» Blog » Casio

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 15.12.2020 | 5 MIN

Za rybársku výbavu ste už utratili nejednu oranžovú bankovku, návnadu si pripravujete vlastnoručne a s láskou, a aj tak neberú tak, ako by ste si predstavovali? Potom je celkom možné, že na ryby nechodíte v tú správnu dobu. Ako ale zistiť, kedy bude tá pravá chvíľa na ťahanie jedného obra za druhým? Napríklad pomocou jarných noviniek Casio Fishing Gear!

Čože? Hodinky s radarom?

Hneď na začiatok možno niektorých z vás sklamem. Nie, tieto hodinky bohužiaľ nemajú zabudovaný radar na ryby, ako by sa z úvodnej fotky mohlo zdať. Koniec koncov čakať u hodiniek za päťdesiatku zabudovaný echolokátor by bolo trochu pochabé. Casio Fishing Gear na to idú inak. Ideálnu dobu na rybárčenie sa totiž snažia predpovedať pomocou astronómie a geografie. Že to znie trochu tajomne? V skutočnosti to zas tak zložité nie je… Takže ako to vlastne funguje?

Mesiac, zemepisná dĺžka a rybičky

Nie je to prvýkrát, čo sa v ponuke značky Casio objavujú hodinky určené rybárom. Vôbec prvý model označený FT-100W uzrel svetlo sveta už v roku 1989 a pracoval na zhodnom princípe. Hodinky sa snažili určiť ten najvhodnejší čas na chytanie rýb pomocou fázy Mesiaca a jeho polohy voči Zemi. Rovnako je to aj u dnešnej dvojice, ktorá však ponúkne o poznanie viac doplnkových funkcií, ku ktorým sa vzápätí dostaneme.

Najskôr je však potrebné hodinky nastaviť, čo je pre správnu funkciu Alfou a Omegou... Tentokrát si však nevystačíme s jednoduchým nastavením času a dátumu. Pre výpočet ideálnej doby rybolovu a určenie fázy mesiaca je nutné hodinkám oznámiť, kde sa práve nachádzajú. Po základnom nastavení času preto budete tiež vyzvaní k zadaniu zemepisnej dĺžky a UTC diferencie – teda odchýlky od koordinovaného svetového času.

Najdôležitejšie miesta na Zemi spoločne s týmito hodnotami nájdete v tabuľke na konci manuálu, avšak na Slovensko však u Casia z nejakého dôvodu zabudli. Budúcim majiteľom ale ušetrím prácu s dodatočným „gúglením“ a prezradím, že pre nás platí UTC diferencia +1 a Slovensko sa nachádza zhruba medzi 17° až 22° východnej zemepisnej dĺžky. Po zadaní týchto hodnôt už nie je pre hodinky žiadny problém prepočítať aktuálnu fázu mesiaca pre danú lokalitu a predpovedať vhodný čas pre nahodenie udíc.

Čím viac rybiek, tým lepšie

To, že nastal (či nastane) správny čas rybolovu, indikuje displej v hornej polovici ciferníku pomocou malých rybičiek a celé to tak trochu pripomína staré ruské elektronické hry. Neberte to však ako urážku. Mne ako skôr narodenému to vyvolalo príjemné spomienky na detstvo…  Ale späť k rybičkám. Na displeji evokujúci radar sa zobrazuje v celkovo piatich úrovniach – čím viacej rybiek na displeji, tým väčšia šanca na solídne úlovky.

Samozrejme hodinky sa neobmedzujú len na prítomnosť. Po prepnutí hodiniek do takzvaného „Fishing timeru“ môžete jednoducho prechádzať akýkoľvek dátum hodinu po hodine. Máte čas napríklad budúcu stredu? Stačí zadať požadovaný dátum a hneď vidíte o koľkej na ryby najlepšie vyraziť. A aby sme o dobrý úlovok neprišli a boli pri vode v pravú chvíľu, vybavilo Casio oba modely tiež ďalšou užitočnou funkciou a to „inteligentným“ budíkom.

Včas pri vode

S budíkom alebo alarmom sa u hodiniek stretávame pravidelne. Modely WS-1200H/WSC-1250H však dostali poriadne vylepšenú verziu. Budík nie je totiž jeden, ale hneď tri. Hlavnou prednosťou je možnosť nastaviť ho nielen na konkrétny čas, ale aj dátum. Hodinky vás tak môžu upozorniť každodenne (ako to býva zvykom), ale aj v požadovaný dátum, čo sa u takto zameraných hodiniek vyložene hodí!  Stačí si teda vo Fishing timeri nájsť najvhodnejší deň a čas pre lov, uložiť si ho a hodinky sa potom už samé postarajú, aby ste boli pri vode včas. Praktické, čo poviete?…

Ďalšia možnosť je tiež nastaviť ho na určitý deň bez udania mesiaca – hodinky vás potom upozornia jedenkrát mesačne. Poslednou možnosťou budíku je naopak zvoliť len jeden mesiac, a tento, ako sami správne tušíte, bude pípať v určenú dobu len v nami zvolený mesiac. A to všetko, ako už som spomenul, dohromady trikrát. Možností nastavenia je teda vskutku požehnane.

Netreba sa vody báť…

Vo vymenovaní praktických funkcii však ešte nekončíme. U rybárskych hodiniek sa logicky musí počítať s tým, že sa tu a tam ich majiteľ tiež namočí. A niekedy aj viac, než by sám chcel :D. Aj na to u Casia mysleli a hodinky tak majú v tejto cenovej kategórii veľmi slušnú vodeodolnosť 100 metrov. Kontaktu hodiniek s vodou sa tak báť netreba.

Čo nepochybne poteší je aj výdrž použitej batérie úctyhodných 10 rokov! To je naozaj skvelá hodnota a trúfam si tvrdiť, že pri bežnom používaní vydržia ešte dlhšie. Hodinky tak ušetria nielen vašu peňaženku, ale naviac je to aj ekologické a tým pádom aj moderné :)…

U týchto hodiniek pochopiteľne nájdeme aj 24hodinové stopky s medzičasom – to aby ste vedeli, ako dlho ste už pri vode presedeli a nechýba ani praktický odpočet. Ten je tak isto až na 24 hodín s možnosťou automatického opakovania a zobrazením aktuálneho času aj u digitálnej verzie WS-1200H. Pre úplnosť ešte doplním, že rovnako ako u drvivej väčšiny hodiniek Casio, ani tu nemôže chýbať osvetlenie pomocou úspornej LEDky, automatický kalendár a duálny čas.

Deväťdesiatkový design

Pokiaľ by som mal stručne popísať exteriér tejto dvojice, tak prvé čo mi napadne je deväťdesiatková klasika. Napriek tomu, že ide o nové modely, ich designový jazyk hovorí rečou rokov deväťdesiatych minulého storočia, kedy sa to hodinkami podobného vzhľadu len hemžilo. Pre niekoho to môže byť prekážka, mne osobne to ale vôbec nevadí. Naopak. Hodí sa to k ich celkovému poňatiu a tak trochu odkazuje na dobu vzniku ich predchodcu.

Resinový řemínek

Živicový remienok

To isté sa dá povedať aj o materiáloch… Resin, alebo živica hrá hlavnú rolu a okrem puzdra o rozmeroch 48.6 x 46.6 x 13.5 mm sú z nej vyrobené tiež tlačidlá a pások. Hodinky sa tak chvália naozaj nízkou hmotnosťou 40 gramov a aj napriek svojej veľkosti sa nosia naozaj pohodlne. Čo poteší už o niečo menej je použitie akrylátu namiesto minerálneho skla. Škrabance tak budú pribúdať o poznanie rýchlejšie. Na druhú stranu akrylát možno v prípade potreby preleštiť rýchlo a jednoducho – stačí trocha pasty, bavlnenej látky a krúživých pohybov a sklíčko je po chvíľke ako nové…

Záverečné resumé

Hoci nie som aktívny rybár, bolo pre mňa stretnutie s rybárskymi hodinkami Casio rozhodne zaujímavé. Prekvapia nielen svojimi zručnosťami, ale aj excelentnou výdržou batérie, to všetko naviac za pár eur. Úprimne ma mrzí, že som ich v praxi nemohol vyskúšať tak, ako by bolo treba – teda s udicou pri vode. Nechám to teda na vás a budem veľmi rád, keď dáte mne aj ostatným v diskusii pod článkom vedieť, či vám skutočne pomohli k lepším úlovkom…

Casio WS-1500H recenzia – Rybárov parťák
15.3.2023 - Radim Krčmář
Casio WS-1500H recenzia – Rybárov parťák

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku