v kontraste so strieborno-červenými ručičkami a indexmi je vzrušujúci.

To všetko umocňujú tri výrazné strieborne lemované subciferníky chronografu, pričom v spodnom neúnavne koluje drobná červená sekundovka. Indexy sú označené dielikmi bez typografie a podarené minimalistické logo Bulova výrobca vkusne zakomponoval do pozície dvanástky.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Výčitku by som pri pohľade na krásny ciferník udelil snáď len už spomínanému zafírovému sklíčku, konkrétne jeho antireflexnej vrstve, ktorá ma o svojej funkčnosti príliš nepresvedčila. Často som mal v interiéri problém s čitateľnosťou na takmer „prvý šup“, číselník sa pomerne dosť leskol. Nejde síce o nič výrazne rušivé, ale v rámci objektívneho hodnotenia by nebolo férové tento fakt nespomenúť.

Mojej drobnej kritike sa ale nevyhnú hlavné ručičky. Pri pohľade na nich sa totiž nemôžem ubrániť miernym rozpakom a pocitom akejsi lacnosti. Prázdne plochy vo vnútri na mňa pôsobia, akoby tu chýbala luminiscencia, pritom práve tú majú hodinky priamo úžasnú – jasnú a decentnú súčasne, s krásnym zafarbením a prekvapivo dlhou výdržou.

Luminiscenciou sa pýšia nielen ručičky, ale aj indexy v päťminútových intervaloch. Možno ide len o môj subjektívny vnem ovplyvnený estetickým cítením, ale som presvedčený, že masívnejšie riešenie by tu hodinkám svedčalo omnoho viac. Na druhej strane musím vychváliť fantastický detail v podobe zakrivenej minútovky, ktorá špičkou skvele kopíruje rádius číselníka – spracovanie radosť pozerať!

Srdce s dokonale pravidelným rytmom

Na číselníku sa skrýva síce drobná, avšak podstatná informácia, ktorou sa Bulova rada a právom pýši: hodnota 262 kHz, vypovedajúca o frekvencii quartzového strojčeka, ktorý hodinárski majstri vybrali pre pohon modelu Curv Classic Chronograph. Vyvoleným je pracant s označením NR20-Y1C, pochádzajúci z krajiny vychádzajúceho slnka, vyhlásený svojou presnosťou.

Bulova o tejto lahôdke hovorí rada a často a niet sa čomu diviť. Dokumentácia uvádza, že strojček je až 8× presnejší než bežní konkurenti s kryštálom pod kapotou a za rok sa od presného času odchýlite o neuveriteľných 10 sekúnd! A realita? Potvrdzujem. Po celú dobu sa hodinky splietli len o sekundu, a to naviac až prakticky v samotnom závere testovania.

Dienko hodiniek je… moment… dienko hodiniek vlastne nie je! Zaoblená konštrukcia donútila dizajnérov k úplne inému a pravdu povediac nie príliš často vídanému riešeniu: na spodnej časti puzdra sa nachádzajú štyri drobné skrutky, po ktorých uvolnení sa vysunie celá horná časť s ciferníkom, tlačidlami aj korunkou a spodná tak tvorí akési „lôžko“ strojčeka, na ktoré priamo nadväzuje náramok.

Asi nikoho príliš neprekvapím, keď prezradím, že na spodnej časti puzdra nájdete okrem loga aj množstvo drobných informácií o hodinkách a použitých materiáloch. Zamerajme sa na údaj zatiaľ nespomenutý, a síce na vodeodolnosť, ktorú Bulova garantuje do hĺbky 30 metrov. Hodinky vám teda môžu robiť bez obáv spoločnosť napríklad na prechádzkach dažďom.

Všetko krivé, koniec dobrý

Hodinky Bulova Curv Classic Chronograph vo mne zanechali celý rad veľmi pozitívnych dojmov a emócií. Perfekcionisti či detailisti na nich určite pár miniatúrnych mušiek nájdu, nad väčšinou z nich možno ale s kľudným srdcom prižmúriť obe oči.

Fenomenálne zaoblený dizajn, ktorý sa Bulove skutočne vydaril, bude prinášať svojmu majiteľovi aj celému okoliu krásne vizuálne potešenie a len tak sa neomrzí. Veľmi príjemné nosenie ocenia všetci, najmä však ten, kto hodinky po celý deň takmer nezloží z ruky.

Suma sumárum, máme tu jasného favorita na úlohu dokonale presných hodiniek s výnimočným dizajnom a súčasne skvelým pomerom výkon/cena a tento model preto môžem vrelo doporučiť.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku