» Blog » Bulova

Potápky s cestovateľskou dušou – Bulova Oceanographer "Devil Diver" GMT

Tagy: Recenzie | Bulova | Pánske | Klasické | Potápačské

Jakub Pitucha | 28.2.2024 | 3 MIN | 2x komentár

Koncom minulého roka prišla americká spoločnosť Bulova so zaujímavou obdobou svojho populárneho modelu Oceanographer Devil Diver. Tentoraz ho však naservírovala s vôňou ďalekých destinácií a ešte väčším nádychom retra. Eso v rukáve tohto modelu je funkcia GMT... A nie len tak hocijaká, ale "cestovateľská" GMT. Nebudem to však príliš naťahovať a poďme sa na hodinky pozrieť bližšie!

Satanské hodinky

Na úvod je potrebné povedať, odkiaľ Oceangraphery vlastne pochádza. Prvýkrát sme ich videli na prelome rokov 1969 a 1970, keď ich na trh uviedla spoločnosť Bulova. Netrvalo však dlho a medzi fanúšikmi si vyslúžili prezývku "Devil diver" (čo by sa dalo preložiť ako "diabolský potápač"). Túto prezývku si vyslúžili vďaka číslu 666 na ciferníku, ktoré označuje vodotesnosť hodiniek v stopách.

Hodinky spoznáte na prvý pohľad – majú známe "korytnačie" puzdro, charakteristické indexy a štvorcový vnútorný cyklop. Tento model je vybavený aj funkciou GMT na orientáciu v čase vo viacerých časových pásmach naraz.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Vychudnutá korytnačka

Bulova Oceanographer "Devil Diver" GMT sú podľa môjho názoru veľmi kompaktné a dokonale nositeľné hodinky – v porovnaní s klasickou verziou sa totiž zmenšili o celé 3 mm na šírku (na veľmi príjemných 41 mm) a o 1 mm od nožičky k nožičke (na nových 45 mm). Puzdro hodiniek je vyrobené z leštenej nehrdzavejúcej ocele, ktorá má v "celozväzkovom" modeli 98B407 z mojej dnešnej recenzie veľmi nezvyčajný sivý odtieň – ten však dokonale zapadá do celkového štýlu modelu.

Okrem tohto sivého "full-lume" variantu ponúka Bulova aj klasický oceľový variant Pepsi 96B322 a 97B215 s povrchovou úpravou z ružového zlata PVD. Samozrejmosťou je vodotesnosť do 200 metrov (alebo 666 stôp).

Rozstup uší je 20 mm – takže nájsť nové remienky nebude problém. Určite by som však pri kúpe týchto hodiniek nehľadal iný, pretože sám som bol príjemne prekvapený. Jemne štruktúrovaný polyéterový remienok je na zápästí veľmi príjemný a pôsobí pomerne pevne a odolne. Je zakončený podpísanou tŕňovou sponou rovnakej farby ako puzdro.

Nad puzdrom hodiniek sa týči jemne zaoblené zafírové sklíčko s vnútorným cyklopom v tvare štvorca. Hoci ja osobne vôbec nie som fanúšikom cyklopov (skôr naopak) a hodinkám s nimi sa zvyčajne vyhýbam oblúkom – na vnútornom skle mi to vôbec nevadilo. Pre mňa je to veľmi zaujímavé riešenie, ako príjemným spôsobom "skryť" inak možno rušivý aspekt hodiniek.

Svietidlo na zápästie

Absolútnym ťahákom hodiniek je však ciferník. Model, ktorý dnes recenzujem, je vybavený "full-lume" ciferníkom – takmer celá plocha ciferníka je luminiscenčná. V strede ciferníka nájdeme typický kríž Devil Diver, ktorý mne osobne pripomína hľadáčik ostreľovača. Po obvode ciferníka sa striedajú valcové indexy s luminiscenciou a 24-hodinová stupnica určená pre ručičku GMT. A aby tých svetielok nebolo málo – Bulova pridala poriadnu dávku luminiscencie aj na 60-stupňovú lunetu hodiniek.

Americká kapota, japonská strojovňa

Pri našich dnešných hodinkách sa Bulova spoľahla na prémiový japonský kaliber s 24 kameňmi Miyota 9075; ten sa môže pochváliť vysokou frekvenciou 28 800 úderov za hodinu, automatickým a manuálnym naťahovaním, hackingom a presnosťou -10 +30 sekúnd za deň.

Ja sám som však zistil, že fungujú podstatne lepšie, na vibrografe sa bez problémov držia medzi -9 a +8 sekundami za deň v závislosti od polohy. No a samozrejme nesmiem zabudnúť spomenúť funkciu GMT, ktorá je najväčším vylepšením novej reedície diabloviek. Samotná funkcia GMT je tzv. cestovateľská alebo cestovateľská (a nájdeme ju napríklad v slávnom modeli Rolex GMT-Master II). Oproti nim je takzvaný "kancelársky GMT" (ale o tom možno inokedy).

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou
10.8.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

V prípade cestovných GMT sa riadime predovšetkým štvrtou (GMT) ručičkou, ktorá ukazuje domáci čas, a po vysunutí korunky do druhej polohy môžeme nastaviť malú (klasickú) hodinovú ručičku, ktorá spolupracuje s dátumovkou a "preskakuje" v hodinových intervaloch. Ak sa teda nachádzate na druhej strane zemegule, budete vedieť nielen to, koľko je doma, ale aj to, či je ráno alebo popoludní; nehrozí tak, že vám domov zavolajú nevyžiadaní ľudia o tretej ráno namiesto plánovanej tretej popoludní.

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka
5.3.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka

Záver

Čo povedať na záver? Myslím si, že nový Oceanographer Bulova sa naozaj podaril. Priznávam, že som možno trochu ovplyvnený svojou láskou ku všetkému svetielkujúcemu, a keby som nedostal na recenziu tento konkrétny model, hodnotil by som ho inak. Ak však naozaj odstránim všetku tú lákavú luminiscenciu, stále ide o dobre spracované a výborne nositeľné potápačské hodinky, ktoré sa môžu pochváliť aj zaujímavou a užitočnou komplikáciou. A to všetko za relatívne priaznivú cenu.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasiatko Quikpred 64 dňami, reagovať
Páčil sa vám článok? Nie, nepáčil ! pre množstvo chýb a povrchnosti, citujem: 1/,,Tentoraz ho však naservírovala s vôňou ďalekých destinácií,, - žiadnu destináciu mi dane hodinky ničím nepripomínaju, aj keď sa akokoľvek snažím... 2/,,Eso v rukáve tohto modelu je funkcia GMT.,, -vysvetlite mi, načo je Vám pri potapaní tato funkcia ? 3/,,...aj 60-stupňovú lunetu hodiniek.,, -60 stupňovú ?? - snaď minutovu ! 4/,,...prémiový 24-jamkový japonský kaliber,, -jamkový?? -snaď 24 jewels, teda 24 kameňov ! (su to klzne ložiska osičiek-mini hriadeľov vyrobene v sučastnosti zo syntetickych rubinov) 5/,,Miyota 9075; ten sa môže pochváliť vysokou frekvenciou 28 000 úderov za hodinu,, - tento kaliber ma frekvenciu 28800, (nie Vami udavane 28000), Kalibre so 4Hz frekvenciou nepatria medzi vysoku frekvenciu ! 5/,,Samotná funkcia GMT je tzv. cestovateľská,, - to je aka? pretože existuju časove zony s posunom o pol hodinu a dokonca niektore ostrovy maju časovy posun 15 minut ! - a pri tomto type to nedokažete nastaviť ! Záver: okrem, lunety kde by boli znazornene dekompresne prestavky su hodinky určene len asi na saturačne potápanie zrejmä v bazene, umyvadle v kancelarii, či v obyvačke pred telkou.
Eliška Měrkovápred 59 dňami
Dobrý den, mrzí nás, že se vám článek nelíbi, ovšem děkujeme za upozornění na formální chyby - viz překlep u frekvence 28 800, je to samozřejmě toto číslo, a problém s překladem kamenů (článek je překládán z češtiny do slovenštiny strojově a ne všechny mušky jsou ještě vychytané, ale pracuje se na tom). Co se týče bodu č. 1, s tím vám bohužel nepomůžu, mnohým jiným však GMT spojené s potápěčským stylem zkrátka připomene moře a cestování, představa konkrétní destinace už je pro každého jiná. S tím se pojí má odpověď na bod č. 2, potápění a cestování k sobě tak nějak patří a tahle kombinace začíná být oblíbená, ovšem není to myšleno tak, že je GMT nezbytná k potápění. Cestovatelskou GMT je pak myšlena tzv. pravá GMT (oproti kancelářské), zde je primárně GMT ručka určena pro časové pásmo domova. Cestovatelská GMT umožňuje nezávisle nastavit místní/12hodinovou ručku. Kancelářská GMT umožňuje nezávisle nastavit GMT 24h ručku.

Hodinky zmienené v článku