» Blog » Candino

Švajčiarske Candino – Tvoj čas, tvoje hodinky

Tagy: O značke | Candino | Klasické

Agáta Vřeská | 14.6.2022 | 4 MIN

Sladko znejúce meno Candino parí medzi menej známe hodinárske značky. O to viac možno prekvapí, že sú na trhu cez 70 rokov, vyrábajú sa vo Švajčiarsku a sú cenovo dostupné s hrdým označením Swiss Made. Prečo sa teda začínajú predierať do povedomia až teraz?

Sú ľudia, ktorí nedajú dopustiť na konkrétnu značku auta. Alebo možno veria zásadne nemeckým. Jednoducho preto, že už také auto mali a šlapalo ako... ako hodinky. A tak už nesiahnu po japonskom alebo americkom, ale zostanú verní na vlastnej koži preverenej kvalite.

U hodiniek to majú niektorí rovnako. Kým niekto experimentuje a v zbierke má hodinky z rôznych kútov sveta, iný zasa má silno uloženú informáciu o kvalite a spoľahlivosti švajčiarskych hodiniek.

Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe
3.12.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

U Swiss Made hodiniek ale často platí, že si za nich hold priplatíme. Možno preto je značka Candino celkom zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú švajčiarske, ale stále cenovo dostupné hodinky. Pretože presne takto sa profilujú.

Cieľom dnešného článku o značke Candino ale nebude kopírovať to, čo majú na svojich stránkach. Pretože samozrejme, že sa tam vychvália a po prečítaní záložky „o nás“ máte u každej značky pocit, že ona, jedine ona je tá najlepšia a kúpiť niečo iné nedáva prakticky zmysel. Nie, cieľom bude zistiť, v čom môže skutočne zaujať, v čom je unikátna a prečo ju zaradiť do výberu alebo dokonca vlastníctva.

Pánske hodinky Candino – Fotogaléria a sprievodca ponukou
11.10.2023 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Candino – Fotogaléria a sprievodca ponukou

Najskôr trocha histórie

Názov Candino možno trochu inklinuje k sladkostiam, ale meno je odvodené od latinského slova „candinus“, teda „čistý, úprimný“, alebo aj „biely“.

Príbeh Candina je podobný mnohým iným. Založil ho Adolf Flury-Hug v roku 1947 ako splnenie svojho sna. Otvoril si malú dielňu v prístavbe svojho rodinného domu vo švajčiarskom Herbetswile. A továreň tam nájdeme dodnes. Len supermodernú.

Medzi výhody Candina patrí, že si dokáže vyrábať všetky komponenty (teda okrem strojčekov) vo vlastných továrňach. To znamená, že všetko prebieha v ich továrňach, od návrhov, cez výrobu, montáž až po finálnu kontrolu a testovanie.

Za svoju existenciu sa Candino vždy snažilo ísť aj s modernými trendmi, či už išlo o začlenenie quartzových hodiniek či digitálok. Uviedlo aj hodinárske maškrty ako modely s mesačnými fázami, kompasom, najmenšie pánske mechaniky s výškomerom na svete a ďalšie a nebálo sa ísť ani do nových materiálov ako keramika či karbón. Už desať rokov po založení ste Candino mohli pravidelne stretávať na hodinárskej veleudalosti Basel Worldu.

Originálně řešené hodinky Candino s kompasem představené na Basel 1987. Foto: watches83.comOriginálne riešené hodinky Candino s kompasom predstavené na Basel 1987. Foto: watches83.com

A podporovalo aj niekoľko športových udalostí vrátane Davidoff Swiss Indoors v Bazileji, alebo bolo oficiálnym časomeračom majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní v nemeckom Oberstdorfe. Tvárami značky sa počas rokov stali svetové modelky a vypožičalo si aj historické ikony ako Marilyn Monroe a Jamesa Deana.

Viac než 50 rokov to bola ale skôr malá firma, na ktorú by ste v našich končinách narazili skôr zázrakom. To sa začalo meniť po roku 2002.

Našim cieľom je, aby každý, kto nosí Candino, cítil vnútorné hodnoty značky: tradíciu, eleganciu a modernosť.

Prečo je Candino podobné Festine. Alebo naopak?

Keď som hodinky Candino videla na obrázku prvýkrát, moja reakcia bola: také lepšie Festiny. Dizajnovo totiž niektoré modely evokujú ostrieľaného hodinkového bárda Festinu, ktorá je v cenovo dostupných hodinkových vodách viac než známa.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Spojitosť s Festinou nie je rozhodne náhodná. V roku 2002 sa totiž Candino pridalo pod krídla Festina Group, španielskej hodinárskej spoločnosti, pod ktorú spadajú aj ďalšie značky ako Lotus, Jaguar či Kronaby.

S Festinou spájajú Candino aj švajčiarske korene, ale kým Festina je dnes španielskou značkou, Candino si udržalo švajčiarsky status. A to je medzi nimi ten zásadný rozdiel.

Rozhodne tým ale Candino získalo. Festina Group má totiž silné zázemie, marketing aj distribúciu a to všetko hrá inak menšej a menej známej švajčiarskej značke Candino do karát. Naopak by sa dalo asi povedať, že Candino tým, že ide o hodinársku značku s tradíciou, trochu zdvihlo Festine hodinársky kredit. Tak či tak, pod Festinou dáva rozhodne zmysel a zrejme práve vďaka nej je Candino konečne vidieť.

170,00 € (doručíme do 25.4.)

Dizajn, materiály a spracovanie. Niekde medzi Festinou a Tissotom?

Dizajnovo je súčasná kolekcia Candina skôr usadlá. Zameriava sa na ťažko uchopiteľnú ležérnu eleganciu a klasický štýl, než na nejaké módne výstrelky. Preto sa môže ľahko stať, že okolo nich prejdete najprv bez povšimnutia.

Veľkú prednosť vidím v tom, že u Candina nájdeme takmer výhradne zafírové sklíčko, spoľahnúť sa môžeme aj na kvalitný materiál puzdra (používajú buď chirurgickú oceľ alebo titán) a aj švajčiarsky strojček.

U strojčekov je to jasná voľba, pretože všetky nesú označenie Swiss Made, čo vyžaduje aj swiss movement. U quartzových sú to Rondy, u mechanických Sellity.

Väčšina kolekcie je quartzová (batériová), ale okrem quartzových ponúka aj hodinky automatické. A tu bolo ďalšie za mňa celkom milé prekvapenie, pretože u Candina nájdete napríklad pekne spracované elegantné automaty okolo 400 eur.

413,00 € (doručíme do 25.4.)

Spracovanie je jednou z vecí, ktorá u Candina poteší, akonáhle im dáte šancu. V detaile sú hodinky totiž silné a na dokončení si vo švajčiarskej továrni dávajú záležať.

Prečo si kúpiť práve Candino?

Predovšetkým, mali by ste sa nájsť v ich štýle a klasických dizajnoch. Potom už je to jednoduché.

Candino asi nikdy nebude tak známe ako iné švajčiarske značky, ale ponúka dobrú kvalitu, nadčasové dizajny, Swiss Made pôvod a súčasne nižšie ceny než väčšina švajčiarskych značiek na trhu.

214,00 € (doručíme do 10.6.)

A to je za mňa asi hlavný argument. Pokiaľ hľadáte švajčiarske hodinky s legitímnou hodinárskou tradíciou (a tým myslím aj to, že vedľa hodiniek nevyrába ešte kabelky a teplákovky) za dostupné ceny, Candino je výbornou voľbou.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu
25.11.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu

Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
12.12.2023 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre